• No results found

Oppsummering av risiko – Syntetisk rating

I de tidligere avsnittene har nå SalMar likviditets- og soliditetsrisiko blitt analysert og sammenlignet med bransjesnittet. Det vil nå settes en karakter på SalMars risiko, en såkalt syntetisk rating. Den syntetiske ratingen estimeres på bakgrunn av de ulike forholdstallene som ble avdekket under likviditets- og soliditetsanalysene. De ulike forholdstallene som ble avdekket, både på kort og lang sikt, vil avslutningsvis akkumulere til en syntetisk rating for SalMar. Det finnes flere anerkjente selskaper som kredittvurderer andre selskaper for å kunne

Egenkapital Minoritet Lang DG Lang FG Kort DG Kort FG Eiendeler

Driftsrelaterte anleggsmidler 60,5 % 8,1 % 10,4 % 21,1 % 69,1 %

Finansielle anleggsmidler 100,0 % 0,4 %

Driftsrelaterte omløpsmidler 47,1 % 52,9 % 29,3 %

Finansielle omløpsmidler 100,0 % 1,1 %

Totalkapital 41,8 % 5,6 % 7,2 % 22,0 % 15,5 % 7,9 % 100,0 %

Finansieringsmatrise 2020 Egenkapital Minoritet Lang DG Lang FG Kort DG Kort FG Eiendeler

Driftsrelaterte anleggsmidler 61,5 % 1,4 % 12,2 % 24,8 % 59,9 %

Finansielle anleggsmidler 100,0 % 0,2 %

Driftsrelaterte omløpsmidler 76,3 % 23,7 % 35,7 %

Finansielle omløpsmidler 11,1 % 88,9 % 4,2 %

Totalkapital 49,7 % 0,9 % 7,3 % 29,5 % 8,9 % 3,7 % 100,0 %

estimere sannsynligheten for at et gitt selskap går konkurs innen ett år. Vanligvis betaler långivere kredittvurderingsselskaper, ofte Standard & Poor’s eller Moody’s and Fitch for å gjennomføre en grundig vurdering av selskaper, for så å estimere en sannsynlighet for konkurs innen ett år, som utgjør en rating. Karakterskalaen er rangert fra AAA som er høyst, til D som er laveste karakter, der høyeste karakter impliserer tilnærmet ingen risiko for konkurs, mens laveste karakter impliserer en betydelig konkursrisiko. Ratingen et selskap ofte får er en utslagsgivende faktor på prisen for lån selskapet vil få, ettersom dette indikerer kredittrisikoen forbundet med å gi lån til disse selskapene (Plenborg & Kinserdal, s.391). Kredittrisikopremien for SalMar vil diskuteres videre under kapittel 7 om finansielt gjeldskrav.

På tilsvarende måte som kredittratingselskaper vil vi nå klassifisere SalMar og dermed etablere en syntetisk rating. Klassifiseringen av SalMar vil baseres på de fire foregående forholdstallene om likviditetsgrad 1, finansiell likviditetsgrad, rentedekningsgrad, egenkapitalprosent og netto driftsrentabilitet som tidligere ble beregnet. Videre vil det også føres en diskusjon rundt selskapet generelle risikobilde og relevante momenter som kan ha innvirkning på en endelig syntetisk rating.

For å bestemme en syntetisk rating for både SalMar og bransjesnittet, vil vi ta utgangspunkt i en tabell som er utarbeidet av Knivsflå (2021i) som tar utgangspunkt i analyser av Damodaran (2016) basert på Standard & Poor’s kredittratinger. Tabellen fra Knivsflå (2021i) oppgir ulike intervaller for forholdstall som er ekvivalente til en bestemt rating. Forholdstallene som benyttes er likviditetsgrad 1, rentedekningsgrad, egenkapitalandel og netto driftsrentabilitet, som tidligere i kapittelet ble utarbeidet for SalMar og bransjen. Tabellen utarbeidet av Knivsflå (2021i) er oppsummert nedenfor:

Tabell 6-6: Tabell for fastsettelse av syntetisk rating basert på forholdstall (Knivsflå, 2021i).

Med utgangspunkt i tabellen utarbeidet av Knivsflå (2021i) og de tidligere beregnede forholdstallene er det utarbeidet en syntetisk rating for både SalMar og bransjesnittet, basert på alle år i analyseperioden. Som grunnlag for de beregnede syntetiske ratingene benyttes det tidsvektede gjennomsnitt, med vektig lik den som ble presentert i delkapittel 5.7. Tabell 6-6 nedenfor oppsummerer nøkkeltallene, samt hvilken syntetisk rating disse akkumulerer til, både for SalMar og bransjen. Basert på den tidligere analysen av forholdstall mener vi at den passende ratingen for SalMar er A-, mens bransjens syntetiske rating beregnes til A. Det er hovedsakelig i analysen av likviditet SalMar skiller seg fra bransjesnittet. Selskapet har betydelig en betydelig lavere kortsiktig likviditet, som vist gjennom likviditetsgrad 1 og finansiell likviditetsgrad. Videre, innen soliditet, er SalMars egenkapitalprosent marginalt lavere enn snittet for bransjen i løpet av perioden. Vi observerer også at SalMar oppnår en høyere netto driftsrentabilitet sammenlignet med snittet for bransjen, spesielt i løpet av de siste tre årene. Dette impliserer at SalMar i større grad evner å skape en høyere avkastning for driftskapital sammenlignet med bransjen, også i perioder med lav laksepris. Årsaken til dette kan skyldes at SalMar har et konkurransefortrinn knyttet til InnovaMar og havbasert oppdrett, som diskutert i den strategiske analysen.

Tabell 6-7: Oppnådd syntetisk rating SalMar mot bransjen, 2014-2020

Statistikk fra Standard & Poor’s antyder en kredittrating på A gir en sannsynlighet for konkurs på 0,08% i løpet av neste år, mens BBB angir en sannsynlighet på 0,26% (Knivsflå, 2021i).

Dermed ligger SalMars sannsynlighet for konkurs basert på syntetisk rating mellom 0,08%-0,26%. Det samme gjelder også for de komparative selskapene som utgjør bransjen, og følgelig mener vi at selskapene generelt sett er robuste. Dette underbygges videre med at covenants overholdes, samt en tilfredsstillende kapitalstruktur. Med utgangspunkt i dette mener vi at en A- rating for SalMar virker fornuftig. De utarbeidede ratingene legges til grunn for kredittrisikopremien og finansielt gjeldskrav som videre vil diskuteres i neste kapittel.

Syntetisk rating 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Tidsvektet

Likviditetsgrad 1

SalMar A+ A BBB A- BBB+ BBB+ BB+ BBB+

Bransjen A+ A A- A- A+ A+ AA- A+

Finansiell Likvidietsgrad

SalMar B- BBB+ BB+ B CCC- CCC+ D+

CCC-Bransjen BBB+ BB+ BBB+ A- A- A+ BBB- BBB+

Rentedekningsgrad

SalMar AAA AAA AAA AAA AAA AAA AAA AAA

Bransjen AA+ AA+ AA+ AA+ AA+ AA+ AA+ AA+

Egenkapitalprosent

SalMar BBB+ BBB+ BBB+ A- A- BBB+ BBB+

A-Bransjen BBB+ BBB+ BBB+ A- A- A- BBB+ BBB+

Netto driftsrentabilitet

SalMar AA+ A+ AAA AAA AAA AA+ A+ AA+

Bransjen A BBB+ AA+ A A+ A- BB+ A

Totalt

SalMar - Syntetisk rating A A+ A+ A A- A BB+

A-Bransjen - Syntetisk rating A BBB+ A+ A A A BBB+ A

7 Avkastningskrav

For å skaffe midler til investeringer innhenter bedrifter kapital fra egenkapital- og fremmedkapitalinvestorer. Disse investorene krever en avkastning på den kapitalen de investerer lik den de ville fått ved andre investeringer med tilsvarende relevant risiko. Denne avkastningen skal kompensere for inflasjon, tidsverdi og risiko. (Kaldestad og Møller, 2016, s.

152).

I dette kapittelet vil vi beregne de historiske avkastningskravene for SalMar, som senere skal brukes i lønnsomhetsanalysen i neste kapittel. Et selskap blir vurdert som lønnsom dersom avkastningen er større enn kravet. Hensikten med lønnsomhetsanalysen blir dermed å undersøke om SalMar har oppnådd en høyere avkastning enn de beregnede historiske avkastningskravene.