• No results found

Fase 5 dreier seg om å se litt på hva jeg har lært gjennom fase 1, fase 2, fase 3 og fase 4.

Har jeg lært noe av de prosessene jeg har gjennomgått? Ved å ta i bruk tidligere utprøvinger som utgangspunkt og inspirasjon, vil jeg gjennomføre nye utprøvinger på papiret igjen. Jeg startet i fase 1 med utforskende prosesser på papir, og velger i fase 5 å gjøre nye utprøvinger på papir, med redskapene akvarellblyant, kullblyanter og promakertusj. Har det todimensjonale uttrykket utviklet seg? I fase 5 bringer jeg blekksprutens overflate inn i nye uttrykk.

Overflatetegning 8, som vises i Figur 39, er basert på Prøvelapp nr. 5 i tekstil, Planke 3 i trearbeid, samt den Prøvelapp 7 i tekstil som nylig er laget. Alle disse utprøvingene består av organiske linjer som beveger seg på kryss og tvers, over og under hverandre.

Ved å hente inntrykk fra disse uttrykkene, hvor jeg bruker uttrykkene som

utgangspunkt, kan jeg se om jeg klarer å tegne organiske linjer som går over og under hverandre. I Figur 39 under, ser en bilder av uttrykk fra tidligere faser sammen med den nye overflatetegningen, og den nye overflatetegningen i et totalbilde:

Figur 39: Inntrykk fra tildigere uttrykk, blir til nytt uttrykk

Figur 39: Overflatetegning nr. 8, tegnet med kull

Overflatetegning nr. 8 er tegnet med kullblyant, ettersom kull gir god mulighet for å arbeide med lys og mørke i form av lyst og mørkt kull. I tegningen har jeg brukt mye lys og skygge, samt overlapping som virkemiddel, på de organiske linjene som beveger seg over og under hverandre.

Jeg opplevde det som utfordrende å skape en illusjon av organiske linjer som beveger seg over og under hverandre. Jeg la mørke farger under en linje som beveger seg over en annen, samt hvit farge oppå linjen for å «løfte» den opp. Denne kunnskapen om hvordan linjene kan ligge på hverandre hadde jeg kanskje ikke før jeg arbeidet med dette fysisk i trearbeid, hvor jeg fikk oppleve og se hvordan linjer kan krysse hverandre.

Tegningen viser at jeg har utviklet forståelsen min noe for det tredimensjonale.

Den neste tegningen i fase 5 handler om et oppgjør med en av tegningene jeg tegnet i fase 1. Overflatetegning nr. 4 fra fase 1 er jeg lite fornøyd med, og den misnøyen fungerer som impuls inn i Overflatetegning nr. 9. I Tegning nr. 4 er jeg lite fornøyd med at forgrunn og bakgrunn harmonerer mindre godt, som jeg ønsker å utforske i den nye tegningen. Overflatetegning nr. 9 vises i Figur 40, først som tegnet versjon, og deretter i endelig versjon hvor jeg har tilført tegningen vann ved hjelp av pensler:

Figur 40: Overflatetegning nr. 9 før jeg tilførte vann på tegningen

Figur 40: Overflatetegning nr. 9, tegnet med akvarellblyant og pensel med vann

I Overflatetegning nr. 9 har jeg prøvd å «rette» på problematikken jeg opplevde i Tegning 4, hvor jeg har arbeidet mer med overgang fra forgrunn til bakgrunn, og mellom den visuelle tilhørigheten mellom elementene i komposisjonen. Dette har jeg gjort ved at jeg har latt formene gå mer borti hverandre, samt jobbet med lys og skygge.

Jeg erfarer at det ikke er enkelt å jobbe med lys og skygge med akvarellblyant. Jeg har muligheten til å skyve vekk farger ved hjelp av pensel, men denne teknikken fungerer bare til en viss grad. Opplever nå at de ulike elementene harmonerer mer med

Den siste tegningen jeg tegnet i fase 5 er Overflatetegning nr. 10. Denne tegnet jeg med promakertusj, og det er inntrykk fra fase 4; fra Prøvelapp 6 i tekstil, og Planke 4 i tre, som er utgangspunktet for denne tegningen. Bildene i Figur 41 viser først

Overflatetegning nr. 10 i farget versjon, hvor jeg bare har brukt promakertusjens egenskap (flere tusjstrek skaper mørkere farge) til å skyggelegge tegningen, og deretter et totalbilde av tegningen, der jeg også har brukt gråtoner i arbeid med skyggelegging:

Figur 41: Tegning før jeg tilfører tusj i gråtoner

Figur 41: Overflatetegning nr. 10, tegnet med promakertusj

Det er bare i Overflatetegning nr. 6 jeg tidligere har brukt promakertusj. Den tegningen tegnet jeg med to farger; rosa og blått, hvor jeg arbeidet med skyggelegging bare ved hjelp av mengden tusjstrek i tegningen. I forhold til den tegningen, har uttrykket utviklet seg i Overflatetegning nr. 10. I Tegning 10 har jeg først arbeidet med farge, før jeg gikk i gang med skyggelegging ved hjelp av gråfarge, og i de aller mørkeste partiene; sort.

Igjen var det arbeid som dreide seg om å få elementene til komme bedre frem, og fremstå som noe tredimensjonale. I arbeid med tre og i tekstil har det vært noe

utfordrende med organiske linjer som «krangler» om oppmerksomheten. Jeg ser at jeg i Tegning 10 får frem noe av dette; at hver organisk linje får sin oppmerksomhet, hvor det er noe system i «kaoset».

Erfaringer fra fase 5

Gjennomgående erfaringer jeg har gjort meg i fase 5 handler mye om hvordan tidligere utforskende prosesser har påvirket tegneuttrykket mitt. Jeg har brukt arbeider fra både tegneprosesser, arbeid med tekstil og i tre som utgangspunkt, og fått et innblikk i hvordan streken min har endret seg. Jeg ser også at forståelsen for overflaten og arbeid med forskjellige virkninger i tegningene har utviklet seg. I tekstil og tre fikk jeg fysisk gå inn og endre overflatene, noe som smitter over i arbeidet med tegning.

Jeg opplever å ha lært mer om rom og volum, og hvordan dette kan overføres til papiret. Jeg har gjennom fase 1 til fase 5 løftet uttrykkene som lå på papiret opp, og gjort de om til mer tredimensjonale former. Gjennom fase 5 har jeg tatt de

tredimensjonale uttrykkene, og plassert de ned igjen på papiret, hvor noe av forståelsen av volum, bruk av visuelle virkemidler, hvordan rom gir luft i komposisjon, blir med ned igjen på det tegnede uttrykket.

• Arbeid med tredimensjonale former overføres til papiret i form av visuelle virkemidler

• Bygger på erfaringer fra både det todimensjonale og tredimensjonale fra tidligere faser

• De ulike tegneredskapene har ulike kvaliteter i forhold til f.eks. lys- og skyggelegging