• No results found

Aldersmønster

In document Innvandreres demografi og levekår i (sider 24-27)

Det er stor forskjell i aldersmønster mellom innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, og det er også store forskjeller mellom de enkelte av våre bydeler. Noen av forskjellene skyldes forholdene i den enkelte bydel, som boligstruktur og utbyggingsmønster. For eksempel ga utbyggingen av Søndre Nordstrand mange pakistanske innvandrere økonomisk mulighet til å flytte til større og bedre boliger. Andre forskjeller kan nok primært skyldes at de ulike grupper av innvandrere har flyttet til de enkelte bydeler til ulike tidspunkt. For eksempel kom mange fra Sri Lanka omkring 1990, og valgte å slå seg ned i Bjerke, Grorud og Stovner. Andre fra Sri Lanka har så trukket til disse bydelene når de har flyttet. Innvandrere fra de enkelte landene kan ha mange fellestrekk, og bydeler med mange innvandrere fra Sri Lanka eller Pakistan preges av disse gruppene, mens bydeler med mange somaliere preges av dem.

Innvandrerne utgjør 12,4 prosent av innbyggerne i Norge. I aldersgruppene fra 20 til 54 år er andelen høyere, 20 prosent, i yngre og eldre grupper er den lavere, henholdsvis 8 og 6 prosent (se vedleggstabell B 1). Høyest er innvandrerandelen i aldersgruppen 30-34 år, med 27,5 prosent. De landene vi har flest innvandrere fra, har alle den største andelen i alderen omkring 30 år. Det gjelder både typiske nye arbeidsinnvandrerland som Polen, Sverige og Litauen, og mer etablerte som Pakistan, flyktningeland som Somalia og i noen grad Russland, og Filippinene med mange familieinnvandrede og au pairer. Unntak er Irak, Tyskland og Danmark, hvor den største gruppen er litt eldre (i 40-årene), se vedleggstabell B 12.

Som vi har sett tidligere, er andelen innvandrere i Oslo nesten dobbelt så stor som gjennomsnittet i Norge. Andelen innvandrere er lavest (under 10 prosent av de bosatte) blant de yngste (0-9 år) og de eldste (over 80 år), se vedleggstabell B2.

Innvandrerandelen i Oslo er større enn i Norge i alle aldersgrupper, men mer enn dobbelt så stor er den bare i alderen fra 45 år og oppover. Den ventede eldrebølgen blant innvandrerne vil altså treffe Oslo lenge før resten av landet møter den.

De norskfødte med innvandrerforeldre i Oslo utgjør vel 25 prosent av hver aldersgruppe under 15 år. For hele landet synker andelen sterkt fra 0-4 år til 10-14 år. Dette antyder at mens den andelen norskfødte barn av innvandrere utgjør av skolebarna i Oslo kanskje ikke kommer til å vokse så mye de nærmeste årene, må resten av landet forberede seg på en sterk vekst. Andelen norskfødte med

innvandrerforeldre er under 0,5 prosent for alle grupper over 40 år.

I hvert bydelskapittel skal vi beskrive aldersmønsteret for innvandrere, norskfødte med innvandrerforeldre og for den øvrige befolkningen. Her i innledningen skal vi si litt om aldersmønsteret generelt.

I Groruddalen bor 137 000 innbyggere og 48 prosent av dem har innvandrer-bakgrunn. Et lite flertall (52 prosent) har det ikke. Størst er andelen med inn-vandrerbakgrunn i alderen 30-34 år, 63 prosent. Norskfødte med innvandrer-foreldre utgjør 48 prosent av befolkningen i alderen 0 og 14 år. I alderen 30 og 44 år er flertallet innvandrere.

Selv om andelen personer med innvandrerbakgrunn varierer fra 34 prosent i Grünerløkka til litt over 50 prosent i de mest innvandrertette bydelene i Oslo ytre øst, har aldersprofilen visse likhetstrekk. Gjennomgående viser aldersprofilen til personer med innvandrerbakgrunn en to-puklet fordeling, med størst andel blant yngre tenåringer og dem som er i 30-årene.

Vi skal også se litt på aldersfordelingen innenfor enkelte grupper av innvandrere og av norskfødte med innvandrerforeldre. De unge innvandrerne (under 20 år) utgjør 7,5 prosent av innvandrerne i Oslo, mot 12,3 prosent i resten av landet. Det er nok en følge av både at Oslos andel av innvandringen de seinere årene har vært mindre enn den var tidligere, at familier med barn gjerne innvandrer direkte til et sted utenfor Oslo, og at en del barnefamilier flytter ut av Oslo. For en nærmere beskrivelse av Oslo-barnas flyttinger, se Stambøl 2015.

Det samme mønsteret med relativt få unge innvandrere i Oslo sammenliknet med resten av landet, ser vi også for de store landgruppene (vedleggstabellene B 12 og B 13). Oslo har relativt få unge innvandrere sammenliknet med resten av landet i de fleste grupper, men Sverige og Pakistan er viktigste unntak. For innvandrere fra Polen og Litauen er ungdomsunderskuddet i Oslo særlig stort. Også blant «nye»

flyktningeland er andelen unge blant innvandrere lavere i Oslo enn i resten av landet, men det er likevel en stor andel unge blant dem i Oslo. For eksempel er 25 prosent av flyktningene fra Somalia i Norge under 20 år, blant dem som bor i Oslo er andelen 17 prosent. Bydeler med mange innvandrere fra land med stort antall unge (for eksempel Somalia eller Pakistan) vil ha større andel unge blant sine innvandrere enn bydel med mange fra for eksempel Polen.

For de norskfødte med innvandrerforeldre er fordelingen en helt annen. 14 prosent av de barna i Norge som er under fem år, tilhører gruppen født i Norge med to innvandrerforeldre (vedleggstabell B1). Andelen synker raskt med økende alder.

Aldersmønsteret for norskfødte med innvandrerforeldre i Oslo (vedleggstabell B 15) skiller seg fra det nasjonale mønsteret (vedleggstabell B14) på flere måter.

Blant de aller yngste er det i Norge flest med foreldre innvandret fra Polen. I Oslo er det flere født av foreldre både fra Somalia, Pakistan og Irak enn det er fødte av polske foreldre. Det er svært liten andel av barn av litauiske foreldre som bor i Oslo, bare 7 prosent av dem i alderen 0-4 år, mot 14 prosent norskfødte barn av polske foreldre, 40 prosent av barn av svensker og somaliere, og 67 prosent av norskfødte barn av pakistanske innvandrerforeldre. I Oslo dominerer barn født av pakistanske innvandrere mer og mer med økende alder opp til 40 år, men det er også mange som er født av foreldre fra de tradisjonelle arbeidsinnvandrerlandene (Tyrkia, Marokko og India), og fra gamle flyktningeland som Vietnam, Sri Lanka og Kosovo, i tillegg til fra Irak.

1.1.8. Innvandringsgrunn

Hvert år siden 2006 har SSB publisert en oversikt over innvandrere med ikke-nordisk statsborgerskap etter fem hovedtyper av opprinnelige innvandringsgrunner:

flukt, arbeid, familie, utdanning og annen innvandringsgrunn. På denne måten kan vi se nærmere på innvandrernes første positive oppholdsvedtak.

Av de 44 600 som var registrert som innvandrere i Groruddalen per 1. januar 2014, mangler informasjon om innvandringsgrunn for 13 400 personer. For personer som innvandret før 1990 har vi ikke informasjonen om innvandringsgrunn. I tillegg kommer alle de nordiske statsborgerne som kan flytte fritt mellom de nordiske landene og følgelig trenger ikke å oppgi grunn for innvandring. Rundt 3 000 personer med pakistansk bakgrunn står med uoppgitt innvandringsgrunn. Dette er nesten halvparten av alle pakistanske innvandrere i Groruddalen. Pakistanere er en gruppe med lang botid i Norge. De første innvandret allerede på slutten av 1960-årene. Pakistanske innvandrere som kom tidlig på 1970-tallet var hovedsakelig arbeidsinnvandrere. Etter innvandringsstoppen i 1975 har pakistanere primært kommet til Norge gjennom familieinnvandring. I den nest største gruppen, som er innvandrere fra Polen, har sju av ti kommet som arbeidsinnvandrerne. De øvrige har familieinnvandret. Den største gruppen med oppgitt innvandringsgrunn er familieinnvandrere med 16 500 personer (tabell 1.7).

7 900 innvandrere i Søndre Nordstrand bydel var registrert med innvandrings-grunn. Det var mange med uoppgitt innvandringsgrunn, spesielt blant innvandrere fra Pakistan. Den største gruppen med kjent innvandringsgrunn var familie-innvandrere med 4 400 personer, mens 1 800 har kommet på grunn av flukt.

Oslo indre øst var hjem til 29 000 innvandrere per 1. januar 2014. Her har fordelingen etter innvandringsgrunn et annet mønster enn det vi finner i Grorud-dalen og Søndre Nordstrand, hvor mange tilhører eldre innvandrergrupper som mangler informasjon om innvandringsgrunn og hvor en betydelig del er familie-innvandrere og flyktninger. I Gamle Oslo og Grünerløkka er andelen med ukjent innvandringsgrunn høy på grunn av mange innvandrere fra vårt naboland Sverige.

Andelen registrerte arbeidsinnvandrere i Oslo indre øst er høyere enn i Grorud-dalen og Søndre Nordstrand grunnet nye grupper arbeidsinnvandrere fra Polen og Baltikum, som vi har god dekning på. Arbeidsinnvandring er det viktigste oppgitte grunnen i Oslo indre øst, og det er flere arbeidsinnvandrere enn i de to andre regionene i tabell 1.7. Innvandrere med utdanning som oppholdsgrunnlag betyr relativt sett mest i Oslo indre øst.

Tabell 1.7. Innvandrere etter innvandringsgrunn og landbakgrunn. De fem største gruppene. Bydeler. 1. januar 2014. Antall og prosent

Innvandringsgrunn

Landbakgrunn

Innvandrere

i alt Arbeid Familie Flukt Utdanning

Annen

1 Primært personer med landbakgrunn fra Norden og personer som innvandret før 1990.

Kilde: Befolkningsstatistikk, Statistisk sentralbyrå.

1.1.9. Særskilt om sekundærflytting blant personer med

In document Innvandreres demografi og levekår i (sider 24-27)