• No results found

Digitale bestemmelsesnøkler i fl eksibel biologiundervisning

Kirsten Borse Haraldsen1, Hans Erik Karlsen2 og Irene Lindblad3

Sammendrag

Prosjektet ”BioNøkkel” har fått Fleksibel lærings midler i to år, spesifi sert under titlene ”Digitale læringsressurser for laveregradskurs i biologi med vekt på systematikk og taksonomi” (2004) og ”Implementering av et medierikt digitalt læringsverktøy (Lucid 3.2) og nettstedet BioNøkkel i kurs ved Biologisk institutt”

(2005). Søkere og fagansvarlige har vært ansatte ved Biologisk bibliotek, UBO, UiO og Biologisk Institutt, UiO. Her presenteres kort den faglige bakgrunnen for prosjektet og de teknologiske valg vi har gjort. Et av hovedmålene til prosjektet var å inkludere ”BioNøkkel” i laveregradsundervisning på Biologisk institutt.

Vi beskriver her studentoppgaven som ble gitt i den forbindelse, og forsøker å diskutere positive og negative erfaringer i lys av Fleksibel lærings strategimål.

1 Kirsten Borse Haraldsen,

universitetsbibliotekar, Biologisk bibliotek, Universitetsbiblioteket i Oslo, k.b.haraldsen@ub.uio.no.

2 Hans Erik Karlsen,

førsteamanuensis, Biologisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, h.e.karlsen@bio.uio.no.

3 Irene Lindblad,

førstebibliotekar, Biologisk bibliotek, Universitetsbiblioteket i Oslo, irene.lindblad@ub.uio.no.

Innledning

BioNøkkel – en kort beskrivelse av prosjektet

Prosjektet ”BioNøkkel” (BioNøkkel red. 2004), opprinnelig med tittel ”Digitale læringsressurser for laveregradskurs i biologi med vekt på systematikk og takso-nomi” (2004) har fått midler fra Fleksibel læring i to år. Søkere og fagansvarlige for prosjektet var ansatte ved Biologisk bibliotek, Universitetsbiblioteket i Oslo.

Det andre året (2005) er prosjektet spesifi sert med navnet ”Implementering av et medierikt digitalt læringsverktøy (Lucid 3.2) og nettstedet BioNøkkel i kurs ved Biologisk institutt”. Søkere og fagansvarlige er her ansatte ved Biologisk institutt og Biologisk bibliotek.

Prosjektets mål var å utvikle og samle digitale bestemmelsesnøkler for å bygge opp digitale hjelpemidler og læringsressurser for laveregradsstudenter i biologi. Vi ønsket i første omgang å fokusere på norske forhold og pensumrelatert materiale til bachelorkurs i biologi. Videre ønsket vi at utvikling av bestemmelsesnøkler og nettsider skulle bli til gjennom studentenes aktivitet. Foreløpig var og er målgruppen studenter på kurset ”Biologisk mangfold” (BIO1100/2005 og BIO1200/2006) på Biologisk institutt (BIO1200/2005). Tanken var også at nettstedet skulle kunne utvides og tilpasses fl ere lavere- og høyeregradskurs fra ulike fagområder.

Hva er en biologisk bestemmelsesnøkkel?

Prosjektet handler om å innføre et dataprogram som kan bidra til studentaktive læringsformer, noe Kvalitetsreformen fremhever som viktig (St.meld. nr. 27 2000–2001; Innstilling fra styringsgruppen for fl eksibel læring 2002, kap. 4).

For å forklare hva vi legger i studentaktive læringsformer, må vi først se litt inn på hva som er biologistudentenes og -lærernes hverdag.

Biologistudiet har alltid vært preget av mye obligatorisk tilstedeværelse for studentene. Laboratorieøvelser med innleveringer, omfattende bruk av feltkurs med innleveringsrapporter, i tillegg til ikke-obligatoriske forelesninger. For å tilegne seg og forstå faget biologi må studenten på ett eller annet tidspunkt i studiet ta utfordringen med pugg av arter, slekter og ordener og studere de viktige (og riktige) karakterer på grupper av organismer. Noen studenter er i utgangspunktet klare for oppgaven og tar det som en spennende utfordring, mens andre sliter med motivasjonen. Det har derfor alltid vært en viktig oppgave

for kursansvarlige og lærere å kunne motivere til denne læringen og fi nne hvor det er best å legge det inn i studieløpet.

En omfattende bruk av bestemmelseslitteratur er nødvendig i denne lær-ingsprosessen. Denne litteraturen er som regel i bokform og kan være store oppslagsverk eller håndbøker som inneholder bilder og beskrivelser av ulike arter og slekter av planter, sopp og dyr. Den viktigste bestemmelseslitteraturen i denne sammenheng er bøker som inneholder gode nøkler der man kan nøkle seg frem til riktig art eller slekt ved skåring av karakterer.

Karaktertrekk innenfor de ulike organismegruppene er svært viktig i biologien for å forstå både evolusjonære og økologiske prosesser og sammenhenger. En forståelse av hvilke karakterer og hvilken karaktertilstand som teller, er også nødvendig for å kunne bruke bestemmelsesnøkler. Bestemmelsesnøkler er imidlertid ikke alltid tilgjengelige. Ofte ønsker vi nøkler som går til et bestemt taksonomisk nivå for en organismegruppe, for eksempel til slekt eller orden eller art. Av og til ønsker vi nøkler som kun dekker et relativt lokalt område, for eksempel Norge eller Østfold, og som er tilpasset vårt pensum. Pensum i biomangfoldkursene blir ofte bestemt ut fra det man fi nner under kursavviklin-gen ute i felt. Mye arbeid er nedlagt i å lage bestemmelsesnøkler som studentene kan bruke på kurs hvor litteratur mangler. Mye av materialet og kunnskapen ligger i hyller og skap, eller for den saks skyld i hodet på spesialistene, og går fort tapt for nye generasjoner av studenter og lærere.

Kan en digital biologisk nøkkel være en god pedagogisk idé?

Nye undervisningsmetoder fokuserer mye på at studentene må kunne løse praktiske problemer. Problembasert læring er med hell innført på profesjonsstudiet i medisin på Universitetet i Oslo og er også forsøkt i mindre skala på for eksempel kurset MBV1010. Dette stimulerer til nye ideer om hvor-dan vi kan dra studentene mer inn i sin egen læringsprosess.

Hvis oppgaven er å lage en bestemmelsesnøkkel for medstudenter eller neste års studenter, vil forhåpentligvis fl ere av studentene bli motivert til å lære seg forskjell på ulike slekter av gras eller arter av fi sker i indre Oslofjord og kanskje også komme tidligere i gang med arbeidet. Vi så også muligheten for at studentene ville synes det

var spennende å være med på å bygge opp et nettsted hvor bestemmelsesnøkler ble gjort tilgjengelige til ethvert formål og enhver tid. Slik kunne nettstedet bli en ressurs for neste års studenter og etter hvert nye brukergrupper.

Lykkes vi, vil vi være med på å forskyve studentens rolle fra det å være mottaker av informasjon til aktiv og engasjert medskaper av kunnskap (Innstilling fra styringsgruppen for fl eksibel læring 2002, kap. 4).

Vi har skissert følgende oppgave for studentene (BioNøkkel red. 2006):