• No results found

Vil du delta i forskningsprosjektet:

“The unintended side effects of measures to prevent radicalization and violent extremism”?

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt hvor formålet er å undersøke mulige utilsiktede og uønskede bivirkninger ved tiltak for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. I dette skrivet gir jeg deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Formål

Jeg er masterstudent i Peace and Conflict studies ved Universitet i Oslo. I min masteroppgave tar jeg for meg tiltakene i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig

ekstremisme som ble laget i kjølvannet av 22.juli-terroren. Denne handlingsplanen kom i 2014, og foreløpig siste oppdatering av denne kom i mars 2020 og gir status for tiltakene per oktober 2019.

Det jeg særlig er opptatt av er mulige utilsiktede og uønskede bivirkninger av de enkelte tiltakene og hvorvidt det finnes dokumentasjon for at det har oppstått slike bivirkninger som følge av noen av de tiltakene som er satt i verk i handlingsplanen.

Jeg undersøker flere av tiltakene systematisk og ser etter skriftlige kilder (rapporter,

handlingsplaner, evalueringer) og leter også etter forskning på enkelttiltak. I tillegg intervjuer jeg sentrale muntlige kilder med kunnskap om enkelttiltak og kilder som er tett på

evaluering/forskning på de ulike tiltakene. Noen ganger vil det kunne være snakk om å lete etter empiriske funn, mens det andre ganger vil være behov for å diskutere mulige

bivirkninger av tiltakene fordi de rett og slett ikke har vært satt i verk så lenge at det er mulig å finne sikre data på dette. Prosjektet avsluttes ved utgangen av august 2020.

Foreløpige forskningsspørsmål:

Hva er de mulige utilsiktede bivirkningene og negative konsekvensene av tiltakene i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme?

Er det dokumentert utilsiktede og uønskede bivirkninger av tiltakene i regjeringens handlingsplan?

I hvor stor grad er tiltakene i handlingsplanen mot radikalisering og voldelig

ekstremisme evaluert eller forsket på? Og herunder: I hvilken grad er det mulig å måle uforutsette bivirkninger av forebyggende tiltak mot radikalisering og voldelig

ekstremisme?

Hvilke forebyggingsmekanismer er mest fremtredende i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme

Opplysningene jeg samler inn er tenkt brukt i forbindelse med mastergradsprosjektet og i en eventuell artikkel.

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?

Universitetet i Oslo er ansvarlig for prosjektet. Veilederen min er Tore Bjørgo, leder for C-REX, Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Hvorfor får du spørsmål om å delta?

Du blir spurt om å delta fordi du har en rolle der du arbeider med forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. I noen tilfeller har jeg innhentet dine kontaktopplysninger fra din arbeidsgiver. I andre tilfeller er dette kjent via offentlig informasjon.

Hva innebærer det for deg å delta?

Hvis du velger å delta i prosjektet, innebærer det at du deltar i et intervju på telefon, skype eller via epost. Det vil ta opp til en time. Spørsmålene vil i stor grad være sendt deg via epost på forhånd og vil i stor grad knyttes til din kjennskap til eventuelle utilsiktede og uønskede konsekvenser av tiltak for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

For å sikre at jeg gjengir intervjuet korrekt, vil jeg benytte med av lydopptak av samtalen. Jeg vil i tillegg ta notater underveis.

Dersom jeg velger å sitere deg i oppgaven min, vil jeg sende deg eventuelle sitater på forhånd for godkjenning.

Det er frivillig å delta

Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du velger å delta, kan du når som helst trekke

samtykket tilbake uten å oppgi noen grunn. Alle dine personopplysninger vil da bli slettet. Det

vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg. Du kan trekke tilbake ditt samtykke pr epost til meg.

Ditt personvern – hvordan jeg oppbevarer og bruker dine opplysninger

Det er kun undertegnede som vil ha tilgang til dine personopplysninger. Jeg vil bare bruke opplysningene om deg til formålene jeg har fortalt om i dette skrivet. Jeg behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket.

Det vil ikke publiseres identifiserende opplysninger fra mitt intervju med deg dersom du ikke godkjenner dette på forhånd.

Hva skjer med opplysningene dine når jeg avslutter forskningsprosjektet?

Notater og opptak fra intervjuene og vil bli slettet etter at prosjektet avsluttes. Kun

opplysninger som intervjuobjektet har gitt godkjenning om til bruk i oppgaveteksten, vil være tilgjengelig i etterkant.

Dine rettigheter

Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til:

- innsyn i hvilke personopplysninger som er registrert om deg, og å få utlevert en kopi av opplysningene,

- å få rettet personopplysninger om deg, - å få slettet personopplysninger om deg, og

- å sende klage til Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger.

Hva gir meg rett til å behandle personopplysninger om deg? Jeg behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke

Hvor kan jeg finne ut mer?

Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med Student Thomas Kjelling Nybø, tlf 95 77 39 11 eller e-post: thomas_nyboe@hotmail.com Veileder Tore Bjørgo, e-post: tore.bjorgo@c-rex.uio.no

Personvernombud ved UiO, e-post: personvernombud@uio.no

Med vennlig hilsen Thomas Kjelling Nybø

---

Samtykkeerklæring

(jeg ber om at du sender meg en epost der du bekrefter ditt samtykke i dette)

Jeg har mottatt og forstått informasjon om mastergradsprosjektet «Når gode intensjoner gjør vondt verre - de utilsiktede bivirkningene og negative konsekvensene av tiltak for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme» og har fått anledning til å stille spørsmål. Jeg samtykker til å delta i intervju og at opplysninger om meg publiseres etter godkjenning fra meg pr epost. Jeg samtykker til at mine opplysninger behandles frem til prosjektet er avsluttet.

(Navn på deltaker)