• No results found

Administrerende direktørs vurdering og anbefaling

Protokoll til drøfting Budsjett 2019 fra Fellesorganisasjonen - FO

2. Administrerende direktørs vurdering og anbefaling

Etablering av et modulbygg i tilknytning luftambulansestasjonen på Lørenskog er en god løsning både for å sikre planlagt drift, men også for å legge til rette for å styrke klinisk rettet tjenesteutvikling, forskning og innovasjon relatert til luftambulansevirksomheten.

Bortfeste av en del av tomten i Lørenskog til oppføring av et modulbygg, vil gi mulighet for å etablere et mer langsiktig samarbeidsforhold som gir

forutsigbarhet og trygghet for drift av denne virksomheten. Samtidig vil et tidsbestemt bortfeste av areal til en midlertidig løsning som er det et modulbygg representerer, ikke legge begrensninger på fremtidig bruk og videre utvikling ved denne eiendommen.

Administrerende direktør anbefaler på denne bakgrunn å gjennomføre bortfeste i tråd med dette saksfremlegg. Under forutsetning av at festekontrakt og

byggetillatelse foreligger, og at modulbygget oppføres etter plan ber

administrerende direktør styret om fullmakt til å fremforhandle og inngå en leieavtale for sykehusets andel av modulbygget i tråd med denne saksutredning.

3. Saksbeskrivelse

Oslo universitetssykehus eier gnr 113, bnr 363 (Sykehusveien 19) i Lørenskog kommune. På denne eiendommen er det oppført et basebygg som huser

Luftambulansetjenesten og avdeling for Pasientreiser ved Prehospital klinikk, og en dobbel hangar for basens to ambulansehelikoptre. Utomhus er det etablert landingsplass, drivstoffanlegg, parkeringsplasser.

I tilknytning til eksisterende hangarbygg planlegges det å oppføre et modulbygg på eiendommen, og dette skyldes tre forhold:

I juni 2018 ble det inngått en ny legehelikopterkontrakt med en varighet på 6 pluss 2 pluss 2 år, mellom Luftambulansetjenesten HF og operatøren Norsk luftambulanse AS som er et datterselskap av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I denne forbindelse økte antall dedikerte helikoptermannskap stasjonert på Lørenskog fra to til tre. Følgen av et ekstra mannskap er at det må etableres basefasiliteter for en tredje pilot samt en tredje redningsmann, noe som Norsk luftambulanse AS gjennom kontrakten har forpliktet seg til. Helseforetaket må på sin side sørge for legens fasiliteter. Med etablering av et tredje mannskap på

Oslo universitetssykehus HF styresak 82/2018 Side 3 av 4 basen utløses dermed et krav til bo, kontor - og oppholds fasiliteter for disse ressursene som per i dag ikke finnes i eksisterende bygningsmasse eller i akseptabel nærhet til helikopterbasen. I denne sammenheng skal lokalene som ønskes oppført dekke både Norsk luftambulanse AS og sykehusets behov.

Oslo universitetssykehus HF inngikk i desember 2017 en avtale med forsknings- og utviklingsavdelingen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse om et samarbeid om forskning og innovasjon innen prehospital akuttmedisin spesielt rettet inn mot luftambulansetjenesten. Intensjonen med samarbeidet er i fellesskap å utvikle den akademiske siden ved Luftambulanseavdelingen. Tilstrekkelig nærhet til det operative luftambulansemiljøet, er en forutsetning for dette forskningsarbeidet. I tilknytning til avtalen er det er i løpet av 2018 ansatt 3 leger finansiert av

Stiftelsen Norsk Luftambulanse som jobber 50 prosent klinisk arbeid og 50 prosent forskning ved Luftambulanseavdelingen Oslo universitetssykehus HF og luftambulanse basen. Intensjonen er at også forskerne vil kunne få kontorplass i et slikt modulbygg.

Et møte-/undervisningsrom i eksisterende bygningsmasse i Sykehusveien 19 er tidligere bygget om til en reserve akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. Det er et stort behov for å reetablere et slikt rom i modulbygget. Dette vil kunne bli benyttet av både Luftambulanse-, Pasientreiser og Ambulanseavdelingen samt eksterne møte-/kursdeltakere til møter og opplæring.

I forbindelse med manglende oppbevaringsplass for Oslo universitetssykehus' katastrofeutstyr har sykehuset også et behov for et katastrofelager som eventuelt også kan etableres i bygget.

Det foreligger nå skisser som viser muligheten for å oppføre et tilbygg som dekker arealbehovene beskrevet ovenfor. Modulbygget er tenkt plassert på tomten nord for eksisterende hangarbygg, som skisse nedenfor viser:

Norsk Luftambulanse Solutions AS, som også er et heleid datterselskap tilknyttet Stiftelsen Norsk Luftambulanse, har sagt seg villige å stå for etableringen og investeringen av tilbygget på Lørenskogbasen, mot at Oslo universitetssykehus betaler leie og fellesutgifter for sine respektive arealer. Arealene Oslo

Oslo universitetssykehus HF styresak 82/2018 Side 4 av 4 universitetssykehus planlegger å leie utgjør i underkant av 30 prosent av

modulbyggets totale arealer på 340 m2 netto. Resterende del av bygget vil leies ut til Stiftelsen Norsk Luftambulanse (35 prosent) og Norsk Luftambulanse AS (36 prosent).

I denne forbindelse må det inngås en festekontrakt for det tomtearealet bygget skal oppføres på. Under forutsetning av at festekontrakt og byggetillatelse foreligger, og at modulbygget oppføres etter plan, må det også inngås en leieavtale mellom Norsk Luftambulanse Solution AS og Oslo

universitetssykehus HF. Denne skal regulere leieforholdet for helseforetakets leieandel av modulbygget.

Tomtearealet gjelder til sammen 200 m2 og utgjør en liten del av eiendommen i Sykehusveien 19. Festekontrakten vil inngås på markedsmessige betingelser og vil i utgangspunktet løpe i tilsvarende periode som leieavtalen, men maksimalt 20 år. Oslo universitetssykehus vil ha rett til å kjøpe modulbygget tidligst etter 9 år mot et vederlag. Dersom sykehuset velger å kjøpe ut modulbygget utløper festekontrakten fra utkjøpstidspunktet. Oslo universitetssykehus vil også etter 9 år kunne be om at modulbygget fjernes og tomten leveres tilbake.

Den aktuelle delen av helseforetakets eiendom er vurdert med en verdi på 1,5 millioner kroner, noe som utgjør en årlig festeavgift for Norsk Luftambulanse Solution AS på 38 700 kroner. Ettersom verdien er under 10 millioner kroner har styret kompetanse til å vedta bortfeste av dette arealet.

Leieperioden vil vurderes ut fra hva som totalt sett vil være mest fordelaktig for Oslo universitetssykehus HF. Det er ikke en finansiell leieavtale og den

estimerte årlig leiekostnaden, inkludert andel til forvaltning, drift og vedlikehold, vil være under 500 000 kroner. Dette betyr at Oslo universitetssykehus’ totale leieforpliktelse i leieperioden, selv med eventuelle opsjoner for forlengelse ligger innenfor administrerende direktørs fullmakt.

Det er aktuelt å inngå en leieavtale på 9 år. Det kan i prosessen vise seg å være mest hensiktsmessig å inngå en lenger leieavtale, for eksempel i form av opsjoner om forlengelse. Leieavtaler utover 10 år vedtas av styret. For det tilfelle bes det derfor om at fullmakt til å fremforhandle og inngå en leieavtale for sykehusets andel av modulbygget for en mulig avtaleperiode på inntil 20 år.

Oslo universitetssykehus HF styresak 84/2018 Side 2 av 2 Plan for styret i Oslo universitetssykehus HF

Møte Vedtakssaker Orienteringssaker

13. februar 2019 Gardermoen

Helse Sør-Øst RHF vil ha møte med HF-styrene i regionen. Nærmere informasjon kommer fra HSØ.

15. februar 2019 kl 10-16

Årlig melding 2018 Strategi

Rapport per 3. tertial 2018 og resultater per januar 2019

Økonomisk langtidsplan 2020-2023 Rapport per mars Plan for styret

Rapport per 1. tertial og resultater per mai 2019 Budsjett 2020

ADs orienteringer 26. september 2019

kl 10-16

Plan for internrevisjon 2020 Rapport 2. tertial 2019 Plan for styret

Budsjett 2020 Rapport per november

Plan for styret ADs orienteringer

Oslo universitetssykehus HF styresak 85/2018 Side 2 av 5 1. FINANS

Replassering av pensjonsmidler

I styresak 131/2011 fattet styret vedtak om at plassering av pensjonsmidler i Statens pensjonskasse (SPK) har som intensjon at man på sikt skal ha en sammensetning og risikoprofil som speiler de øvrige store pensjonskassene. Basert på vedtaket replasserte foretaket om lag 1,9 mrd. kroner i desember 2011, herav ble om lag 1,4 mrd. kroner plassert i norske statsobligasjoner og det resterende beløpet ble plassert i Statens pensjonsfond utland (SPU).

Ett av foretakets plasseringer i statsobligasjoner har forfalt og om lag 282 millioner kroner ble replassert i desember. I forkant av beslutningen ble det innhentet råd fra Mercer AS. Mercer anbefalte en økning av andelen i SPU. Alternativt anbefalte Mercer at halvparten plasseres i norske statsobligasjoner med ett års løpetid og halvparten i norske statsobligasjoner med tre års løpetid.

Det er ikke avklart med Helse Sør-Øst RHF hvordan økt pensjonspremie som følge av betydelig fall i verdien på SPU skal håndteres. Økt pensjonspremie kan øke

rentekostnaden for foretaket og få konsekvenser for investeringsnivået. Andelen i SPU ble derfor heller ikke denne gangen økt. Beløpet på 282 millioner kroner ble replassert med halvparten i statsobligasjoner med ett års løpetid og halvparten i statsobligasjoner med tre års løpetid. Sammen med regelstyrte plasseringer i SPK ble dette vurdert å gi en hensiktsmessig forfallsfordeling og løpetid.

For plassering av pensjonsmidler tilbyr SPK norske statsobligasjoner av ulik varighet og andeler i SPU. Plassering i SPU er eneste alternative plassering av pensjonsmidler for å kunne følge intensjonen om en sammensetning og risikoprofil som speiler de øvrige store pensjonskassene. Erfaringen med ordningen i SPK er imidlertid at det er vanskelig å nå intensjonen om å ha en sammensetning og risikoprofil som speiler de øvrige store pensjonskassene. Plasseringen i SPU er ikke sikret mot valutaendringer.

Oslo universitetssykehus sendte på bakgrunn av dette et brev til SPK 26. november 2014 der helseforetaket ba om at alternativer til dagens ordning for plassering av pensjonsmidler utredes. Det foreligger ingen avklaring fra SPK.

2. TILSYN

Gjennomgang og revisjon av godkjenningsrutiner variabel lønn

Det er oppdaget avvik i forbindelse med godkjenning av variabel lønn (overtid mv.) Det er derfor iverksatt en gjennomgang og revisjon av praksis og rutiner for

godkjenning i alle klinikker.

Styret vil bli orientert om resultatet av gjennomgangen.

3. JURIDISKE FORHOLD - RETTSTVISTER