• No results found

Pakkeforeløp for kreft

Sykefraværslengde per september 2018

4. BUDSJETT FOR OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS HF 2019

4.5. Pakkeforeløp for kreft

Det er en nasjonal målsetting at andel kreftpasienter som inkluderes i pakkeforløp skal være på 70 prosent. Det samme gjelder for behandling startet innen normert forløpstid. Oslo universitetssykehus HF har ikke tilfredsstillende resultater for disse indikatorene. Andel kreftpasienter som har startet behandling innen normert forløpstid hittil i 2018 er 59 prosent (nasjonal målsetning er 70 prosent).

Måloppnåelsen varierer betydelig fra pasientforløp til pasientforløp, der noen forløp har tilfredsstillende måloppnåelse, mens andre ikke har det. Noen forløp for store pasientgrupper (prostatakreft, hode-halskreft, brystkreft, lungekreft og gynekologisk kreft) har lav måloppnåelse og trekker gjennomsnittet ned. I mange av forløpene er det spesielt første del av forløpet (fra henvisning er mottatt til pasienten møter i sykehuset) som er forlenget. Hovedutfordringen er logistikk.

Tiltak for å bedre resultatene er høyt prioritert. Under gis en beskrivelse av de viktigste tiltakene:

Oslo universitetssykehus HF styresak 81/2018 Side 8 av 18

• For alle pakkeforløp er det etablert forløpsteam bestående av ansvarlige for de ulike avdelinger som inngår i pakkeforløpet, med forløpsleder og

forløpskoordinatorer. Forløpsteamene skal framover fortløpende og i faste møter vurdere utfordringer knyttet til daglig drift og resultater i de månedlige rapporter fra Norsk pasientregister (NPR). Utfordringer som ikke kan løses innad i forløpsteamet, skal løftes til den aktuelle avdelingsleder/klinikkleder og evt. til driftsstyret for kreft og administrerende direktør.

• Sentral stab vil framover bistå linjeledelsen og Driftsstyret for kreft i oppfølging av forløpsleder og forløpsteam i arbeidet med å bedre

måloppnåelsen i pakkeforløp for kreft, gjennom konkret oppfølgings- og forbedringsarbeid.

• Det vil bli arbeidet med å styrke funksjonen som forløpskoordinator og etablering av et forløpskoordinatorforum.

• Det arbeides med forbedring av interne rapporter for daglig oppfølging av pakkeforløpspasienter, samt å gjøre NPR-rapportene lettere tilgjengelige for forløpsteamene.

• Særskilt oppfølging av forløp med lav måloppnåelse.

• Særskilt fokus på å redusere forløpstiden i første del av pakkeforløpet: Tiden fra henvisning mottatt til første frammøte i sykehuset.

• Overføring av pasienter fra andre HF representerer en stor utfordring som det må arbeides med i samarbeid med andre helseforetak. Her er det særdeles viktig å få på plass bedre elektronisk kommunikasjon mellom helseforetakene, bruk av regionale MDT-møter, reduksjon av regranskinger og nye

undersøkelser innen radiologi og patologi.

4.6. Driftsbudsjett

Under behandling av Økonomisk langtidsplan 2019-2022 mottok Oslo universitetssykehus HF en foreløpig tildeling av inntektsrammer for 2019.

Inntektsforutsetningene fra økonomisk langtidsplan er marginalt bedret i årsbudsjettet for 2019 gjennom noe økte inntekter til aktivitet som følge av oppdatering av nasjonal inntektsmodell.

Ved behandling av styresak 36/2018 om økonomisk langtidsplan understreket styret i sitt vedtak at styringsmålet for 2019 er betinget av de planforutsetningene som er mottatt fra Helse Sør-Øst RHF når det gjelder utvikling i basisramme og kostnader for 2019 knyttet til medikamenter og IKT.

Nytt gjestepasientoppgjør innenfor poliklinisk laboratorie- og radiologi har økt de aktivitetsbaserte inntektene med om lag 100 millioner kroner. Dette har gjort det mulig å øke resultatkravet tilsvarende.

På noen områder øker kostnadene mer enn lagt til grunn ved behandling av

økonomisk langtidsplan. Dette gjelder områder hvor det er behov for økt kapasitet og økt ressursbruk for å sikre forsvarlige helsetjenester og unngå avvik av

arbeidsmiljømessig karakter. Det er også tildelt ekstra midler til Klinikk for psykisk helse og avhengighet for å ivareta prioriteringsregelen.

Vurderingen av utfordringsbildet under behandlingen av Økonomisk langtidsplan 2019-2022 tilsa et krav til effektivisering av drift fra 2018 til 2019 med om lag 2,5 prosent. Oppdaterte driftsforutsetningene for budsjett 2019 har ikke endret denne

Oslo universitetssykehus HF styresak 81/2018 Side 9 av 18 vurderingen. Klinikkene har drøftet tiltak som imøtekommer en betydelig del av kravet til resultatforbedring, men ikke alt. Det er dermed nødvendig med

ytterligere tiltak for å oppnå et resultat i henhold til budsjett for 2019. Kravet til klinikkene innebærer at de i tillegg til å levere en aktivitet som budsjettert må finne ytterligere områder hvor kostnader og årsverk kan reduseres. Dette arbeidet vil primært organiseres gjennom klinikkenes forbedringsprogrammer.

4.7. Prioriteringsregelen

Det fremkommer av Helse Sør-Øst RHFs styresak nr 102-2018 om Budsjett 2019 at veksten i pasientbehandlingen og kostnadsutviklingen innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal være høyere hver for seg enn innen somatikk. Det enkelte helseforetak og sykehus skal i sine aktivitets- og

kostnadsbudsjetter legge til rette for at dette kravet innfris. Det skal også

planlegges med en reduksjon i ventetider innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling som er større hver for seg en innen somatikk.

Distriktspsykiatriske sentre og psykisk helsevern for barn og unge skal prioriteres innen psykisk helsevern.

Kostnadsutvikling

Alle klinikkene har fått et produktivitetskrav på 2,5 prosent i budsjettet for 2019.

Klinikkene er deretter tildelt midler til prioriterte områder og midler tildelt spesifikke formål fra Helse Sør-Øst RHF er overført til aktuelle klinikker. Ved interne rammetildeling er det tildelt noe midler etter skjønnsmessige vurderinger av klinikkenes samlede utfordringsbilde for 2019. Klinikk psykisk helse og avhengighet er videre tildelt midler for å sikre at foretaket ivaretar

prioriteringsregelen. Samlet innebærer tildelt budsjettramme for 2019 et mindre krav til effektivisering og redusert ressursbruk for Klinikk psykisk helse og avhengighet enn for de somatiske klinikkene.

Aktivitetsutvikling

For 2019 er det budsjettert med en større vekst i antall polikliniske konsultasjoner for både VOP, BUP og TSB enn for somatikken.

Innenfor voksenpsykiatrien er veksten fra estimat 2018 til budsjett 2019 spesielt stor fordi aktiviteten gjennom 2018 har vært lavere enn budsjettert. For å sikre en årlig vekst, målt over flere år, er det derfor planlagt med en større økning fra estimat 2018 enn fra budsjett 2018 til budsjett 2019.

Innenfor barne- og ungdomspsykiatrien er det i 2018 flere konsultasjoner enn budsjettert, og veksten fra estimat 2018 blir dermed lavere enn veksten fra budsjett 2018. En stor del av økningen innenfor dette området er innenfor Barne- og ungdomsklinikkens psykosomatiske virksomhet for barn og unge.

Ventetider

For å sikre større reduksjon i ventetid innenfor VOP, BUP og TSB er det

budsjettert med betydelig aktivitetsvekst. Det vil i tillegg bli tettere oppfølging av

Antall polikliniske konsultasjoner Somatikk VOP BUP TSB

Endring fra budsjett 2018 2,2 % 2,7 % 7,0 % 7,6 %

Endring fra estimat 2018 1,6 % 5,0 % 3,5 % 2,0 %

Oslo universitetssykehus HF styresak 81/2018 Side 10 av 18 ventetider og fristbrudd innenfor disse områdene i 2019 for å sikre at kravet om reduserte ventetider nås.

4.8.Årsverksbudsjett

Klinikken forventes å ha kontroll på samlet ressursbruk. Planlagt bruk av

personell skal fremkomme av klinikkens årlige bemanningsbudsjett. Der det ikke er samsvar mellom budsjettert og faktisk bemanning har klinikken et selvstendig ansvar for å gjøre nødvendige avklaringer slik at driften kan gjennomføres innenfor den tildelte økonomiske utgiftsrammen for budsjettet.

Klinikkene har budsjettert med om lag 17 800 årsverk innenfor ordinær drift i 2019. Dette innebærer en økning på nærmere 200 årsverk (1,1 prosent) fra faktisk nivå i 2018. Årsverk som finansieres av øremerkede midler kommer i tillegg med nærmere 1 500. For årsverk finansiert av øremerkede midler er det kun små endringer fra 2018. Bruk av ekstern innleie er planlagt redusert tilsvarende 37 årsverk.

De viktigste årsakene til økningen på nærmere 200 årsverk er beskrevet i punktene under, og er noe mer detaljert beskrevet i budsjettdokumentet (vedlegg 1):

• Konsekvens av regionale beslutninger knyttet til virksomhetsoverdragelse av Prehospitale tjenester for Kongsvinger opptaksområde, ny

slagorganisering i Oslo sykehusområde, overføring av pasientbehandling fra LHL-sykehuset Gardermoen og andre tildelinger i budsjettet for 2019 (+ 130).

• Tekniske forhold knyttet til at foretaket overtar økonomiforvaltningen for kliniske studier som frem til nå har vært ivaretatt av Inven2 (+ 50)

• Interne prioriteringer for å ivareta pasientsikkerhet og unngå avvik av arbeidsmiljømessig karakter (+ 115)

• Reduksjon i årsverk som følge av planlagte tiltak (- 125)

• Restutfordring i klinikkene vurderes å være i størrelsesorden 50-150 årsverk. Det er budsjettert med en reserve i totalbudsjettet som reduserer den samlede restutfordringen, dvs. behovet for å redusere antall årsverk i 2019 til 50 til 100.

• Helårseffekt av ansettelser mv innenfor prioriterte områder mv i 2018 (+

80)

Det vil bli vurdert ulike tiltak for å sikre både at planlagte tiltak for å redusere antall årsverk blir gjennomført og at det identifiseres og besluttes ytterligere tiltak for å løse den gjenstående budsjettutfordringen (restutfordringen) som vurderes å være i størrelsesorden 50 til 100 årsverk.

4.9. Investeringsbudsjett

Styret vedtok i økonomisk langtidsplan 2019-2022 et investeringsbudsjett på 1 368 millioner kroner for 2019. Budsjettet inneholdt en plan for omfattende utskifting av medisinskteknisk utstyr og en plan for utbedring av bygningsmassen samt noen andre investeringer, budsjett for lokale IKT-investeringer og egenkapitalinnskudd til pensjonskassene. I tillegg var investeringer knyttet til ny regional sikkerhetsavdeling inkludert. Sistnevnte gjennomføres i regi av Helse

Oslo universitetssykehus HF styresak 81/2018 Side 11 av 18 Sør-Øst RHF og inngår derfor ikke i Oslo universitetssykehus HF sitt investeringsbudsjett. Det foreslås et investeringsbudsjett på 1 351 millioner kroner for Oslo universitetssykehus HF for 2019.

Investeringsbudsjettet for 2018 blir ikke benyttet fullt ut ved utgangen av 2018.

Vedtatte investeringer som ikke er gjennomført ved utgangen av 2018 (såkalt overheng) planlegges gjennomført i 2019 i tillegg til investeringsbudsjettet for 2019. Fordi det tar tid å gjennomføre anskaffelser påregnes det også at det blir et overheng fra 2019 til 2020. Administrerende direktør kommer tilbake til planlagt gjennomføring av investeringer i 2019 i styremøtet i februar.

Styret i Helse Sør-Øst RHF har lagt til grunn at allerede iverksatte

byggeprosjekter videreføres i 2019. Investeringsprosjektene nedenfor, som

omfatter Oslo universitetssykehus HF, gjennomføres i regi av Helse Sør-Øst RHF og inngår derfor ikke i Oslo universitetssykehus HF sitt investeringsbudsjett:

1. Ny regional sikkerhetsavdeling ved Oslo universitetssykehus HF med inntil 10 millioner kroner, hvorav 7 millioner kroner utgjør ekstern

lånefinansiering.

2. Nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet ved Oslo universitetssykehus HF med inntil 205 millioner kroner, hvorav 144 millioner kroner utgjør ekstern lånefinansiering.

3. Nytt Protonterapisenter ved Oslo universitetssykehus HF med inntil 145 millioner kroner, hvorav 102 millioner kroner utgjør ekstern

lånefinansiering og 43 millioner utgjør tilskudd.

4. Investeringsmidler til planlegging av videreutvikling av Oslo universitetssykehus HF.

I forslaget til investeringsbudsjett for Oslo universitetssykehus HF for 2019 foreslås det foreslås 249 millioner kroner for lukking av tilsynsavvik, 23 millioner kroner i omstillingsinvesteringer og til såkalte ordinære investeringer foreslås det om lag 1 079 millioner kroner.

For å finansiere investeringsbudsjettet legges det opp til at om lag 85 prosent av anskaffelsene av medisinskteknisk utstyr og alle ambulansene finansieres med nye finansielle leieavtaler.