• No results found

AVDELING IV ANDRE BESTEMMELSER

UNIONENS RETTSLIGE OG FORVALTNINGSMESSIGE BEHANDLING KAPITTEL 1

Rettslig behandling Artikkel 82

Saker under behandling hos Den europeiske unions domstol

1. Den europeiske unions domstol skal fortsatt ha myndighet til å behandle enhver sak reist av Det forente kongerike eller mot De forente kongerike før utløpet av overgangsperioden. Denne domsmyndigheten skal omfatte alle faser i saken, herunder klagebehandling for Domstolen og saker i Underretten, etter at en sak er blitt henvist til den.

2. Den europeiske unions domstol skal fortsatt ha myndighet til å treffe forhåndsavgjørelse om anmodninger fra domstoler i Det forente kongerike framlagt for den før utløpet av overgangsperioden.

3. I dette kapittel skal en søknad eller en anmodning om forhåndsavgjørelse anses som henholdsvis reist for eller forelagt Den europeiske unions domstol før utløpet av overgangsperioden, dersom dokumentet som innledet saken, er registrert i registeret til Domstolen eller Underretten, alt etter omstendighetene, før utløpet av overgangsperioden.

Artikkel 83

Nye saker hos Den europeiske unions domstol

1. Dersom Kommisjonen eller en medlemsstat anser at Det forente kongerike har unnlatt å oppfylle en forpliktelse i henhold til traktatene eller fjerde del i denne Avtale før utløpet av overgangsperioden, kan den bringe saken inn for Den europeiske unions domstol i samsvar med kravene til framgangsmåte fastsatt i artikkel 258 i TEUV eller, alt etter omstendighetene, artikkel 259 i TEUV. Den europeiske unions domstol skal ha myndighet til å avgjøre slike saker.

2. Dersom det i en sak reist for en domstol i Det forente kongerike, blir stilt spørsmål om fortolkningen av traktatene eller gyldigheten eller fortolkningen av rettsakter vedtatt av Unionens institusjoner, organer, kontorer eller byråer om forhold som oppsto før utløpet av overgangsperioden, og dersom vedkommende domstol finner at en avgjørelse på dette spørsmålet er nødvendig for å gjøre det mulig å treffe avgjørelse i nevnte sak, kan den anmode Den europeiske unions domstol om å gi en forhåndsavgjørelse om dette spørsmålet i samsvar med kravene til framgangsmåte fastsatt i artikkel 267 i TEUV. Den europeiske unions domstol skal ha myndighet til å treffe forhåndsavgjørelser om slike anmodninger.

Artikkel 84 Saksbehandlingsregler

Bestemmelsene i unionsretten om rettergangen ved Den europeiske unions domstol får anvendelse på saker og anmodninger om forhåndsavgjørelse nevnt i denne avdeling.

Artikkel 85

Bindende virkning og rettskraft for dommer og kjennelser

1. Dommer og kjennelser som Den europeiske unions domstol har avsagt før utløpet av overgangsperioden, samt dem som er avsagt etter utløpet av overgangsperioden i saker nevnt i artikkel 82 og 83, skal ha bindende virkning i sin helhet for og i Det forente kongerike.

2. Artikkel 280 og 299 i TEUV får anvendelse på Det forente kongerike med hensyn til håndhevingen av dommer og kjennelser fra Den europeiske unions domstol som nevnt i nr. 1 i denne artikkel.

3. Artikkel 260 i TEUV får anvendelse på Det forente kongerikes overholdelse av dommer og kjennelser fra Den europeiske unions domstol avsagt før utløpet av overgangsperioden eller i henhold til artikkel 82 nr. 1 og artikkel 83 nr. 1 i denne Avtale.

Artikkel 86

Retten til å gripe inn og å framlegge skriftlige merknader

Fram til dommene og kjennelsene fra Den europeiske unions domstol i alle saker og anmodninger om forhåndsavgjørelse nevnt i artikkel 82 er blitt endelige, kan Det forente kongerike tre inn som intervenient og framlegge skriftlige merknader i andre saker for Den europeiske unions domstol på samme måte som medlemsstatene. I denne perioden skal justissekretæren for Den europeiske unions domstol underrette Det forente kongerike, på samme tid og på samme måte som medlemsstatene, om alle saker som er forelagt Domstolen av en domstol i en medlemsstat.

Artikkel 87

Representasjon ved Domstolen

1. Dersom en advokat med rett til å opptre for domstolene i Det forente kongerike, før utløpet av overgangsperioden, representerer eller bistår en part ved Den europeiske unions domstol i en sak anlagt av den eller i en anmodning om forhåndsavgjørelse før utløpet av overgangsperioden, kan denne advokaten fortsatt representere eller bistå vedkommende part i forbindelse med disse sakene eller anmodningene. Denne retten skal omfatte alle faser i saken, herunder klagebehandling ved Domstolen og prosedyrer i Underretten, etter at en sak er blitt henvist tilbake til den.

2. Advokater med rett til å opptre for domstolene i Det forente kongerike, kan representere eller bistå en part ved Den europeiske unions domstol i sakene nevnt i artikkel 83.

KAPITTEL 2

Forvaltningsmessig behandling Artikkel 88

Pågående forvaltningsmessig behandling

1. Unionens institusjoner, organer, kontorer og byråer skal fortsatt ha myndighet til forvaltningsmessig behandling med hensyn til overholdelse av unionsretten for Det forente kongerike og fysiske og juridiske personer som er bosatt eller etablert i Det forente kongerike, og som er innledet før utløpet av overgangsperioden.

2. I dette kapittel anses en forvaltningsmessig behandling for å være innledet før utløpet av overgangsperioden dersom den er formelt registrert hos Unionens institusjon, organ, kontor eller byrå før utløpet av overgangsperioden.

Artikkel 89

Ny forvaltningsmessig behandling

Unionens institusjoner, organer, kontorer og byråer skal ha myndighet til å innlede ny forvaltningsmessig behandling med hensyn til overholdelse av unionsretten for Det forente kongerike og fysiske og juridiske personer som er bosatt eller etablert i Det forente kongerike, dersom de faktiske omstendighetene som ligger til grunn for den forvaltningsmessige behandlingen, inntraff før utløpet av overgangsperioden.

Artikkel 90 Saksbehandlingsregler

Bestemmelsene i unionsretten som gjelder for de ulike typene av forvaltningsmessig behandling som er omfattet av dette kapittel, får anvendelse på framgangsmåtene nevnt i artikkel 88 og 89.

Artikkel 91

Bindende virkning og rettskraft for beslutninger

1. Beslutninger truffet av Unionens institusjoner, organer, kontorer og byråer før utløpet av overgangsperioden, eller i de framgangsmåtene som er nevnt i artikkel 88 og 89, og som er rettet til Det forente kongerike, eller til fysiske og juridiske personer som er bosatt eller etablert i Det forente kongerike, skal være bindende for og i Det forente kongerike.

2. Lovligheten av en beslutning nevnt i nr. 1 kan utelukkende behandles ved Den europeiske unions domstol i samsvar med artikkel 263 i TEUV.

3. Artikkel 299 i TEUV får anvendelse på Det forente kongerike med hensyn til håndheving av beslutningene nevnt i nr. 1, som pålegger økonomiske forpliktelser for fysiske og juridiske personer bosatt eller etablert i Det forente kongerike.

4. Dersom Det forente kongerike ikke overholder en beslutning nevnt i nr. 1, eller unnlater å gi rettsvirkning i Det forente kongerikes rettsorden til en beslutning nevnt i dette nummer, som er rettet til en fysisk eller juridisk person bosatt eller etablert i Det forente kongerike, kan Unionen eller en medlemsstat henvise saken til Den europeiske unions domstol i samsvar med kravene til framgangsmåter fastsatt i artikkel 258 i TEUV eller, alt etter omstendighetene, i artikkel 259 i TEUV.

Den europeiske unions domstol skal ha myndighet til å avgjøre slike saker. Artikkel 84, 85 og 87 i denne Avtale får tilsvarende anvendelse.

Artikkel 92

Andre pågående framgangsmåter

1. Tekniske undersøkelser gjennomført av Det forente kongerikes prøvingsmyndigheter i samarbeid med Fellesskapets plantesortskontor i henhold til forordning (EF) nr. 2100/94 som pågår dagen før

datoen for ikrafttredelse av denne Avtale, skal fortsette og avsluttes i samsvar med nevnte forordning.

2. Artikkel 12 nr. 3 og artikkel 14, 15 og 16 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF(101) får anvendelse på og i Det forente kongerike med hensyn til klimagasser sluppet ut i løpet av det siste året av overgangsperioden.

Som unntak fra artikkel 7 i denne Avtale kan Det forente kongerike og markedsdeltakere i Det forente kongerike ha tilgang, i den utstrekning det er nødvendig for å oppfylle kravet i første ledd i dette nummer, til unionsregisteret opprettet ved kommisjonsforordning (EU) nr. 389/2013(102).

(101) Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF av 13. oktober 2003 om opprettelse av en ordning for handel med utslippskvoter for klimagasser i Fellesskapet og om endring av rådsdirektiv 96/61/EF (EUT L 275 av 25.10.2003, s. 32).

(102) Kommisjonsforordning (EU) nr. 389/2013 av 2. mai 2013 om opprettelse av et EU-register i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/87/EF og europaparlaments- og rådsvedtak nr. 280/2004/EF og nr. 406/2009/EF og om oppheving av kommisjonsforordning (EU) nr. 920/2010 og (EU) nr. 1193/2011 (EUT L 122 av 3.5.2013, s. 1).

AVDELING XI

FRAMGANGSMÅTER FOR FORVALTNINGSSAMARBEID