• No results found

Avvik Manglende oppfyllelse av (regelverks)krav

Barrierer Tiltak som har til hensikt og funksjon enten å forhindre et konkret hendelsesforløp i å inntreffe, eller påvirke et hendelsesforløp i en tilsiktet retning ved å begrense skader og/eller tap. Funksjonen til disse barrierene ivaretas av tekniske, operasjonelle og organisatoriske elementer enkeltvis eller samlet. Eksempel på tekniske barrierer kan være sensorer som måler trykk i en brønn.

Boreprogram Beskrivelse som inneholder brønn- og brønnbanespesifikke opplysninger om planlagt bore- og brønnaktivitet.

Borerigg Boretårn, nødvendig maskineri og tilleggsutstyr som brukes ved boring etter olje eller gass på land eller fra en

boreinnretning til havs.

Brønn Hull som bores for å finne eller avgrense en

petroleumsforekomst og/eller for å produsere petroleum eller vann til injeksjonsformål, injisere gass, vann eller annet medium, eller kartlegge eller overvåke

brønnparametere. En brønn kan bestå av én eller flere brønnbaner og kan ha ett eller flere endepunkt.

Brønnhode Utstyret (uttak, ventiler etc.) som er festet på toppen av en brønn som sikring mot utblåsning.

Brønnkontrollhendelse Innstrømning av formasjonsvæske i en brønn, hvor en får trykkoppbygging ved stengt BOP, etter positiv

strømningssjekk. Drepemetode er bestemt og iverksatt.

BOP Blowout preventor (utblåsningssikring), en stor, spesialisert ventil som kobles til brønnhodet for å forsegle, kontrollere og overvåke brønnen for å hindre utblåsning.

Dypsatt plugg Barriere som settes i brønnhodet ved fjerning av produksjonsrørhenger.

Ex-utstyr Elektriske komponenter som på forskjellige måter er konstruert slik at brennbar gass som befinner seg der utstyret er plassert, ikke kan bli antent.

Felt Ett eller flere funn som rettighetshaverne har besluttet å bygge ut, og som myndighetene enten har godkjent PUD eller innvilget PUD-fritak for.

FCV Strømningskontrollventil.

Flyttbar innretning Innretning som er registrert i et nasjonalt skipsregister (flagget innretning) og dermed må følge et maritimt

driftskonsept inkl. klassing, for eksempel boreinnretning og brønnintervensjonsinnretning.

FPSO Floating Production, Storage and Offloading, en flytende enhet som brukes for å prosessere og lagre petroleum under produksjon på et oljefelt. Oljen blir regelmessig losset til et tankskip for transport til land. Goliat er et eksempel på en FPSO.

GLV Gassløfteventil.

Hydrokarbonlekkasje Hydrokarbonlekkasjer kan deles i tre kategorier:

Gasslekkasje, væskelekkasje og flerfaselekkasje (olje/

gass). Gasslekkasjene har størst potensial for å gjøre skade på grunn av eksplosjonsfaren ved spredning av gass-sky.

Innretning Installasjoner, anlegg og annet utstyr for

petroleumsvirksomhet, likevel ikke forsynings- og

hjelpefartøy eller skip som transporterer petroleum i bulk.

Innretning omfatter også rørledning og kable når ikke annet er bestemt.

Integrerte operasjoner Et samlebegrep i petroleumsvirksomheten for nye driftsformer, arbeidsprosesser og metoder som blir gjort mulig ved å ta i bruk IKT. For eksempel styring og drift av operasjoner til havs fra land.

Juletre Rør og ventiler som er montert på brønnhodet.

Kaksinjeksjon Utboret knust steinmasse (sedimentmasse) som fjernes fra borehullet etter hvert som brønnen bores. Borekaksen transporteres ut av borehullet med borevæsken (boreslammet).

Korrosjon under

isolasjon Korrosjonsfenomen som oppstår på isolerte flater som for eksempel rør. Tids- og kostnadskrevende vedlikeholds-utfordring som ikke kan avdekkes visuelt, men forutsetter avisolering eller spesielle inspeksjonsmetoder.

Operatørselskap

(operatør) Selskap som har rett til å lete etter olje og gass i en blokk og bygge ut et felt for produksjon ved et kommersielt funn.

Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.

Petroleumsvirksomhet All virksomhet knyttet til undersjøiske

petroleums-forekomster, inkludert undersøkelse, leteboring, utvinning, transport, utnyttelse og avslutning samt planlegging av slike aktiviteter, likevel ikke transport av petroleum i bulk med skip.

Plugging (av en brønn) Sikring av en brønn ved innstallering av brønnbarrierer.

Brønnbarrierene kan bestå av sementplugger, mekaniske plugger eller en kombinasjon av disse. Det skilles mellom midlertidig plugging, hvor en planlegger tilbakekobling på brønnen og permanent plugging, hvor en forlater brønnen permanent.

Produksjonsrør Rør som fører olje og gass opp fra reservoaret til plattformen. Dette kobles til rørhenger på brønnhodet.

Produksjonsrørhenger Innretning montert på brønnhodet eller juletre for å feste produksjonsrør til brønnen. Denne forsegler også ringrommet.

Rettighetshaver Fysisk eller juridisk person, eller flere slike personer, som etter petroleumsloven eller tidligere lovgivning innehar en tillatelse til undersøkelse, utvinning, transport eller utnyttelse. Er en tillatelse gitt til flere slike personer sammen, kan uttrykket rettighetshaver omfatte både rettighetshaverne samlet og den enkelte deltaker.

Revisjoner En planlagt, systematisk gjennomgang av deler av styringssystemet i et selskap. Gjennomgang av dokumenter og intervjuer er vanlige metoder for å undersøke om det er samsvar mellom systemet som er beskrevet, og virkeligheten, og om systemet gir et godt nok grunnlag for å drive forsvarlig.

Ringrom Det ringformede rommet mellom de ulike foringsrørene som beskytter en petroleumsbrønn fra berggrunnen, mellom foringsrør og produksjonsrør og mellom borestrengen og foringsrør.

Ringromsventil Del av utblåsningssikringen BOP som stenger ringrommet for å hindre utstrømming av gass og væske.

RNNP Forkortelse for «Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet».

RNNP er et måleverktøy som viser utviklingen i risikonivået på norsk sokkel. RNNP bygger på ulike datakilder, både kvantitative og kvalitative.

Samsvarsuttalelse

(SUT) Uttalelse fra Petroleumstilsynet om at en flyttbar

innretnings tekniske tilstand og søkerens organisasjon og styringssystemer er vurdert å være i samsvar med relevante krav i norsk sokkelregelverk.

Samtykke Vedtak som uttrykker myndighetenes tillit til at operatøren kan gjennomføre aktiviteten innenfor regelverkets rammer og i henhold til de opplysninger som er gitt i

samtykkesøknaden. Operatøren må innhente

myndighetenes samtykke ved viktige milepæler for å kunne videreføre sin virksomhet.

Storulykke En akutt hendelse, for eksempel et større utslipp, en brann eller eksplosjon, som umiddelbart eller senere medfører flere alvorlige personskader og/eller tap av menneskeliv, alvorlig skade på miljøet og/eller tap av større økonomiske verdier.

Storulykkevirksomhet Virksomhet som lagrer eller håndterer farlige kjemikalier som kan medføre helse-, miljø-, brann- eller

eksplosjonsfare.

Systemrevisjon Systematisk gransking av styrings- og kontrollsystem, gjennomgang av kvalitetssystemet eller deler av det, for å vurdere hvordan systemet følges.

Utblåsning Formasjonsvæske som strømmer ut av brønnen eller mellom formasjonslagene etter at alle definerte tekniske brønnbarrierer eller operasjon av disse har sviktet.

Utvinningstillatelse Tillatelse som gir enerett til undersøkelse, leteboring og utvinning av petroleumsforekomster innenfor tillatelsens angitte geografiske område. Rettighetshaverne blir eiere av den petroleum som produseres. En utvinningstillatelse kan omfatte én eller flere blokker eller deler av blokker og regulerer de deltakende selskapers rettigheter og plikter overfor staten.

Verifikasjon Fysiske og stedlige undersøkelser i forbindelse med tilsyn for å undersøke om de faktiske forholdene er i samsvar med regelverket.

Vinterisering Klargjøring av innretninger med utstyr og arbeidsplasser slik at de kan operere som normalt også i områder med strengt vinterklima.

Outline

RELATERTE DOKUMENTER