• No results found

Trainee Sør er et regionalt traineeprogram som omfatter om lag 40 virksomheter på Sørlandet både i offentlig og private næringer. Programmet varer i 18 måneder, fordelt på tre perioder. Programmet har en mentorordning og tilbyr både faglige og sosiale aktiviteter.

Formål

Trainee Sør har som formål å styrke Sørlandets konkurranseevne nasjonalt og internasjonalt.

Ambisjonen er å tiltrekke seg den mest ambisiøse og kompetente arbeidskraften. Trainee Sør skal gi deltagervirksomhetene tilgang til høyt kvalifisert arbeidskraft som tilfører verdifull kunnskap og nye impulser. I tillegg er nettverksbygging både for traineer og virksomheter et viktig formål.

Kompetansebehov og kompetanseprofil

Arbeidet med å rekruttere bedrifter og virksomheter til ordningen – og å matche tilbud og etterspørsel av kompetanse – krever mye oppmerksomhet fra daglig leder. Noen virksomheter er selv aktive og har spesifikke ønsker når det gjelder kandidater og kompetanseprofiler. Men siden traineene i utgangspunktet er tilknyttet en bedrift eller visksomheter kun for seks måneder, blir det viktig at traineenes kompetanse også treffer andre virksomheters behov. En del traineer melder også inn preferanser for hvilke virksomheter man ønsker å være knyttet til.

Programmets innhold

For traineene innebærer ordningen at man fungerer som trainee i tre ulike virksomheter i seks måneder av gangen. Fortrinnsvis ønsker man en kombinasjon av ansettelse både i offentlig og privat sektor i løpet av perioden. I noen tilfeller vil traineene være ansatt i samme bedrift i to av de tre delperiodene, men man unngår at traineen bare knyttes til én bedrift. De offentlige traineevirksomhetene er primært knyttet til kommuner (Kristiansand, Grimstad og Arendal nevnes spesielt), men det er også traineestillinger knyttet til fylkeskommunen (Agder) og andre offentlige selskaper (Nye Veier AS), Sørlandet sykehus og interkommunale selskaper. Traineenes faglige profil er svært variert; dette gjenspeiles også av traineeprogrammets sammensetting på virksomhetssiden.

Traineenes oppgaver varierer mellom virksomheter til bedrift, og vil kunne variere innenfor hver av de tre 6 måneders-periodene.

Trainee Sør opererer med et parallelt kurs- og kompetanseløp som er integrert med traineenes arbeidsforhold i den enkelte virksomheten. Dette er aktiviteter som både skjer på «kullbasis» - der traineer i samme 6-månedersperiode samles – men også på tvers av disse. Programmet omfatter også en mentorordning, der representanter fra medlemsbedrifter eller andre virksomheter stiller frivillig opp som mentorer. I tillegg har programmet fokus på sosiale aktiviteter hvor ansvaret delegeres til traineene selv, men med mindre økonomiske bidrag fra traineeprogrammet. Dette inkluderer gjerne traineenes familiemedlemmer og betraktes som en viktig komponent for å fremme trivsel og – på sikt – programmets evne til å skape regionale rekrutteringseffekter.

50 Medlemmer

Trainee Sør beskrives som en forening hvor bedriftene/virksomhetene er medlemmer og eier Trainee Sør AS. Traineene tas inn for en periode på ett og et halvt år, og ansettes i AS’et. Bedriftenes medlemskap er i så måte å betrakte som «fast», selv om den enkelte bedrift har muligheten til å melde seg ut etter ett år. Ifølge vedtektene skal det være en intensjon for den enkelte bedrift å ta inn en trainee i minimum seks måneder i løpet av en fireårsperiode, slik at bedriftene forplikter seg til et aktivt medlemskap. Daglig leder i Trainee Sør AS rapporterer til et styre bestående av ni representanter for de deltakende bedriftene i tillegg til en tillitsvalgt traineerepresentant.

Finansiering

Virksomhetene betaler en kontingent for deltakelse i traineeprogrammet, uavhengig om den enkelte virksomhet har ansatt traineer. Denne er lik for alle, uavhengig av størrelse. Ved ansettelse finansierer virksomheten selv traineen, i tillegg til at det betales en administrasjonsavgift. Traineenes lønn fastsettes av styret en gang i året. I de fem første årene mottok traineeprogrammet også støtte fra Sørlandets kompetansefond, men denne har blitt trappet ned og eksisterer ikke i dag. Traineer er midlertidig ansatt i Trainee Sør for en periode på 18 måneder, og lønn fastsettes årlig per 1. september.

Per 01.09.21 er årslønn 510.000 kroner.

Bedriftenes motivasjon

Virksomhetene etterspør både forsterking av eksisterende kompetanse og ny kompetanse som ikke eksisterer i virksomheten fra før. På grunn av seksmåneders-perspektivet vil traineene ofte knyttes til spesifikke prosjekter som gjerne er relatert til pågående endringsprosesser i virksomhetene. Det meste av den etterspurte kompetansen (anslagsvis 70%-80%) er likevel kompetanse som virksomhetene har, eller er kjent med fra før. Men når «ny» kompetanse etterspørres er det typisk noe som virksomhetene ikke har mulighet til å rekruttere på permanent basis – da er det en avveining om bedriften skal leie inn en konsulent eller gå for en trainee. Innovasjonsstudier, bioteknologi og fornybar energi er eksempler på slike «nye» kompetanseområder som er i fremvekst. Trainee Sør har også en strategi for å kunne tilby dette i større grad – og å påvirke bedrifter og virksomheter til å satse på slik kompetanse.

Antall søkere og traineer

Ordningen omfatter totalt rundt 25 traineer. Tilgangen på kandidater har vært ganske jevn; det foretas opptak to ganger i året. Antallet søkere ligger på om lag 300 i året, fordelt på to opptaksrunder. I utgangspunktet er det et alderstak på 30 år. Totalt har over 200 traineer vært igjennom programmet;

av disse er omtrent halvparten rekruttert fra Universitetet i Agder (UiA). 65 prosent av traineene er vokst opp på Sørlandet, selv om dette synes å ha relativt liten betydning i rekrutteringssammenheng sett fra virksomhetenes side. I praksis markedsføres også traineeordningen i all hovedsak regionalt og mot UiA, selv om det også er markedsføring gjennom både tradisjonelle og sosiale medier som har et videre nedslagsfelt. Søkerne må ha utdanning på mastergradsnivå og har favner bredt faglig;

kandidater har bakgrunn fra både teknologi, økonomi, IKT, offentlig politikk og ledelse, pedagogikk, jus, markedsføring og kommunikasjon. Det forutsettes at kandidatene har, eller ønsker å ha, en tilknytning til Sørlandet.

Bosettingseffekt

Når det gjelder regionale rekrutteringseffekter av traineeordningen vises det til at rundt 70 prosent av alle som har vært igjennom programmet, fortsatt er bosatt på Sørlandet, noe som vurderes som svært

51

tilfredsstillende. Riktignok har ikke alle av disse vært bosatt i regionen hele tiden etter endt traineeperiode. 90 prosent av traineene får tilbud om jobb på Sørlandet etter å ha vært gjennom programmet, og takker ja til dette. Den geografiske spredningen av kompetansen vurderes derimot som mer mangelfull; medlemsbedriftene befinner seg først og fremst langs kysten og mindre i innlandet og i de vestlige delene av fylket. Traineene ønsker også å etablere seg i områder med urbane kvaliteter og tilbud. Konsekvensen er at mye konsentres rundt Kristiansand, Grimstad og Arendal i traineeperioden.

Prosjektleders betraktninger

I arbeidet videre er det viktigste å satse på å beholde kvaliteten i programmet, snarere enn å ha ambisjoner om å øke omfanget av ordningen, for eksempel ved å fire på kompetansekravene til kandidatene. Man frykter at dette i så fall vil kunne redusere attraktiviteten i programmet.

52

4 TRAINEERES BAKGRUNN, MOTIVASJON OG ERFARINGER

4.1 INNLEDNING

Dette kapitlet viser resultater fra traineenes svar på spørreskjemaundersøkelsen med kvalitativ utdyping fra traineer som hadde vært eller var trainee i kommuner i sentralitetsklasse 5 eller 6 i SSBs indeks. Kapitlet åpner med en oversikt over traineenes bakgrunn, deres tilknytning til regionen hvor de er eller har vært trainee, og deres motivasjon både for å søke og å ta imot stillingen. Geografisk lokalisering av stillingen går frem av punkt 4.5. I den seksjonen er det løftet spesielt frem hvor stor andel av utvalget som har deltatt i denne ordningen i kommuner som faller inn under sentralitetsklasse 5 og 6 i SSBs indeks. Traineene har også svart på spørsmål om egne erfaringer fra perioden som trainee, og om de etter at perioden var over, fikk tilbud om stilling i eller utenom bedrifter eller virksomheter hvor traineestillingen var tilknyttet. Svarfordelingen på disse spørsmålene vises til slutt i kapitlet.