• No results found

Bjellneset naturreservat, Eidskog kommune, Hedmark fylke Totalareal 1.290 daa, hvorav 1.173 daa produktiv skog

HEDMARK FYLKE:

23. Bjellneset naturreservat, Eidskog kommune, Hedmark fylke Totalareal 1.290 daa, hvorav 1.173 daa produktiv skog

Verneformål, særskilte verneverdier og hjemmelsgrunnlag:

Området grenser til riksgrensa mot Sverige i sør og til Helgesjøen, Veslesjøen og Possevatnet lengst sør i Eidskog kommune. Det er småkupert med myr, myrsig,

sumpskog og små nord-sørgående bekkedaler. Stedvis er det bratt terreng med innslag av bergvegger. Berggrunnen består av gneis, men trolig er det enkelte steder avrenning fra mer mineralholdig berg eller fra rikere overliggende løsmasser. Området ligger i sørboreal vegetasjonssone.

Skogen i området er, som ellers i distriktet, drevet gjennom langt tid slik at det ikke er kontinuitet i gamle trær eller død ved. Andelen eldre granskog som er i begynnende oppløsningsfase med dannelse av død ved er imidlertid høyere enn ellers i distriktet.

Særlig i de vestre delene er det en del yngre skog, men innslag av ungskog finnes også andre steder i området. Furuskogen på kollene er forholdsvis gammel, men det er registrert relativt lite læger og gadd av furu. Innslaget av grov osp er relativt høyt i hele området og det finnes både død ved og gadd av osp.

Vegetasjonen domineres av fattige vegetasjonstyper, men innslag av rik vegetasjon finnes.

Kollene er dekket av bærlyngfuruskog. I lisidene og i søkk dominerer grana med blåbærskog som hovedvegetasjonstype. Småbregneskog og lågurtskog finnes også i området. I søkkene er det stort sett fattigmyrer og fattige sumpskoger, men små innslag av rikmyr og rik sumpskog finnes. Totalt sett har området mer rik vegetasjon enn det som er vanlig i distriktet. Artsmangfoldet av karplanter er ikke spesielt rikt, men det er funnet blant annet blåveis, vårerteknapp og myrkongle. Det er funnet 5 rødlistede arter av vedboende sopp, blant dem dynekjuke (EN), tyrivoksskinn (VU), svartsonekjuke (NT) og ospehvitkjuke. På osp vokser lungenever og stiftfiltlav, og rødliste-artene kort

trollskjegg (NT) og gubbeskjegg (NT) er registrert.

Området er vurdert til å ha regional verdi (**).

Formålet med naturreservatet er å bevare et område med ulike typer gammel barskog som har innslag av myr og sumpskog og som har særskilt betydning for biologisk mangfold ved at det inneholder kravfulle og regionalt sjeldne karplante-, sopp- og lavarter. Det er en målsetting å beholde verneverdiene i mest mulig urørt tilstand, og eventuelt videreutvikle dem.

Planstatus:

I arealdelen til Eidskog kommunes kommuneplan ligger området innenfor et LNF-område (landbruks-, natur- og friluftsområde) der spredt bolig/fritidsbebyggelse ikke er tillatt.

Inngrepstatus:

Det går en sti gjennom området med klopp over Bjuråbekken. Grensegata mot Sverige er snauhogd.

Høringsuttalelser:

Verneplanen ble sendt på høring til berørte grunneiere, Eidskog kommune og Hedmark fylkeskommune, samt til Eidskog kommuneskoger, Glommen skog SA – Skogeierområde Vinger-Odal, Eidskog bondelag, Eidskog jakt- og fiskeforening, Eidskog bonde- og småbrukerlag Eidsiva Energi, Forsvarsbygg, Forum for natur og friluftsliv – Hedmark, Glommen Skog SA, Hedmark Bondelag, Hedmark Bonde- og Småbrukerlag,

Naturvernforbundet i Hedmark, NHO Reiseliv Innlandet, Norges jeger- og fiskerforbund – Hedmark, Norges vassdrags- og energidirektorat – Region øst, Norskog, Norsk ornitologisk forening avd. Hedmark, Skogselskapet i Hedmark, Statens vegvesen – Region øst, Utmarkslaget i Hedmark, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Statens

landbruksforvaltning. Kommunenes sentralforbund, Forsvarsbygg, Statens Kartverk, Statens navnekonsulenter, Riksantikvaren, Direktoratet for mineralforvaltning, Norges Geologiske Undersøkelser, AVINOR AS, Luftfartstilsynet, Vegdirektoratet, Norges vassdrags- og

energidirektorat, Statkraft SF, Statnett SF, Statskog, Th. Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit, Norges Skogeierforbund, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Luftsportsforbund, Norges Naturvernforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norsk Botanisk Forening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Verdens Naturfond, Den Norske Turistforening, Friluftslivets fellesorganisasjon, Friluftsrådenes Landsforbund, Norges Idrettsforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges handicapforbund, Natur og Ungdom, Norges Miljøvernforbund, Norsk Biologforening, Sabima, Skogforsk, Norsk institutt for naturforskning, Biologisk institutt Universitetet i Oslo, Universitetets naturhistoriske museer og botanisk hage, Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Det ble mottatt svar fra 8 høringsinstanser; deriblant 2 regionale organisasjoner/etater, 5 sentrale etater og 1 sentral organisasjon.

Eidsiva Nett AS, Hedmark fylkeskommune, Direktoratet for mineralforvaltning og Norges vassdrags- og energidirektorat har ingen merknader til verneforslaget.

Språkrådet har ingen merknader til navnet Bjellneset naturreservat, men ber om at navnet Bjuråbekken naturreservat blir vurdert da Bjellneset utgjør bare en liten del av området.

Verdens naturfond (WWW-Norge) støtter verneforslaget.

Landbruksdirektoratet bemerker at det i forslaget til forskrift ikke er gjort generelt unntak for utsetting av saltsteiner og at det i forslaget til spesifiserte dispensasjonsbestemmelser ikke er åpnet for å kunne gi tillatelse til oppsetting av gjerder til bruk ved beiting samt vedlikehold av disse og motorferdsel i den forbindelse. Direktoratet viser til rapporten om «Gjennomgang av praktisering av naturmangfoldloven» som viser at dispensasjon for flere typer motorisert ferdsel med fordel kunne vært hjemlet i spesielle dispensasjonsbestemmelser istedenfor å måtte behandles etter naturmangfoldlovens § 48. Direktoratet ber derfor Fylkesmannen vurdere nærmere om det er spesielle typer motorisert transport som kunne gis slik hjemmel i verneforskriften.

Kartverket «forutsetter at vernemyndigheten melder inn navnet Bjellneset naturreservat til Kartverket for registrering i Sentralt stedsnavnregister (SSR) når vernevedtaket er gjort, jf. §

15 i lov om stadnamn av 18. mai 1190 nr. 11. Kartverket forutsetter dessuten at kartet over verneområdet produseres i samsvar med Miljødirektoratets produktspesifikasjon.

Fylkesmannens vurdering og tilråding:

Navn

Fylkesmannen konstaterer at ingen av dem som har uttalt seg har kommentert det foreslåtte navnet bortsett fra Språkrådet som ikke har merknader til navnet, men ber om at også navnet Bjuråbekken naturreservat blir vurdert da Bjellneset utgjør bare en liten del av området. Det er riktig at Bjuråbekken ligger mer sentralt i området enn Bjellneset.

Navnespørsmålet ble imidlertid under forhandlingene drøftet med grunneieren som mente at Bjellneset er et mer kjent og brukt navn i distriktet enn Bjuråbekken.

Fylkesmannen foreslår derfor at navnet Bjellneset naturreservat opprettholdes.

Fylkesmannen forutsetter at Kartverkets merknad om innmelding av reservatnavnet til Sentralt stedsnavnregister ivaretas av direktoratet etter at et vernevedtak er gjort. Dersom dette er en oppgave som skal utføres av Fylkesmannen, ber en om å få eksplisitt beskjed om dette. Kartverkets merknad om utformingen av vernekartet vil bli ivaretatt ved ettersendelse av slikt kart til Miljødirektoratet, jf brev av 7. juli 2015.

Avgrensning

Fylkesmannen konstaterer at ingen av dem som har uttalt seg har kommentert den foreslåtte avgrensningen av reservatet.

Formål

Fylkesmannen konstaterer at ingen av dem som har uttalt seg har kommentert det foreslåtte formålet med naturreservatet.

Verneforskrift

Det aktuelle området ligger innenfor forvaltningsområdet for ulv og innenfor et område som er viktig for å oppnå bestandsmålene for rovvilt. Etter det Fylkesmannen kjenner til er området ikke i bruk som beiteområde verken for storfe eller sau. Det foreslåtte

reservatet har begrenset utstrekning og eventuell utplassering av saltsteiner kan etter Fylkesmannens oppfatning foretas utenfor området. Behovet for oppsetting av gjerder for beitedyr synes ikke å være til stede, dette temaet er heller ikke tatt opp av grunneieren.

Dersom dette likevel skulle bli aktuelt en gang i framtida, anbefaler Fylkesmannen at saken behandles etter den generelle dispensasjonsbestemmelsen i forskriftens § 8.

Det er foreslått generelt unntak fra motorferdselforbudet i et eventuelt reservat for uttransport av felt elg og hjort. Med det aktuelle områdets beliggenhet, topografi og

begrensede utstrekning kan Fylkesmannen med ett unntak vanskelig se andre formål hvor det er nødvendig med motorisert ferdsel.

I forslaget til verneforskrift er det i § 4 foreslått at rydding av vegetasjon i grensegata langs riksgrensa skal være tillatt. Av praktiske grunner foreslår Fylkesmannen å utvide punkt e i § 4 slik: «Rydding av vegetasjon i grensegata langs riksgrensa og nødvendig motorisert ferdsel i den forbindelse».

Fylkesmannens tilråding:

 at navnet på et eventuelt naturreservat blir Bjellneset naturreservat.

 at grensene for et eventuelt naturreservat blir uendret fra høringsforslaget.

 at formålsparagrafen blir som i vedlagte forslag til forskrift, § 1, som er uendret fra høringsforslaget.

 at bestemmelsene blir som i vedlagte forslag til forskrift, som har en endring i forhold til høringsforslaget. Det foreslås å utvide punkt e i § 4 slik: «Rydding av vegetasjon i grensegata langs riksgrensa og nødvendig motorisert ferdsel i den forbindelse».

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for naturreservater uten at dette endrer restriksjonsnivået. Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet. Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle

kommentarene og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Bjellneset som naturreservat.