• No results found

2 HØRINGSUTTALELSER

2.31 N ORDLANDS F ORSKNING

I tabellen står det at konsekvensområde for utredningen vil omfatte truede arter.

Nr. 129 Det er viktig at andre truethets- og sårbarhetskriterier legges til grunn enn bare rødlista. Rødlista omfatter i liten grad marine organismer.

Nr. 129

Vurdering og oppfølging

Relevans: Alle utredningene Jf. Nr. 21

2.31

NORDLANDS FORSKNING

I forslaget fremstår de samfunnsmessige konsekvensene som bare en svært liten del av den samlede tematikken til konsekvensutredningen, som ellers sterkt domineres av real- og naturfaglige perspektiver.

Nr. 130 Alle aktivitetene og konsekvensene som utredes er i en eller annen forstand forankret i samfunnsmessige prosesser, og det samfunnsmessige perspektivet bør være langt sterkere framme i konsekvensutredningen.

Nr. 130

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri Jf. Nr. 12

Forslaget til konsekvensutredning avgrenser arbeidet inn mot kysten til 1 nautisk mil utenfor grunnlinjen (som følger de ytterste skjær). Dette innbærer at en stor del av kystfisket og all havbruksaktivitet faller utenfor utredningsområdet. I forslaget heter det riktignok at. ".. hvis det anses hensiktsmessig kan også aktiviteter innenfor denne grensen medtas", Det er uklart hvordan det faglig begrunnes hvorfor ikke den mest kystnære delen av sjøområdene skal inkluderes fullt og helt, ikke minst når aktivitetens samfunnsmessige betydning mht. sysselsetting og verdiskapning skal vurderes.

Nr. 131 Det er jo nettopp i møtet mellom sjø og land - marine næringer og kystens lokalsamfunn - at de fleste konsekvensene spiller seg ut. Det er derfor viktig at kystsonen i konsekvensutredningen tvert i mot gis

stor oppmerksomhet, ikke minst siden områdene innenfor grunnlinjen er områder som i økende grad fremstår som "kommunale domener” gjennom kystsoneplanlegging etter plan- og bygningsloven.

Nr. 131

Vurdering og oppfølging

Relevans: Alle utredningene Jf. Nr. 1

Lokalsamfunnenes kontroll over den nære sjøarealene er økende, og koplingen mellom sjø og land enda tettere.

Nr. 132 Det vil også være i denne sonen at havbeite vil foregå, et nytt og svært viktig tema som av en aller annen grunn ser ut til å være utelatt i forslaget.

Nr. 132

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri

Havbeite er per dags dato mest relevant for kystsonene, altså utenfor utredningsområdet. Fremtidig havbeite lenger til havs, innenfor utredningsområdet er usikkert, og vi har derfor valgt å ikke vurdere denne problemstillingen.

Nr. 133 Problemstillingen omkring kongekrabbe nevnes, men som en introdusert art, og ikke som havbeiteproblematikk.

Nr. 133

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri

Kongekrabbeproblematikken er mer relevant som introdusert art enn havbeite, derfor behandles den som dette.

Det er viktig at betydningen de ulike fiskeriene og fangst- og fartøygruppene har for de ulike fisken regionene og lokalsamfunnene langs kysten utredes. Det bør fremkomme noe om sysselsettingseffekt og ringvirkninger både i forhold til hvilke arter, hvor mye og hvordan de fanges. Ringvirkningene av de ulike fiskeriene og fangst- og fartøygruppene vil variere både i forhold til type ringvirkninger og hvor de finner sted. Eierstrukturen både på fangst- og foredelingssida må inkluderes i en slik analyse, ettersom eierskapet i seg selv er en viktig ringvirkning.

Nr. 134 Det bør i konsekvensutredningen også sies noe om i hvilken grad ressursrenten og ressurskvantumet honorerer arbeid og kapital innenfor de ulike fiskeriene og fangst- og fartøygruppene. En kvantifisering av verdiskapningen vil være relativt uinteressant om man ikke også ser på hvor og

hvordan ringvirkningene fra fiske og foredling skapes. Tilsvarende bør gjelde for havbruk, der en analyse av ringvirkninger, eierskap osv. for de ulike typene havbruk bør gjennomføres.

Nr. 134

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri

Tas til følge i den grad det kan følges opp innen utredningens rammer.

Nr. 135 Det bør også utredes hvordan de ulike flåtesegmentene i Nord-Norge gir opphav til ulike avledede ringvirkninger, for eksempel at den levende kystfiskeflåten i Lofoten og Vesterålen i stor grad også er bærende for den fiskerelaterte turismen i området. På samme måte er ulike flåtegrupper også elementer som inngår i lokal identitet og kultur, og selv om identitet ofte er relativt løst koplet til produksjonssystemet, vil endringer innenfor fiske og havbruk også ha betydning for identitet og kultur. Slike perspektiver bør tas med i konsekvensutredningen.

Nr. 135

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri Jf. Nr. 10

Nr. 136 I forhold til areal konfliktene bør det i konsekvensutredningen drøftes hvordan fiskerinæringens midlertidige og mobile bruk av kystnære sjøarealer basert på allemannsrett forholder seg til mer permanent arealbruk i kystsonen, basert på for eksempel oppdrettsloven og naturvernloven.

Havbruk ser ut til å nærme seg en nærmest "grunnbokhjemlet" rettstilstand som følge av at lokaliteter får økende betydning og verdi. Mens den viktigste omsettelige verdien i dag ligger i konsesjonen, dvs.

produksjonstillatelsen, vil nok naturressursen i havbruk, dvs. lokaliteten, etter hvert overta som verdiobjekt. På sikt vil dette kunne medføre at rettsutviklingen i kystsonen gjør at fiskerne i økende grad vil tape konflikter med havbruk. Også havbeite er en ny aktivitet som vil kunne få stor betydning både for tradisjonelt fiske og havbruk, ettersom det her er snakk om å "privatisere" (eksklusiv gjenfangsrett) på arter i enkelte områder.Nr. 136 Betydningen av disse endringene i rettsorden i kystsonen bør utredes.

Nr. 136 Et annet forhold som bør behandles i konsekvensutredningen er havbruknæringens arealbruk. Slik det er i dag så forvaltes ikke arealer avsatt til akvakultur i kommunale kystsoneplaner som det knappe godet de er. Snarere er det slik at den som først søker om lokalitet/konsesjon innen et slikt område tildeles areal om alle andre vilkår er oppfylt. Verken kommuner eller fiskeri myndigheter tar hensyn til selve arealbruken, for eksempel ut fra hensynet til at man skal ha plass til så mange havbruksaktører som mulig. Nr. 136 I havbruk er lokaliteten/sjøarealet selv naturressursen og arealbruken bør derfor vurderes i lys av dette. Dette gjør også at kommunens arealplanlegging i kystsonen blir en svært viktig premiss for havbruknæringens videre utvikling. Også dette må fanges opp om man vil at koplingen mellom næring og samfunn skal belyses i konsekvensutredningen.

Nr. 136

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri

Dette faller utenfor utredningsområdet da det gjelder kystsonen. Se for øvrig Nr. 86

Nr. 137 Erfaringene fra utredningen av petroleumsvirksomhet i samme område tilsier generelt at tids- og ressursrammen for dette arbeidet bør økes betydelig, selv om konsekvensene av fiskeriaktivitetene neppe vil være like følsomme og omstridte som av petroleumsvirksomheten.

Nr. 137

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri Jf. Nr. 11