• No results found

5.3 Intern ressursbasert analyse

5.3.1 Innovasjon

Et av de viktigste momentene for videre drift og verdiskapning for oppdrettsselskaper er innovasjon. I en tid med stadig økende fokus på miljø, herunder sykdomsutbrudd og rømming, er det desto viktigere å utvikle teknologi som reduserer disse faktorene. På bakgrunn av dette og et ønske om å effektivisere prosessene i verdikjeden har de største oppdrettsselskapene etablert egne FoU-avdelinger. Dette er viktig for å bli mer

konkurransedyktig i en tid hvor den internasjonale konkurransen øker. SalMar har de senere årene utviklet et anlegg for ilandføring-, slakt- og bearbeiding av laks, kalt InnovaMar. Videre fokuserer de på havbasert oppdrett gjennom forskningsselskapet Ocean Farming. Vi har valgt å se nærmere på disse to prosjektene for å vurdere om de utgjør et konkurransefortrinn

sammenlignet med bransjen.

InnovaMar

InnovaMar er en fabrikk som har som formål å slakte og bearbeide laks. Fabrikken er av høy teknologisk stand med omfattende automatiseringsprosesser, samtidig som den evner å spore laksen fra den kommer inn til anlegget til den transporteres til sluttkonsumenten.

Beslutningen om å bygge dette anlegget ble tatt i 2009 og i september 2010 ble slakteriet tatt i bruk. Bearbeidingsavdelingen startet opp noe senere i første halvdel av 2011. Fabrikken har et samlet areal på 17 500 kvadratmeter og kostet SalMar omlag NOK 550 millioner. Anlegget har en totalkapasitet på omlag 150 000 tonn laks og hver av de fire ventemerdene i sjøen utenfor anlegget har en kapasitet på omlag 350 tonn laks. Fabrikken har to avdelinger, slakteri og videreforedling (SalMar, 2014g).

45

Bilde 5-1: Produksjonsanlegget InnovaMar på Frøya (SalMar, 2014g)

For å kunne identifisere om InnovaMar er en ressursfordel for SalMar må vi se på momentene som beskrevet innledningsvis i dette kapittelet.

Verdifull

Anlegget bidrar til økt kapasitet og produksjon av atlantisk laks, gjennom høy grad av automatisering og nye kombinasjoner av tekniske løsninger. Dette innebærer muligheten for økt konsum blant kunder og anses følgelig verdifull. Samtidig bidrar anlegget til å forbedre kvaliteten på produktene mye grunnet den innovative teknologien. InnovaMar er også verdifull i den forstand at anlegget er tilpasset eventuelle fremtidige produksjonsendringer som følge av ønsker eller krav fra kunder og myndigheter.

Sjelden

InnovaMar kan sies å være relativt sjelden i den forstand at det er et av markedets mest innovative og kostnadseffektive produksjonsanlegg for laks gjennom sin høye grad av automatisering. Anlegget vektlegger skånsom håndtering av laksen både gjennom

slakteprosessen og videreforedlingen. Dette resulterer i bedre produkter og trygg mat. Et slikt anlegg skiller seg ut blant små selskaper, men er også relativt sjelden blant de store aktørene.

SalMar har i så måte et anlegg og ressurs som i til en viss grad er sjelden på markedet.

Imiterbar

InnovaMar er mulig å imitere for konkurrenter, da teknologien i dag er tilgjengelig så lenge man har kapital til å foreta investeringen. Konkurrentene vil imidlertid ikke oppnå å imitere dette på kort sikt, da oppføring av anlegg og automatisering av prosesser vil ta lenger tid.

46 Organisering

På bakgrunn av en god intern logistikk med ilandføring, slakting og videreforedling kan man si at anlegget er effektivt organisert. Slakting og videreforedling av laksen har en høy grad av automasjon og innehar et foredlingssystem som gir en meget god kontroll på sporbarheten og utbytte av fisken. Anlegget har også en høy fleksibilitet med tanke på å tilfredsstille

fremtidige produksjonsendringer. Den høye graden av automatisering medfører også kostnadsbesparelser i form av lønnskostnader.

Oppsummering

Sett i lys av dette kan man konkludere med at anlegget i hvert fall på kort sikt fremmer superrentabilitet sammenlignet med bransjen. På lengre sikt er nok ikke anlegget egnet for å gi et konkurransefortrinn da slike anlegg vil bli mer og mer vanlig blant oppdrettsselskaper.

Ocean Farming

SalMar har gjennom sitt datterselskap Ocean Farming utviklet en konseptløsning for et robust anlegg som kan installeres i havnære områder med gunstige biologiske forhold. Ideen med denne løsningen er å effektivisere og automatisere operasjoner som videre er med å bidra til konkurransedyktige produksjonskostnader, særlig med tanke på konkurranse fra lavkostland.

Anlegget er basert på teknologi fra både oppdretts- og petroleumsnæringen. Ocean Farming har mottatt støtte fra Innovasjon Norge og har fått tildelt en lokasjon i Frohavet for sin prototype. Oppstart av anlegget med utsetting av laks vil tidligst finne sted våren 2016.

Da anlegget er nedsenkbart til mellom 100 til 300 meters dyp vil det inneha de beste premissene for laksen hva gjelder aquabiologiske forhold. Videre vil det muliggjøre

håndtering av fisk utelukkende på lokasjon uten å benytte eksterne båter. Et skyveskott og to faste skott vil muliggjøre å dele anlegget i tre soner. Andre fordeler er at det vil være

rømningssikkert, er mer robust knyttet til værforhold og kan fjern-opereres (SalMar, 2014h).

Verdifull

SalMar kan med et slikt anlegg oppnå større produksjonsvolum, noe som er gunstig da vi forventer økt etterspørsel i framtiden. Samtidig vil anlegget redusere produksjonskostnadene som igjen vil resultere i konkurransedyktige priser sammenlignet med utenlandske

eksportører av atlantisk laks. På bakgrunn av dette mener vi at anlegget er verdifullt for SalMar sine kunder.

47

Bilde 5-2: Tegning av planlagt havbasert oppdrettsanlegg (SalMar, 2014h)

Sjelden

Anlegget vil ved oppstart være eneste av sin type i verden og dermed ha en unik mulighet til å skape merprofitt for selskapet. I dag finnes det ingen slike løsninger i markedet, selv om det de siste årene har vært mye forskning basert på å effektivisere driften. Det havbaserte oppdrettsanlegget vil i så måte være unik i sin sammenheng og derfor sjelden.

Imiterbar

Som for InnovaMar vil et slikt anlegg kunne imiteres av andre aktører på markedet da teknologien er tilgjengelig for alle. Anlegget vil dog ikke være imiterbar på kort sikt da også konkurrenter trenger tid for å utforme en tilsvarende løsning.

Organisering

Anlegget vil ved oppstart være effektivt organisert da det kan håndtere all fisk internt i anlegget uten å benytte eksterne båter og utstyr. Samtidig vil de forskjellige automatiserte operasjonene tilrettelegge for en effektiv drift da anlegget kan fjernstyres.

Oppsummering

Det havbaserte anlegget vil gi grunnlag for et midlertidig konkurransefortrinn ved oppstart da det vil være både verdifullt og sjeldent. På lengre sikt vil det være mulig for andre aktører å kopiere anlegget, og vil dermed ikke utgjøre en varig fordel for SalMar.