• No results found

Selvstendig næringsdrivende

In document Innvandreres demografi og levekår i (sider 54-58)

På landsbasis er 4 prosent av befolkningen i alderen 25-54 år selvstendig næringsdrivende. Blant innvandrere er andelen 3,7 prosent (figur 1.30). Når en sammenlikner er det verdt å huske på at om lag halvparten av de selvstendige i Norge er bønder og fiskere, yrker hvor vi finner få innvandrere.

I Oslo er 4,5 prosent av befolkningen i alderen 25-54 år selvstendig nærings-drivende, mens det samme gjelder 3,9 prosent av innvandrerne med bakgrunn fra Afrika, Asia etc. og 5,1 prosent av innvandrerne fra EU etc. Andelen selvstendig næringsdrivende spiller totalt sett liten rolle for sysselsettingens nivå eller variasjon.

I bydelene omfattet av denne rapporten varierer andelen selvstendig nærings-drivende: I bydel Gamle Oslo og Grünerløkka, og i området Tøyen (som ligger i bydel Gamle Oslo), er det høyest andel selvstendig næringsdrivende blant øvrig befolkning, mens i Groruddalsbydelene og i Søndre Nordstrand er det en lavere andel selvstendig næringsdrivende i denne gruppen. Det samme gjelder til en viss grad også innvandrere med bakgrunn fra EU etc., men vi ser en relativt høy andel selvstendig næringsdrivende blant disse i bydelene Grorud og Søndre Nordstrand.

Andel selvstendig næringsdrivende blant innvandrere fra Afrika, Asia etc. er høyest i bydelene Stovner, Alna og Søndre Nordstrand, men likevel ikke over 4-5 prosent.

Selvstendig næringsdrivende blant norskfødte med innvandrerforeldre er en såpass liten gruppe at vi ikke har med tall for dette på bydelsnivå. Samlet for Groruddalen ser vi at andel selvstendig næringsdrivende blant norskfødte er på samme nivå som for Oslo og hele landet.

Figur 1.30. Andel selvstendig næringsdrivende etter bydel og innvandrerbakgrunn. 25-54 år.

November 2013

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå.

Ser vi på andel selvstendig næringsdrivende innvandrere i satsningsområdet, etter landbakgrunn (figur 1.31), finner vi høyest andel selvstendig næringsdrivende blant innvandrere fra Pakistan og Polen med henholdsvis 9,7 og 7,2 prosent. For disse to gruppene har selvstendig næringsvirksomhet en viss betydning for

sysselsettingsnivået.

Figur 1.31. Andel selvstendig næringsdrivende innvandrere i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst, etter landbakgrunn. 25-54 år. November 2013

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå.

1.4.8. Arbeidsledighet og deltakere på arbeidsmarkedstiltak I analyser av arbeidsmarkedstilknyting blant innvandrere brukes ofte tall over sysselsatte i større grad enn tall over arbeidsledige. Det er flere årsaker til dette.

Som vi har vist i demografikapitlet, er mange innvandrere nyankomne til landet og

0

Bjerke Grorud Stovner Alna Grorud-dalen

Innvandrere med bakgrunn fra EU etc.

Innvandrere med bakgrunn fra Afrika, Asia etc.

Øvrig befolkning

de har ennå ikke fått fotfeste på arbeidsmarkedet, eller de deltar i introduksjons-programmet. De har dermed ikke opparbeidet rettigheter til dagpenger, slik at incentivene for å melde seg ledige er mindre. Den samme mangelen på aktiv registrering av ledighet kan gjelde personer som har søkt flere jobber uten hell.

Videre har innvandrerkvinner, særlig fra de første gruppene av innvandrere som kom til landet, svært lav sysselsetting kombinert med svært lav ledighet – mange innenfor denne gruppen står helt utenfor arbeidsmarkedet og fanges dermed ikke opp av statistikken om vi fokuserer isolert på tall over arbeidsledige.

Figur 1.32 viser utviklingen i andel som er registrert arbeidsledige og andel som er deltakere på arbeidsmarkedstiltak i årene 2007-20132. Vi ser her på personer i alderen 15-74 år, da det var denne aldergruppen som ble vist i rapport 2009/22.

Utviklingen i andel ledige og på tiltak er ganske parallell for alle fire grupper i figur 1.32. Tallene for innvandrere stiger raskere enn for dem uten innvandrer-bakgrunn når arbeidsmarkedet svekkes, og går tilsvarende ned i oppgangstider.

Kurven for innvandrere i alt og fra Afrika, Asia etc. ligger tre-fire ganger høyere enn befolkningen eksklusive innvandrerne. Innvandrere fra EU etc. hadde svært lav andel arbeidsledige og på tiltak i 2007, men med økende arbeidsinnvandring fra EUs nye medlemsland, nærmer kurven seg de andre innvandrerne. Særlig de siste par årene er det blitt et tydelig vanskeligere arbeidsmarked for innvandrere fra EU etc.

Figur 1.32. Andel registrert arbeidsledige og deltakere på arbeidsmarkedstiltak, 15-74 år, etter innvandrerbakgrunn1. 4 kvartal 2007-2013

1 Norskfødte med innvandrerforeldre tilhører her kategorien «Befolkningen eksklusive innvandrere», men disse utgjør en så liten gruppe slik at det ikke har stor effekt på totalen,

Kilde: Arbeidsmarkedsstatistikk, Statistisk sentralbyrå.

Videre i kapitlet vil vi ikke sammenligne med tallene som ble presentert i rapport 2009/22, da det er mer hensiktsmessig å se på personer i alderen 25-54 år.

I figur 1.33 ser vi andel som er registrert arbeidsledige og andel på arbeidsmarkeds-tiltak pr november 2013, fordelt på bydelene. Andelen er en del høyere i satsnings-området sammenlignet med Oslo generelt. Området Tøyen har en høyere andel med disse statusene enn bydel Gamle Oslo, som området Tøyen er en del av. Av

2 Antallet tiltaksplasser er til en viss grad politisk bestemt, slik at endringer i andelen på tiltak delvis kan være et resultat av endrede politiske prioriteringer – og ikke utelukkende som følge av endringer på arbeidsmarkedet eller av endringer i innvandrernes forhold til arbeidsmarkedet. Andel på arbeidsmarkedstiltak utgjør en mye mindre andel enn de som er registrert ledige, slik at variasjoner i andel på arbeidsmarkedstiltak har mindre å si for variasjoner i totalen. Se figur 1.33 for hhv andel registrert ledige og på arbeidsmarkedstiltak i 2013.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Prosent

Befolkningen eksklusive innvandrere Innvandrere i alt

Innvandrere fra EU etc.

Innvandrere fra Afrika, Asia etc.

bydelene i satsningsområdet er det bydel Stovner som har den høyeste andelen personer registrert arbeidsledige eller på tiltak.

Figur 1.33. Andel registrert arbeidsledige og andel på arbeidsmarkedstiltak 25-54 år, etter bosted. November 2013

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå.

I tabell 1.16 ser vi nærmere på andel i alderen 25-54 år som er registrert ledige eller på arbeidsmarkedstiltak, i de utvalgte bydelene og etter innvandrerbakgrunn og landbakgrunn.

Blant innvandrerne med bakgrunn fra Afrika, Asia etc., bosatt i Oslo og i alderen 25-54 år, var over 7 prosent registrert arbeidsledige eller på arbeidsmarkedstiltak pr november 2013. Andelene varierer nokså lite mellom bydelene i tabell 1.14, fra 7,0 prosent i Alna til 8,5 i Gamle Oslo. Blant personer uten innvandrerbakgrunn, var tilsvarende andel 1,5 prosent. Differansen mellom innvandrere fra Afrika, Asia etc.

og den øvrige befolkningen er nokså lik i alle de utvalgte bydelene.

Tabell 1.16. Andel 25-54 år registrert arbeidsledige/på arbeidsmarkedstiltak etter

kommune/bydel, innvandrerbakgrunn og landbakgrunn. November 2013. Prosent

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå.

Figur 1.34 viser andel som er registrert arbeidsledige blant innvandrere i satsnings-området, etter enkeltland. Blant de største landgruppene i Oslo ytre øst varierer arbeidsledigheten fra like rundt 5 prosent blant innvandrere fra Vietnam, Iran Pakistan og Tyrkia, til over 9 prosent blant somaliere og irakere. Blant polakker og litauere er ledigheten 6,5 prosent. Lavest arbeidsledighet (3-3,5 prosent) finner vi blant innvandrere fra Filippinene, Sverige og India.

0

Oslo Bjerke Grorud Stovner Alna Grorud-dalen

Innvandrere fra Sri Lanka har relativt høy arbeidsledighet tatt i betraktning den høye sysselsetting vi finner i denne gruppen, men at personer registrerer seg arbeidsledige, viser også at de er aktive på arbeidsmarkedet.

Figur 1.34. Andel registrert arbeidsledige innvandrere i Groruddalen, Søndre Nordstrand, Gamle Oslo og Grünerløkka, 25-54 år, etter landbakgrunn. November 2013

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå.

In document Innvandreres demografi og levekår i (sider 54-58)