• No results found

AKTIVE BEDRIFTER

7 STIPEND FRA ARBEIDSGIVER TIL EKSTERN HØYERE UTDANNING

7.4 Utdanning på deltid i private bedrifter

Stipend gis til utdanning som er kompetansegivende, det vil si som har eksamen. Frafall er et problem ved studier, og i særlig grad ved studier på deltid ved siden av jobb og eventuell familie. For å unngå å kaste bort penger på ansattes avbrutte utdanning, har flere av bedriftene den regel at bedriften betaler halvparten av studieavgiftene ved kursstart og den andre halvparten først når eksamen er avlagt.

Det normale er å få stipend til deltidsutdanning om kvelden ved siden av jobben. Et særskilt problem er ansatte som ikke arbeider ordinær dagtid, men har vaktordninger. Av våre bedrifter gjelder det flyselskapet (både bakkepersonell og flygende personell) og de to hotellene. Ledelsen er positiv til at ansatte søker stipend for ekstern utdanning. "Stasjonssjefen lar dem få bytte vakter, slik at de kan følge høyskoleutdanning to kvelder i uken." Det er lettere å bytte vakter i stasjonsarbeid og skranke enn på flightene innen flyselskapet.

Flyvertinner må vanligvis gå over til jobb på halv tid for å kunne ta kurser. Også på hotellene er det nærmeste overordnede som ordner med bytte av vakter for de ansatte som tar kveldskurs med stipend.

På Grand hotell fikk en resepsjonsansatt skifte over til dagjobb

bestillingsavdelingen for å kunne gå ettårig kveldskurs ved Reiselivsakademiet. Det er nødvendig å være fleksibel.

Alle er enige i at det er hardt å skulle studere på deltid ved siden av full jobb og eventuelle familieforpliktelser. Det siste har særlig vært en hindring for kvinner, og er det ofte fortsatt. Men i alle de elleve bedriftene med stipendordninger intervjuet vi kvinner som hadde tatt høyere utdanning ved siden av jobben - og vi hørte om enda flere. Noen av kvinnene var unge og ugifte, andre hadde småbarn eller skolebarn. De hadde studiene i et halvt til to år, ikke fire - fem år som ved deltidsutdanningene ved Bankakademiet (kapittel 6.6). Allikevel er det imponerende at disse kvinnene klarer å bruke den mulighet bedriften gir til videre kvalifisering utenom arbeidstiden, siden kvinner fortsatt vanligvis har hovedansvaret for husarbeid og barn.

Oljeselskapet Elf gir en type stipend også til ansatte som tar utdanning delvis i fritiden, delvis i arbeidstiden. De får en viss kompensasjon for fravær fra arbeidet, men ikke full lønn. Dette kan ha sammenheng med at de bruker Rogaland DH, som ikke har så mye kveldskurs som de private høyskolene.

Noen av våre bedrifter gir stipend til ansatte som studerer på heltid med permisjon uten lønn. Andre av våre bedrifter gir ikke stipend da. Braathens SAFE har ikke gitt stipend til ansatte som studerer jus, tar lærerutdanning o.l. Grunnen kan være at disse utdanningene er lite relevant for bedriften. Men ansatte har allikevel fått permisjon uten lønn, slik at de er sikret en jobb i bedriften senere.

Stefanhotellet har en spesiell ordning for trainees. Det vanlige er at nyutdannede fra universitet/høyskole uten særlig bransjeerfaring er trainees i ett - to år med jobbrotasjon og kurs. I Stefanhotellet er

rekkefølgen omvendt. Etter prøvetiden er inntil ti unge ( av ialt seksti ansatte) trainees i to år. I arbeidet får de prosjektoppgaver og assisterende lederoppgaver, de går kurs og utveksles med andre hoteller kjeden. Deretter får de stipend til to års høyskoleutdanning. Stipendet dekker semesteravgifter og bøker.

Studentene må ta opp studielån eller spare opp av traineelønnen, dessuten må de være sommeravløsere to somre. Noen trainees velger å studere på deltid, når høyskolen ligger i Oslo. Studentene jobber heltid, men de får tilpasset vaktene slik at de kan følge undervisningen.

Stipend til heltidsutdanning og permisjon med lønn er det bare oljeselskapet Elf som har gitt. Det har ikke vært så mange søkere til denne typen stipend. I 1985 var dette 5 stipend av ialt 53. I løpet av en treårsperiode var det 14 prosent av stipendene som gikk til heltidsutdanning med lønnet permisjon. Dette var både teknisk utdanning (teknisk fagskole, maritim høyskole, universitet) og økonomisk-administrativ utdanning. Moderselskapet Elf er fransk, og Frankrike har ansatte siden 1971 hatt rett til lønnet utdanningspermisjon for maksimalt ett år eller 1 200 timer under visse betingelser.

7.5 Bindingstid?

Bedriften investerer i de ansatte når den gir stipend til ekstern høyskoleutdanning. Forsøker bedriften å sikre utbyttet av denne investeringen ved å kreve at den ansatte arbeider i bedriften en viss tid etter utdanningen, såkalt "bindingstid"? Fem av våre elleve bedrifter som gir stipend, praktiserer ikke bindingstid. Dette er bl.a.

oljeselskapene Elf og Hydro. Norwegian Petroleum Consultants hadde tidligere bindingstid på ett år, men er gått bort fra det. "Det er ikke

på den måten en beholder folk." Braathens SAFE har mulighet for å kreve bindingstid, men de praktiserer det ikke. At Stefanhotellet ikke har bindingstid, kommer av at deres trainees allerede har arbeidet i to år før de fikk stipend til utdanning.

Et argument mot bindingstid er at de ansatte vanligvis har arbeidet i bedriften i mange år, ihvertfall flere år, før de får stipend. De har gjort en innsats allerede. Et annet argument er at bindingstid virker psykologisk uheldig. Ansatte som føler seg "holdt igjen", blir mindre motiverte til å gjøre en god jobb.

Seks bedrifter praktiserer bindingstid av våre elleve bedrifter som gir stipend. Bindingstiden er ett år i IBM, Norsk Data og Winge reisebyrå, to år i UNI Forsikring, fra et halvt til to år lik utdanningstiden i Grand hotell. Dessuten praktiserer Elf en bindingstid på to år for ett års utdanning med lønnet permisjon. Den lengste bindingstiden har ABC-bank. Stipendet avskrives med fem tusen kroner årlig opp til tre år og deretter med seks tusen kroner årlig. For stipend til to års deltidsstudier ved BI på ca tjuefem tusen kroner, blir det en bindingstid på fem år.

Bindingstid vil ikke si at den ansatte ikke har juridisk rett til å slutte i bedriften. Derimot må den ansatte betale tilbake stipendet helt eller delvis hvis vedkommende slutter før bindingstiden er over, eller slutter underveis i utdanningen. Noen bedrifter gir formelt stipendet som lån. Etter bindingstiden ettergis lånet.