• No results found

Bruk av individuelle medlemsgoder

In document «Det er godt å ha noen i ryggen» (sider 38-41)

Forsikring

Innboforsikringen som følger med medlemskapet er et verdsatt tilleggsgode blant studentene, og oppfattes som prismessig gunstig sammenlignet med det å måtte tegne en slik forsikring separat (se kapittel 2). Flere hadde i tillegg tegnet en rabattert reise-forsikring i Sparebank 1.25 En god del av studentene hadde konkrete erfaringer med bruk av forsikringene, og alle disse hadde opplevd positive møter med Sparebank 1.

Et av studentmedlemmene i NTL forteller at han hadde hatt et innbrudd, der han ble frastjålet en datamaskin og et dyrt kamera. Han kontaktet LO, som sendte ham videre til de som hadde ansvar for forsikringen. Etter å ha fortalt hva som var blitt borte, opp-levde han en meget positiv kundebehandler, som regnet ut hva det frastjålne utstyret var verdt. Selv om studenten hadde kjøpt både datamaskinen og videokameraet brukt, tok Sparebank 1 utgangspunkt i gjenanskaffelsespriser når de kalkulerte hva han skulle

25 MFO-studentene får tilbud om rabattert reiseforsikring gjennom Europeiske reiseforsikring (If ).

få tilbake gjennom innboforsikringen. Dette gjorde at han fikk refundert mer enn han hadde betalt for utstyret i utgangspunktet. I tillegg fikk han pengene overført med det samme, og kunne ettersende kopi av anmeldelse.

En student hadde ikke personlige erfaringer med innboforsikringen, men hadde hørt av sin søster at den fungerte bra:

«Søsteren min benyttet den nettopp faktisk, men jeg har ingen personlige erfaringer.

Hun mistet sitt dyre videokamera i gulvet og fikk igjen penger. Hun er veldig for-nøyd. Det var greit å finne ut hvem hun skulle kontakte og alt var veldig greit.»

Studentmedlem i Fagforbundet Også de som hadde erfaringer med reiseforsikringen, var fornøyde. To FO-studenter hadde benyttet seg av denne, og de var særlig fornøyd med den korte behandlings-tiden:

«Ja, det gikk kjempefint. Sparebank 1 var veldig effektive. De har scoret høyt på kundetilfredshet også. Jeg tror de vant noe greier.»

Studentmedlem i FO

«Var veldig greit å ta kontakt med Sparebank 1, og det gikk kjapt å få tilbakebetalt det jeg hadde tapt. Så jeg er veldig fornøyd.»

Studentmedlem i FO For studentene er disse forsikringene et svært viktig tilleggsgode i medlemskapet. Selv om mange først og fremst er medlem for «å ha noen i ryggen» eller av politiske årsaker, er forsikringen noe konkret de får for medlemskontingenten. Mange benytter seg ikke av andre medlemsgoder, og har en ekstrajobb som det koster relativt lite å forlate. Billig forsikring blir dermed noe de benytter til å rettferdiggjøre utgiften med overfor seg selv (og andre), når de skal forklare hvorfor det er verdt å være medlem.

Medlemsblad

Det går et markant skille mellom «generalistene» og «profesjonsstudentene» i verd-settelsen av de respektive medlemsbladene de mottar. Studentene i NTL, Fagforbundet og Industri Energi er lite opptatt av fagbladene de får, og det er ytterst få av disse som sier at de i det hele tatt leser bladene. Flere erkjenner også at de ikke engang tar bladet med seg inn i leiligheten, men at det går direkte i søppelet sammen med reklamen.

«Jeg har sett at medlemsbladet kommer. Jeg synes det ser litt sånn «glossy» og reklameaktig ut, så jeg hiver det. Når jeg kommer opp i trappa så kommer jeg på at det kan ha vært Fagbladet. Men av og til så synes jeg det ser ut som en reklameside.

Det er ikke så veldig mye interessant der. Det er veldig uoversiktlig.»

Studentmedlem i Fagforbundet

«Jeg har alltid planer om å lese dem. De blir vel liggende en stund og så går de i søpla. Det er ikke alt jeg føler er like interessant for meg da. Ser gjerne igjennom for å se hva som er interessant. »

Studentmedlem i Fellesforbundet Kontrasten til profesjonsstudentene er stor. FO-studentene skryter av Fontene, og vektlegger at bladet er et viktig og godt medlemstilbud. Alle studentene leser bladet.

FO er også det eneste forbundet der medlemsbladet i seg selv nevnes som en viktig begrunnelse for å melde seg inn (se også kapittel 2). Vi intervjuet også studenter som byttet forbund til FO nettopp for å få tilgang til medlemsbladet.

Studentene har også klare formeninger om hva de ønsker at Fontene skal inneholde.

Blant annet ønsker de at bladet skal løfte lønnsutfordringen for FO-gruppene høyere opp på dagsorden, og at FO skal skrive mer om de diskuterte endringene i utdannings-løpet. De framholder at dette er temaer de fleste studenter er opptatt av og ønsker å lese mer om. Også MFO-studentene framholder at de leser medlemsbladet Musikk • Kultur. De setter særlig pris på at bladet inneholder jobbannonser og en oversikt over hvilke satser profesjonelle musikere benytter når de tar på seg oppdrag. Studentene viser til at det er greit å ta utgangspunkt i disse satsene når de selv skal finne ut hva de skal kreve i betaling for et oppdrag.

Kurs og konferanser

Når det kommer til invitasjon til og deltakelse på kurs og konferanser, går skillet igjen mellom «generalistene» og «profesjonsstudentene». Studentene i FO forteller at de har blitt invitert på mange spennende kurs og konferanser. Disse er godt annon-sert i Fontene og på FO sine nettsider, og det er lett å melde seg på. Studentene har også inntrykk av at det alltid er rabattert påmeldingsavgift for studenter, dersom det ikke er gratis. Utfordringen med disse arrangementene er at de gjerne kolliderer med obligatorisk undervisning. De studentene vi intervjuet hadde av denne grunn selv ikke deltatt på arrangementer i FO-regi, men de kjente til medstudenter som hadde skulket obligatorisk undervisning for å delta på konferanse. Studentene framholder at det vil være lettere å delta dersom noen kurs og konferanser blir lagt til kveldstid eller i helger.

Flere av MFO-studentene har deltatt på kurs og konferanser i regi av forbundet.

Blant annet har flere av dem vært på kurs der de lærer hvordan man skal etablere seg som selvstendig næringsdrivende (se ovenfor). Noen av studentene har deltatt på kurs som MFO arrangerer på studiestedet, mens andre har vært på kurs på forbundskontoret.

Kursene er gratis, og studentene framholder at de har vært svært nyttige for dem.

Selv om det i første rekke er studenter i MFO og FO som har blitt invitert til og deltatt på konferanser, er dette noe flere studenter sier at de ønsker seg. Det finnes også

noen studenter som kjenner til at det har vært konferanser som de har kunnet delta på, men de fleste vet lite om hva som tilbys og hva de eventuelt kunne vært med på.

Studentene kunne gjerne tenke seg å bli invitert på flere kurs og konferanser, og peker på viktigheten av at disse er godt annonsert. Siden mange ikke leser medlemsbladene, kan de ikke utelukke at slike arrangementer forekommer uten at de får dette med seg.

Studentene i Industri Energi ønsker at eventuelle kurs for studenter må ha et program som kombinerer faglig innhold med sosiale aktiviteter.

Selv om mange av studentene ønsker å motta flere invitasjoner, er det vanskelig å vite hvorvidt de faktisk vil komme til å delta. Studentene erkjenner at de har en travel hverdag, som skal kombinere studier, deltidsjobb og sosiale aktiviteter med venner og familie. Når vi spør studentene om de tror de ville ha kommet til å delta på kurs og konferanser, svarer mange at de er usikre på det. Man kan anta at kurs og konferanser i regi av LO og forbundene vil være av størst interesse for de mest dedikerte medlem-mene, og ikke et tiltak som i noe særlig grad vil stimulere til økt rekruttering. På den annen side kan det være at man ved å pleie og skolere de dedikerte medlemmene, vil kunne bruke disse til å organisere medstudenter.

LOfavør MasterCard

En student nevner at hun har skaffet seg MasterCard gjennom LOfavør, og at hun er godt fornøyd med at dette tilbys. Ingen andre studenter trakk fram dette. Også under-søkelsen blant arbeidstakere med høyere utdanning viste at kredittkort var det av de økonomiske medlemsgodene som var minst etterspurt (Nergaard og Svalund 2009).

Dette henger antakelig sammen med at det ikke er vanskelig å skaffe seg kredittkort i dag.

In document «Det er godt å ha noen i ryggen» (sider 38-41)