• No results found

“No és difícil prendre decisions quan saps quins són els teus valors”.

- Roy Disney-

Existeixen diferents punts de vista sobre l’educació en valors, però algunes de les preguntes que s’extreuen situen interrogants com: “Què són els valors?, Quina relació existeix entre l’educació en valors i el projecte educatiu?. Aquestes preocupacions acompanyen el món, avui dia, a l’Educació Infantil Primària, Secundària, però passa molt per damunt a la Formació Professional.

Algunes persones viuen afirmant que ens trobem a una societat sense valors, altres que han aparegut nous valors segons l’actual situació econòmica i cultural,

i altres pensen que el problema existeix en la multivarietat de valors. Malgrat tot això, és cert que existeixen qüestions no resoltes al voltant d’aquest tema.

La pregunta: Què són els valors?, ha estat objecte de reflexió i polèmica per diferents filòsofs rellevants fins a l’actualitat.

Els valors: “Són guies i principis de conducta que donen sentit a la vida cap a l'autorealització, el progrés i el redimensionament humà” (García, 1996).

Alguns autors com (D’Angelo, 1996, p. 4) exposen que: “L'educació ha de preparar a l'individu per a l'assoliment a cada moment de l'autorealització entesa aquesta com: l'orientació de la personalitat que es dirigeix al desenvolupament de les potencialitats, a la realització de valors i interessos fonamentals de l'individu en l'activitat social”.

Educar en valors s’entén com el procés de contribuir en la funció integradora de les persones mitjançant la valoració de les contradiccions de la motivació, interessos, etc. Els valors no s’ensenyen i aprenen de la mateixa manera que els coneixements i habilitats, a més l'educand és clau en el procés, qui ha d’assumir la influència a partir de la seva cultura i voler fer el canvi. Un fet que fa que s’hagin de conèixer les característiques de l’alumnat quant a interessos, motivacions, coneixements i actituds.

Si ens remuntem a la història, els anys 70 es va produir una crisi del sistema de valors que va portar als països més avançats del món occidental a plantejar la necessitat d’un programa específic d’educació en valors. Va ser un programa que cada país el va abordar segons les circumstàncies polítiques, històriques i culturals del moment. A Espanya, a una època de transició democràtica, es va establir a l’Educació General Bàsica (EGB) l’assignatura d’Educació per a la Convivència amb la intenció de transmetre a l’alumnat nocions bàsiques sobre

drets i llibertats fonamentals, però sense fer menció al caràcter transversal. Just després, l’any 1990 va arribar la Llei orgànica d’Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) amb una proposta educativa en valors que els dividia en continguts actitudinals i transversals. En aquestes noves propostes d’educació en valors existeix una tendència general a prescindir dels grans valors antropològics i a considerar aquells que garanteixen una convivència democràtica com la llibertat, la tolerància, el respecte mutu, la solidaritat i la participació responsable. L’escola ha d’estar al costat d’aquests valors i els ha d’incloure en el seu ensenyament i admetre a debat amb l’alumnat les conseqüències socials i individuals de triar uns valors o uns altres (Quintana Cabanas, 1998).

La Llei orgànica d’Educació (LOE) de 2006 va incloure una nova assignatura obligatòria: “Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans” i va suposar més un debat polític que no educatiu. Va ser la LOMCE, aprovada l’any 2013 que va substituir aquesta assignatura per les assignatures ‘Valors socials i cívics’

(Primària) i ‘Valors ètics’ (Secundària) com a justificació de tornar a tractar l’educació en valors de forma transversal.

Si tenim en compte el marc legal actual de l’educació en valors segons la nova llei educativa a primària i secundària: “Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre,4 per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig5, d'Educació”, l’educació en valors queda reflectida ben igual que a la llei anterior però estableix que l’assignatura ‘Educació en valors cívics i ètics’ haurà de cursar-se al tercer cicle de l’Educació Primària i a un dels cursos de l’Educació Secundària Obligatòria.

4 https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-17264

5 https://www.boe.es/eli/es/lo/2006/05/03/2/con

Tot i que la llei no defineix un article específic d’educació en valors, es regeix per un principi pedagògic i es regula als següents articles:

Article 18. Organització.

... “i s'afegeix en el tercer cicle una àrea d'Educació en Valors cívics i ètics, en la qual es prestarà especial atenció al coneixement i respecte dels Drets Humans i de la Infància, als recollits en la Constitució espanyola, a l'educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania mundial, a la funció social dels impostos i la justícia fiscal, a la igualtat de dones i homes i al valor del respecte a la diversitat, fomentant l'esperit crític, la cultura de pau i no violència i el respecte per l'entorn i els animals”.

... Article 19. Principis pedagògics” i l’Article 25. Organització del quart curs de l'Educació Secundària Obligatòria.

“En algun curs de l'etapa tots els alumnes i alumnes cursaran la matèria d'Educació en Valors cívics i ètics. En aquesta matèria, que prestarà especial atenció a la reflexió ètica, s'inclouran continguts referits al coneixement i respecte dels Drets Humans i de la Infància, als recollits en la Constitució espanyola, a l'educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania mundial, a la igualtat de dones i homes, al valor del respecte a la diversitat i al paper social dels impostos i la justícia fiscal, fomentant l'esperit crític i la cultura de pau i no-violència”.

L’educació en valors dins el projecte educatiu manté el mateix text a la nova llei, però canvia d’article, passant de l’Article 121. Projecte educatiu, a l’Article 110.

Accessibilitat, sostenibilitat i relacions amb l'entorn.

Des del punt de vista teòric i estratègic, l'educació en valors a la LOMCE és present en diferents nivells de concreció com: el preàmbul de la llei, les competències clau socials i cíviques, en els estàndards d’aprenentatge avaluables, en l’assignatura de Valors Socials i Cívics, en l’assignatura de Religió (Amb la nova llei, aquesta assignatura serà de caràcter voluntari per a l’alumnat).