• No results found

Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF)

Nøkkeltall 2007

Økonomi

Mill kroner

Andel

(%)

Ansatte

Grunnbevilgning 4,2 8 Årsverk totalt 42

SIP 3,2 6 herav kvinner 14

Tilskudd til forvaltningsoppgaver 0,0 0 Årsverk forskere totalt 31 Inntekter fra Forskningsrådet

eksklusive basisbevilgning 22,8 45 herav kvinner 7 Andre driftsinntekter etter kilde Antall ansatte med doktorgrad 20

Offentlig forvaltning 3,8 8 herav kvinner 8

Næringsliv 11,3 22 Ansatte med doktorgrad per forskerårsverk 0,65

Utlandet 1,2 2

Annet 4,1 8

Vitenskapelig produksjon

Sum totale driftsinntekter 50,6 100 Antall artikler i periodika og serier 42 Driftskostnader 56,7 Artikler i periodika og serier per forskerårsverk 1,37 Driftsresultat (% av driftsinntekter) -6,2 -12 % Antall artikler i antologier 20

Årsresultat -6,2 Antall monografier 0

Egenkapital (% av totalkapitalen) 2,3 9 % http://www.snf.no/

SNF utfører anvendt forskning med utgangspunkt i økonomisk-administrative fag. Virksomheten finansieres på prosjektbasis av forskningsråd og oppdragsgivere i næringsliv og offentlig sektor.

Det faglige grunnlaget for forskningen i SNF er kompetansen i egen forskerstab og de nære koplingene til fagmiljøene ved Norges Handelshøyskole (NHH) og Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen (UiB). Forskningsvirksomheten drives gjennom et aksjeselskap, Samfunns- og næringslivsforskning AS, med Stiftelsen SNF, NHH og UiB som eiere. Eierforholdet er organisert slik at NHH i strategisk sammenheng er selskapets hovedeier, med UiB som deleier.

Konseptet som ligger til grunn for den anvendte forskningen i SNF, er at SNF skal være en kunnskapsmessig brobygger mellom grunnforskningsmiljø i økonomisk-administrative fag og brukere av forskningsbasert kunnskap fra økonomisk-administrative fagområder. SNFs hovedoppgave er å bidra til synergi mellom den frie forskningen i den akademiske sektor og anvendt forskning og forskningsbaserte utredninger i oppdragsmarkedet. Det betyr at SNF arbeider med sikte på:

• å bringe de best funderte betraktningsmåter som er nedfelt i teorier, modeller og

metoder, til anvendelse på praktiske problemstillinger. Således kan SNF tilby høy faglig kvalitet i oppdragsforskningen og dermed bidra til å styrke grunnlaget for å treffe

beslutninger hos dem som etterspør forskningsbasert kunnskap.

• å tilføre ekstra ressurser til økonomisk-administrativ forskning ved at teorier, modeller og metoder fra disse fagområdene anvendes på praktiske problemstillinger. SNF skal gi muligheter for utfordrende forskningsoppgaver og forskerrekruttering, samt kontakt med internasjonale forskningsmiljø, og dermed bidra til å holde og videreutvikle kvaliteten i fagmiljøene som SNF baserer virksomheten sin på.

SNF har sine forskningsmessige tyngdepunkt på områder som økonomisk politikk, arbeid og velferd, næringspolitikk, markedsanalyse, foretaksstrategi og internasjonalisering, samt økonomisk styring og skatt. Hovedsektorene for SNFs forskning er energi, industri, skipsfart, fisk, reiseliv, IKT og telekommunikasjon, samt offentlig tjenesteproduksjon.

Gjennom siste halvdel av 2007 har SNF arbeidet med å legge til rette for en klarere tematisk programorganisering av virksomheten. Det blir gjennomført fra 2008 med fokus på:

• Arbeid og utdanning

• Tele og media

• Mat og ressursøkonomi

• Klima og energi

• Finansiell og økonomis styring

• Globalisering

• Etikk og styring

• Merkebygging

• Skatt, entreprenørskap og vekst

Høydepunkter

SNF på topp i den faglige evalueringen av anvendt økonomisk forskning i Norge Det er gledelig å konstatere at den internasjonale ekspertgruppen som har vurderte den

økonomiske forskningen i Norge på oppdrag fra Norges forskningsråd, rangerte SNF på topp som det fremste anvendte økonomiske forskningsmiljøet i Norge sammen med Frischsenteret.

Ekspertgruppen vurderte den anvendte økonomiske forskningen i SNF til ”very good”, som beskrives som Research is at a high international level with clear impact and visibility within som core areas of research, and with high level of publication in recognized international journals. The researchers have a leading international role within their sub-field. Bare Frischssenteret, som tidligere var SNF-Oslo, oppnådde samme høye vurdering av de anvendte økonomiske forskningsinstituttene i Norge.

Ekspertpanelet har vurdert bidrag fra SNFs egen fagstab innen samfunnsøkonomi og finans. I den løpende anvendte forskningen samarbeider SNF nært med fagmiljøene ved NHH og UiB, som ekspertgruppen også vurderte å ligge i fremste rekke i Norge. Det samfunnsøkonomiske

fagmiljøet ved NHH ble vurdert til ”excellent”, mens NHHs fagmiljø i finans ble vurdert til ”very good”, noe som også er tilfelle med Institutt for økonomi ved UiB. Dette borger for høy faglig kvalitet i den anvendte forskningen som gjøres på prosjekter hos SNF.

Bok om ”Havbruk: Akvakultur på norsk”

Et anvendt forskningsinstitutt må innfri kravene til faglig kvalitet og til praktisk relevans, og også formidle sine forskningsresultater til næringsliv, myndigheter og allmennhet. Som et ledd i dette formidlingsarbeidet har SNF siden 2001 hatt ansvar for spalten ”Samfunnsfaglig

havbruksforskning” i fagtidsskriftet Norsk fiskeoppdrett. Etter disse årene ble et utvalg av de mest engasjerte bidragsyterne invitert til å utdype sitt tema i artikkels form, noe som har resultert i en bok redigert av Bernt Aarset og Grete Rusten Havbruk: Akvakultur på norsk, Bergen:

Fagbokforlaget 2007. Forskningen som rapporteres her, er resultatene av arbeider de forskjellige forskerne har bearbeidet og lagt fram i ulike sammenhenger, både nasjonalt og internasjonalt. Her utfyller perspektivene hverandre ved at de binder sammen analyser av endringer over tid med dagsaktuelle utfordringer for næringen. Bidragene er skrevet enkeltvis, men utgjør et hele ved at de analyserer og kommenterer et forløp fram til den situasjonen havbruk har i dag.

Trygdeforskningsseminaret 2007

Trygdeforskningseminaret 2007 ble arrangert som et samarbeid mellom SNF, Gruppen for trygdeøkonomi ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen og Rokkansenteret.

Seminarets program var som vanlig satt sammen av plenumsinnlegg og parallelle sesjoner. Det var i år 6 plenumsinnlegg og 12 innlegg på parallellsesjonene. Hovedtema for de inviterte plenumsinnleggene første dag var velferdsreformer, mens andre dag var viet de to store prosjektene ”Evaluering av NAV-reformen” og ”Equality, Social Organization, and Performance”. Parallellsesjonene hadde et variert innhold, men det var flest innlegg om

sykefravær og integrering. Det var 73 deltakere. Seminaret fungerer godt som en arena for kontakt mellom forskere og brukere, og for formidling av nyere forskning. Innleggene er lagt ut på

http://www.econ.uib.no//?strId=3D5784&kategori=3D307.