• No results found

Det foreslås vern av to ett nytt skogområde som naturreservat. Området er Lysthuskollen i Notodden kommune. Området er tilbudt av private skogeiere som areal til frivillig vern.

7. Lysthuskollen, Notodden kommune

Totalareal 434 daa, hvorav 430 daa er produktiv skog.

Verneformål og særskilte verneverdier

Formålet med naturreservatet er å bevare et område som har særlig betydning for biologisk mangfold på grunn av forekomst av eldre fleraldret barskog med innslag av mosedominert lågurtskog og kalklågurtskog, og med forekomst av død ved i kontinuitet og brannpåvirket furuskog. Området har særskilt naturvitenskapelig verdi på grunn av stor tetthet av sjeldne og trua arter knyttet til gammel og rik lavlandsfuruskog

Lysthuskollen omfatter deler av en bratt vestvendt liside langs Grønnvollfossfjorden, nær Grønnvollfoss i Notodden kommune. Berggrunnen er metasandstein og skifer. Grunnlendte areal dominerer lisiden, stedvis nederst også en del forvitringsmateriale og noe

morenemateriale langs søkk. Verneforslaget fanger opp en begrenset del av lisiden langs Grønnvollfossfjorden. Arealet vurderes som lite, men det er positivt at hele lisidegradienten er fanget opp. Arealet grenser naturlig mot Grønnvollfossfjorden i vest, samt mot mer påvirket skog på toppen av Lysthuskollen og Baklihova, og mer påvirkede lisider mot Grønnvollfoss i sør. I nord grenser arealet videre mot og er en del av et av svært få storområder med gammel naturskog i lavlandet på Østlandet, med mye høyproduktiv og gammel lavlandsgranskog og store arealer med gammel brannpåvirket lavlandsfuruskog.

Foruten gran og furu, inngår einer, osp og bjørk. Langs friske sig også gråor. Svak

lynglågurtskog med furudominans dominerer lisiden, i tett mosaikk med fattigere lav, lyng og bærlyngskog. Lågurtskog med større innslag av gran, inngår på friske arealer med tykkere jordsmonn, hovedsakelig langs søkk og i skrenter med løsmasser nederst i lia. Små partier av

35

de rikeste skrentene med sigevann/skredjord har og innslag av kalklågurtskog. Mosedominert lågurtskog dominerer, med flekkvis innslag av urter som liljekonvall og svarterteknapp, på de rikeste partiene også en del rødflangre. På løsmasser nederst også blåveis, tysbast mm. Eldre fleraldret barskog dominerer. Furu er herskende treslag med gran og borealt løv i varierende mengde i undersjikt, mest langs friske søkk og nederst i lia. Gamle trær, inklusive høyreiste og grove furuer (45 cm i brysthøydediameter) er vanlig forekommende, der flere har

brannspor. Arealet huser sjeldent gammel furuskog for høydelaget. Død ved av furu finnes vanlig innen kjerneområdet, flekkvis også av gran og osp. Ferske nedbrytningsstadier dominerer, men flere partier med gammel furuskog utmerker seg med kontinuitet i død ved.

Flere av furubestandene er tette og i selvtynningsfase og huser svært mye død ved. Av andre viktige nøkkelelementer finnes grov gammel søyleeiner.

Totalt er det hittil funnet 17 rødlistearter fra området, med stort potensial for flere. Området utmerker seg først og fremst med stor tetthet av rødlistede arter knyttet til gammel (og rik) lavlandsfuruskog. Her inngår bl.a. flere høyt rødlistede arter som sterke populasjoner av huldrekjuke (EN), samt funn av pastellkjuke (EN), kelokjuke (EN), tyrivoksskinn (VU) og furutrompetkølle (CR). Av andre krevende furuskogsarter inngår furustokkjuke,

okerporekjuke, flammenettskinn (NT), bølgekjuke (NT), hornskinn (NT), gul strøkjuke (NT) og skyggebrunpigg (VU). I tillegg er flere rødlistede arter funnet knyttet til død ved av gran bl.a. en svært rik populasjon av rosenkjuke (NT) og flere forekomster av sjokoladekjuke (VU). Det er også funnet krevende arter på død osp, samt enkeltfunn av mjuktjafs (VU) i elvenær og noe humid skog. Lisiden har spredte grove søyleeiner, disse har stort potensial for rødlistede skorpelav. Det er også stort potensial for markboende sopp på de rikeste arealene, samt for insekter knyttet til gammelskogselementene i kombinasjon med det soleksponerte og gunstige lokalklimaet. Lysthuskollen har betydelig dekning av rike/intermediære

vegetasjonstyper i form av den rødlistede naturtypen kalk- og lågurtfuruskog (VU). Størst verdi har likevel områdets forekomst av gammel brannpåvirket lavlandsfuruskog. Død ved finnes vanlig og med kontinuitet, som igjen danner grunnlag for et sjeldent rikt artsmangfold av gammelskogsarter, inklusive direkte- og kritisk truede arter.

Totalt vurderes Lysthuskollen isolert som nasjonalt viktig (***). Lysthuskollen dekker inn flere viktige nasjonale og regionale skogvern-mangler, men på et begrenset areal. Området dekker de generelle manglene lavlandsskog, høybonitetsskog og biologisk gammel skog på en god måte. Også flere mangelnaturtyper/ansvarstyper, spesielt for

lavlandsfuruskog/kalkfuruskog er dekningen god. Arealet kan også regnes som en hot-spot for rødlistede arter, jf. mangelanalysen for arter. Den totale mangeloppfyllelsen vurderes som høy.

Inngrepsstatus:

Det går en traktorveg gjennom området. For øvrig er det ingen andre kjente tekniske inngrep.

Høring:

Verneforslaget ble i tillegg sendt på høring til berørte grunneiere, Notodden kommune, Telemark fylkeskommune, Gransherad bondelag, Hjartdal skogeierlag, Nedre Telemark Bonde- og

småbrukarlag, Notodden skogeierlag, Notodden JFF, Notodden Turlag, NJFF Telemark, AVINOR AS,

36 Bane NOR SF, Den Norske Turistforening, Direktoratet for kulturminneforvaltning, Direktoratet for mineralforvaltning, Forsvarsbygg, Friluftsrådenes Landsforbund, Institutt for biovitenskap -

Universitetet i Oslo, Kommunenes sentralforbund, Landbruksdirektoratet, Luftfartstilsynet, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, NHO Reiseliv, Norges Bondelag, Norges Geologiske Undersøkelser, Norges Handikapforbund, Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Luftsportsforbund, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Norges Miljøvernforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges vassdrags- og energidirektorat, Norsk Biologforening, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Botanisk Forening, Norsk Friluftsliv, Norsk institutt for bioøkonomi, Norsk institutt for naturforskning, Norsk Organisasjon for terrengsykling, Norsk Orkideforening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Sau og Geit, Norsk Zoologisk Forening, NORSKOG, NSB hovedadm., NTNU Fakultetet for naturvitenskap og teknologi, NTNU Ringve botaniske have, NTNU Vitenskapsmuseet, SABIMA, Statens Kartverk, Statkraft SF, Statnett SF, Stedsnavnetjenesten for Østlandet og Agderfylkene, Universitetets naturhistoriske museer og botanisk hage, Vegdirektoratet, WWF-Norge, Forum for natur og friluftsliv i Telemark, Grenland friluftsråd, Naturvernforbundet i Telemark, NJFF i Telemark, Norsk Ornitologisk forening i Telemark, NVE Region Sør, Statens Vegvesen Region sør, Telemark Turistforening, Telemark Bonde– og småbrukarlag, Telemark Bondelag, Telemark Botaniske forening, Telemark Orienteringskrets, Telemark Sau og Geit, Vest – Telemark kraftlag og Telemark fylkeskommune, Forum for natur og friluftsliv Telemark.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Det har kommet inn 7 høringsuttalelser til verneforslaget.

Telemark fylkeskommune, Bane NOR SF, Riksantikvaren og Forsvarsbygg har kommet med uttalelse til høringen, men har ikke hatt noen merknader til utvidelsen av området.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) uttaler at det går en 66 kV nettlinje eid av Skagerak Nett AS langs området. I forbindelse med oppstartsmelding ba NVE om at

standardformuleringer knyttet til drift, vedlikehold og oppgradering av energi- og kraftanlegg.

NVE forventer at Skagerak Nett uttaler seg hvis vern av dette området hindrer drift, vedlikehold og fornyelse av eksisterende nettanlegg eller realisering av fremtidige planer.

Terje Graver (grunneier) har bedt om at et areal med ungskog i nordvestre del av hans eiendom tas ut av verneforslaget.

Notodden Turlag opplyser om at de har etablert, ryddet og merket sti fra veststiden av

Grønvollfossdammen og opp til Baklihova. Det er satt ut turbok og etablert et fyringssted nær toppen. Turlaget opplyser at fyring skjer på forsvarlig måte og at fyringsved i all hovedsak blir båret opp av turgåere eller at tørrkvist og tyrived blir hentet under eller øst for kraftlinja.

Detter gjøres av lokalt DNT-medlem som har ansvar for at turmål holdes rydding og

innbydende. Turstien ble etablert i 2009 og ca. 4500 personer har skrevet seg inn i turbøkene siden etableringen. I tillegg ligger Baklihova ute i DNT-appen SjekkUT, og reisemål for Barnas Turlag Notodden og Barnas Turlag Hjartdal. Turlaget har et ønske om å opprettholde den aktiviteten de har i området.

Fylkesmannens kommentarer:

Navn

Fylkesmannen tilrår navnet Lysthuskollen som i høringsforslaget.

37

Avgrensing

Notodden Turlags løype går i hovedsak innen foreslått verneområde. Bålplass og postkasse står utenfor verneområdet Fylkesmannen finner det likevel mest praktisk å flytte vernegrensa helt ut på skrenten slik at hele turløypa blir liggende utenfor verneområdet og i tråd med Notodden Turlags ønske. Dette er helt i kanten av det registrerte kjerneområdet og en mindre justering av grensen vil ha liten betydning for verneverdiene som helhet for området.

Forslaget til vernegrense var i høringsdokumentet satt til kanten av ryddesone langs kraftlinja, dvs. 15 meter fra senter av kraftlinje. For øvrig er grensen justert etter grunneiers ønske, slik at et parti med ungskog er grenset ut.

Verneforskrift

Fylkesmannen tilrår forskriften som foreslått i høringsforslaget.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår at området blir vernet som naturreservat med verneforskrift i samsvar med høringsforslaget og endringer i vernekart som beskrevet.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter Fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Lysthuskollen:

Miljødirektoratet slutter seg til Fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til Fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Lysthuskollen som naturreservat.