• No results found

Nøkkeltall 2007

Økonomi

Mill kroner

Andel

(%)

Ansatte

Grunnbevilgning 2,1 6 Årsverk totalt 38

SIP 1,1 3 herav kvinner 15

Tilskudd til forvaltningsoppgaver 0,0 0 Årsverk forskere totalt 31 Inntekter fra Forskningsrådet

eksklusive basisbevilgning 6,6 20 herav kvinner 11 Andre driftsinntekter etter kilde Antall ansatte med doktorgrad 9

Offentlig forvaltning 15,3 46 herav kvinner 5

Næringsliv 5,6 17 Ansatte med doktorgrad per forskerårsverk 0,29

Utlandet 1,2 4

Annet 1,3 4

Vitenskapelig produksjon

Sum totale driftsinntekter 33,3 100 Antall artikler i periodika og serier 4 Driftskostnader 32,6 Artikler i periodika og serier per forskerårsverk 0,13 Driftsresultat (% av driftsinntekter) 0,7 2 % Antall artikler i antologier 1

Årsresultat 1,3 Antall monografier 0

Egenkapital (% av totalkapitalen) 16,0 53 % http://www.moreforsk.no/

Møreforsking har følgjande formål:

• I nært samarbeid med høgskolane i Møre og Romsdal har Møreforsking som formål å fremje og drive forskings- og utviklingsarbeid på ulike område. Dette skal skje ved forskings- og utviklingsarbeid, utgreiingar og rådgivande verksemd for næringsliv, offentleg forvaltning, organisasjonar og andre på oppdragsbasis.

• Møreforsking skal vere ein nasjonal stiftelse med omsyn til verkeområde, kontaktar og val av oppgåver. Stiftelsen skal likevel arbeide særleg med forskings- og utviklingsarbeid som er til beste for folk, næringsliv, lokalmiljø og offentleg forvaltning i fylket.

• Verksemda skal drivast i nær kontakt med sentrale instansar og organ i inn- og utland.

Lokale høgare undervisningsinstitusjonar, lokalt næringsliv og lokale statlege, fylkeskommunale og kommunale instansar skal vere viktige samarbeidspartnarar.

Møreforsking har to avdelingar og eit dotterselskap. Desse har følgjande forskingsfelt:

• Møreforsking Volda (MFV): Regional utvikling, Velferdsforsking

• Møreforsking Ålesund (MFÅ): Fiskeri- og havbruksforsking

• Møreforsking Molde AS (MFM): Logistikk, Transportøkonomi, Næringsøkonomi og Samfunn/organisasjon/leiing

Viktige oppgåver, satsingar og resultat

• Oppstart av VRI-satsinga i Møre og Romsdal der Møreforsking har prosjektansvar, er aktive i hovudprosjektet og også har eit forskarprosjekt. VRI Møre og Romsdal er retta mot marin og maritim næring og involverar heile Møreforsking og dei tre høgskulane i regionen

• Avslutning av prosjektet GoFOR (New Modes of Governance for Sustainable Forestry in Europe) i EUs 6. Rammeprogram (MFV).

• Partner i CRUSTASEA, et Collective EU-prosjekt innanfor skaldyr (MFÅ)

• Oppstart av ei evaluering av folkehelsetiltak. Evalueringa er eit oppdrag for Sosial- og helsedirektoratet, og omfattar tiltaka Partnerskap for folkehelse, Helse i plan,

Tilskottsordninga til lavterskel fysisk aktivitet og Kommunehelseprofilar (MFV).

• MFM har arbeidd med utvikling av nasjonale transportmodellar i ei årrekkje og det er investert relativt mykje i programmeringsverktøy og kompetanse. Modellane blir nytta både i samband med det etablerte KS-regimet (kvalitetssikringsregimet, FIN-dep) og i ulike nasjonale plan- og utviklingsoppgåver for NTP og departementa. Vi ønskjer å utvikle dette feltet vidare m.a. ved å bygge kompetanse gjennom forsking og utdanning i samarbeid med Høgskolen i Molde.

• MFM satsar på kunnskapsutvikling rundt petroleumsnæringa i fylket med nærleik til den maritime klynga og ei brei satsing saman med Høgskolen i Molde og andre. Det er etablert FoU-samarbeid med Fafo og Marintek saman med representantar for den maritime næringa. MFM arbeider med samfunnsfaglege utfordringar, analysar av leverandørnettverket, regional fordeling av verdiskaping og kompetanseutvikling, basefunksjonar, klyngeanalysar maritim, fornying av kystflåten mm.

• Utvikling av metodikk for evaluering av langsiktige effektar med basis i instituttets tilnærming med eit nytte/kost-perspektiv. Det er lagt ned mykje arbeid i å utvikle problemstillingar og finansiering for å dra dette fagfeltet vidare (MFM).

• Kompetansebygging knytt til arbeidet med to SIP i høvesvis ”Kommunikativ planlegging og utvikling” (MFV) og ”Økt verdiskaping av marine ressurser gjennom utnyttelse av ny teknologi” (MFÅ)

• Samarbeid med Rolls-Royce Marine og Høgskolen i Ålesund om utvikling av nye miljøvennlege førebyggande middel mot begroing på skip – eit prosjekt med finansiering frå Forskingsrådet (MFÅ)

• Utgiving av handbok om Djuphavsfisk– oppsummering av mange års forsking på området; ressursbiologi, fangst, produksjon og marknad (MFÅ)

• Vidareføring av forskingssamarbeidet med Grønlands Naturinstitutt, ei ordning basert på fiskeriavtalen mellom nasjonane (MFÅ)

Høydepunkter

Crustacea

Etterspørselen etter skalldyr er økende både nasjonalt og på verdensbasis. Markedet ønsker flere av disse artene levert levende for å oppnå et produkt med spesifikke kvalitetskrav. Møreforsking Ålesund er partner i det 3-årige kollektive EU-prosjektet Crustasea (www.crustasea.com) hvor hovedmålet er å redusere dødelighet fra fangst til marked med fokus på taskekrabbe, sjøkreps og europeisk hummer, dvs. beste praksis for håndtering om bord i fartøy, lagring og transport.

Sortering av levende krabbe i forhold til matfylde er ett av punktene i prosjektet. Det utvikles to ulike maskiner basert på NIR (Near Infrared Reflexion)-teknologi. En effektiv sortering av levende krabbe i forhold til matfylde vil ha stor betydning for alle ledd i næringen.

Bransjeorganisasjoner, små og mellomstore bedrifter og FoU institusjoner fra Island, Irland, UK, og Portugal deltar. Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL) er koordinator og Teknologisk Institutt prosjektleder i Crustasea.

Evaluering av ulike modellar for fysisk aktivitet, sunt kosthald og røykeslutt

Prosjektet, som skjer i regi av Møreforsking Volda, vurderer ulike modellar for fysisk aktivitet, sunt kosthald og røykeslutt. Modellane blir prøvd ut i eit utval kommunar i fem fylke. Ordningane går under ulike nemningar som ”Aktivitet på resept”, ”Fysak-resept”, ”Trim på resept” osb.

Primært legar, men også fysioterapeutar, ernæringsfysiologar med fleire kan skrive ut ein resept der pasientane blir sendt vidare til ein mottakssentral. Sentralane gir brukarane starthjelp i ein prosess der målet er å endre levevanar. Gjennom evalueringa blir utviklingsarbeidet rundt modellane vurdert i eit kommunikativt planleggingsperspektiv. I tillegg står brukarperspektivet sentralt, der oppleving og utbyte av ordninga er tema. Evalueringa blir avslutta i 2008.

Oppdragsgivar er Sosial- og helsedirektoratet.

Analysar av kraftmarknaden

Møreforsking Molde AS har i 2007 vore aktiv med to reine forskingsprosjekt innanfor tema kraftmarknad. Det eine er i samarbeid med Høgskolen i Molde og tek for seg situasjonen regionalt, der det sidan 2005 har vore ein stor auke i elektrisitetsforbruket til kraftkrevjande industri, medan kraftproduksjonen har vore konstant. Denne situasjonen har ført til ei markant endring i balansen mellom forbruk og produksjon, ein situasjon som byr på store utfordringar for reguleringsmyndigheitene. Temaet er svært aktuelt for folk flest i regionen, sidan kapasiteten i kraftoverføringane inn til regionen er knapp, og kraftprisane dermed kan auke mykje. Stor merksemd er det også rundt tiltak for å betre kraftbalansen, til dømes store planlagde

vindkraftanlegg, nye kraftliner og gasskraftverk. Det vart skrive to artiklar relatert til dette temaet, det eine omhandla ein spelteoretisk metode for å fordele ein potensiell samfunnsøkonomisk samarbeidsgevinst mellom kraftkrevjande industri og kraftprodusentar, slik at kraftmarknaden kan fungere effektivt. Den andre omhandlar ein metode for overvakning av kraftbørsen, for å kunne oppdage teikn til misbruk av marknadsmakt eller for å disiplinere dominerande aktørar. Prosjektet er finansiert av Midt-Norsk Forskningsfond.

Det andre prosjektet har den finansielle kraftmarknaden som tema. Prosjektet har samarbeid med forskarar i Econ Pöyry. Prosjektmedarbeidarane skreiv ein artikkel i 2007 som omhandla

spørsmålet om det er råd for ein dominerande vasskraftprodusent å utnytte ein samspelseffekt mellom den fysiske spotmarknaden og den finansielle terminmarknaden. Prosjektet, som skal ferdigstillast innan juni 2008, har finansiering frå Finansmarkedsfondet.