• No results found

Biologien beskriver organismene i naturen og gir innsikt i samspillet mellom organismene og deres omgivelser, og hvordan utviklingen av livet på jorda kan ha foregått. Forståelsen for klassifi kasjon og systematikk av planter, sopp, dyr, alger og mikroorganismer er en viktig del av de biologiske fag. Pensumboka for biologi på lavere grad (Campbell & Reece, 7. ed., 2005: “Biology”) legger relativt stor vekt på klassifi kasjon, fylogeni, kladistisk analyse og systematikk (se særlig kapittel 25, og kapittel 26–34). På grunnivå har det tradisjonelt vært konsentrert om læreboka for å forstå klassifi kasjon. På feltkurs og laboratoriekurs skal studentene lære organismegrupper/pensumarter og kunne bruke ulike biologiske nøkler i arbeidet. På høyere studienivå har man dermed et utgangspunkt for å klassifi sere og systematisere.

BioNøkkel-nettstedet er foreløpig rettet mot BIO1100-kurset – Biologisk mang-fold 1 (2005) og BIO1200 – Biologisk mangmang-fold (2006). Gjennom denne obligatoriske kollokvieoppgaven ønsker prosjektet å utnytte mulighetene i digitale ressurser til en fl eksibel tilnærming av faget. Oppgaven går ut på at dere skal lage en biologisk nøkkel til en bestemt gruppe organismer. Dere får gjennom egen praksis forståelse for forskjellen på å lage og å bruke en nøkkel.

Forhåpentligvis hjelper dette dere til å forstå grunnlaget for klassifi kasjon og betydningen av å lære seg pensumarter og -slekter.

Resultatet av oppgavene vil bli diskutert og evaluert i samarbeid med studentene og vil bli tatt inn i BioNøkkel til glede for neste års studenter. Gjennom dette

utnytter vi studentenes ressurser til også å utvikle nettstedet. Produksjon av fl ere nøkler vil utvide brukerverdien av BioNøkkel.

Beskrivelse av oppgaven: Lage en biologisk nøkkel for Rekke Pigghuder (Echinodermata) Dere jobber 5–6 studenter sammen.

Forelesning om oppgaven, BioNøkkel og nøkkelprogrammet Lucid vil gis på forelesningen 4. mai 2006. Pigghudlabben 5. mai vil foregå på PC-stua, hvor vi har tilgang på PC og Pigghuder. Vi jobber i grupper og studerer de ulike klassene innenfor Pigghuder, basert på levende materiale fra skrap i Oslofjorden, som dere får utdelt. Programmet Lucid vil bli presentert, og dere skal jobbe med å lage en nøkkel på PC. Alle PCene har programmet Lucid ID og Player. Innlevering av forslag til nøkler på Pigghuder er 10. mai, og på forelesningen 11. mai gjennomgås disse. Vi vil ta med nøklene til feltkurset i Drøbak, slik at dere selv kan teste dem.

Dere skal kunne skille mellom 6 klasser Pigghuder, hvor ca. 20 arter er pensum (endelig pensumliste bestemmes på feltkurs i Drøbak i juni). Dere kan velge å lage nøkkel som omfatter de 5 norske klassene. Det må kunne være mulig å skille klassene på mer enn to karakterer.

Maskinene på PC-kursrommet 1252 har installert nødvendig programvare for at dere skal 1) bli kjent med nettstedet BioNøkkel, 2) kunne bruke allerede eksisterende nøkler (lenket fra BioNøkkel) og 3) kunne lage en ny nøkkel. Også på terminalstuen ved kantinen er programmet installert.

Gjør dere kjent med BioNøkkel

Det kan være nyttig først å bruke en bestemmelsesnøkkel. Veiledning i hvordan dere skal bruke en nøkkel med Lucid, og hvordan dere skal laste ned Player-delen av programmet, fi nner dere på Bruke Nøkkel. Det er imidlertid foreløpig begrenset hvilke organismegrupper som har digitale bestemmelsesnøkler. Derfor foreslår vi at du prøver ikonet for skjell eller for insekter. Det er til gjengjeld mange bestemmelsesnøkler å fi nne hvis dere går til større håndbøker. (Bruk lenken “Bestemmelseslitteratur” for hver organismegruppe, dette er et søk i BIBSYS ASK-basen.)

Vi har valgt å bruke nøkkelprogrammet Lucid for utvikling av bestemmelsesnøkler

på norsk, nærmere bestemt LucidID og Lucid3. Begge programmene har en Builder, der man lager nøkkelen, og en Player, der man bruker nøkkelen. For å kunne åpne og bruke en nøkkel laget i Lucid må Player-delen av programmet være installert på den maskinen du jobber på. Hvis dette ikke er gjort og du er student ved Biologisk institutt, kan du ta kontakt med din lokale IT-ansvarlige.

Hvis du har privat maskin, kan du laste ned programmet via hjemmesiden til Lucid. Se veiledning.

Når dere så er klare til å gå løs på Pigghud-oppgaven, kan dere gå til Lage Nøkkel for å sette dere inn i hvordan dere kan lage en bestemmelsesnøkkel i Lucid. Det gjelder å klassifi sere og fi nne de beste karakterene til hver gruppe slik at nøkkelen skal bli mest mulig brukervennlig for kommende års studenter, som aldri har sett en Echinus esculentus!

LYKKE TIL!

Den første delen av prosjektet gikk ut på å utvikle nettstedet BioNøkkel – funksjon og design (BioNøkkel red. 2004). Videre var et av målene å samle tilgjengelige digitale bestemmelsesnøkler. Vi foretok systematiske søk på Internett med minst tre ulike søkemotorer. Det fi nnes mange biologiske nøkler i det kommersielle markedet. Dette markedet domineres av CD-rom, og innholdet omhandler ofte amerikanske forhold. Vi ønsket fritt tilgjengelige nøkler som alle kan bruke forutsatt at man har nettilgang. Disse er samlet på BioNøkkel-sidene, under hver organismegruppe. De tilgjengelige nøklene er klassifi sert i BIBSYS’ emneportal. Noen av nøklene omtales spesielt på faktasiden, dersom de er relevante for f.eks. BIO1200-kurset.

Vi valgte programvaren Lucid, som er utviklet av Centre for Biological Information Technology på universitetet i Queensland (2004). Programmet består av fl ere deler; grovt sett kan man si at en del er for ”profesjonelle bestemmelsesnøkler” (siste utgave er Lucid 3.2), og en del er et mer pedagogisk verktøy som studentene kan bruke (Lucid ID).

Den profesjonelle delen av BioNøkkel er påbegynt, og ett eksempel er nøkkelen til muslinger (BioNøkkel red. 2004). Vi har tenkt å bruke denne til

å lage gode bionøkler for ulike organismegrupper tilpasset bachelorkurs på instituttet. Nøklene må lages av spesialister på de ulike organismegruppene.

Dataprogrammet kan fylles med pedagogiske bilder av høy kvalitet, video og lydfi ler. I den nyeste utgaven av programvaren kan dette legges ut på nettet.

Det betyr at mottakeren (den som skal bruke nøkkelen) ikke trenger spesielle installeringer av programvare på sin PC. Etter hvert som nettstedet fylles med relevante biologiske nøkler, håper vi studenter og lærere vil kunne bruke nettstedet i innstudering og undervisning. En stor fordel med digitale nøkler fremfor en trykt nøkkel er at den hele tiden kan forbedres og videreutvikles.