• No results found

3 TEORETISK RAMMEVERK

3.4 Forretningsinkubasjon - Inkubator og akseleratorprogram som læringsarena

3.4.4 Inkubatorprogramfigur

Etter å ha identifisert faktorer fra teorien om både inkubator og akseleratorprogram som er direkte knyttet til læring og er bevist i tidligere forskningsarbeid å gi verdi og utbytte til de som bruker dem, velger jeg å trekke ut de beste elementene, etter min mening, som jeg antar vil fremme EL på en mest effektiv og best mulig måte. Disse vil jeg slå sammen i en figur som oppsummerer dette. Denne figuren vil vise forslag på hvordan kombinere disse elementene slik at de kan danne en treningsarena for oppstartsselskaper og gründere.

iv Forretningsengel (fra engelsk angel investor eller business angel) er en individuell investor, eller grupper av

individuelle investorer, som gir såkornkapital og varierende mengder av råd til unge bedrifter (Cohen 2013).

De er en viktig del av det entreprenørielle økosystemet. Ofte, men ikke alltid, er de gründere som ønsker å hjelpe neste generasjon gründere. Forretningsengler hjelper sine porteføljeselskaper på en ustrukturert måte ifølge Cohen (2013), ofte ved å gi råd og introduksjoner til potensielle partnere. Mangelen på struktur fører ofte til at forholdet mellom entreprenøren og forretningsengelen begrenser seg til mentorskap og lite aktivt involvering fra investorens side. Forretningsengelkonseptet nevnes her kort bare med den hensikt å plassere og tydeliggjøre forskjellen mellom inkubator og akseleratorprogram (Hoffman & Radojevich-Kelley 2012 referer også til forskningsarbeidet om engleinvestorer til Scarborough, Barringer & Ireland 2010; Osnabrugge &

Robinson 2000; Baer 2010; Mitchell 2010; Hatten 2009; Zimmer, 2009; Lesonsky, 2007).

Figuren (se figur 2 for grafisk illustrasjon) sikter å dra nytte av fordelene fra et inkubator og akseleratorprogram, og derfor inneholder figuren følgende deler:

- kontorplass hvor deltakerne kan jobbe uforstyrret og har tilgang til printere, møterom, postboks og andre nødvendige fasiliteter, samt lokasjonen hvor inkubatorprogrammet fasiliteres (rød firkant i figur 2)

- et program eller forhåndsoppsatt løp som deltakerne skal gjennom, samt et tjenestetilbud til deltakerne som omfatter kurs, rådgivningstjenester, workshops, faglige presentasjoner, paneldiskusjoner og annet nødvendig (lys grønn firkant i figur 2)

- mentorer og veiledningstilbud (mørk grønn firkant i figur 2)

- fasilitere nettverksmuligheter for selskapene med deltakere, relevante partnere, kunder, investorer eksternt og internt i programmet (mørk gul firkant i figur 2)

- sørge for tilgang til kapital i tidlig oppstartsfase, både offentlig og/eller privat (lilla firkant i figur 2)

- ha en begrenset varighet med tydelig slutt (demoday for eksempel) som sørger for en exit, hvor nye leietakere kan komme inn med friskt blod og gir et mål å jobbe opp mot (blå  pil  ”exit  – begrenset  varighet”  i figur 2)

Selskapene som ønsker å delta i et inkubatorprogram, må sende inn skriftlig søknad (illustrert   i   figur   2   i   den   oransje   boksen   ”søknad”) hvor de forteller hvem de er, hva motivasjonen for å søke er, samt grunner for hvorfor de ønsker å være med. De må også oppfylle visse krav og dermed gå gjennom en seleksjonsprosess hvor de screenes basert på disse kravene. Kravene kan variere etter type inkubatorprogram og kan være i form av sektor og industri, hvilken fase bedriften er i osv. Seleksjonskriteriene skal sørge for en viss kvalitet på deltakerne, gi tydelige signaler om merkevaren inkubatorprogrammet bygger på og hva som dermed tilbys, for å sørge for at selskaper og personer samsvarer med profilen til inkubatorprogrammet. På denne måten kan en også ta sikte på å oppnå at ”riktige” personer skal ha muligheten til å bygge et læringsmiljø ved å ha noe til felles, som kan tenkes å gi et bedre læringsutbytte for alle parter. Seleksjonsprosessen illustreres av den oransje pilen som peker inn mot den stiplete, blå rammen som tydelig setter rammene rundt inkubatorprogrammet. Den indikerer at potensielle deltakere må gjennom en prosess –

søknad og seleksjon, før de eventuelt kommer inn i rammen, som utgjør inkubatorprogrammet. Inkubatorprogrammet består av de ovenfor nevnte delene. Den blå exit-pilen indikerer at prosessen må ta slutt en gang, og deltakerne må avslutte oppholdet i programmet.

Jeg foreslår følgende grafiske fremstilling for et inkubatorprogram:

Figur 2 - Inkubatorprogram

De ulike elementene eller  ”byggeklossene” i form av firkanter er ikke strukturerte i verken rekkefølge eller sekvens, men er visualisert mer løsrevet fordi jeg mener de alle bør være en del av et inkubatorprogram. Men ingen av disse er påvist å ha en større eller mindre viktighet enn andre. Dette er hva jeg ønsker å teste i praksis på TINC-caset. Så per nå ser de ut til å være like store, som betyr at de 6 utgjør en like stor del av programmet i forhold til viktighet for at det skal bli vellykket. Disse 6 delene, som er avgjørende for å gjennomføre et vellykket inkubatorprogram, utvikler seg også i samspill med hverandre. Pilene som går fra den grå sirkelen   ”inkubatorprogram”   ut   til   firkantene   og   tilbake, illustrerer at det er en sammenheng mellom de ulike firkantene som ikke er klart påvist, og at det er et samspill som bør undersøkes videre (representert med pilene i den grå sirkelen  ”inkubatorprogram”).  

En kontorplass alene gir ikke noen stor og unik verdi for deltakerne alene, men kontorplass i kombinasjon med alle de andre 4 delene kan resultere i en unik kombinasjon. Det at de er i samspill med hverandre, mener jeg vil gjøre at de løfter hverandre opp og forbedrer verdien

sin. Denne toveisvirkningen illustrerer at de 5 delene er unike når de er i en pakke, de påvirker hverandre. Inkubatorprogrammet skal ikke være en lineær prosess deltakerne beveger seg gjennom, men den skal være en prosess med en tydelig slutt, som er satt på forhånd, før oppstart. Mentor, veiledning og tjenestetilbudet, samt nettverkingen, tilgangen på kapital og programmet er kontinuerlig pågående gjennom hele programmet og bør kunne hoppes frem og tilbake på. Derfor er inkubatorprogrammet visualisert som en grå sirkel med sirkulær pil i som viser at disse elementene bakes inn og blir til én prosess. Figuren tar ikke for seg hvordan dette blir gjort.