• No results found

Dette traineeprogrammet ble etablert i 2009, etter et initiativ fra privat næringsliv i en industritung region, og med utgangspunkt i utfordringer med å skaffe relevant kompetanse og arbeidskraft.

Programmet ble etablert av Kunnskapsparken Helgeland8 (KpH) som er lokalisert i Mo i Rana.

Programmet er organisert som et prosjekt og drives av et team som til sammen har ressurser tilsvarende rundt 75 prosent stilling. Disse prosjektressursene inngår også i andre prosjekter, som gjør at arbeidsfordelingen varierer fra år til år. De møter næringslivet på mange ulike arenaer, og kan derfor fange opp behov i mange sammenhenger.

Formål

Programmet skal bidra til at private og offentlige aktører får tilgang til relevant kompetanse, ved å synliggjøre spennende jobb – og karrieremuligheter for unge med høy utdanning.

Kompetansebehov og kompetanseprofil

I oppstarten av programmet ble det vektlagt kompetanse i privat næringsliv, som bygg og anlegg og prosessindustri. Kompetansebehovet har imidlertid variert og utviklet seg over tid. Det er et stort behov for et bredt spekter av ingeniører, og i dag er det for eksempel et stort behov for IT - og digital kompetanse både hos private og offentlige aktører. Etter hvert har flere offentlige virksomheter koblet seg til programmet, og antallet kommuner øker for hvert år. Det er stor variasjon i kommunenes kompetansebehov (økonomer, ingeniører, IT, helse og omsorg).

7 https://www.kandidathelgeland.no /

8 https://www.kph.no/

27

Registrering av kompetansebehov og aktuelle traineestillinger i regionen, skjer på ulike måter. Aktører som kjenner programmet og har benyttet ordningen, melder ofte selv inn behov når søknadsfristen nærmer seg. Likevel går programmet aktivt ut og inviterer de som har vært med før, og også bedrifter som ansees som aktuelle. Dette er ressurskrevende, ikke minst med tanke på bedrifter og aktører som ikke kjenner programmet. Det krever egne møter, synliggjøring av programmets innhold, vise effekter og resultater, og bedriftene må følges opp.

Programmets innhold

Dette er et ettårig program, hvor traineen er ansatt i én bedrift. Målet er fast ansettelse. Alle traineer tar del i et felles kompetanseprogram, uavhengig av arbeidssted. I tillegg arrangerer programmet sosiale samlinger. I kompetanseprogrammet inngår et lederutviklingskurs, hvor det har variert hvem som har hatt det faglige ansvaret. Det tilrettelegges for bedriftsbesøk slik at kandidatene kan lære hverandre å kjenne og også hva regionen ellers kan by på. I tillegg arrangeres opplevelsesturer, for å vise områdets varierte muligheter til friluftsliv og annet, og en årlig studietur til NHO Brüssel i regi av NHO.

Finansiering

Programmet har mottatt finansiering fra Nordland fylkeskommune, siden oppstarten i 2009. Tidligere mottok programmet delfinansiering fra Helgeland Sparebank. I tillegg finansieres programmet av deltagende bedrifter og offentlige aktører. Det inngås fortløpende avtaler med aktører som har rekrutteringsbehov. Dette vil derfor variere fra år til år, og er avhengig av hvilke bedrifter og bransjer som er inne i programmet. Programmet har følgende modell for finansieringen fra bedriftene:

1. En sum for utlysnings- og rekrutteringsarbeidet

2. Dersom en trainee bli ansatt, betaler bedriften/organisasjonen en sum for hver trainee som deltar i kompetanseprogrammet.

Antall søkere og traineer

Kandidat Helgeland er det største traineeprogrammet i Nordland. Programmet har ikke oversikt over antall årlige søkere for hele perioden traineeprogrammet har vært i drift. Av personvernhensyn slettes søkerlistene fortløpende. Prosjektleder anslår at programmet har hatt mellom 175-250 søkere per år.

Noen sender inn åpne søknader, mens andre søker til spesifikke bedrifter. Programmet har i 2020 sitt 11. kull, som består av 15 traineer. Det startet med fire, fem traineer, og har siden bygget seg opp. De siste seks, syv årene har antallet ansatte traineer vært 15-17 årlig. I 2020 er det én kommune-trainee som er ansatt, og tre traineer hos andre offentlige instanser. De øvrige er i det private, hvorav ingeniører er i flertall. Totalt har programmet hatt 118 traineer i perioden 2012- 2020, 55 menn og 58 kvinner. Nærmere 40 prosent av disse har vært uten regional tilhørighet. Flere har blitt igjen i regionen etter trainee perioden, noen har etablert seg der.

I perioden 2011–2020 har traineene vært fordelt med 2 i Alstahaug, 1 i Brønnøy, 1 i Hemnes, 4 i Lurøy, 75 i Rana og 38 i Vefsn. I alt 97 av 106 kandidater fortsatte i virksomheten etter endt traineeperiode (15 traineer er aktive).

28 Bedriftenes motivasjon

Gjennom programmet klarer bedriftene å få tak i ansatte de ellers ikke ville ha fått tak i. På universitetenes karrieredager er det ikke andre som representerer Helgeland. Få bedrifter har tid og ressurser til å reise rundt på karrieredager for å markedsføre egen virksomhet. Det kan koste opp mot 30 000 kr å delta på enkelte karrieredager. I tillegg tilkommer reisekostnader og tiden som går med.

Traineeprogrammet kan markedsføre mange, har et bredere perspektiv og en større oversikt over behov i regionen, enn enkeltbedrifter. Det er også mange studenter som ikke kjenner mulighetene som ligger i regionen. Kunnskapsparkens erfaringer er at utflyttere blir svært begeistret for å se at Helgeland er representert.

I starten var bedriftene opptatt av at traineene hadde regional tilknytning. Dette har endret seg etter hvert, og bedriftene er ikke like opptatt av det i dag, men det varierer fra bedrift til bedrift. Mange bedrifter i regionen har høy gjennomsnittsalder blant ansatte, og trenger yngre arbeidskraft som blant annet ofte har en teknologisk innsikt og interesse som supplerer kompetansen de har fra før.

Det varierer hvordan bedriftene bruker programmet. Noen bruker det strategisk til rekruttering, andre bruker programmet med mer ujevne mellomrom. Det hender at bedrifter har som målsetting å ansette en trainee, men får tilgang til så mange gode søkere, at de velger å ansette flere.

Programmet blir markedsført på flere måter, blant annet på universitetenes karrieredager, tidlig på høsten. Da er ikke alltid alle stillinger som skal lyses ut, på plass. Men det hender at studenter spør om det kommer stillinger som er relevant for dem., og registrerer seg slik at programmet kan nå dem når stillingene er klare. For studenter med tydelig relevant kompetanse, kan de bli anmodet om å ta direkte kontakt med en bedrift og høre om bedriften planlegger traineestilling.

Det hender også at bedrifter som har fått gode kandidater gjennom tradisjonelle eller andre rekrutteringskanaler, ønsker at disse skal innlemmes i traineeprogrammet og få de tilbudene og mulighetene til nettverksbygging som ligger i det. Der har traineeprogrammet vært fleksibelt.

Bosettingseffekt

Prosjektleder anslår at rundt 75 prosent av de uten tidligere tilhørighet, fortsatt er bosatt i regionen, men bemerker at det er ingen garanti for alt alle finner seg til rette på lang sikt, og at det er mange faktorer som spiller inn.

Prosjektleders betraktninger

Programmet har bidratt til å senke terskelen for at bedriftene ansetter unge, nyutdannede personer, men også til at de i stadig større grad ansetter folk uten regional tilhørighet. Dersom kobling mellom trainee og bedrift ikke fungerer, er det en legitim «exit» mulighet, selv om det ofte ender opp med en fast ansettelse. I markedsføringen av regionen legges det først og fremst vekt på at Helgeland har et spennende næringsliv. Det er muligheten for interessante arbeidsoppgaver som trigger mange studenter. Uten offentlig støtte til etablering og drift av traineeprogrammet ville det blitt vanskelig å drifte ordningen på lang sikt.

Prosjektleder peker på at det har vært lagt ned mye arbeid for å skaffe finansiering, og at det er ressurskrevende å få med og forankre programmet hos bedriftene. Nordland fylkeskommune ser at

29

ordningen er et effektfullt virkemiddel med hensyn til rekruttering, og er opptatt av å tiltrekke seg unge folk og gjøre Nordland synlig. Programmet må skaffe årlig finansiering, det er derfor et sterkt ønske om fast grunnfinansiering.

Det har vært et samarbeid med de andre programmene i Nordland i flere år, og det er nå muligheter for et felles Trainee Nordland, hvor programmene sammen kan markedsføre fylket som merkevare, på en mer effektiv måte. Det har vært 1577 søkere til traineestillinger i Nordland i de tre siste årene, hvorav 104 av disse fikk stilling. Det betyr at det er et betydelig potensial for arbeidskraft og tilflyttere til fylket, og at det er viktig at det lyses ut stillinger. Programmet ønsker derfor å nå ut til enda flere bedrifter og kommuner.