• No results found

Hva kan gjøres for å forebygge digital mobbing?

88 han/ hun selv er redd for å bli mobbet, og snur fokuset bort fra seg selv og over til andre ved å bli «mobber»? Bak skjermen kan de få en bekreftelse/ tilhørighet for sin mobber identitet. Goffman (1959) skriver at tilbakemelding fra andre gjør at en kan tilpasse sin oppførsel ut ifra det andre har sagt om individet. Kanskje andre elever synes det er kult, og dermed er han/ hun en del av den kule gjengen? I dag er det ikke bare snakk om å være gull ungen til besteforeldrene sine eller gjøre det bra på skolen, men om å ha flest venner på skolen og på facebook, være en del av kule gjengen og ikke være en av dem som bli mobbet. Det er som Moen svarer at for noen handler det om tilhørighet og makt. Har de det er de er del av de "kule" på skolen.

Identitet kan i dag lett endres online enn offline. Grunnen til dette kan være at online identitet ikke har sterk nok relasjon mellom selv- presentasjon og personlig identitet. Barn og unge vet veldig godt at profil kun er en fasade, holde plass eller selvportrett for deres personlige identitet. Ved at å oppretter profiler eller blogg har de muligheten til å gjøre et selv-observasjon av seg selv uavhengig av andre (Henden, 2012). Selv-observasjon vil gi dem en mulighet til å legge fra seg sosiale masker, det Goffman (1959) kaller å være back- stage. Det er som Pus (22år) sier, hvis de ikke liker den slemme- rollen så kaster eller kvitter de seg med den roller og prøver på noe nytt uten at noen ser det.

89 Det er tiltak som kan settes i gang for barn og unges trygg bruk av internett, både statelig og individnivå. Forskning viser at barn og unge er mest aktive når det kommer til internett bruk.

De bruker det både hjemme, skole, trening, ute på banen og hos andre venner. Kort sagt blir internett brukt over alt, og de er som oftest tilgjengelig på sosiale medier hele tiden. All den økte digitale kompetansen som kommer gjennom bruken av internett, gjør at barn og unge er avhengig av både veiledning og at foreldre eller andre voksne følger dem opp. Gjennom all den erfaringen de gjør på for eksempel sosiale medier gjør mange unge i stand til å håndtere forskjellige situasjoner som digital mobbing.

I dag får barn ned i 6 års alderen egen bærbar pc eller nettbrett. Dermed er det viktig at foreldre forteller dem i en tidlig alder hva som er greit og ikke greit når man kommuniserer med andre. Internett er et veldig stort område, det er mye som er bra der og mye dårlig. Har barn og unge noen som følger dem opp er de både trygge og kan hjelpe dem ved skremmende situasjoner.

Flere skoler i Oslo har de siste årene prøvd ut antimobbeprogram, men negative ved det programmet er at det er for mye fokuserer på mobbing i skolen og lite fokus på digital mobbing. Hadde både skole og foreldre samarbeidet tror jeg at færre hadde blitt mobbet eller digitalt mobbet.

Det er ikke kun skolens oppgave å fortelle barn og trygg bruk av digitale medier. Foreldre har også et ansvar her. Gjennom samtaler med barna sine kan de snakke om hva digitale medier skal brukes til, hvordan man skal forholde seg til dem, språkbruk, hvilke type bilder han/ hun kan legge ut, statusoppdatering, skader digital mobbing kan føre til og mye mer. Klarer foreldre å synliggjøre barn og unges bevissthet på valg og ansvarlig atferd på sosiale medier, kan det redusere faren for at barnet deres mobber noen og vil kanskje si ifra hvis de ser noen bli mobbet.

Det er flere negative sider ved bruken av sosiale medier som kan påvirke barn og unges identitetskonstruksjon. Det kan være fare for selvskading, selvmord, seksual misbruk, negativ selvbilde og mye mer. For foreldre er det dermed ikke så lett å ha oversikt over alt, men er de klar over alle risikofaktorer som kommer gjennom bruken av sosiale medier tror jeg nok de vil klarer å redusere faren. Disse risikofaktorene har noe å si for individets oppvekst, selvtillit, relasjoner og mye mer.

90 Forslagene som ungdommer fra 30 skoler i Sandnes kom med er følgende (direkte sitat):

Gode råd mot nettmobbing fra elevene:

Hva kan du selv gjøre?

Ikke mobb selv.

Si fra til mobberen at det ikke er kult på mobbe.

Respektere andres kultur.

Rapporter til voksne så fort som mulig.

Inkludere alle i grupper, på fester, bursdager og i leker.

Tenk deg om før du legger ut noe på nettet.

Unngå baksnakking. Bytt emne his det skjer.

Det du ikke tør å si ansikt til ansikt, bør du ikke skrive på nettet.

Gi andre positive komplimenter.

Unngå nettsider med tilgang til å være anonym.

Hva kan klassen gjøre?

Støtte mobbeofferet i klassen.

Passe på at klassen ikke danner gjenger som går mot enkeltpersoner.

Ha konkurranse om best mulig klassemiljø.

Dele tanker og meninger i klassen om digital mobbing.

Hva kan skolene/elevråd gjøre?

Lærerne må på kurs for å lære om digital mobbing.

Skolen må snakke med foreldrene til mobberen.

Vennefest, antimobbefest.

Ikke lov å chatte i skoletiden.

Jentegrupper og guttegrupper på skolen som lærerne snakker med for å få innblikk i hva som skjer på skolen.

Arrangere anti-mobbedager.

Hva kan foreldre gjøre?

Vær oppdatert. Sjekk loggen på internett.

Vær venn med barnet på Facebook.

Blokker sider som ikke er passende.

Foreldre og barn bør sjekke Facebook sammen.

Pass på at unge er med på aktiviteter.

91

Informer de unge hva som kan skje dersom noen mobber.

Foreldre trenger å lære om Facebook og internett.

Hva kan kommunen/politikerne gjøre?

Arrangere anti-mobbeuke.

Invitere ikke-mobb-talere med kule, kjente folk. Inviter Kongen.

Invitere Sandnes Ulf-spillere til å lage video om digital mobbing.

Konfiskere mobilen etter mobbing.

Ha mobbeundersøkelser.

Lag nettside om digital mobbing.

Obligatorisk kurs for politikere om digital mobbing.

Ha nødtelefon for dem som opplever mobbing.

(Andreassen, 2012) Jeg mener hvis alle sammen, både store og små passer på kan barn og unge både slippe å ta til seg rollen som den slemme eller rollen som den svake i klassen. Barn og unge trenger kun noen som følger dem, støtter dem, viser den rette veien og stopper dem hvis de gjør noe feil.

Forteller de voksne konsekvensene for de negative handlingene de tenker på eller gjør kan være til stor hjelp for dem. Deres identitetskonstruksjon vil også kanskje dermed ta en positiv vending, de vil være fornøyd over hvem de er og hva de står for.

92