• No results found

5. Fordelingen av økonomiske ressurser mellom kvinner og menn med

5.2. De som ikke er sysselsatt

Sysselsettingsandelen er ikke det eneste målet på tilgangen til økonomiske ressurser. System for persondata (SFP) er en utvidet registerbasert statistikk der også de ikke-sysselsatte er med. Systemet er etablert for å beskrive ulike gruppers tilknytning til arbeidsmarkedet, utdanning og mottak av offentlige ytelser. Figur 5.2. beskriver aktivitetene til en større andel av befolkningen, enn kun de sysselsatte. For eksempel utgjør en større andel arbeidsstyrken10, en relativt stor andel er i utdanning11 og en del personer mottar ulike ytelser (se tabell 5.1.). Det må understrekes at personene i dette datamaterialet kun får tildelt én status. Denne anses som den viktigste eller er den eneste kjente statusen.

Vi har sett at til sammen 6 av 10 av alle innvandrerkvinner er sysselsatt. Ved å inkludere andre registrerte aktiviteter er det imidlertid 71 prosent som er registrert som enten arbeidssøkere (5 prosent), under utdanning (8 prosent), eller er sysselsatt (58 prosent). Til sammenlikning er 83 prosent av kvinner uten innvandrerbakgrunn registrert med en av disse aktivitetene.

10 Summen av sysselsatte og arbeidsledige.

11 Utdanning inkluderer også introduksjonsordningene

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Sør- og Mellom-Amerika Afrika Asia Nord-Amerika og Oseania Øst-Europa ellers EU land i Øst-Europa Vest-Europa ellers Norden Innvandrere i alt Uten innvandrerbakgrunn

Prosent

Menn Kvinner

44 Statistisk sentralbyrå

For menn med- og uten innvandrerbakgrunn er forskjellen noe mindre. Blant menn med innvandrerbakgrunn er 78 prosent enten arbeidssøkere (6 prosent), under utdanning (7 prosent) eller sysselsatt (65 prosent). For menn uten innvandrer-bakgrunn er 86 prosent registrert med en av de tre aktivitetene.

Forskjellen er større mellom kvinner og menn med innvandrerbakgrunn enn for dem uten. For kvinner og menn uten innvandrerbakgrunn er andelen som er enten sysselsatt, arbeidssøkende eller under utdanning nesten på samme nivå, med en differanse på kun tre prosentpoengs. Forskjellen mellom kvinner og menn med innvandrerbakgrunn derimot er på 7 prosentpoeng.

Figur 5.2. Befolkningen (15-66 år) etter statuskode, kjønn og innvandrerbakgrunn. 4. kvartal 2015

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå

Under utdanning

Vi har sett at, med unntak av innvandrere fra nordiske land, er det relativt store kjønnsforskjeller i sysselsettingen blant menn og kvinner, selv blant de med høy sysselsetting.

I likhet med kvinner uten innvandrerbakgrunn, er kvinner med innvandrerbakgrunn fra de fleste verdensregioner i litt større grad enn menn, under utdanning (figur 5.3.). Dette gjelder for alle verdensregionene, unntatt Øst-Europa utenfor EU og Asia der under 1 prosentpoeng flere menn er under utdanning enn kvinner i begge tilfeller. Andelen som er under utdanning er aller størst blant kvinner fra Afrika, med 22 prosent, men også blant menn fra Afrika er det en stor andel i utdanning (20 prosent.) Av disse andelene utgjør imidlertid ca. 10 prosentpoeng deltakere på introduksjonsordninger for nyankomne flyktninger – både blant menn og kvinner.

Dette må ses på bakgrunn av den relativt store flyktningandelen i den afrikanske gruppen.

Nordiske innvandrere er liten grad under utdanning i Norge. Menn fra nordiske land og fra EU-land i Øst-Europa er de gruppene der færrest er under utdanning i Norge, henholdsvis 3 og 2,7 prosent. Også blant kvinner fra nordiske land (4 prosent), menn fra Vest-Europa ellers (4 prosent) og menn fra Nord-Amerika og Oseania (3,7 prosent) er det en liten andel som er under utdanning. Blant disse gruppene er det imidlertid, som nevnt tidligere, en stor andel som er sysselsatt.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Menn Kvinner Menn Kvinner

Uten innvandrerbakgrunn Med innvandrerbakgrunn Prosent

Annet

Under utdanning Arbeidssøkere Sysselsatt

Statistisk sentralbyrå 45

Størst andel arbeidssøkende blant menn fra Afrika

I tillegg til at mange innvandrere fra Afrika er under utdanning, er det blant både menn og kvinner fra Afrika at andelen arbeidssøkere12 er størst, henholdsvis 7,5 og 6 prosent (figur 5.3.). Også blant innvandrere fra Øst-Europa utenfor EU er det en del arbeidssøkere, henholdsvis 7 prosent blant menn og 6 prosent blant kvinner.

Rett bak disse følger personer med bakgrunn fra Sør- og Mellom-Amerika (om lag 6 prosent for begge kjønn).

Andelen som søker jobb er minst blant innvandrere fra Nord-Amerika og Oseania og Norden. Kvinner og menn fra disse verdensregionene er akkurat like lite arbeidssøkende, 2 prosent blant kvinner og 3 prosent blant menn. Andelen arbeidssøkere er også lav for både menn og kvinner fra Vest-Europa utenom Norden, med 3 prosent for kvinner og 4 prosent for menn.

Figur 5.3. Innvandrere 15-66 år etter statuskode, verdensregion og kjønn. 4 kvartal 2015

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå

Personer med ytelser eller ukjent status

I tillegg til de tre aktivitetene skissert over (sysselsatte, arbeidssøkende og under utdanning) er det en relativt stor gruppe som er registrert med «andre aktiviteter».

Tabell 5.1. viser at det er en mindre andel blant kvinner og menn med innvandrer-bakgrunn som mottar helserelaterte ytelser og pensjoner, sammenliknet med personer uten innvandrerbakgrunn, men at det samtidig er en større andel kvinner og menn med innvandrerbakgrunn som mottar «andre ytelser» som bl.a. omfatter sosialhjelp, overgangsstønad og kontantstøtte. I tillegg viser figuren at andelen med ukjent status fortsatt er betydelig for innvandrere. I gruppen «ukjent status» inngår bosatte personer uten statusopplysninger i System for persondata (SFP). Den vil bl.a. omfatte personer forsørget av familie eller ektefelle og personer i ikke-registrert arbeid som for eksempel familiearbeid uten lønn og svart arbeid.

12 Inkluderer registrerte helt ledige og deltakere på arbeidsmarkedstiltak

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 EU land i Øst- Europa Øst- Europa ellers Nord- Amerika og OseaniaAsiaAfrika Sør- og Mellom- Amerika

Prosent

Sysselsatt Arbeidssøkere Under utdanning Annet

46 Statistisk sentralbyrå

Dessuten vil vi her finne arbeidsledige som ikke er registrert hos NAV og i tillegg personer som har utvandret uten å ha meldt fra om dette.

Andelen blant innvandrere som mottar helserelaterte ytelser13 er størst blant både menn og kvinner fra Øst-Europa utenfor EU (11,5 prosent blant menn og 11 prosent blant kvinner) og Asia (11 prosent blant menn og 10 prosent blant kvinner).

(se vedleggstabell A1.1.) Dette er imidlertid ikke så forskjellig fra befolkningen uten innvandrerbakgrunn, der 8 prosent av menn og 12 prosent av kvinner mottar helserelaterte ytelser (se vedleggstabell A1.2.) Blant innvandrere fra alle de andre verdensregionene er det en mindre andel som mottar helserelaterte ytelser, sammenliknet med befolkningen uten innvandrerbakgrunn.

De to verdensregionene som ligger høyt på mottak av helserelaterte ytelser skiller seg ut også ved at andelen menn som er mottakere av helserelaterte ytelser er noe større enn andelen kvinner. Andelen mottakere av disse ytelsene blant innvandrere fra alle de andre verdensregionene og befolkningen uten innvandrerbakgrunn, er større blant kvinner enn menn.

Andelen som mottar andre ytelser er størst blant innvandrere fra Afrika og Asia.

Spesielt skiller kvinner fra Afrika seg ut her. Blant disse er det nesten 11 prosent som mottar andre ytelser. Blant kvinner fra Asia, der andelen mottakere av andre ytelser er nest størst, er andelen 4 prosent (se vedleggstabell A1.1. for mer detaljer).

Selv når vi skiller ut de som er registrert med ulike former for ytelser, er det igjen en gruppe som ikke er registrert med noen aktivitet. Blant kvinner med

innvandrerbakgrunn er andelen med ukjent status langt større enn for menn. Det gjelder 17 prosent av kvinnene og 12 prosent av mennene. Blant personer uten innvandrerbakgrunn er tilsvarende om lag 3 prosent både blant kvinner og menn.

Aller størst andel med «ukjent status» er det blant kvinner fra Nord-Amerika og Oseania (25 prosent), fra Asia (19 prosent) og EU land i Øst-Europa (19 prosent).

(Se forøvrig vedleggstabell A1.1.).

Tabell 5.1. Statuskode for befolkningen uten innvandrerbakgrunn og innvandrere (15-66 år) 4.

kvartal 2015

Uten innvandrerbakgrunn Med innvandrerbakgrunn

Menn Kvinner Menn Kvinner

Kilde: System for persondata, Statistisk sentralbyrå