• No results found

Regulering av fisket etter blåkveite i 2006

Kystfis·karlagets Servicekontor AS

Det vises til havforskningsinstituttets sammendrag av ACFM anbefalingene fra våren 2005 som oppsummerer status, nøkkeltall og forvaltningsråd for bestanden av nordøst arktisk blåkveite.

Norsk Totalkvote:

Norge og Russland er enige om å opprettholde forbudet mot direktefiske av blåkveite i 2006. I forståelse med Russland legges det imidlertid opp til å gjennomføre et begrenset norsk

kystfiske i tradisjonelt omfang med konvensjonelle redskaper i områder under norsk jurisdiksjon. Det vil fra russisk side bli gjennomført forsøksfiske etter blåkveite med ulike redskapstyper.

ICES anbefaler at fangsten i 2006 ikke må overstige gjennomsnittet for de siste årene på 13.000 tonn.

Reguleringen i 2005:

Kun konvensjonelle fartøy under 28 meter har hatt anledning til å delta i et direkte fiske etter blåkveite innenfor følgende maksimalkvoter:

Fartøy lengde Maksimalkvote

O- 13,99 meter 10 tonn

14- 19,99 meter 12 tonn

20-27,99 meter 14 tonn

Det har kun vært tillatt å fiske og lande en kvote pr fartøy. Den enkelte fartøyeier har ikke kunnet delta med mer enn ett fartøy i fisket.

Nytt av året har vært inndelingen i to fangstperioder. Første periode 31. mai- 27. juni og andre periode 2. august - 22. august. Det har kun vært anledning å delta ved en periode for det enkelte fartøy. Antall påmeldte fartøy økte fra 826 i 2004 til 854 fartøy i 2005. Det ble i alt fisket 6.060 tonn blåkveite i kystflåtens direktefiske i 2005 mot 6.347 tonn i 2004.

'

Fartøy uten adgang til å delta i det diiekte fisket har ved fiske etter andre fiskeslag nord for 62°N vært tillatt å ha inntil 7% bifangst av blåkveite. Mens det tidligere var tillatt å ha inntil 12% blåkveite som bifangst i det enkelte hal, kan i 2005 mengden blåkveite om bord til

2

enhver tid, ved avslutning av fisket og av landet fangst ikke overskride 7%. Tilsvarende gjelder for konvensjonelle fartøy under 28 meter når direktefiske ikke er tillatt.

Bifangst av blåkveite på årsbasis for den enkelte tråler er begrenset til4% av summen av fartøykvotene for torsk, hyse og sei, dog ikke mer enn maksimalt 40 tonn pr fartøy.

Dersom kvantumsgrensen på 40 tonn utnyttes fullt ut innebærer det en ytterligere

liberalisering av trålflåtens bifangstregler i 2005 i forhold til i 2004 hvor direkte inngripen fra fiskeriministeren tillot en dobling av trålflåtens bifangst i forhold til tidligere år.

Trålflåtens fangst av blåkveite er·så langt i 2005 på nivå med 2004, og økt med mer enn 2.000 tonn sammenlignet med samme periode i 2003. Pr. l. halvår 2005 utgjorde trålflåtens fangst av blåkveite en firedobling i forhold til i 2004 og mer enn en 20 dobling sammenlignet med 2003. Pr utgangen av uke 41 utgjorde trålflåtens fangst av blåkveite 2.800 tonn, hvorav 1.220 tonn representerte forskningsfangst/overvåkning. Fiskeridirektøren påpekte i sin utredning til reguleringsrådet i juni nødvendigheten av å stramme inn bifangstreglene.

Regulering av fisket etter blåkveite i 2006:

Norges Kystfiskarlag støtter at fisket etter blåkveite videreføres som et begrenset tradisjonelt fiske for konvensjonelle fartøy under 28 meter i 2005, i henhold til fiskeriavtalen med Russland. Det bør ut over dette fortsatt være forbud mot et direktefiske etter blåkveite av bestandsmessige hensyn.

Norges Kystfiskarlag oppfatter liberaliseringen av trålflåtens bifangstbestemmelser som er gjennomført i 2004 og 2005 som en omgåelse av forbudet mot å drive direktefiske etter blåkveite med trål. Havforskningsinstituttet har understreket at dagens regulering av fisket etter blåkveite er for liberal, og det etterlyses mål for hvordan blåkveitebestanden skal forvaltes.

Det faktum at blåkveite bestanden er en langlivet art der hunnfisken ikke er kjønnsmoden før ved 8-1 O års alderen tilsier at det er spesie.lt viktig å rette beskatningen inn mot fangst av stor, voksen fisk. Dette forholdet tilsier at fiske etter blåkveite bør forbeholdes kystfartøy som fisker med passive og selektive redskaper.

Norges Kystfiskarlag anser økning i fisket etter blåkveite med trål og aktive redskaper i 2004 og 2005 som i strid med fiskeriavtalens krav om et begrenset kystfiske i tradisjonelt omfang med konvensjonelle redskaper. Sett i forhold til denne målsettingen er Norges Kystfiskarlag også skeptisk til den utvikling av blåkveitefiske med effektive snurrevadfartøy som man har sett i den senere tid, og som i realiteten bidrar til å øke kystflåtens uttak av blåkveite.

Fordeling:

Norges Kystfiskarlag går på denne bakgrunn inn for at fiske etter blåkveite i 2006 forbeholdes konvensjonelle fartøy under 28 meter. Eventuelt bifangst i trålfisket må fastsettes til et minimum.

Regulering:

Lave maksimalkvoter har de siste årene redusert lønnsomheten i kystflåtens blåkveitefiske.

Dette har medført at mannskap har sett seg nødt til å delta på flere fartøyer og at utbredt

3

"skipperfiske" har blitt vanlig for å bedre lønnsomheten. Ulike former for

samarbeidsløsninger har bidratt til at regelverket om at fartøyeier kun kan delta med ett fartøy i fisket etter b~åkveite, er blitt omgått. Fisket har i realiteten utviklet seg til et kappfiske, og·

frykt for fremtidig stengning har bidratt til å presse deltakelsen opp.

Fisket foregår langt til havs med små væravhengige fartøy. Korte fangstperioder medfører dessverre at grensene presses til det uforsvarlige. Det er derfor viktig å legge til rette for en regulering som i tillegg til å begrense uttaket av blåkveite sikrer en forsvarlig avvikling av fisket.

En reduksjon i trålflåtens bifangst av blåkveite anses å legge til rette for en beskjeden økning av kystflåtens maksimalkvoter i tråd med de krav Norges Kystfiskarlag tidligere har fremmet.

Norges Kystfiskarlag har tidligere anbefalt en utvidelse av perioden for direktefiske etter blåkveite innenfor tidsrommet mai t.o.m august.Mottatte signaler fra kjøpersiden tyder på at en utvidelse av fangstperioden for blåkveite er ønskelig, og vil kunne bidra til økt :pris til fisker. Fisket etter blåkveite har i 2005 vært fordelt over to korte perioder. I og med at det enkelte fartøy kun har vært tillatt å delta i en av periodene, har denne delingen ikke bidratt til å dempe presset i avviklingen av blåkveitefisket, og det oppstod bl.a krav om utvidelse av de enkelte fangstperioder på grunn av vanskelige værforhold. For å sikre en roligere og mer forsvarlig avvikling av fisket står Norges Kystfiskarlag derfor fast ved at en forlengelse av fangstperioden innenfor tidsrommet mai t.o.m august, der fisket holdes kontinuerlig åpent, er ønskelig.

En utvidet fangstperiode innenfor fastsatte maksimalkvoter og der kravet oin at hver

fartøyeier kun kan delta med ett fartøy innskjerpes, vil bidra til å øke lønnsomheten i fisket og.

silqe en forsvarlig avvikling, uten å medføre økt uttak av blåkveite. Økt lønnsomhet og økte maksimalkvoter vil bidra til å hindre kappfiskeproblematikk og gjøre det mindre interessant for den enkelte å søke å omgå regelverket i forhold til å delta med mer enn et fartøy.

Norges Kystfiskarlag går på denne bakgrunn inn for følgende regulering av fisket etter blåkveite i 2006:

• Fisket etter blåkveite i 2006 gjennomføres utelukkende som et begrenset kystfiske i tradisjonelt omfang med konvensjonelle redskaper, i tråd med fiskeriavtalen med Russland.

• Bifangst forutsettes avregnet innenfor fartøyets kvote.

• Den enkelte fartøyeier kan kun delta med ett fartøy .

. .._

\..

4

• For å ta høyde for nødvendig bifangst ved fiske med trål og konvensjonelle fartøy over 28 meter fastsettes en bifangstkvote på 25 tonn pr fartøy.

• Kystflåtens fiske etter blåkveite videreføres som et åpent fiskeri i 2006 med påmelding. Det fastsettes en siste dato for oppstart av blåkveitefiske. Eventuelle ubenyttede fartøykvoter i henhold til påmelding refordeles etter denne dato.

• Av hensyn til beskatningsmønster, lønnsomheten og en 'forsvarlig avvikling av fisket anbefales direktefiske for konvensjonelle fartøy holdt åpent i tidsrommet mai t.o.m august.

• Fiske etter blåkveite for konvensjonelle fartøy 15-27,99 meter søkes på sikt innarbeidet i Norges Kystfiskarlags Kystkvotemodell.

Vedtak:

Landsstyret slutter seg til :fremlagte forslag til regulering av fisket etter blåkveite i 2006.

Enstemmig vedtatt.

.8-NOU-2005 1Ø: '25 FRA FHL BERGEN

47 5S55486l

Fiskeri- og Kystd partementet Fiskeridirektorat

Regu!erlngsutvetlget i FHL industri og eksport gikk l 2004 inn for at dlrekteflsket etter a

bl&kveite med fartø under

za

meter som fisker med konvensjonelle redskap skulle forega

r

en sammenhengen e periode på 6 uker, fra 30. mal til 10. jul! 2.005, a~ ikke som l 2004 l en som passet best lnn l det øvrige driftsopplegget.

Industriens erfaHng

r

med den todelte sesongen er l hovedsak positive. Reguleringen har gitt en markedsmes lg bedre avvikling av flsket, og et jevnt over godt prisbilde. Aller helst

ville FHL Industri og eksport ha kunnet awikle bl§kveitefisket gjennom en sammenhengende periode p& 6 uker, et vises her til v&rt Innspill IFjor. Da det er Ilte sannsynlig at

Fiskeridirektøren vil gå med p~ dette foreslår FHl. Industri og eksport å videreføre

reguleringen vi har att l 2005, da danne ogs~ har vist seg~ være positiv sammenliknet med tidligere regule 'nger.

FHL industri og eks ort mener det• er viktig å opprettholde et kystfiske etter biS-kveite, også

for & bedre drlftsgru nlaget for llnefl~ten. Denne fartøygruppen har tradisjonelt vært en

leverandør av kval[t tsråstoff til den fandbaserte fiskeindustrien.

fhl fiskemel thl tlskefor fhl havbruk fl11 ind u.stri og clcsport

o l l o Tronl:lllolm 11 (l d g

Tllsh.ttot N'Jirlng~frv~ts Kovcdor&.:.ni•R<I~n {N/10)

18-NDV-2005 10;25 FRA FHL BERGEN TCL F!DlR

47 55554861

FHL Industri og eks

o1

er ogsEi OP,ptatt av at kvantum blåkveite tatt som bifangst eller forskningsfangst av tralerne, begrenses. Denne fisken fryses om bord og g~r l stor grad som dlrekteeksport til ut andet. I s& m~te bidrar ikke dette kvantumet tlf

å

skape aktivitet l fiskeindustrien p~ n rskekysten.

Med vennlig hflsen FHL industri og e

k

Christen A. Morda!

r

Direktør

s.ro

fhl fiskemel

thl flskefor

fhl havbruk thl incJustri og el<sport

() ' l o Ale rund rroncthi!IM & o d ø

,. l l §l u l l e l N "' r l n g e li v t l s 11 o v e.l! Q r ~ ~ l~ ~ , 1 ~ ~ ( 11 11 o )

Fiskeridirektoratet Postboks 2009 Nordnes 5817 BERGEN

Vår dato:

z2.11.2oos Deres dato:

Vår referanse:

2005/000013 • 11 Deres referanse:

Arkivkode:

313.02

Vår saksbehandler:

Stian Jensen

Regulering av fisket etter blåkveite nord for 62oN i 2006

• Landsdelsutvalget mener at kystfiske etter blåkveite må opprettholdes.

• Landsdelsutvalget foreslår at perioden for direktefiske etter blåkveite utvides.

• Trålfiske etter blåkveite må reduseres til det minimale.

• Bifangstreglene må utformes slik at bifangstreglene holdes på et minimum.

• Den enkelte fartøyeier skal kun gis anledning til å delta med ett fartøy.

Geir Knutsen Leder

Kopi til: Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner

lANDSDELSUlVALGET ER ET REGIONALPOLITISK ORGAN FOR FINNMARK, TROMS, NORDLAND OG NORD-TRØNDELAG FYLKESKOMMUNER

Besøksadresse: Sjøgata 3

Postadresse: N-8002 Bodø Telefon: +47 75 50 34 20 Telefax: +47 75 52 67 25

e-post: post@lu.no internett: www.lu.no Org.nr. · 981 876 795

Sak 11/2005