• No results found

Lødding naturreservat, Namsos kommune, Nord-Trøndelag fylke Totalareal 31.160 daa, hvorav 12.232 daa produktiv skog

NORD-TRØNDELAG FYLKE:

5. Lødding naturreservat, Namsos kommune, Nord-Trøndelag fylke Totalareal 31.160 daa, hvorav 12.232 daa produktiv skog

Verneformål, særskilte verneverdier og hjemmelsgrunnlag:

Området strekker seg ovenfor fjordarmene Vetterhusbotn og Blikengfjorden i Vemundvik, mellom Duna i øst og Vassdalen i sørvest, og går fra sjø til fjell. Området er topografisk svært variert med en rekke bekkedaler, flere fosser, består av en rekke landskapsrom, og har mange bratte og trange partier. Området er skogkledd i nedre deler og består av snaufjell i øvre deler.

Grandominert skog opptrer i de mange bekkedalene og i lier med en viss tykkelse på jordsmonnet, mens furu preger skrinne og grunnlendte områder. Parti med bjørkeskog forekommer, mens andre treslag finnes spredt. Det er store areal med gammelskog under naturlig dynamikk uten nyere hogstinngrep av vesentlig karakter. Det er spor etter tidligere plukkhogster og til dels lett gjennomhogst. Dødved finnes i moderate mengder, og

granskogen er i betydelig grad i alderfase. Urskognær granskog (uten tegn på tidligere hogst) er registrert, men i små areal. Høyere konsentrasjoner av dødved er begrenset overveiende til få lokaliteter. Den furudominerte skogen har god aldersspredning på opp til 200 – 350 år, men trær over 300-350 år mangler i registreringsarealene. Furuskogen er stort sett småvokst.

Forholdsvis gammel og storvokst bjørk finnes i granskog og i enkelte lauvdominerte lier.

Vegetasjonen er overveiende fattig, mens rikere bergarter og rikere vegetasjonstyper i bekkedaler, hvor det forekommer høgstaudeskoger og rik småbregenskog. Spesielt sør for Flintsteinfjellet er det dalganger med rikere utforminger, herunder Godveiterdalen og Vassdalen.

En av områdets markante verdier er knyttet til størrelse, idet store sammenhengende områder er mer stabile i forhold til ytre påvirkninger, også i forhold til klimaendringer. I seg selv har området over 10 000 da produktiv skog og er således et såkalt storområde. Området ses i sammenheng med Almdalen-Ekorndalen naturreservat, og i sum blir de to områdene over 60 000 da, med over 18.000 da produktiv skog, og som strekker seg fra sjø til fjell, og fra kyst til grense Høylandet.

Lødding har store areal med naturskog under naturlig dynamikk, med trealder på gran i de innerste deler opp til 300 (350) år, svært stor topografisk variasjon og mange bekkedaler og flere fossefall. Av krevende gammelskogarter er påvist bl.a. huldrelav, kystdoggnål og sølvnever. Den sørlige delen har rikere vegetasjon, med noe høgstaudeskog og mer næringskrevende arter som teibær, liljekonvall, kranskonvall.

Området er vurdert til å ha regional verdi (**).

Almdalen – Ekorndalen har nasjonal verneverdi (****), svært verdifullt område.

Den smale sonen mellom Lødding og Almdalen-Ekorndalen preges av Ekorndalselva, med flere markante fosser og forekomst av boreal regnskog. Her har NVE nylig avslått søknad om kraftutbygging, med henvisning til store biologiske verdier og urørt karakter av området.

Formålet med naturreservatet er å sikre et variert område med naturskog. Med sin variasjon i form av naturtyper, økosystemer, arter og naturlige økologiske prosesser, særlig knyttet til naturskog under naturlig dynamikk, bekkedaler/bekkekløft og sitt store areal, har området særlig betydning for biologisk mangfold. Det er en målsetting å beholde verneverdiene i mest mulig urørt tilstand, og eventuelt videreutvikle dem.

Planstatus:

LNF-område i kommuneplan.

Området ligger i Vestre Namdal reinbeitedistrikt, og er vinterbeite.

Inngrepstatus:

Området er stort og nærmest fritt for tekniske inngrep. Det er en hytte i den østlige delen av området. Det er stier i området, samt en driftstrase i forbindelse med skogbruk, vinterlei.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Midtre Namdal Samkommune har uttalt seg generelt om verneforslagene innen

samkommunen, og anfører at siden vernet er frivillig, så unngår man de konflikter mot

grunneieren som man hadde i vernesakene på nittitallet. Vernet vurderes i liten grad å påvirke leveransene til industrien i fylket, siden det er foreslått arealer på lav bonitet eller med liten tilgjengelighet. Vernet innebærer at det blir en forholdvis stor andel i Midtre Namdal som er bandlagt. Ansvaret gis til kommunen under forutsetning av at kommunen tilføres

tilstrekkelige ressurser.

Namsos kommune, formannskapet, anfører i uttalelse til oppstartmeldingen at de er positiv til etablering av et større naturreservat i Botnan (Lødding), og tilbyr frivillig vern av

eiendommen Ekorn, som ligger som en sone mellom Almdalen-Ekorndalen naturreservat og foreslåtte Lødding.

Pål Kristian Aakervik er nabogrunneier til Lødding, eier av Kvernmoen 5/5 og Vetterhus (5/4), og anfører at han har beiterettigheter på gnr/bnr 5/1 - Lødding (deler av

forslagsområdet), og at utmarksressursen fortsatt vil være basis for virksomheten på gården.

Ei traktorlei, herunder ikke opparbeidd trase, er brukt til tømmertransport av Vetterhus, Kvernmoen og Lødding, og har vært brukt av alle parter gjennom 50-60 år. Bruksrett er ikke regulert mellom partene, men er å anse som en gjensidig rett, og er nødvendig for

Vetterhus/Kvernmoen for å beholde tilgang til skogen, og mener dette bør komme inn under § 6, samt at § 7 nr. p også overføres til § 6. Han ønsker også at det i § 11 tilføyes at Vetterhus 5/4 og Kvernmoens 5/5 sine interesser skal ivaretas i den forvaltningsordning som etableres.

Vestre Namdal reinbeitedistrikt anfører i konsultasjon jf protokoll og i egen uttalelse at i utgangspunktet er de positiv til vern, i og med at dette ivaretar naturgrunnlaget, og reindriften er generelt presset av ulike inngrep og forstyrrelser. Reindrifta står overfor tre

hovedutfordringer: Arealinngrep, rovdyr og klimaendringer. Arealforringelse er den

alvorligste utfordring og irreversibel, og vern vil hindre inngrep som vindmøller, vannkraft, veger, hytter mv. Det foreslåtte området er av vesentlig betydning som vinterbeite, og særlig viktig i vintre med mye snø. Det er her både sein høst- vinter- og tidlig vårbeite

Fylkesmannen har i høringsforslaget lagt til grunn malen fra siste vedtak om barskog, desember 2014, med bl.a krav om forvaltningsplan.

Vestre Namdal reinbeitedistrikt mener at de foreslåtte forskrifter er en begrensning for reindriften, og i strid med reindriftens rettigheter i henhold til ILO-konvensjonen, FNs urfolksdeklarasjon av september 2007, og Stortingsmelding nr. 9, (2011-12) Landbruks- og matpolitikken og grunnlovens § 110 A og internasjonale regler.

Distriktet påpeker at eventuelt unntak for landing med Forsvarets luftfartøy kan forstyrre rein vesentlig, og at det minimum må være en varslingsplikt til reindrift.

Vestre Namdal kan ikke akseptere vern av Lødding naturreservat slik de foreslåtte forskrifter i høringsforslaget foreligger, og ber om at de foreslåtte forskrifter legges til side. Samene har forvaltet området bærekraftig gjennom århundrer, og det er ufattelig at det skal settes store begrensninger for reindriften.

Dersom forskrift endres slik at reindriftas rettigheter og behov ivaretas og naturreservatet etableres, så må motorisert ferdsel fra tilsyn bli lagt på et minimum og varsles i forkant, samt at søknader om dispensasjon blir sendt på høring. Distriktet krever konsekvensutredning, og ber om at det uheldige forlaget om forskrift legges til side.

Norsk organisasjon for terrengsykling, NOTS, anfører at gamle setre indikerer gamle

ferdselsveger som ikke er inntegnet på kart, og at forbud vil medføre at gjennomgående stier ikke kan brukes av syklende.

Fylkesmannens vurdering og tilråding:

Samiske interesser.

Fylkesmannen vil i sin innstilling til Miljødirektoratet og senere i forvaltningsplan legge til grunn at vern ikke skal være til hinder for at reindriften skal bruke området som tidligere.

Fylkesmannen tilrår endring på forskriftsforslaget siden høringen. Vedlikehold i form av rydding av eksisterende flytteleier og kjøreleier er flyttet til §4 og §6 (direkte tillatt), mot at disse leier er lagt inn på vernekart eller kart i forvaltningsplan. Uttak av brensel til bruk på stedet er flyttet til §4, som direkte unntak. Dette gjelder ikke i de biologisk viktige

kjerneområder, registrerte i Naturbase eller kartfestet i forvaltningsplan. Med begrepet «på stedet», menes til bruk innen området. Vanlige bål kan også lages i kjerneområdene. Både brensel, flytteleier og kjøreleier er på ulikt vis definert og regulert også gjennom

reindriftsloven. Snøscooterkjøring er direkte unntatt i forskriftens § 6. Med hensyn til barmarkskjøring, så skal reindriftens barmarkskjøring beskrives i distriktsplan med

bruksregler og hovedleier legges inn på arealbrukskart, samt at reindriftslovens § 23 anfører at

barmarkskjøring skal begrenses mest mulig. Med dette som grunnlag vil reindriftens eget drifts- og kjøremønster legges til grunn i forvaltningsplanen.

Distriktet anfører selv at de er og har vært sterkt presset på areal (flere vindkraftplaner, hyttefelt, skogsdrift, skogsbilveger). Et vern vil sikre arealgrunnlaget i verneområdet.

Forholdet til samisk naturgrunnlag er lagt inn i formålsparagrafen, og det legges inn i forskrift at samiske interesser skal tilgodeses i den forvaltningsordning som opprettes. På denne

bakgrunn søker forslaget å ivareta at reindriften skal kunne drive rasjonelt i området som tidligere.

Driftslei.

Hva angår bruk av felles traktorlei mellom Vetterhus og Lødding, så mener Fylkesmannen at Vetterhus ikke bør bli avskjært fra drifting av skogressursene sine. Leia krysser grensa mellom eiendommene flere ganger, og går delvis på Vetterhus og delvis på Lødding – inne i forslagsområdet. Fylkesmannen foreslår at det i forbindelse med skogbruksvirksomhet på Vetterhus gis generelt unntak for motorisert ferdsel etter den angitte leia på frossen snødekt mark.

Annet.

Siden det er stier i området tas det aktuelle unntakspunkt inn. Landing med Forvarets luftfartøy tas inn.

Aakervik sitt forslag om at eiendommene Vetterhus (5/4) og Kvernmoen (5/5) skal tilgodeses i den forvaltningsordning som opprettes tas ikke inn, og forholdet til disse eiendommene blir å behandle på forvaltningsmessig vanlig måte.

Konklusjon Med disse kommentarer, forutsetninger og justering av forskrift, så oversendes forslaget for videre behandling. Høringsrapporten anfører til privatrettslige forhold på eiersiden i området, og saken er handert etter normale prosedyrer i relasjon til dette spørsmål, jf. tidligere meldte forutsetninger.

Fylkesmannen foreslår ikke endring av grenser.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for naturreservater uten at dette endrer restriksjonsnivået. Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet. Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle

kommentarene og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Lødding som naturreservat.

6. Buvika naturreservat, Namdalseid kommune, Nord-Trøndelag fylke