• No results found

Hva er viktig for å leve Det gode liv?

In document Ungdoms utdannings- og yrkesvalg sett (sider 99-102)

Hvilke verdier legger ungdommen vekt på når de skal beskrive hva som er viktig for å leve Det gode liv her og nå og i fremtiden? Er de opptatt av materielle goder eller legger de vekt på tradisjonelle verdier? I spørreskjemaet har elevene tatt stilling til ulike forhold som kan ha betydning for Det gode liv. For hvert forhold kunne de krysse av for «svært viktig», «nokså viktig», «ikke viktig» og «vet ikke». I figur 6.2 skal vi se hva ungdommen mener er viktig for Det gode liv her og nå.

Figur 6.2 «Hvor viktig er følgende forhold for Det gode liv for deg, her og nå?». Ungdom.

Prosent. (N=746).

Svært viktig Nokså viktig Vet ikke/ubesvart

Ikke viktig

Gode venner Foreldre/søsken God helse Frisk luft Kunne møte nye mennesker Flott natur Kjæreste Penger Gode karakterer Sport/trening Fritidsaktiviteter Egen bil Video, TV Kafè/pub/restaurant Bo i fint hus Være populær Drive m/edb, data, internett Kino/teater Lese bøker Ha fin båt Foreningsliv Synge i kor

Vi ser i figur 6.2 at andelen «vet ikke/ubesvart» er liten. Det vil si at de fleste av ungdommene har en mening om hvor viktig/uviktig de ulike forholdene er. Gode venner er det aller viktigste for å leve et godt liv når man er ung. Men det er også svært viktig for elevene i ungdomsskole og videregående skole å ha et godt forhold til foreldre og søsken. Selv om de er unge setter de helsen svært høyt. Deretter følg-er frisk luft og det å kunne møte nye menneskfølg-er.

Figuren viser også at mange forhold i hvert fall er «nokså viktig». Penger vurderes som «svært viktig» av kun en tredel (35%), men i tillegg er det over halvparten (56%) som oppgir at penger er «nokså viktig». Det samme gjelder for det å få gode karakterer i skolen. De fleste av ungdommene mener at gode karakterer i hvert fall er nokså viktig.

Materielle forhold som det å ha egen bil, å bo i fint hus og ha fin båt kommer lenger ned på listen over hva ungdommene mener er viktig for Det gode liv. Det å se på video/tv og å ha muligheten til å gå på kafé, pub, restaurant, kino og teater kommer også relativt langt ned på listen, men tar vi med de som sier at dette er

«nokså viktig», er majoriteten likevel opptatt av det.

Vektlegger gutter og jenter forskjellige ting?

Vi har også spurt ungdommen hva de tror de vil legge vekt når de blir voksne. Tror de det vil være andre forhold som er viktige? Og har gutter og jenter ulike vurde-ringer? I det følgende skiller vi mellom jentenes og guttenes vurderinger av Det gode liv, her og nå og i fremtiden. Vi viser andelen som har krysset av for «svært viktig».

Figur 6.3 (neste side) viser for det første at gutter og jenter har noe ulike prioriteringer, og at viktigheten av enkelte forhold endrer seg med alderen. Det aller viktigste for Det gode liv for jenter og gutter, både her og nå og som voksne, er det å ha gode venner. Det å ha et morsomt arbeid som voksen er like viktig for gutter og jenter, men for jentene er det viktigere å ha et godt forhold til foreldre og søs-ken. Et godt forhold til foreldre og søsken er viktig for de unge i dag, men både gutter og jenter forventer at det kommer til å bli enda viktigere for dem når de blir voksne. Vi ser videre at det hovedsakelig er de samme forholdene som rangeres høyest uansett om man er gutt eller jente, eller om man vurderer betydning for Det gode liv her og nå, eller i fremtiden. God helse, frisk luft, det å kunne møte nye mennes-ker og flott natur er viktige betingelser. Særlig jentene (68%), men også guttene (54%), legger større vekt på å ha egen familie og barn som voksen, enn å ha kjæres-te som ung (38% av jenkjæres-tene og 40% av gutkjæres-tene).

Vi så i forrige kapittel at guttene oftere vektla «høy lønn» når de beskrev Det gode arbeid. Vi ser av figur 6.3 at gutter er mer orientert mot det å ha penger som ung og det å få høy lønn som voksen, enn det jentene er. Men vi ser også at hverken gutter eller jenter regner med at pengenes betydning vil endre seg med årene. Verdien av det å ha egen bil og det å bo i fint hus er imidlertid noe ungdommene forventer vil stige når de er voksne. Hele 68 prosent av guttene tror de vil legge stor vekt på å ha egen bil som voksen, og nesten like mange av jentene (63%). Kjønnsforskjellen er langt større når ungdommene vurderer verdien av å ha egen bil nå som de er unge:

21 prosent av jentene mot 36 prosent av guttene. Samtidig er det større andel av

jentene (43%) enn blant guttene (33%) som har passert 18 år, det vil si gamle nok til å kunne ha tatt sertifikat. Guttene legger større vekt enn jentene på det å ha fint hus, både i fremtiden og her og nå. At guttene er noe mer materialistisk orientert enn jentene samsvarer med det Hellevik finner i sin studie av nordmenn og det gode liv (Hellevik, 1996:32–33).

De tre forholdene ungdommene mener vil bli særlig mer viktig som voksen enn det de er for Det gode liv som ung, er nære relasjoner, det å ha egen bil og det å kunne bo i fint hus.

Figur 6.3 Hvor viktig er følgende forhold for Det gode liv for deg, her og nå? Og hva tror du vil være viktig for Det gode liv for deg, når du blir voksen? Ungdom, jenter og gutter. Prosent.

(N= 746).

Andeler "Svært viktig"

Gode venner Foreldre/søsken Morsom jobb God helse Frisk luft Kunne møte nye mennesker Flott natur Kjæreste/egen familie Gode karakterer Sport/trening Penger/høy lønn Fritidsaktiviteter Kafè/pub/restaurant Egen bil Video, TV Bo i fint hus Kino/teater Være populær Lese bøker Drive m/edb, data, internett Ha fin båt

60 70

50 40 30 20 10 100 90 80

0

Jenter Gutter

Jenter som voksne Gutter som voksne

6.5 Hvordan vurderer de voksne i regionen

In document Ungdoms utdannings- og yrkesvalg sett (sider 99-102)