• No results found

El mòdul que es treballa en aquest TFM i que es fa a l’IES Calvià té una temporalitat de 260 hores totals, de les quals s’han planificat un total de 30 hores per a la UT3 que inclou els continguts específics sobre mitjans socials.

Dins aquesta unitat de treball es vol aplicar la proposta didàctica que consistirà a distribuir els continguts que trobem al currículum del Grau Superior de Màrqueting i Publicitat, els quals s’ampliaran amb continguts específics i actuals per tal

d’introduir l’aprenentatge sobre l’ús correcte i responsable dels mitjans socials.

La seqüenciació de sessions es pot veure a l’Annex II i Annex III.

Per tal de distribuir els continguts s’han establert 12 sessions dins les quals s’estableixen els continguts que es tractaran, la metodologia, la tècnica, les activitats a realitzar dins l’aula, l’activitat de treball col·laboratiu, l’activitat complementària per fomentar els valors individuals i en grup, i l’avaluació. Cada sessió té una durada de 2 hores i 30 minuts. Les activitats que s’inclouen a les sessions es dividiran en activitats d’iniciació, activitats de desenvolupament i activitats de consolidació o finals. A cada una d’elles s’establiran diferents reptes per tal d’anar avançant en els nivells d’aprenentatge. Aquestes activitats que suposaran els reptes durant la unitat de treball seran les activitats que serviran per potenciar l’ús correcte dels mitjans socials amb l’elaboració del manual i l’activitat que potenciarà l’educació en valors.

1.- Activitats d’iniciació

És molt important que l’alumnat sàpiga respondre a quatre preguntes, tal com defineix a ‘Avaluar per aprendre’ (Sanmartí, N. 2010):

• Què farem?

• Per què ho farem?

• Com ens hem d’organitzar per fer-ho?

• Què haurem de produir i per què?

Per aquest motiu, per començar a treballar en aquesta unitat és necessari en primer lloc, que l’alumnat tingui resposta a aquestes preguntes i en segon lloc, que el docent tingui clara quina serà la seva funció com a guia i acompanyant de l’aprenentatge de l’alumnat. Per això, no ha de fer les classes magistrals

explicatives i l’alumnat haver d’escoltar. El més important és saber mostrar a l’alumnat com serà la dinàmica de les sessions: participatives, constructives, d’autoaprenentatge, col·laboratives en grup i interactives. Tot això per potenciar la motivació, l’esperit crític i la creació de la seva identitat.

A la primera classe el docent haurà d’explicar en què consistirà la metodologia de treball que es farà al llarg de la unitat de treball. A més, haurà de ser l’encarregat de crear els grups de treball tenint en compte els diferents nivells i característiques de cada alumne per tal de no haver-hi diferències entre els uns i els altres.

Una altra de les funcions que haurà de tenir el docent en aquesta primera fase haurà de ser la d’explicar al grup-classe la importància i relació que té l’activitat de gamificació per potenciar l’educació en valors. Una activitat que durant les primeres 6 sessions seran reptes individuals i a les darreres 6 sessions seran reptes en grup.

En aquest punt serà molt important tenir un previ coneixement de l’alumnat i la seva personalitat que es vol potenciar per tal que evolucioni al llarg de les sessions amb les activitats de gamificació. La finalitat serà conèixer l’estudiant i la seva personalitat (interessos, valors, concepció del món, motivació, etc.), les seves actituds i projectes de vida (el que pensa, el que desitja, i el que fa).

Qüestionari previ – Explicació de metodologia

El docent començarà la sessió enviant un qüestionari personal a l’alumnat per poder conèixer un poc més sobre ells, sobre el seu interès pels mitjans socials i per veure el seu coneixement dels valors. També s’explicarà en què consistirà la metodologia de les classes a la unitat de treball i les activitats que es faran.

Pluja d’idees

En aquestes primeres activitats es realitzarà una pluja d’idees amb l’eina

‘Mentimeter’, per tal que l’alumnat manifesti les paraules amb les quals entenen el món digital.

Aprenentatge basat en el pensament

Per tal de conèixer l’opinió i el que pensa l’alumnat sobre si els natius neixen o es fan es farà una activitat per tal que el mateix alumne pensi el que creu sobre aquesta afirmació que exposarà el docent. L’alumnat haurà de fer un assaig i l’haurà de lliurar.

Creació de grups

El docent prèviament haurà conformat els grups de treball col·laboratiu que s’hauran d’encarregar de fer el manual d’ús dels mitjans socials.

Els grups estaran formats per quatre membres i en total hi haurà quatre grups.

Cada un dels grups haurà d’elaborar una guia durant la unitat de treball amb tots els continguts de les sessions. A la darrera sessió la unitat didàctica que tingui una millor valoració amb la rúbrica que el docent haurà presentat serà la que es presentarà al centre per a l’alumnat de secundària.

Aquests grups seran els mateixos durant totes les sessions i el docent haurà de deixar ben explicat a la primera sessió el paper de cada un dels membres. No hi haurà cap líder i la feina de tots serà important per arribar a l’objectiu comú: fer una bona guia a partir de l’aprenentatge dels continguts de la unitat de treball.

Activitat complementària de gamificació

A la primera sessió s’explicarà en què consistirà aquesta activitat que es farà a cada sessió en què es descobriran mitjançant un joc interactiu els valors que s’han marcat com a contingut de cada sessió. Aquest joc intentarà mostrar d’una manera molt didàctica que és aquell valor, que aporta, si pot anar i tornar al llarg de les etapes de la vida, etc. L’alumnat farà aquesta activitat de forma individual i descobrirà el dos primers valors.

2.- Activitats de desenvolupament

Les activitats de desenvolupament comencen a la sessió 2 i acaben a la sessió 11. Aquestes són el gruix de la unitat de treball i són les que a través dels seus continguts conformaran l’aprenentatge de l’alumnat.

Partint de la metodologia de la gamificació i el treball col·laboratiu s’establiran les activitats que, per una banda, motivaran a l’alumnat per aprendre l’ús dels mitjans digitals i per l’altre el farà crear la seva identitat digital basada en valors.

Relació activitat complementària en valors amb contingut de sessió

Cada un dels continguts que s’han ampliat i actualitzat del currículum tractat tenen relació amb els dos valors que l’alumnat descobrirà a cada sessió. És a dir, a la sessió 4 els continguts versaran sobre identitat en línia i els valors que s’hauran de treballar seran l’autoestima i l’autonomia.

Manual de bones pràctiques

Aquest manual que s’haurà d’anar fent durant cada sessió haurà de tenir 11 apartats que seran els que corresponen amb les sessions. El títol d’aquests apartats s’estableix per part de docent, per exemple a la sessió 4: Qui sóc al món digital?

El manual serà un dels instruments que utilitzarem per avaluar a l’alumnat. Serà aquell document que ens mostrarà l’evolució dels alumnes i les seves reflexions sobre la temàtica de la unitat. S’haurà de fer en grup i s’haurà de presentar per part dels membres del grup el darrer dia de classe. Aquell dia segons hagi estat l’avaluació de cada grup, el que més puntuació tingui serà el manual que es lliurarà al centre per l’alumnat de secundària.

El docent haurà d’acompanyar al llarg de les sessions a l’alumnat i resoldre els seus dubtes sempre que siguin normatius, metodològics i teòrics, però mai haurà de dir el que l’alumnat ha de posar en matèria d’aprenentatge.

Activitat de gamificació individual i en grup

Aquestes activitats a la proposta didàctica es diuen complementàries i responen a un dels punts més importants de la UT. Seran diferents activitats que es programaran a cada sessió per tal de conèixer i aprendre els valors mitjanant el joc a una APP que es crearà.

A les sessions 2, 3, 4, 5 i 6 l’activitat serà individual i a les sessions 7, 8, 9, 10, i 11 serà en grup. Aquestes activitats consistiran a aprendre de forma didàctica mitjançant el joc la importància dels valors.

A la sessió 6 es farà una activitat final per tal que l’alumne faci la seva piràmide de valors i a la sessió 11 aquesta activitat de la piràmide s’haurà de fer en grup amb els valors que s’hagin treballat. L’alumnat així, haurà de crear l’ordre d’importància d’aquells valors per a ell mateix.

És molt important que el docent traslladi a l’alumne que el resultat d’aquesta piràmide pot canviar al llarg de la vida de les persones. No a tots els moments de la nostra vida col·locarem els valors amb el mateix ordre que ho faríem un parell d’anys després. Veure Annex IV.

3.- Activitat final

L’activitat final es realitzarà a la darrera sessió. Una sessió que conformarà gran part de l’avaluació de l’alumnat en aquesta unitat, ja que, per una banda es farà l’exposició oral per grups del manual que hagin elaborat durant les setmanes i per l’altra, després de fer la darrera activitat complementària per grups, es farà un debat sobre els resultats de l’activitat final.

Presentació final

El lliurament del manual de l’ús correcte de mitjans socials s’haurà de presentar de forma oral per part dels membres del grup davant la resta dels alumnes i per altra banda s’haurà de lliurar a través de la plataforma Classroom per a l’avaluació del docent. El que millor puntuació hagi tret a la rúbrica escrita, el prepararà en format Canva.

Activitat de consolidació amb Kahoot!

Per tal d’acabar la unitat de treball i saber l’evolució del grup-classe es farà una activitat lúdica amb Kahoot!, per veure el nivell d’assoliment de coneixements del grup amb els continguts de la unitat treballada. Es pot consultat un exemple de cada una de les activitats a l’Annex V.