• No results found

2 HØRINGSUTTALELSER

2.26 F INNMARK FYLKESKOMMUNE

Fylkesordføreren ser det som positivt at det utarbeides en felles forvaltningsplan for Barentshavet hvor fiskeri- og havbruk, skipstrafikk og ytre påvirkninger samt utredningen om petroleumsvirksomhet inngår som grunnlag. En slik forvaltningsplan oppfattes som en spennende og nødvendig nyvinning innen norsk miljøforvaltning. For Finnmarks del er det av stor betydning at den helhetlige forvaltningsplanen bidrar til å knytte sammen petroleumsaktiviteter, skipstransport, fiskeriaktiviteter og miljø. Det er særlig positivt at de ulike utredningsprogrammene settes i relasjon til samfunn og til samiske forhold.

Fylkesordføreren vektlegget helheten i programmene hva angår våre kommentarer:

Nr. 106 1. De korte tidsfristene i utredningsarbeidet og begrensede midler som er avsatt, kan medføre at konsekvensutredningene ikke blir gjenstand for en forsvarlig og grundig analyse.

Nr. 106

Vurdering og oppfølging

Relevans: Alle utredningene Jf. Nr. 11

2. Det er de sektorvise konsekvensutredningene som skal gi grunnlag for fremtidig aktiviteter, tiltak og retningslinjer for virksomhet i havområdet.

Nr. 107 Det er problematisk at utredningsprogrammene er svært bredt formulert. I utgangspunktet berøres alle type problemstillinger på alle detaljeringsnivå. På denne bakgrunn er det vanskelig å kunne se hvilke type spesifiserte forvaltningsplaner med tilhørende tiltak og retningslinjer som skal komme ut av utredningsprogrammene. Derfor blir det også vanskelig å se hvilken betydning og hvilke praktiske konsekvenser den helhetlige forvaltningsplanen kan få for regionen.

Nr. 107

Vurdering og oppfølging

Relevans: Forvaltningsplanen

Ikke relevant for Utredning Fiskeri, men for forvaltningsplanen.

3. Utredningsprogrammene skal utrede konsekvenser for havmiljøet. Derav følger ulike former for begrensninger som bør iverksettes for å bevare et "et rent og rikt hav".

Nr. 108 Det som imidlertid savnes utredet er hva som gir muligheter for en fremtidig positiv næringsutvikling i samspill med miljøet. Herunder savnes også fokus mot hvilke konsekvenser ulike næringsbegrensninger kan gi i forhold til samfunn og næringsutvikling og' hvordan dette kan oppveies. Det være seg omstillinger innen fiskeri og havbruk, Synergieffekter mellom fiske, oppdrett og andre næringer som petroleum.

Nr. 108

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri / Forvaltningsplanen

Dette er umulig å utrede før vi har foretatt en utredning av effekten av dagens aktivitet. For øvrig kan dette regnes som et tiltak, se da: Nr. 15

4. I henhold til St.meld. nr. 12 -"Rent og rikt hav" vises det til en langsiktig og helhetlig politikk for beskyttelse av hav- og kystmiljøet. På lik linje med disse omfattende konsekvensutredningsprogrammene for Barentshavet planlegges det på sikt å utarbeide helhetlig forvaltningsplaner for alle norske havområder.

Nr. 109 I den sammenheng er det viktig å presisere at nordlige og sørlige havområder får et likt og forutsigbart forvaltningsregime, slik at verdiskapning og næringsutvikling i nord ikke hemmes av strengere rammebetingelser enn i sør.

Nr. 109

Vurdering og oppfølging

Relevans: Forvaltningsplanen

Ikke relevant for Utredning Fiskeri, men for forvaltningsplanen.

5. En helhetlig forvaltningsplan forutsetter at hvert programområde er basert på sammenliknbar metodikk og data med lik detaljeringsgrad og geografisk dekning.

Nr. 110 En svakhet ved utredningsprogrammene er mangel på forslag til felles skala for vurdering av effekter, som tidsmessig- og geografisk utstrekning samt påvirkningsgrad av identifiserte konsekvenser, for de ulike konsekvensvariablene.

Nr. 110

Vurdering og oppfølging

Relevans: Alle utredningene

Det er en målsetning om at det skal være samstemmighet og god kommunikasjon mellom utredningene. Dette gjøres ved at mange utredere samarbeider om ulike delutredninger, og gjennom Styringsgruppen for forvaltningsplanen.

Nr. 111 6. I utredningsprogrammene må planene i Nordvest-Russland integreres bedre sammen med forvaltning av Barentshavet og utvikling av aktiviteter. Videre bør det fokuseres tydeligere på hvilke konsekvenser dette kan få for samfunn- og næringsutvikling. Her bør det sikres at regionale myndigheter og representanter kan delta aktivt i norsk- russisk samarbeid. På sikt kan det bidra til bedre avklaring og samarbeid i forhold til miljøarbeid og skipstransport av olje.

Nr. 111

Vurdering og oppfølging

Relevans: Skipstrafikk

Ikke relevant for Utredning Fiskeri, men for Utredning Skipstrafikk.

Nr. 112 7. Det er nødvendig å trekke inn regional og lokal kompetanse i grunnlagsstudier. Dette gjelder bl. a kompetanse om Nordvest-Russland innen alle utredningsprogrammene. Lokale ressurs- og kompetansemiljøer med lang erfaring i arbeidet med førstehåndskunnskap om Barentsregionen, bør her stå sterkt.

Nr. 112

Vurdering og oppfølging

Relevans: Alle utredningene

Lokale krefter er med ved bruk av Fiskeridirektoratets lokale kontorer. For øvrig er det lagt opp til presentasjonsmøter av utredningene lokalt der det vil være anledning til å komme med innspill. I tillegg vil vi påpeke at utredningsoppgaver som skal settes ut til eksterne miljøer gjerne vil bli løst av lokale institusjoner så fremt disse har den nødvendige kompetansen.

Nr. 113 8. Det fremkommer ikke hvordan eksterne pågående forskningsprosjekter, som berører temaer i utredningsprogrammene, kan integreres i den helhetlige forvaltningsplanen. Det sies heller ikke noe om hvordan såkalte "kunnskapshull" skal behandles.

Nr. 113

Vurdering og oppfølging

Relevans: Forvaltningsplanen Jf. Nr. 24

9. Kommentarer til Utredning av konsekvenser av fiskeri

Havbruk representerer en viktig næring som skal bidra til å styrke videre næringsutvikling og verdiskapning i Finnmark.

Nr. 114 Samfunnsmessige konsekvenser for Finnmark skal utredes, da bør havbruksnæringen vies stor oppmerksomhet. Derfor er det uheldig at utredningsprogrammet er geografisk avgrenset inn mot kysten til l nautisk mil utenfor grunnlinjen. Denne beslutningen kan synes noe merkelig når den heltlige forvaltningsplanen skal gi grunnlag for å etablere verneområder basert på minimal fokus mot havbruk, selv om det også sannsynligvis vil medføre begrensninger for havbruksnæringen. I en økosystembasert ressursforvaltning bør også viktig kunnskap om oppdrettsnæringen komme frem.

Dette gjelder eksempelvis kunnskap om mulige konsekvenser av oppdrett i gyteområder.

Problematikken om rømming og sykdom er også utelatt.

Nr. 114

Vurdering og oppfølging

Relevans: Alle utredningene / Forvaltningsplanen Jf. Nr. 1 og Nr. 86

Problematikken rundt sel bør utredes bredt i forhold til hvilken innvirkning tilstedeværelsen av sel i nære kystområder kan ha for fiskeri næringsmessig og bestandsmessig for ulike fiskearter.

Nr. 115 Et annet spørsmål som bør utredes er mulig innvirkning sel kan ha for gyteområder.

Nr. 115

Vurdering og oppfølging

Relevans: Fiskeri Jf. Nr. 4

Det gjøres oppmerksom på et pågående forskningsprosjekt på kr. 4,7 mill om betydningen av kongekrabben i forhold til kyst- og havmiljøet.