• No results found

REGULERING AV DET DIREKTE KYSTFISKET I 2006

Som vist til ovenfor var det direkte kystfisket i inneværende år åpent i to perioder. Også i 2005 er det fisket forholdsvis mye blåkveite. De oppfiskede kvanta fra det direkte fisket av blåkveite i de to periodene i 2005 utgjør til sammen 6.018 tonn. Utgangspunktet i avtalen med Russland var at fisket skulle holdes innenfor rammen av det dette fisket tradisjonelt har utgjort.

5

Dersom målsettingen var å begrense det direkte kystfiske etter blåkveite til et nivå i

størrelsesorden 2.500 tonn, oppnås ikke dette ved å utvide fangstsesongen. Fiskeridirektøren ser imidlertid flere forhold som taler for å dele fangstsesongen i 2 perioder. For det første har det ikke lyktes å begrense fisket selv med bare en fangstperiode. Å redusere maksimalkvotene ytterligere har heller ikke vært et godt alternativ, da maksimalkvotene bør være såpass store at de gir et økonomisk utbytte for deltakerne. En spredning av fangstinnsatsen på to perioder vil dessuten redusere fisketrykket noe i den enkelte periode. En spredning vil også ta hensyn til at fisket foregår i ulike perioder langs kysten.

Fiskeridirektøren finner å kunne gå inn for en videreføring av reguleringsopplegget for inneværende år, inkludert to fangstperioder. Fiskeridirektøren vil imidlertid foreslå at hver fangstperiode begrenses til tre uker, slik det var enighet om i Reguleringsrådet i fjor høst.

Fiskeridirektøren vil understreke at økt uttak kan medvirke til at det må påregnes lengre tid på gjenoppbygging av de bestanden. Dersom fangstkvantumet i det direkte fisket i 2006 øker vesentlig, vil Fiskeridirektøren vise til at det kan bli nødvendig å gjennomføre strengere begrensinger i reguleringene for 2007.

Fiskeridirektøren foreslår at fartøy under 28 meter som fisker med konvensjonelle redskap gis adgang til et direkte fiske etter blåkveite enten i perioden fra og med tirsdag 30 . mai til og med mandag 19. juni eller i perioden fra og med 1.august til og med 21. august 2006.

For å sikre et rimelig økonomisk utbytte for deltakerne i dette fisket, vil Fiskeridirektøren foreslå en videreføring av årets maksimalkvoter i 2006.

Fiskeridirektøren foreslår at fartøy under 28 meter reguleres med følgende maksimalkvoter:

Tabell 6: Maksimalkvoter 2006 Fartøylengde Maksimalkvote 0 - 13,9 m 10 tonn

14 – 19,9 m 12 tonn 20 – 27,9 m 14 tonn

Påmelding og offentliggjøring av påmeldingslister har hatt en preventiv effekt. Innføring av godkjenningsordningen har ført til at alle fartøy ble kontrollert av Fiskeridirektoratets regionkontor før sesongen 2004. I 2005 er utelukkende nye deltakende fartøy blitt fremstilt for kontroll, og fartøy som tidligere var godkjent ble således automatisk godkjent for fiske i inneværende år.

Som nevnt vil Fiskeridirektøren for 2006 foreslå en videreføring av adgangen til å drive et direktefiske i en av to perioder. Dette innebærer en økt fleksibilitet, noe som imidlertid vil kunne medføre økt uttak av blåkveite. Dersom en ikke skal ha bindende påmelding til en av de to periodene, men utelukkende satse på at sluttseddelsystemet kontrollerer overholdelse av kvoten, vil uttaket trolig øke ytterligere. Kontrollen vil da måtte baseres på etterfølgende kvotekontroll, og eventuelt inndragning/strafferettslig reaksjon på et senere tidspunkt.

Fiskeridirektøren vil derfor tilrå at påmeldingsordningen opprettholdes. Etter at

påmeldingsfristen er utløpt, vil en be salgslagene videresende listen over påmeldte fartøy til regionkontorene, som foretar en gjennomgang av denne. Regionkontorene vil deretter foreta en kvalitetssikring av påmeldte fartøy, og eventuelt foreta fysisk kontroll hvor dette anses

6

nødvendig. En vil derfor foreslå at vilkåret om at fartøyet må være egnet, bemannet og utstyrt opprettholdes, men at det generelle vilkåret om særskilt godkjenning utgår. Det blir således overlatt til Fiskeridirektoratets regionkontor å vurdere om og i tilfelle hvilke fartøy som bør fremstilles for kontroll.

Fiskeridirektøren har fått kjennskap til at en rekke små fartøy driver blåkveitefiske i områder langt til havs, hvor de trolig ikke har sikkerhetssertifikat for å fiske. Fiskeridirektøren er innstilt på å søke å etablere et samarbeid med Sjøfartsdirektoratet for om mulig å få vurdert om tilstrekkelige sertifikat foreligger. Slike undersøkelser vil eventuelt kunne gjennomføres i forbindelse med relevant godkjenning av fartøyet.

Fiskeridirektøren foreslår at ordningen med påmelding til salgslagene videreføres.

Fiskeridirektøren foreslår at det stilles krav om at fartøyet skal være egnet, utstyrt og bemannet for å delta i blåkveitefisket.

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre forbudet mot direkte fiske etter blåkveite nord for 71°30’ N.

8. BIFANGST

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre ordningen fra 2005, hvor det ble satt et tak på hvor stor fangst av blåkveite trålere kan ha på årsbasis. Begrensingen foreslås også for 2006 satt som en prosentsats av summen av det enkelte fartøys kvote av torsk, hyse og sei. Prosentsatsen foreslås satt til 4 %, men likevel begrenset til 40 tonn. Når det gjelder beregningsgrunnlaget for prosentsatsen, begrenses dette slik at eventuelle enhetskvoter/strukturkvoter fartøyet måtte ha, ikke skal regnes med.

I fiskevernsonen ved Svalbard vil imidlertid bifangstbestemmelsen etter sin ordlyd, slik den er nedfelt i protokollen fra Den blandete norsk-russiske fiskekommisjonen, håndheves i forhold til alle fartøy, jf pkt 6 ovenfor.

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre ordningen fra 2005 med at fartøy som ikke har adgang til å delta i det direkte fisket eller når dette fisket er stoppet, kan ha inntil 7 % blåkveite om bord til enhver tid, ved avslutning av fisket og av landet fangst.

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre ordningen fra 2005 ved at det settes et tak på hvor mye bifangst av blåkveite den enkelte tråler kan ha på årsbasis. Taket settes til 4% av summen av fartøykvotene for torsk, hyse og sei, likevel begrenset til 40 tonn per fartøy.

Fiskeridirektøren foreslår at ordningen med ukeavregning for fartøy som fisker med konvensjonelle redskap og som leverer flere ganger pr. uke videreføres i 2006.

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre bestemmelsen om at blåkveite tatt som bifangst før det direkte fisket er åpent, går til fradrag i det enkelte fartøys maksimalkvote i det direkte fisket.

7