• No results found

Kap. 571 Rammetilskudd til kommuner

rammeområde 1......................................................................................................................................................... 17

5. Rammeområde 18 – Rammeoverføringer til kommunesektoren mv

5.3 Merknader fra komiteen til de enkelte kapitlene under rammeområde 18

5.3.1 Kap. 571 Rammetilskudd til kommuner

Ko mi teen s fl er t al l , m ed l em m en e fr a A r -beid er pa r ti et, S en ter pa r ti et, Sos ial i stis k Ven str ep ar t i og Rø d t, viser til at kommunale tje-nester som eldreomsorg, skole, barnehage og helsetje-nester er tjehelsetje-nester alle innbyggere er avhengig av i løpet av livet.

Fl er ta l l et viser til at de siste årene har vært preget av en trang kommuneøkonomi. Det har blitt gjennom-ført en rekke endringer i inntektssystemet som i særlig grad har rammet små og mellomstore kommuner, noe

som har ført til at mange kommuner har måttet foreta nedskjæringer på viktige tjenesteområder. Fle rt a ll et viser til at det er nødvendig med en helhetlig gjennom-gang av inntektssystemet for kommunene når det regje-ringsoppnevnte inntektssystemutvalget har avgitt sin innstilling sommeren 2022. Det er et mål at alle innbyg-gere skal ha et likeverdig tjenestetilbud uavhengig av bakgrunn, egen lommebok og hvor bor de bor. Fl er -ta l l et mener økte midler til kommunene er helt avgjø-rende for å sikre velferdstilbudet fremover.

Et a nn et fl er t al l , m ed le mm en e f ra Ar -beid er pa rt iet , Sen te rp ar t iet og So sia l is -tis k Vens tr epa r ti , viser til at det i Prop 1 S (2021–

2022) foreslås en vekst i kommunesektorens frie inn-tekter på 2 mrd. kroner. Dette er ikke tilstrekkelig til å gi rom for videreutvikling av tjenestene i kommuner og fylkeskommuner. D ette fl er t al l et er derfor glad for at det i Prop. 1 S Tillegg 1(2021–2022) og budsjettforli-ket samlet sett foreslås en økning i kommunesektorens frie inntekter på 2,5 mrd. kroner ut over forslaget i regje-ringen Solbergs budsjett. Veksten i frie inntekter fore-slås fordelt med 2 mrd. kroner til kommunene og 0,5 mrd. kroner til fylkeskommunene.

De tte f le rt a ll et vil videre vise til at det innføres et nytt tilskudd på 500 000 kroner per kommunale grunnskole. D ett e f l er ta ll et mener dette vil gi kom-munene incentiver til å opprettholde en desentralisert skolestruktur.

De tte f l er ta l l et støtter at overgangsperioden for kompensasjon for ansvarsovertaking i barnevernet forlenges med ett år.

Kom it een s m edl em m er fra H øy r e o g Ve nst r e mener at kommunene er grunnmuren i det norske demokratiet og de fremste leverandører av vel-ferdstjenester i folks hverdag. D iss e me dl em m er mener at en god og forutsigbar kommuneøkonomi er avgjørende for at kommunene skal kunne levere de tje-nestene som innbyggerne forventer og har krav på i hverdagen. D iss e m ed l em mer viser til at siden 2013 har kommunesektorens frie inntekter blitt økt med anslagsvis 35 mrd. kroner. Dette tilsvarer en årlig realvekst på 1,4 pst. I 2021 er kommunesektorens frie inntekter totalt om lag 425 mrd. kroner. D iss e m ed -l emm er viser videre ti-l at disposisjonsfondene har vokst fra om lag 30 mrd. kroner ved utgangen av 2013 til om lag 69 mrd. kroner i 2020.

Kom it een s m ed l em mer f ra H øy r e, Fr em skr i tts pa rt iet og Ven str e viser til at som følge av gode driftsresultater de senere årene har antall kommuner i ROBEK gått kraftig ned. I november 2021 var kun 18 kommuner registrert i ROBEK. Til sammen-ligning var tallet 46 i 2013.

Ko mi teen s med l em f ra Rø d t viser til gene-rell merknad under pkt. 5.2.5.

Ko mi teen s m ed le mm er f ra Fr em sk r itts -pa r tiet o g Rød t fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et ekspertut-valg for vann og avløp for å møte det store etterslepet og investeringsbehovet i kommunene på en kostnadsef-fektiv og bærekraftig måte.»

Ko mi teen s fl er t al l , m ed l em m en e fr a A r -beid er pa r ti et, Sen t er pa r tiet og S os ial is -t isk Ven s-tr ep ar -t i, viser -til par-tiene ved -tre anledninger, i Innst. 380 S (2014–2015), Innst. 369 S (2018–2019) og Innst. 16 S (2020–2021), har foreslått el-ler pekt på behovet for en ny sektorlov for vann- og av-løpssektoren og behovet for å ta tak i utfordringer i vann- og avløpssektoren knyttet til vannforsyningssik-kerhet, etterslep på vedlikehold, kompetanse, gebyrer, koordinering av lovverk og offentlige aktører. Fl er ta l -l et er positive ti-l at regjeringen vi-l bidra med å finne løsninger for kommunenes arbeid med å tette ettersle-pet på rehabilitering og bygging av vann- og avløpsløs-ninger, og vil fremme forslag om en sektorlov for vann.

5.3.1.1 Arbeidsgruppen som kartlegger kom-munesektorens merutgifter og inntekts-bortfall som følge av koronapandemien Ko mi teen viser til at effekten av pandemien fremdeles er gjeldende for kommunesektoren. Spesielt for kollektivtransport oppleves utfordringene særlig krevende. Ko m itee n ser derfor frem til neste rapport fra arbeidsgruppen som kartlegger kommunesektorens merutgifter og inntektsbortfall som følge av koronapan-demien, og forventer at dette blir vurdert særskilt der, og at regjeringen kommer til Stortinget på egnet måte ved behov for tilførsel av midler.

Ko mi teen s m ed le mm er f ra Fr em sk r itts -pa r tiet og Rød t mener det vil bli behov for ytterli-gere arbeid i arbeidsgruppen, og foreslår at mandatet forlenges ut 2022 allerede nå.

Ko mi teen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere å forlenge man-datet til arbeidsgruppen som kartlegger kommunesek-torens merutgifter og inntektsbortfall som følge av koronapandemien, til hele 2022.»

5.3.1.2 Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan over-føres

Ko mi teen viser til omtale i Prop. 1 S (2021–2022) og de respektive partiers generelle merknader og har in-gen øvrige merknader.

5.3.1.3 Post 60 Innbyggertilskudd

Kom it een viser til at kommunene er et selvsten-dig folkevalgt forvaltningsnivå med ansvar for grunn-leggende velferdstjenester til sine innbyggere. Kommu-nenes roller som samfunnsutvikler, myndighetsutøver og demokratisk arena er helt sentrale ansvarsområder.

Kom it een mener at lokaldemokratiet utgjør kjernen i folkestyret, og at lokale folkevalgte skal få tillit og an-svar i rollen som folkevalgte. For å sikre gode velferds-tjenester til innbyggerne må kommunene sikres gode rammevilkår, og det lokale selvstyret må respekteres ved at betydelige deler av overføringene er frie inntek-ter.Kom it een viser til at det i Prop. 1 S (2021–2022) foreslås en realvekst i kommunesektorens frie inntekter i 2022 på 2,0 mrd. kroner, tilsvarende en realvekst på 0,5 pst. Av disse er merkostnader til demografi og pensjon, samt satsinger innenfor veksten i frie inntekter, bereg-net til 1,5 mrd. kroner, og det anslåtte økte handlings-rommet i Prop. 1 S (2021–2022) er dermed på 0,5 mrd.

kroner. Av de 2 mrd. kronene er det foreslått en forde-ling på 1,6 mrd. kroner til kommunene og 0,4 mrd. kro-ner til fylkeskommunene. Det er lagt til grunn en pris-og kostnadsvekst på 2,5 pst. Kom it een viser til Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022), hvor det foreslås en økning i kommunesektorens frie inntekter på 2,5 mrd. kroner ut over forslaget i Gul bok 2022. Foreslått total vekst i frie inntekter for kommunesektoren blir dermed 4,5 mrd.

kroner totalt. Av den samlede veksten i frie inntekter på 4,5 mrd. kroner, inkludert forslaget i Gul bok 2022, vil 3,6 mrd. kroner gå til kommunene og 0,9 mrd. kroner gå til fylkeskommunene.

Kom it een s m ed l em mer f ra H øy r e, Fr em skr i tts pa rt iet o g Ven st r e mener at en god og forutsigbar kommuneøkonomi er avgjørende for at kommunene skal kunne levere de tjenestene som inn-byggerne forventer og har krav på i hverdagen. D iss e me dl em m er viser til at siden 2013 har kommunesek-torens frie inntekter blitt økt med anslagsvis 35 mrd.

kroner. Dette tilsvarer en årlig realvekst på 1,4 pst. I 2021 er kommunesektorens frie inntekter totalt om lag 425 mrd. kroner. D isse med l em m er viser videre til at disposisjonsfondene har vokst fra om lag 30 mrd. kro-ner ved utgangen av 2013 til om lag 69 mrd. krokro-ner i 2020.

Kom it een s m ed l em mer f ra H øy r e, Fr em skr i tts pa rt iet og Ven str e viser til at som følge av gode driftsresultater de senere årene har antall kommuner i ROBEK gått kraftig ned. I november 2021 var kun 18 kommuner registrert i ROBEK. Til sammen-ligning var tallet 46 i 2013.

Ko mi teen merker seg at regjeringen foreslår et nytt tilskudd på 500 000 kroner per kommunale grunn-skole. Tilskuddet gis med en særskilt fordeling basert på tall fra skoleåret 2021/2022 og finansieres innenfor inn-byggertilskuddet til kommunene.

Ko mi teen s m ed l em m er f ra H øy r e, Fr em sk r itt spa r tie t o g Ven str e mener at frie inntekter i hovedsak bør fordeles etter objektive kriteri-er og ikke kritkriteri-erikriteri-er som leggkriteri-er føringkriteri-er på kommunens prioriteringer lokalt.

Ko mi teen s m ed le mm er f ra Fr em sk r itts -pa r tiet er mot regjeringens tilskudd per grunnskole, da dette allerede er et element i inntektssystemet og vil gi dobbel kompensasjon til kommuner med desentrali-sert skolestruktur.

Ko mi teen merker seg at regjeringen vil forlenge overgangsperioden for kompensasjon for ansvarsover-taking i barnevernet med ett år, slik at halvparten av kompensasjonen for barnevernsreformen gis en sær-skilt fordeling t.o.m. 2024.

Ko mi teen viser til at det i Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022) foreslås å redusere maksprisen i barnehage fra 1. august 2022. Maksprisen reduseres til 3 050 kro-ner, tilsvarende en reduksjon på 265 kroner per måned per barn.

Ko mi teen merker seg at det i Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022) foreslås å nedjustere pensjonsanslaget for private barnehager til 10 pst. av lønnsutgiftene i kom-munale barnehager.

Ko mi teen s fl er t al l , m ed l em m en e fr a A r -beid er pa r ti et, Sen ter p ar t iet, Fr em sk r itts -pa r tiet , So sia l isti sk Ven st r e-pa r ti o g Rød t , viser til at justeringen ikke påvirker pensjonen til de an-satte i private barnehager, men innebærer at pensjons-tilskuddet samsvarer bedre med de faktiske pensjonsutgiftene private barnehager har.

Ko mi teen viser til at det foreslås en treårig over-gangsordning for enkeltstående barnehager, slik at bar-nehager med mindre økonomisk handlingsrom får noe bedre tid til å tilpasse seg inntektsbortfallet.

Ko mi teen s fl er t al l , m ed l em m en e fr a A r -beid er pa r ti et, Sen t er pa r tiet og S os ial is -t isk Ven s-tr epa r -ti , viser -til a-t de-t i budsje-t-tforlike-t er foreslått til sammen 655 mill. kroner mer til gratis kjer-netid i SFO for førsteklassinger (12 timer per uke) fra høsten 2022.

Et a n n et f l er ta ll , m ed l em me ne f ra A r -beid er pa r ti et, S en ter pa r ti et, Sos ial i stis k Ven str ep ar t i og Rø d t, viser også til at det i

budsjett-forliket er foreslått å fjerne avkortningen av barnetrygd i sosialhjelpen fra 1. september 2022 og kompensere for kommunenes utgifter til dette med 187 mill. kroner.

Kom it een s fl er t al l , m ed l em men e fra Ar -beid er pa rt iet , Sen te rp ar t iet og So sia l is -tis k Ven str ep ar t i, foreslår derfor at rammebevilgningen til kommunene reelt økes med 827 mill. kroner. Fl er t al l et viser til at det på grunn av endringer i skatteopplegget i budsjettforliket må gjøres tekniske endringer som innebærer at kap. 571, post 60 nedjusteres med 942,915 mill. kroner. Dette er en ren teknisk endring, som ikke påvirker kommunenes fak-tiske økonomiske handlingsrom. Fl er t al l et foreslår, på bakgrunn av både den reelle og den tekniske end-ringen, at bevilgningen på kap. 571 post 60 reduseres med 115,915 mill. kroner sammenlignet med regjerin-gens forslag.

Kom it een s m edl em m er fra H øy r e o g Ve nst r e viser til ordningen hvor elever på første trinn fra lavinntektsfamilier kan få gratis SFO og kommunen får dekket de økte kostnader som påløper i forbindelse med ordningen. D isse m ed l em m er mener det er mest hensiktsmessig med målrettede tiltak som hjelper de som trenger det mest.

Kom it een s med l em m er f ra F re ms kr it ts -par t iet viser til at elleve kommuner er utsatt for drama-tiske økonomiske endringer, da prosjektet for statlig finansiert eldreomsorg ble faset ut raskere enn forutsett.

D isse m ed l em m er mener en slik endring av forut-setningene på kort varsel er med på å svekke statens sta-tus som seriøs avtalemotpart overfor kommunesektoren.

D isse m edl em m er ønsker ikke å utsette disse kom-munene for dramatiske konsekvenser i budsjettet for 2022. D iss e m ed l em m er ønsker derfor å tilføre de el-leve kommunene beløpet de var forespeilet, mot tilsva-rende trekk i innbyggertilskuddet til alle landets kommuner slik at dette er provenynøytralt, men sikrer at staten opptrer ryddig, og man unngår budsjettkrise i elle-ve norske kommuner.

Di sse m ed lem m er fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen tilføre kommunene i prø-veprosjektet for statlig finansiert eldreomsorg de midlene de skulle hatt om prosjektet hadde fortsatt, som forutsatt mot tilsvarende reduksjon i innbyggertilskuddet.»

Kom it een s m ed l em f ra Rød t viser til Rødts alternative statsbudsjett for 2022, hvor man foreslår å øke de frie inntektene til kommunene med 5 mrd. kroner (inkl. distriktstilskudd). I tillegg viser d ett e m ed l em til forslagene til økte bevilgninger til gratis barnehage til femåringer, bedre bemanning i barnehagene, bedre tid og flere miljøarbeidere i grunnskolen, flere universelt

ut-formede skoler, makspris på landets kulturskoler, økte sosialhjelpssatser og kompensasjon til kommunene for å holde barnetrygden utenfor sosialhjelpsberegningen, styrking av skolehelsetjenesten, flere fagstillinger i bar-nevernet, kompensasjon til industrikommuner for bort-fall av eiendomsskatt på verk og bruk, økt tilskudd til gang- og sykkelveier samt bevilgning til oppkjøp av strandsoneeiendommer og fjerning av sjikanøse stengs-ler. D et te m ed l em viser også til det reduserte tilskud-det til private barnehager som er tilpasset å dekke kun faktiske pensjonskostnader.

5.3.1.4 Post 61 Distriktstilskudd Sør-Norge Ko mi teen viser til omtale i Prop. 1 S (2021–2022) og de respektive partiers generelle merknader og har in-gen øvrige merknader.

5.3.1.5 Post 62 Distriktstilskudd Nord-Norge Ko mi teen viser til omtale i Prop. 1 S (2021–2022) og de respektive partiers generelle merknader og har in-gen øvrige merknader.

5.3.1.6 Post 64 Skjønnstilskudd, kan nyttes under kap. 572 post 64

Ko mi teen viser til at den foreslåtte bevilgningen er en reduksjon fra 2021, hovedsakelig som følge av at engangsutbetalingene til kommunene i forbindelse med koronapandemien ikke videreføres, og at skjønns-midler til små kommuner med høye utgifter til ressurs-krevende tjenester foreslås overført til en egen post for 2022. Korrigert for disse forholdene videreføres bevilg-ningen på om lag samme nivå som i 2021.

Ko mi teen s me dl em f ra Rød t viser til Rødts alternative statsbudsjett for 2022, hvor man foreslår å øke bevilgningen på posten med 25 mill. kroner sam-menlignet med regjeringens forslag med formål om å fordele disse til kommuner med under 3 000 innbygge-re med spesielt høye utgifter til innbygge-ressurskinnbygge-revende tjenes-ter.

5.3.1.7 Post 65 Regionsentertilskudd

Ko mi teen viser til omtale i Prop. 1 S (2021–2022) og de respektive partiers generelle merknader og har in-gen øvrige merknader.

5.3.1.8 Post 66 Veksttilskudd

Ko mi teen viser til omtale i Prop. 1 S (2021–2022) og de respektive partiers generelle merknader og har in-gen øvrige merknader.

5.3.1.9 Post 67 Storbytilskudd

Ko mi teen viser til omtale i Prop. 1 S (2021–2022) og de respektive partiers generelle merknader og har in-gen øvrige merknader.

5.3.2 K

AP

. 572 R

AMMETILSKUDDTIL