• No results found

ReOPeRAsjON etteR PRImæR OPeRAsjON meD

156 Høstmøteboken • 2015

Abstrakt

Traume 314

Høstmøteboken • 2015 157 Abstrakt

315 Traume

HIP FRACtuRe eVALuAtION wItH ALteRNAtIVes OF tOtAL HIP ARtHROPLAsty VeRsus HemI-ARtHROPLAsty (HeALtH): DesIGN, BAKGRuNN OG GjeNNOmFøRING AV INteRNAsjONALe stuDIeR

HeALtH-gruppen*, Kontakt: Frihagen F

ortopedisk avdeling, oslo universitetssykehus

Innledning: Hoftebrudd er en viktig årsak til død, sykelighet og redusert funksjon, og antallet hoftebrudd i verden er antatt å øke til over 6 millioner per år innen 2050. Litteraturen støtter operativ behandling med protese ved lårhalsbrudd med feilstilling hos eldre, men om vi skal velge totalprotese eller hemiprotese er fortsatt uavklart. HeALTH-studien er en internasjonal ortopedstyrt studie som sammen-ligner hemiprotese og totalprotese hos pasienter med lårhalsbrudd med feilstilling.

materiale og metode: HeALTH er en multisenter studie hvor 1434 pasienter over 50 år med lårhals-brudd med feilstilling randomiseres til enten hemiprotese eller totalprotese (1). Hovedendepunktet er ikke-planlagte reoperasjoner. Sekundærendepunktene er funksjon, helserelatert livskvalitet, dødelighet og hofterelaterte komplikasjoner de første to årene etter bruddet med kontrollpunkter etter 10 uker og 6, 12 og 24 måneder. Vi bruker minimisering, en form for stratifisering, på alder (over eller under 80 år), boforhold (hjemmeboende vs institusjon) før bruddet, ASA (I/II vs III/IV), sykehus og funksjon før bruddet for å unngå skjevhet mellom randomiseringsgruppene. Statistisk analyse vil bli gjort med kji kvadrat eller Fischers eksakt test og Cox-regresjon.

Resultater: Det er for tiden 43 ortopediske avdelinger i norge, USA, Canada, Australia, Storbritannia og Spania som aktivt rekrutterer til HeALTH-studien. Hittil er det rekruttert 819 pasienter, hvorav 126 fra norge. Ytterligere 15 avdelinger (bl.a. i Finland, new Zealand og nederland) er i oppstartsfasen. Rek sør-øst har godkjent HeALTH og studien er registrert på clinicaltrials.gov (nCT00556842). Studien støttes i norge av Stiftelsen Sophies Minde.

Diskusjon: Det er et behov i ortopedisk kirurgi for relevante studier med tilstrekkelig vitenskapelig og statistisk styrke til å kunne konkludere om viktige spørsmål. Resultatene av HeALTH-studien vil bidra til å avklare et av de viktigste spørsmålene om den kirurgiske behandlingen av lårhalsbrudd.

Betydning/relevans: I tillegg til den kliniske nytten vil HeALTH-studien kunne endre ortopedisk forsk- ning ved å ha etablert et sterkt internasjonalt ortopedisk forskningsnettverk. nye store ortopedstyrte studier kan gi mer definitive svar raskere på våre mest aktuelle spørsmål. HeALTH-studien viser at dette er en gjennomførbar modell, men det er fortsatt behov for flere studiesteder.

Referanser:

1. bhandari M, Devereaux PJ, einhorn TA, Thabane L, Schemitsch eH, koval kJ, Frihagen F, Poolman Rw, Tetsworth k, Guerra-Farfán e, Madden k, Sprague S, Guyatt G; HeALTH Investigators. Hip fracture evaluation with alternatives of total hip arthroplasty versus hemiarthroplasty (HeALTH): protocol for a multicentre randomised trial. bMJ open. 2015 Feb 13;5 (2):e006263.

* se http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25681312 “Collaborators” for fullstendig liste

158 Høstmøteboken • 2015

Abstrakt

Traume 316

LÅRHALsBRuDD I GOD stILLING HOs PAsIeNteR eLDRe eNN 70 ÅR: eN RANDOmIseRt KONtROLLeRt muLtI- seNteRstuDIe sOm sAmmeNLIKNeR sKRueFIKsAsjON meD HemIPROtese. FOReLøPIGe ResuLtAteR etteR 1 ÅRs OPPFøLGING

Dolatowski FC1,2, Frihagen F3, Opland V4, talsnes O5, Hoelsbrekken se1, utvåg se1,2

1. Akershus universitetssykehus. 2. Universitetet i oslo. 3. oslo universitetssykehus. 4. bærum sykehus 5. Sykehuset Innlandet elverum

Innledning: Det er i dag bred enighet om at pasienter med lårhalsbrudd i feil-stilling skal behandles med protese. Til sammenligning har lårhalsbrudd med liten eller ingen feilstilling (Garden I/II), som i all hovedsak behandles med skruefiksa-sjon, fått lite oppmerksomhet. nyere studier har imidlertid vist at en stor andel av pasientene med lårhalsbrudd i god stilling behandlet med skruefiksasjon, kan ha nedsatt funksjon og redusert livskvalitet sammenlignet med pasienter som har fått satt inn en protese. Reoperasjonsfrekvensen har vært rapportert til 15 %. Vi har derfor igangsatt en randomisert multisenter studie som sammenlikner skruefiksa-sjon med protesekirurgi ved behandlingen av lårhalsbrudd i god stilling hos eldre.

I henhold til Cochrane library og Clinicaltrials.gov, er det ikke registrert tilsvarende studier per i dag.

materialer og metoder: Pasienter 70 år og eldre tilhørende Ahus, bærum og elverum sykehus med lårhalsbrudd i god stilling (Garden I/II) ble invitert til å delta og randomisert til intern fiksasjon med to skruer eller innsetting av hemiprotese. Pasienter med kognitiv svikt ble inkludert etter samtykke fra pårørende. behandlingsresultatene evalueres etter 3 måneder, 1 år og 2 år. Hovedendepunktet er pasientenes funksjon målt ved endringer i Harris Hip Score (HHS) etter to år. Sekundære endepunkt er livskvalitet (eq-5D) og gangfunksjon evaluert ved Timed Up & Go (TUG, målt i sekunder). I tillegg registreres behandlingskostnader, komplikasjoner og dødelighet.

Foreløpige resultater: Vi har inkludert 220 pasienter, hvorav 115 pasienter ble randomisert til skrue-fiksasjon og 105 pasienter til hemiprotese. Gruppene skilte seg ikke i fra hverandre med hensyn til alder, kjønnsfordeling, ASA-kategori, og det var ingen klinisk relevant forskjell i retrospektiv HHS. Vi har per august 2015 kontrollert 145 av 149 overlevende pasienter (97 % oppfølging). Det var ingen signifikant forskjell i HHS etter 1 år med HHS=72 (SD 19) i skruegruppen og HHS=74 (SD 19) i hemi-gruppen (p=0.5). Det var flere reoperasjoner i skruegruppen med 24/115 (21 %) revisjonskrevende svikt av fiksasjonen i skruegruppen sammenliknet med 5/105 (5 %) revisjoner i protesegruppen (p<0.001). På gangtesten, presterte hemiprotese-gruppen bedre enn skruegruppen med en gjennomsnittstid på hhv.

15 sek (SD 6) versus 22 sek (SD 14) (p=0.001).

Relevans: Studien tilfører level I evidens og kan bidra til å rettferdiggjøre eller endre dagens retnings- linjer for behandling av lårhalsbrudd i god stilling hos eldre over 70 år. etter ett år, ser vi ingen signifi-kante forskjeller i HHS mellom gruppene, men det forelå flere reoperasjoner i skruegruppen og pasientene oppnådde dårligere resultater på gangtesten.

Høstmøteboken • 2015 159 Abstrakt

317 Traume

NOFRACt – tHe NORweGIAN CAPtuRe tHe FRACtuRe INItIAtIVe

Basso t1,2, Frihagen F3, Gjesdal CG4,5, eriksen eF3,6, Nordsletten L3,6, Omsland tK6, solberg LB7, Borgen tt8, stenbro mB8, wisløff t6, Hagen G2, Bjørnerem Å9

1. St. olavs Hospital. 2. norges teknisk naturvitenskaplige universitet. 3. oslo universitetssykehus. 4. Haukeland universitetssjukehus.

5. Universitetet i bergen. 6. Universitetet i oslo. 7. Molde sjukehus. 8. Drammen sjukehus. 9. Universitetet i Tromsø

Introduksjon: Pasienter med brudd har betydelig økt risiko for gjentatte brudd.

I norge er det liten tradisjon for systematisk forebygging av nye brudd, derfor har en gruppe bestående av leger og forskere med spesiell interesse for osteoporose gått sammen og utviklet et standardisert intervensjonsprogram tilpasset det norske helsevesen. Gjennom intervensjonsprogrammet vil alle pasienter ≥ 50 år med brudd tilbys utredning og evt. behandling for osteoporose i tråd med internasjonale anbefalinger. I januar 2015 mottok prosjektet “noFRACT – the norwegian Capture the Fracture Initiative” interregionale forskningsmidler for å evaluere dette inter-vensjonsprogrammet. Lokale helseforetak har også bidratt med betydelige midler.

material og metode: Studiet vil omfatte ca. 25.000 pasienter ≥50 år med brudd og vil evaluere effekten av å innføre intervensjonsprogrammet. Utfallsmål er nye brudd, mortalitet og helseøkonomiske konsekvenser. et stepped wedge cluster randomisert kontrollert design brukes og de syv deltakende sykehusene er randomisert i tre grupper (clusters) med ulik oppstartsdato. norsk osteoporoseforbund utførte randomiseringen i januar 2015. Universitetssykehusene i Trondheim (St. olavs) og oslo (Ullevål inklusive Skadelegevakten) introduserte prosjektet 1.mai-15. Haukeland universitetssjukehus (inklusive Legevakten), Molde sjukehus og universitetssykehuset nord-norge startet 1. september-15. Sist ut er Drammen og bærum sykehus med oppstart 1. januar-16. Inklusjonen pågår ut 2017 med siste opp-følging i desember 2018. Hvert sykehus oppretter et internt kvalitetsregister. effekten av intervensjons-programmet måles ved å slå sammen data fra Det norske pasientregister, Hoftebruddregisteret, Folke-registeret, Dødsårsaksregisteret og Reseptregisteret. Hovedstudien er fritatt fra pasientsamtykke. Studiet er godkjent av Rek og registrert i ClinicalTrials.gov.

Resultater: noFRACT studien vil presenteres med en kort gjennomgang av det standardiserte intervensjonsprogrammet.

Diskusjon/betydning/relevans: en tverrfaglig arbeidsgruppe med en betydelig andel leger som behandler brudd, har samlet stilt seg bak et standardisert intervensjonsprogram for sekundær brudd- forebygging i norge. noFRACT studien vil evaluere effekten av intervensjonsprogrammet som i prosjekt-perioden vil nå ca. 25.000 pasienter over 50 år med brudd. noFRACT vil uten tvil være med på å definere fremtidig behandling av denne pasientgruppen.

160 Høstmøteboken • 2015

Abstrakt

Traume 318