• No results found

Figura 1. Portada Google Classroom de la Unitat.

Figura 2. Classificació dels continguts a l'aula de Google Classroom.

Figura 3. Resum d'activitats de la Unitat Didàctica, classifi cades per continguts.

Figura 4. Activitats apartat 1. Context.

Figura 5. Activitats apartat 2. Els Estats Units.

Figura 6. Activitats apartat 3. L’ascens dels feixismes a Europa.

Figura 7. Activitats apartat 4. Rússia després de la Primera Guerra Mundial.

Figura 8. Activitats apartat 5. La dona en el període d’entreguerres.

Figura 9. Activitats de repàs i consolidació.

Figura 10. Graella de la pluja d'idees de l'Activitat 1.

Figura 11. Qüestionari Google de l’Activitat 2.

Figura 12. Esquemes i resum de «Els feliços anys 20» i el «Crac del 29».

Figura 13. Comentari de l’Activitat 3.

Figura 14. Taula comparativa de l'Activitat 5 i la 8.

Figura 15. Taula d'imatges per l'Activitat 5 i la 8.

Figura 16. Taula d'imatges per l'Activitat 5 i la 8.

Figura 17. Qüestionari on line, Quizzizz, sobre l'ascens dels feixismes a Europa.

Figura 18. Instruccions pels alumnes per realitzar l’Activitat 9.

55

Figura 19. Fragment de text i imatge de l’Activitat 8.

Figura 20. Qüestionari Google final.

Figura 21. Rúbrica d’avaluació de l’Activitat 3.

Figura 22. Rúbrica d’avaluació de l’Activitat 5 i 7.

Figura 23. Rúbrica d’avaluació de l’Activitat 8.

Figura 24. Rúbrica d’avaluació de l’Activitat 9.

Figura 25. Rúbrica d’avaluació de l’Activitat 10.

56 Annex 1. Entrevistes

Entrevista 1

Subjecte 1

Matèria: Geografia i Història. Curs: 4t d’ESO i 2n de Batxillerat (Geografia).

Com heu abordat aquesta situació en el teu centre?

Des de Direcció se’ns va donar un marge de temps des que dilluns 16 (primer dia de suspensió de les classes) fins dimecres 18 per programar les tasques que els alumnes hauran de realitzar les (suposades) dues setmanes que ha de durar el període de confinament. La veritat és que ens han donat completa llibertat per programar-ho com volguéssim. Només se’ns varen demanar dos requisits:

1. Que la primera tasca estigués programada per a dimecres 18.

2. Que de cada tasca que creéssim per als alumnes en guardéssim una còpia en pdf a una carpeta del Drive del centre a la qual hi tendrien accés els conserges a fi que les famílies d’aquells alumnes que no tenguessin connexió a internet poguessin anar al centre a recollir les tasques impreses.

Pel que fa a les sessions de la 2a Avaluació que teníem aquests dies (16, 17 i 18) han quedat ajornades per fer-les en tornar (si tornam).

Seguiu avançant temari durant aquest període?

Jo sí, de manera exploratòria. Tenc previst fer un repàs a classe en tornar (si tornam).

Quins mitjans emprau per enviar les tasques als alumnes?

Comunicació via Gmail (amb el correu Google del centre), per gestionar les tasques personalment utilitz una pàgina Moodle pròpia (http://www.madforgeography.com/login/index.php) per fer comprensions audiovisuals i també utilitz Cmapcloud (https://cmapcloud.ihmc.us/) amb una carpeta compartida amb cada alumnes on els alumnes van realitzant mapes conceptuals dels punts del llibre que anam treballant.

Creieu que funcionen?

Sí, tot i que no al 100%. És a dir, l’e-learning és una bona manera de guiar als alumnes i poder anar compartint activitats. De fet, l’e-learning fa més eficient

57

al temps a classe una mica dins la línia del que defensa la metodologia flipped classroom però consider que és necessari la docència directa.

Aquesta necessitat rau en el fet que hi ha moltes maneres de fer aquest tipus d’activitats no presencials de manera no-sincera. Ho tenen molt fàcil compartir respostes, models, etc. Faltaria implementar eines antiplagi (que ja existeixen però almenys jo encara no he fet servir) en entorns com Classroom o Moodle per poder comparar les produccions dels alumnes i poder comprovar el nivell real de desenvolupament competencial o d’assoliment dels continguts de cada alumne.

Com responen els alumnes? Quin percentatge d’alumnes diríeu que està al dia amb les tasques? Creus que estan compromesos?

L’alumnat respon bé, crec que un 70% dels alumnes fan les tasques i estan al dia. Tot i que no puc certificar que aquest 70% d’alumnes han fet la tasca de manera sincera. Sí, diria que estan prou compromesos, o això pareix, ja dic, és mal de certificar amb seguretat, tot això són impressions que tenc a través de la xarxa.

Hi ha algun alumne que no pugui seguir les classes per falta de recursos?

Com ho feis en aquest casos?

Que jo sàpiga no tenc cap alumne que no disposi de connexió a internet. Els que no tenen ordinador poden fer les activitats via mòbil. Sí que els he dit que aquells alumnes que no puguin realitzar una activitat (pel problema tècnic que sigui) el primer que han de fer és informar-me via mail abans no acabi el termini de lliurament de l’activitat (perquè no pugui ser utilitzat com a excusa).

Creus que els teus companys del centre estan preparats per afrontar aquesta situació?

Diria que la majoria sí (75%) tot i que per ventura faltaria més formació i sobretot una certificació real de les competències digitals docents, fet que l’INTEF intenta dur a terme des de fa 3 cursos però que aquí a Balears encara no se n’han sentit campanes.

https://aprende.intef.es/sites/default/files/2018-05/2017_1020_Marco-Com%C3%BAn-de-Competencia-Digital-Docente.pdf

58

Com heu abordat aquesta situació en el teu centre?

Ens hem reunit per departaments a través de l’eina de Google Meet i ens hem coordinat per enviar les mateixes tasques entre els diferents grups dels mateixos nivells.

Seguiu avançant temari durant aquest període?

No, però sí que treballarem la lectura obligatòria de la 3a avaluació.

Quins mitjans emprau per enviar les tasques als alumnes?

Google Classroom.

Creieu que funcionen?

És prest per dir-ho, però sembla que l’alumnat hi ha respost positivament. Això no obstant, hi ha alumnes que els costa més seguir les instruccions sense tenir el professorat al costat que els vagin guiant.

Com responen els alumnes? Quin percentatge d’alumnes diríeu que està al dia amb les tasques? Creus que estan compromesos?

Per posar-te un exemple, avui a les 23.59 acaba el termini per entregar la primera tasca. Ara, a les 20.00h, aquests són els resultats:

Entregat No entregat

1r ESO E 17 7

1r ESO C 11 14

1r ESO D 11 10

Els alumnes que no han entregat la feina són els mateixos que normalment els costa més o que no l’entreguen tampoc en un context “normal”.

Hi ha algun alumne que no pugui seguir les classes per falta de recursos?

Com ho feis en aquest casos?

Sí, tot i que són una minoria (jo tenc 3 alumnes en total), alguns alumnes no disposen d’Internet a casa. Divendres els vaig preparar material i el vaig donar fotocopiat. De totes maneres, des de l’IES se’ns ha informat que podem enviar

59

feina per aquests alumnes a l’equip directiu i que ells els la faran arribar a través del policia tutor, que anirà a casa seva a entregar-los-la.

Creus que els teus companys del centre estan preparats per afrontar aquesta situació?

És una situació nova per a tots i, per tant, suposarà un esforç afegit a la tasca docent. És cert, però, que no tothom s’hi afrontarà amb les mateixes dificultats (els professors de més edat potser tendran més dificultats). Això no obstant, pareix que tothom està fent molt bona feina.

Entrevista 3

Subjecte 3

Matèria: Anglès Curs: 3r i 4t d’ESO, 1r de batxillerat, 2n de FPB (Manteniment i Perruqueria)

Com heu abordat aquesta situació en el teu centre?

El mateix divendres 13, quan es va anunciar que se suspenien les classes, l’equip directiu va crear una pàgina web amb Google Sites:

https://sites.google.com/iesllucmajor.org/banc-de-tasques/p%C3%A0gina-principal.

És un banc de tasques accessible pels alumnes i les famílies, que s’organitza per etapes (ESO, batxillerat i FP) i cada etapa està dividida per nivells. Dins cada nivell hi ha una carpeta per assignatura, i dins cada carpeta, els professors pengen les tasques que han de fer els alumnes. Les tasques s’han de penjar en PDF i s’ha d’indicar el nom del professor, la tasca a fer i les instruccions pertinents, la data d’entrega i com s’ha d’entregar. Encara que alguns professors emprin Classroom, Edmodo, etc. i pengin allà les tasques, també han de quedar reflectides al banc de tasques, que serà la manera que tendrà l’inspector de fer un seguiment de la feina feta.

Seguiu avançant temari durant aquest període?

Des de conselleria s’ha recomanat enviar tasques de consolidació de continguts. Tot i això, tot ha coincidit amb el final del segon trimestre (les notes havien d’estar posades diumenge 15 a vespre), i molts de professors havíem

60

de començar una unitat nova perquè just havíem fet exàmens. En el meu cas concret, hem decidit amb la resta de professors del nivell començar a treballar la unitat nova que ens tocava fer segons la programació. Per començar, s’han encomanat aquelles tasques que es poden fer més independentment (vocabulari, una lectura, etc.). L’ideal seria poder fer l’explicació teòrica en tornar a les aules, però com que de moment no sabem quan serà, hem començat a pensar altres maneres de fer l’explicació a través d’internet (una videoconferència amb els alumnes, un vídeo-tutorial, etc.).

Quins mitjans emprau per enviar les tasques als alumnes?

Els professors que no tenen cap aula virtual fan servir el banc de tasques i el correu electrònic. En el meu cas, tenc un grup de Classroom amb cada un dels meus grups des de principi de curs. Allà ells tenen les tasques i les dates d’entrega i ho entreguen tot a través de la plataforma, des d’on també reben el meu feedback.

Creieu que funcionen?

Sí, és molt senzill emprar Classroom i, com que els alumnes ja hi estaven familiaritzats des de principi de curs, no hi ha hagut cap problema, de moment.

Com responen els alumnes? Quin percentatge d’alumnes diríeu que està al dia amb les tasques? Creus que estan compromesos?

De 67 alumnes, només 5 no han entregat la tasca de la primera setmana. Per tant, aproximadament un 92% dels meus alumnes estan al dia i han fet la feina.

També he rebut correus i comentaris al Classroom demanant dubtes o aclariments de les instruccions.

Hi ha algun alumne que no pugui seguir les classes per falta de recursos?

Com ho feis en aquest casos?

En el meu cas concret, no tenc cap alumne que no tengui ordinador o connexió a internet a casa. De totes maneres, la direcció va enviar un correu informant els professors que, en cas de tenir alumnes en aquesta situació, el centre els deixa dispositius (ordinadors portàtils o de taula) mentre duri el confinament.

Basta que la família avisi el centre, concerti una cita i vagi a recollir el material a l’institut.

61

Creus que els teus companys del centre estan preparats per afrontar aquesta situació?

N’hi ha que sí i n’hi ha que no. Hi ha professors que estan molt acostumats a emprar entorns virtuals com el Classroom o l’Edmodo, i que ja ho tenien en marxa des de principi de curs. En canvi, n’hi ha d’altres que tenen més dificultats amb les noves tecnologies i no els està resultant tan fàcil. Per agilitzar la tasca, la direcció també ha preparat un Google Sites amb recursos agrupats en quatre temàtiques: tutorials per penjar feina al banc de tasques, tutorials de caire administratiu (com fer el marcatge, per exemple), tutorials de Google Meet (l’eina que s’utilitza per fer reunions de tutors, de departament, CCPs, etc.) i un rebost de recursos.

Entrevista 4

Subjecte 4

Matèria: Ciències Socials. Curs: 1r i 4t d’ESO.

Com heu abordat aquesta situació en el teu centre?

La veritat és que es tracta d’una situació totalment novedosa i encara no sabem si haurem encertat. Al meu centre vàrem decidir publicar les tasques a la web de l’institut per tots els alumnes, moltes matèries ja fèiem servir drive o classroom, per tant ha sigut més fàcil.

Seguiu avançant temari durant aquest període?

En principi no avancem molt de temari excepte els cursos més compromesos, 4rt i 2n de Batxillerat.

Quins mitjans emprau per enviar les tasques als alumnes?

Drive, classroom, gmail... en general les eines de Google.

Creieu que funcionen?

Sota la meua opinió sobre un parxe d’última hora. L’alumnat és divers i diverses són les seves necessitats. Hi ha qui li anirà molt bé i altres que no gens (tot i enviar feines adaptades). els entorns no són iguals per tots els alumnes ni tampoc les seves situacions socioeconòmiques, aquesta situació crea una desigualtat que a l’insitut queda un poc desdibuixada.

62

Com responen els alumnes? Quin percentatge d’alumnes diríeu que està al dia amb les tasques? Creus que estan compromesos?

Pels alumnes és una tasca no desitjada eins d’una situació no desitjada... Molts contents no hi són. Fan les feines i més després de la feina de seguiment que els fem i del contracte amb les famílies (el contacte no es fa tant per seguir les tasques com per detectar casos d’exclusió social). Més o manco a primer fan la feina un 70% i a mesures que puges els curos hi ha més implicació.

Hi ha algun alumne que no pugui seguir les classes per falta de recursos?

Com ho feis en aquest casos?

I tant, a cada classe hi ha tres o quatre persones sense Internet (se’ls facilita la tasca en paper), però no tenen on cercar la informació ja que no empram llibre de text a 1r d’ESO. Tenim famílies que ja han necessitat l’ajuda dels serveis socials.

Creus que els teus companys del centre estan preparats per afrontar aquesta situació?

Hi ha de tot, tant jo com els altres hem d’aprofitar aquesta situació per aprendre. En el meu cas la meua obsessió és no passar-me amb les tasques com a tutor també ho vigile.. viuen com acaba tot

Entrevista 5

Subjecte 5

Matèria: Geografia i Història. Curs: 4t d’ESO i 2n Batxillerat.

Com heu abordat aquesta situació en el teu centre?

Cada setmana s’elabora una graella per cada grup classe i cada professor de l’equip educatiu de cada grup escriu les tasques per fer durant la següent setmana, les dates i maneres de lliurar-la. Els dissabte vespre les graelles han d’estar emplenades i es publiquen a la pàgina web els dilluns dematí.

Les juntes d’avaluació, seguiment de programació i actes de reunions ho hem fet mitjançant fulles de càlcul habilitades i documents compartits.

No hem fet claustres, reunions de tutors, reunions de departament ni reunions d’equip docent amb videoconferència. Tot s’ha realitzat amb documents compartits seguint les instruccions de la direcció.

63

Seguiu avançant temari durant aquest període?

A 2n de batx seguesc el temari perquè tenen les proves PBAU.

A 4t d’ESO seguesc el temari perquè l’alumnat és prou competent amb les tecnologies i en aprendre a aprendre. A més, té accés a internet.

He substituit les classes presencials per classes online, videoconferències i vídeos explicatius editats per mi. Sincerament, estic molt satisfeta amb la feina que faig i la resposta de l’alumnat.

Pràcticament podria afirmar que no hi ha gaire diferència a les classes presencials: puc fer explicacions orals amb les presentacions de diapositives (Power Point o Zoom); puc fer vídeos explicant a la pissarra (vaig una gravació de mi mateixa explicant a casa, tenc una pissarra); puc preparar activitats cooperatives mitjançant les eines google (editar vàries persones un document) i puc corregir i enviar suggeriments.

També em poden enviar dubtes, tenim un full compartit de dubtes on tots els alumnes les van redactant i jo vaig contestant, ells també poden contestar als seus companys. Així, tots veiem els dubtes de tots i les respostes, el que evita haver de contestar individualment el mateix dubte. Si veig que alguns dubtes són complicats de contestar de manera escrita, edit un vídeo explicatiu.

Vull però, recalcar que l’afecte i la proximitat humana són essencials per a l’aprenentatge. Per tant, consider que mai l’educació primària o secundària presencial hauria de ser substituida per l’educació online, però si complementada.

Quins mitjans emprau per enviar les tasques als alumnes?

Pàgina web del centre

64

Si, estic molt contenta. De fet, aquest confinament ha estat una gran oportunitat per millorar com a docent.

Com responen els alumnes? Quin percentatge d’alumnes diríeu que està al dia amb les tasques? Creus que estan compromesos?

L’alumnat ha respost molt satisfactòriament. Els que sempre han fet feina l’estan fent, i molts dels que no feien les tasques, ara estan més engrescats que mai. Jo diria que el 95%.

Els i les alumnes saben perfectament que no estam de vacances i que hem de seguir i aprofitar aquest temps de confinament per aprendre i millorar. I els que anaven endarrerits, posar-se al dia.

Hi ha algun alumne que no pugui seguir les classes per falta de recursos?

Com ho feis en aquest casos?

Tenim a 4t d’ESO, un cas. Com ho sabíem amb antelació, li vàrem fer un coneixements i les competències suficients per afrontar aquesta situació. Si per un casual no tinguessin la competència TIC massa desenvolupada, hi ha cursos, blogs, i moltíssima informació a Internet. Per tant, és qüestió de voler aprendre, millorar, sortir de la zona de confort, és a dir, voler fer feina.

Aquesta situació ha suposat un gran esforç i feina pels docents que l’encaram intentant que les conseqüències acadèmiques pels nostres alumnes siguin mínimes. Posar-se al dia, crear materials més dinàmics, editar tots els continguts digitals, aprendre a manejar diversos programes informàtics... Cal dir també que la càrrega s’ha duplicat, no només per crear continguts i activitats sinó la recepció i correcció d’aquests, tot i que utilitzem graelles d’autoavaluació o coavaluació. Destac en aquest sentit el complement Corubric.

65

Tot i l’esforç, no puc sentir-me més agraïda a aquesta oportunitat, ha valgut molt molt la pena.

Finalment, dir que com tot....és una qüestió d'actitud, voler és poder. I crec que els nostres alumnes es mereixen tenir docents implicats, feiners i amb ració doble de vocació.

66 Annex 2. Taules

Taula 1. Accés a Internet i ordinadors a les llars espanyoles.

Nota. Taula d’elaboració pròpia a partir de les dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística a: «Hogares que tienen acceso a Internet y hogares que tienen ordenadores por tipo de hogar y periodo. España y UE-28» (fitxer de dades), 2018, i «Equipamiento y uso de las TIC en los hogares - Año 2019» (fitxer de dades), 2019.

Taula 2. Usuaris freqüents d'Internet en funció de la renta.

Nota. Taula d'elaboració pròpia a partir de les dades facilitades per Varela, J., La brecha digital en España: estudio sobre la desigualdad postergada, 2015, 55. Madrid: Comisión Ejecutiva Accés a Internet (2019) Accés a Inernet (2018) Amb ordinador (2017)

49,5

67

Taula 3. Graella de la Unitat Didàctica: El període d’entreguerres.

Unitat Didàctica: El període d’entreguerres Objectius didàctics

1. Conèixer el context històric, social, polític, econòmic i cultural del període d’entreguerres.

2. Conèixer i comprendre els esdeveniments més importants del període d’entreguerres a Europa i Amèrica

3. Identificar, entendre i analitzar les diferents fases per les que passaran els Estats Units després de la Primera Guerra Mun-dial.

4. Relacionar les conseqüències de la Primera Guerra Mundial i els acords de pau amb l’aparició de les totalitarismes a Europa.

5. Analitzar què va conduir a l’aparició del primer Estat Comunista d’Europa i l’estalinisme.

6. Analitzar la situació de la dona a partir de la imatge que transmetien els mitjans de comunicació del període d’entreguerres.

7. Estudiar les causes i història de la lluita pel vot femení.

Criteris d’avaluació

1. Conèixer i comprendre els esdeveniments, les fites i els processos més importants del període d’entreguerres, o les dèca-des 1919-1939, especialment a Europa.

1.1. Analitza interpretacions diverses de fonts històriques i historiogràfiques de procedència diferent.

1.2. Relaciona algunes qüestions concretes del passat amb el present i les possibilitats del futur, com l’abast de les cri-sis financeres del 1929 i del 2008.

1.3. Discuteix les causes de la lluita pel sufragi de la dona.

2. Estudiar les cadenes causals que expliquen la jerarquia causal en les explicacions històriques sobre aquesta època i com es connecten amb el present.

68 3. Analitzar què va conduir a l’apogeu dels feixismes a Europa.

3.1. Explica diversos factors que varen fer possible l’apogeu del feixisme a Europa.

Continguts Procediments, habilitats i destreses Actituds

1. El context històric després de la IGM.

2. Els Estats Units.

2. Els Estats Units.