• No results found

Det tilrås utvidelse av ett område. Området Blåberget har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern.

47. Blåberget/Geavstoaivvi luonddumeahcci, Bardu kommune.

Nytt verneareal 228 daa, hvorav 150 daa produktiv skog. Nytt totalareal 958 daa.

Verneformål og særskilte verneverdier

Formålet med naturreservatet er å verne et område som representerer en bestemt type natur i form av ei sørvendt skogli av naturskog med variert og rik boreal løvskog, hovedsakelig med høgstaudebjørkeskog og gråorskog. Videre er formålet å verne et område som har spesiell betydning for naturmangfold ved at det er leveområder for truede og sjeldne planter, fugler, sopp og lav.

Utvidelsen av naturreservatet vil øke arealet av skogtyper som mangler tilstrekkelig vernet areal i Troms. Gråor-heggeskog i lisider, kalkbjørkeskog, gamle boreale løvskoger og høgstaudebjørkeskog samt andre skogtyper på høy/svært høy bonitet og på produktiv mark i mellomboreal vegetasjonssone. Artsmangfoldet er rikt med varmekjære arter av planter og fugl, og er også artsrikt for sopp og lav. Arealet er registrert inn i Naturbase med svært høy naturverdi.

Inngrepsstatus:

Det er ingen kjente tekniske inngrep innenfor utvidelsesområdet.

152

Høring:

Verneforslaget ble sendt på høring til berørte grunneiere, naboeiendommer, Bardu kommune, Stállonjarga/Hjerttind - Uhcanjarga/Altevatn - Fagerfjell reinbeitedistrikt, Miljødirektoratet, Allskog SA, Troms fylkeskommune, Bardu grunneierlag, Bardu jeger- og fiskerforening, Bardu idrettslag orienteringsgruppa, Bardu sau og geit, Bardu turlag, Bredbåndsfylket Troms AS, Allskog SA lokallag Bardu, Allskog SA skogbruksleder region nord, Bardu historielag, NVE region Nord, NJFF Troms, Troms bondelag, Troms bonde- og småbrukarlag, Norges miljøvernforbund region nord, Norsk Ornitologisk forening avd. Troms, Nordnorsk Botanisk forening, Natur og ungdom Troms,

Naturvernforbundet i Troms, NHO Arktis, NordNorsk reiseliv AS, Midt-Troms Museum, Ofoten og Sør-Troms jordskifterett, Troms kraft Nett AS, Troms turlag, Troms historielag, Troms idrettskrets, Statens vegvesen Region Nord, Forum for Natur og Friluftsliv Troms, Troms Sau og Geit, Troms Reindriftssamers Fylkeslag, DSB avdeling for sivilforsvar Troms, Troms skogselskap, Tromsø

Museum-Universitetsmuseet UiT Norges arktiske universitet, Midt-Troms Friluftsliv, KS Nord-Norge, Arbeids- og sosialdepartementet, Artsdatabanken, AVINOR AS, Den Norske Turistforening,

Direktoratet for mineralforvaltning med bergmesteren på Svalbard, Forsvarsbygg, Friluftsrådenes Landsforbund, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, KS, Landbruksdirektoratet,

Landbruksdirektoratet avdeling reindrift, Luftfartstilsynet, Mattilsynet, Natur og Ungdom, NHO reiseliv, Norges Bondelag, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Norges Geologiske Undersøkelse, Norges handikapforbund, Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Luftsportsforbund, Norges Miljøvernforbund, Norges Naturvernforbund, Norsk Orientering, Norges Skogeierforbund, Norges vassdrags- og energidirektorat, Norsk

Bergindustri, Norsk Biologforening, Norsk botanisk forening, Norsk Friluftsliv, Norsk industri, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norsk Organisasjon for Terrengsykling, Norsk Orkideforening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk polarinstitutt

Framsenteret, Norsk Sau og Geit, Norsk Zoologisk Forening, Norske reindriftssamers landsforbund, Norske Samers Riksforbund, NTNU fakultet for naturvitenskap, NTNU Vitenskapsmuseet,

Oljedirektoratet, Riksantikvaren, SABIMA, Sámedigggi – Sametinget, Sametingets språkavdeling, Samenes Folkeforbund, Kartverket, Statkraft SF, Statnett SF, Stedsnavntjenesten for Nord-Norge Språkrådet, Syklistenes Landsforening, UiT – Norges arktiske universitet, NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Universitetet i Bergen – institutt for biovitenskap, Universitet i Oslo – institutt for biovitenskap, UiO Naturhistorisk museum, Vegdirektoratet, WWF.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Det har kommet inn 9 høringsuttalelser til verneforslaget.

Troms fylkeskommune, Statens vegvesen Region nord og Riksantikvaren har uttalt seg, men har ikke hatt merknader til verneforslaget.

Vilhelm Kjelsvik (grunneier) har kommet med kommentarer knyttet til areal med tidligere dyrket mark innenfor det tilbudte arealet, og ønske om å kunne opprettholde det som kulturlandskap.

Bardu kommune ber om at grensa for verneforslaget trekkes mot nord, ovenfor fulldyrka areal på 6.4 dekar, og utenfor hensynssone landbruk. Det fulldyrka arealet har den beste

jordressursklassen i området. Dersom arealet ikke tas ut av verneforslaget, må det til en større tilpasning i forskriften slik at en skal kunne utøve vanlig jordbruksdrift på en driftsmessig god måte også i fremtiden.

153

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forutsetter at nettselskapet (Troms Kraft Nett AS) vil kommentere eventuelle konflikter knyttet til eksisterende nettanlegg og planer.

Reinbeitedistrikt Hjerttind-Altevatn-Fagerfjell har ikke gitt uttalelse til høringen. Før oppstartmelding har de på Fylkesmannens forespørsel i e-post uttalt at de ikke hadde behov for konsultasjon

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har henvendt seg til Fylkesmannen med spørsmål om hensynet til norsk reindrift, og om svensk reindrifts konvensjonsområde i Norge ble berørt.

Sametinget har i uttalelse datert 13.8.2019 til Miljødirektoratet gitt beskjed om at de ikke har merknader til verneplanen for utvidelsen av Geavstoaivvi luonddumeahcci.

Fylkesmannens kommentarer:

Til KMD sitt innspill bemerker Fylkesmannen at svensk reinbeites konvensjonsområde ikke er berørt.

Navn

Fylkesmannen tilrår navnet Blåberget/Geavstoaivvi som i høringsforslaget.

Avgrensing

Fylkesmannen tar grunneiers og Bardu kommunes høringsinnspill til etterretning, og tilrår etter høring å ta ut fra verneforslaget areal med tidligere dyrket mark, inkludert fulldyrket areal på 6,4 da. Dette medfører at arealet for utvidelsesområdet reduseres med ca. 28 daa.

Verneforskrift

Fylkesmannen foreslår at endringsforslaget for verneforskriften som var med i høringen, faller bort (tilføyelse i §7 bokstav l og ny § 7 n). Disse dispensasjonshjemlene var knyttet til de kulturlandskapsarealene som nå er tatt ut av verneforslaget. Dette medfører at eksisterende forskrift for området blir gjeldende med unntak av opplistingen av gnr./bnr. og areal.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår at området blir vernet som naturreservat med verneforskrift og vernekart med endringer i avgrensing og verneforskrift som beskrevet ovenfor.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter Fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

154

Tilråding Blåberget/Geavstoaivvi:

Miljødirektoratet slutter seg til Fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til Fylkesmannens tilråding og tilrår utvidelse av Blåberget naturreservat / Geavstoaivvi luonddumeahcci.

155