• No results found

Faircloughs kritiske diskursanalyse

3.1 Diskursanalyse

3.1.2 Faircloughs kritiske diskursanalyse

Jeg vil i denne oppgaven benytte meg av et analytisk rammeverk basert på Faircloughs kritiske diskursanalyse. Fairclough er opptatt av forholdet mellom diskurser og sosiale og kulturelle utviklingstrekk, og hvordan diskurser bidrar til samfunnsendring (Jørgensen &

Phillips, 2002). Det er et viktig premiss i denne tilnærmingen at diskursiv praksis, altså produksjon og konsumpsjon av tekst, både reflekterer og bidrar til sosial endring. Tekster kan bare forstås i relasjon til andre tekster, og til den sosiale konteksten de inngår i.

Kritisk diskursanalyse har som uttalt agenda å avdekke skjeve maktforhold, som kan ligge skjult i dominerende diskurser. Det hevdes at diskursiv praksis har en ideologisk karakter, i det omfang den inneholder naturaliserende semiotiske elementer (begreper, antagelser og forestillinger som tas for gitt), som bidrar til å understøtte eller forandre maktforholdene i samfunnet. Ideologi er knyttet til bestemte sosiale gruppers dominans, og diskursanalysen blir derfor en maktanalyse. Kritisk diskursanalyse forutsetter at diskursive ideologier ikke kun er med på å reprodusere maktforholdene, de kan også skape forandring.

Poenget med å studere tekst er at tekster, som deler av sosiale hendelser, har sosiale effekter (Fairclough, 2003). De kan påvirke vår kunnskap, holdninger og forståelse av verden, vår identitet, eller bidra til å skape endringer i den materielle verden, deriblant arkitektur og bygd rom. Hvilke effekter en tekst har er ikke nødvendigvis gitt på forhånd, og den kan påvirke ulike lesere på ulik måte. Fairclough påpeker at selv om alle tekster bidrar til å konstruere virkeligheten, ved å representere og fortolke fenomener på en bestemt måte, er det ikke alle tekster som påvirker sine konstruksjoner, for eksempel ved å skape endringer i det fysiske rommet. Tekstens effekter, eller evnen til å produserer rommet, påvirkes blant annet av hvem som står bak teksten og av hvordan virkeligheten allerede er: «we can attribute causal effects to linguistic forms, but only through a careful account of meaning and context» (Fairclough, 2003, s.13).

Anvendelse av Faircloughs tredimensjonale modell

Planleggingen av Dronning Eufemias gate kan forstås som en interessekamp, som delvis har utspilt seg i media, og delvis «internt» blant politikere og planleggere. Ved å anvende diskursanalyse på et slikt case, kan en spore hvordan de ulike interessene er en del av større meningsfellesskap og maktstrukturer.

30

En diskursanalyse vil alltid ta utgangspunkt i et tilfelle av konkret språkbruk, det Fairclough kaller en kommunikativ begivenhet (Jørgensen & Phillips, 2002). Alle tilfeller av språkbruk består, ifølge Fairclough, av tre dimensjoner; tekst, diskursiv praksis (produksjon og

konsumpsjon av tekst) og sosial praksis. Disse nivåene står i et dialektisk forhold til hverandre, og en diskursanalyse må være innom alle nivåene. Her vil jeg forklare de tre nivåene separat, men jeg har ikke holdt dem adskilt i analysen.

Gjennom tekstanalyse studeres ordvalg, grammatikk og tekststruktur. Min analyse fokuserer ikke i stor grad på tekstanalyse, men jeg har ønsket å vise hvordan enkelte ordvalg brukes strategisk for å gi en bestemt mening til Dronning Eufemias gate. Det er ikke nødvendigvis ordvalgene i seg selv som er det mest interessante for å avgrense en diskurs, men hvordan begreper kobles sammen slik at det skapes et bestemt meningsinnhold (Fairclough, 2003).

Begrepet transitivitet benyttes i kritisk diskursanalyse for å beskrive hvordan subjekter kobles til, eller kobles fra, objekter og prosesser i en tekst. Dersom en prosess konsekvent framstilles uten referanse til aktører som driver prosessen fram, kan konsekvensen være at aktørene fritas fra ansvar. Et annet viktig analyseverktøy er modalitet, som beskriver tekstforfatterens grad av tilslutning til et utsagn. Jørgensen og Phillips (2002) illustrerer ulike modaliteter med setningene «Det er kaldt», «Jeg synes det er kaldt» og «Kanskje det er litt kaldt». Den valgte modaliteten får betydning for hvordan sosiale relasjoner, kunnskap og meningssystemer konstrueres diskursivt. Å bruke en objektiv modalitet, slik som i setningen «det er kaldt», kan både reflektere og styrke forfatterens autoritet.

Analyse av diskursiv praksis undersøker konteksten som utsagnet er produsert innenfor, og hvordan det knytter seg opp til andre tekster og debatter. Dette er det viktigste nivået for analyse i denne oppgaven. Diskursiv praksis innebærer at tekstforfattere trekker på allerede eksisterende diskurser og sjangre i en tekst, og at tekstene igjen leses og fortolkes utfra diskurser (Jørgensen & Phillips, 2002). Intertekstualitet og interdiskursivitet er her viktige begreper. Intertekstualitet viser til hvordan tekster alltid trekker på, innlemmer,

rekontekstualiserer og går i dialog med andre tekster (Fairclough, 2003). Denne

intertekstualiteten kan være manifestert, det vil si at tekstprodusenten aktivt henviser til andre tekster, for eksempel ved å referere. Antakelser er et eksempel på intertekstualitet, fordi det forutsetter at andre tekster har uttrykt eksplisitt noe som i den aktuelle teksten tas for gitt.

Kapasiteten til å utøve makt, dominans og hegemoni inkluderer kapasiteten til å forme, i betydelig grad, de delte antakelsene som ligger til grunn for sosial samhandling. Én slik

31 antakelse kan for eksempel være at byliv og mangfold er mål på en god gate. Når fordelene ved disse målene kan tas for gitt i tekster om Dronning Eufemias gate, er det fordi en variert litteratur allerede har argumentert for viktigheten av byliv i sentrumsgater. Fairclough skiller mellom tre forskjellige former for antakelser: Antakelser om hva som eksisterer, antakelser om som er eller kan være et tilfelle og antakelser om hva som er godt eller ønskelig. Disse kan markeres eller ‘trigges’ av lingvistiske egenskaper ved en tekst.

Tekster inngår også som en del av bredere sosiale praksiser. På dette analysenivået studeres teksten i relasjon til sosiale strukturer og prosesser, som for eksempel politiske institusjoner eller det økonomiske systemet. Når tekster påvirker sosial praksis (og omvendt) skjer det alltid gjennom ulike former for produksjon og konsumpsjon av teksten (diskursiv praksis).

Forskeren kan for eksempel spørre hva som er de ideologiske, politiske og sosiale konsekvensene av en bestemt diskursiv praksis, og om de styrker ujevne maktrelasjoner (Jørgensen & Phillips, 2002).

Fairclough (2003) ser diskursanalyse som en metode som «pendler» fram og tilbake mellom analyse av spesifikke tekster, og analyse av språkets sosiale strukturering. At diskurser danner en struktur innebærer at de har en viss grad av stabilitet. Dette overordnede nivået der språket blir struktur kaller han en diskursorden. En diskursorden består av alle diskurser og sjangre som brukes innenfor en institusjon eller et sosialt felt, for eksempel byutvikling. I denne oppgaven vil jeg identifisere hvordan spesifikke tekster om Dronning Eufemias gate trekker på ulike byutviklingsdiskurser, for å gjøre sin forståelse av feltet allmenngyldig.

En diskursorden inneholder ulike diskurser som delvis dekker det samme terrenget og prøver å fylle det med mening på sin egen måte. Ved å fokusere på mange diskurser innenfor ett område er det mulig for forskeren å undersøke når en bestemt diskurs dominerer, når det er en kamp mellom diskurser og hvilke antakelser som tas for gitt innenfor alle de aktuelle

diskursene (Jørgensen & Phillips, 2002). Områder der alle diskurser deler samme tatt for gitte oppfatning er mindre åpne for endring, mens områder med diskurskamp er mindre stabile og mer åpne for endring. I tillegg gir denne analytiske strategien mulighet for å studere

fordelingen av diskurser innenfor et felt, og tilgangen til diskurser blant ulike aktører.

Alle tilfeller av språkbruk bygger opp om eller utfordrer diskursordenen. Når aktørene i mitt materiale trekker på en bestemt byutviklingsdiskurs i sin språklige praksis er de avhengige av at det allerede finnes noen etablerte forståelser av feltet. Samtidig kan aktørene bidra til å