• No results found

4 METODE OG MATERIALINNSAMLING

4.3 I NFORMANTENE

For å komme i kontakt med aktuelle spillgrupper henvendte jeg meg til lederen for studentforeningen Imladris. Han satte meg i kontakt med spillederen for ei gruppe som hadde uttrykt interesse for å være med på prosjektet mitt. Lederen for Imladris visste hva det var jeg ønsket å undersøke, men han avslørte ikke dette for spillgruppa han henviste meg til. Som nevnt avslørte heller ikke jeg annet enn at jeg var interessert i å undersøke rollespill og språk første gang jeg kontaktet spillgruppa. Et litt morsomt poeng da jeg først snakket med denne gruppa, var at spilleder litt engstelig spurte meg om det gjorde noe at de snakket en del engelsk. Jeg sa selvfølgelig at det ikke var noe problem.

Den andre spillgruppa fikk jeg høre om via gamle bekjente fra min tid som frivillig på Studenthuset driv A/S. Siden jeg kjente flere av spillerne fra før, tok jeg sjansen på å møte opp på det tidspunktet da de vanligvis pleier å spille. Jeg møtte imidlertid bare en av spillerne, derfor jeg tok kontakt med gruppas spilleder for å høre om de ville være med på prosjektet.

Spilleder snakket med de andre på gruppa og kontaktet meg deretter før de skulle spille.

Denne spillgruppa fikk heller ikke vite hva jeg skulle undersøke før jeg hadde opptaket i boks.

Opptakene jeg gjorde av disse to spillgruppene var, som nevnt tidligere, av en slik art at jeg vurderte det som unødvendig å skaffe flere informanter. Gruppene representerer også, slik jeg ser det, ulike deler av rollespillmiljøet. Subkulturer organiseres etter et mønster der kjernen utgjøres av de som mesterer subkulturens livsverden fullt ut. Utenom kjernen skapes det en sone av folk som bare delvis har tatt til seg subkulturens stilelementer (jf. kap. 2.5). Slik jeg oppfatter de to spillgruppene, vil jeg påstå at Imladris-gruppa tilhører kjernen i rollespillmiljøet, mens Driv-gruppa befinner seg et stykke ut i den sonen som omgir subkulturens kjerne. Jeg vil gi en nærmere beskrivelse av begge spillgruppene for bedre å illustrere dette.

4.3.1 Imladris-gruppa

Denne gruppa besto av fem gutter da jeg gjorde det første opptaket (informant A–E). Da jeg noe senere kontaktet dem for å gjøre enda et opptak, hadde de fått et nytt medlem (F) slik at gruppa nå har seks medlemmer. Spillgruppa har eksistert i 2–2 ½ år, men ikke alle informantene har vært medlemmer av gruppa like lenge; informant C og F er forholdsvis nye medlemmer. Informantene ble kjent med hverandre hovedsakelig gjennom

student-foreningene Imladris og Ruphus.22 Det er altså først og fremst informantenes interesse for rollespill som har ført dem sammen. Informant D forteller følgende om hvordan han ble kjent med de andre i gruppa:

Jeg var så heldig å være nabo med en som var medlem av Imladris. Jeg ble med på en kapanje [sic] der jeg møtte de jeg spiller med nå. Jeg føler at jeg møtte rollene deres før jeg møtte personene bak rollene. Vi var alle mer intresert [sic] i å spille spillet enn hvem vi spilte det sammen med. Jeg husker godt at han som ledet spillet presenterte seg for meg første gang nettopp som DM og ikke med navn. Jeg skrev opp hvilken person som spilte hvilken rolle for å huske hva alle het i virkeligheten.23

Da opptakene ble gjort, møttes spillgruppa som regel to ganger i uka for å spille rollespill.

Vanligvis spiller de rollespill som ”Dungeons & Dragons” (D&D) og ”World of Warcraft”

(WoW). I tillegg møtes flere av informantene jevnlig utenom spillkveldene, helst på Ruphus eller hjemme hos en av informantene. Ofte vil samtalene da dreie seg om rollespill eller andre typer spill. Det er kun informant C som sier han ikke kjenner de andre så godt ennå slik at han ikke er så mye sammen med de andre utenom spillkveldene.

Informantene i Imladris-gruppa er i alderen 21–25 år. De er fra ulike steder i landet, men alle er studenter ved Universitetet i Tromsø, selv om de fleste studerer forskjellige fag.

Informantene oppgir mange av de samme fritidsinteressene. Samtlige nevner at de liker å spille dataspill og rollespill på fritiden. Tre av informantene sier også at de liker å lese fantasy- og science fiction-bøker, mens to informanter angir at de er interessert i film. En av informantene sier han driver med undervannsrugby.

I uformell samtale med informantene i forkant av opptakene fikk jeg vite litt mer om deres bakgrunn som rollespillere. Informant E begynte å spille rollespill allerede som 11-åring, men først da han var ca. 14 år, begynte han å spille på engelsk, siden han da var i stand til å lese rollespillbøker på engelsk. Informant E fortalte meg dessuten i forkant av første opptak at han føler at engelsk blir førstespråket hans når han spiller rollespill. Informant B begynte å spille rollespill da han var 17 år. Han fortalte ellers at engelskkunnskapene hans i stor grad er en følge av at han har sett mye på engelskspråklige kanaler på TV, f.eks. tegneseriekanaler og

22 Mens Imladris er en ren spillforening, er Ruphus en mer sosial og generell studentforening. Felles for begge foreningene er at de tilbyr studentsosiale områder med sofaer, bord, mikrobølgeovn og lignende. Både Imladris og Ruphus er derfor svært attraktive rom til bruk ved rollespill. For øvrig samarbeider foreningene ofte om arrangement, som laiv, altså levende rollespill, og filmvisninger (Opplysninger fra lederen av Imladris).

23 DM er en forkortelse for Dungeon Master, som er ordet rollespillsystemet ”Advanced Dungeons and Dragons”

Discovery Channel. Også de andre medlemmene i spillgruppa har spilt rollespill i flere år. Det er kun informant A som aldri har spilt rollespill før han ble medlem av spillgruppa.

Et av bakgrunnsspørsmålene jeg stilte informantene i spørreskjemaet, handlet om hvor de kommer fra og hvilken dialekt de snakker (se vedlegg 3). Årsaken til at jeg ville ha svar på dette var at jeg håpet det ville hjelpe meg å skille spillerne fra hverandre når jeg skulle transkribere opptakene. Imidlertid førte spørsmålet til at jeg fikk vite at informant C har både norsk og amerikansk statsborgerskap, selv om begge foreldrene er norske. Han har bodd til sammen tre år i USA. Da jeg skulle gjøre det andre opptaket av gruppa, opplyste C meg om at også informant F har amerikansk bakgrunn og/eller statsborgerskap. Selv nevnte ikke F noe om dette, men av de få ytringene han produserer i løpet av opptakene, hører man at han har en utpreget amerikansk aksent. I tillegg nevnte informant C at han bruker å snakke engelsk også utenom rollespillingen, særlig med en russisk kamerat til tross for at vedkommende snakker godt norsk. Samtalene på engelsk kan dreie seg om alt mulig. Informant E nevnte at også han pleier å snakke engelsk med en venn av C, men at samtalene med denne personen stort sett dreier seg om rollespill.

4.3.2 Driv-gruppa

Også denne spillgruppa består av seks gutter (informant Q–V). Jeg kjenner til fire av informantene fra den tiden jeg jobbet på Studenthuset driv A/S (2000–2004). Så vidt det er meg bekjent, spilte enkelte av informantene rollespill også da, men gruppa har byttet medlemmer flere ganger siden den tid. Med den sammensetningen gruppa har nå, har den eksistert i ca. ni måneder. Informantene kjenner hverandre gjennom frivillig arbeid på studenthuset og ellers gjennom felles venner. Også denne gruppa spiller ”Dungenons &

Dragons”, men dette rollespillet har svært mange variasjonsmuligheter slik at rollespillverdenen til Driv-gruppa er svært ulik rollespillverdenene til Imladris-gruppa.

Informantene virker litt uenige om hvor ofte gruppa møtes for å spille. Tre av spillerne sier de møtes hver søndag, mens de andre tre spillerne sier at de spiller omtrent tre av fire søndager.

Spilleder understreket for meg at for denne spillgruppa er det sosiale like viktig som selve rollespillingen. I løpet av spillkvelden tar de flere pauser i spillingen i tillegg til at de gjerne bestiller pizza.

Informantene i Driv-gruppa er i alderen 22–28 år, og også de er fra ulike kanter av landet.

Fem av informantene er studenter, mens én jobber fulltid. Også de andre har deltidsjobber ved

siden av studiene. Ingen av informantene studerer det samme. For øvrig oppgir alle informantene at de ofte møtes utenom spillkveldene, gjerne på studenthuset. Når det gjelder fritidsinteresser nevner selvfølgelig alle informantene rollespill, men til forskjell fra Imladris-gruppa oppgir disse informantene også en rekke andre fritidsinteresser i tillegg til rollespill, dataspill, bøker og film. Informantene i Driv-gruppa sier de er interesserte i politikk, fotball, snøbrett, musikk, jenter, kafébesøk og idrett generelt. Ingen av informantene nevner noe om at de har en spesiell tilknytning til et engelskspråklig land.

4.3.3 Oppsummering – gruppenes plass i subkulturen

Som vi har sett, består hver spillgruppe av seks gutter.24 Informantene er rekruttert fra to ulike steder. Den ene spillgruppa tilhører Imladris som er en studentforening for folk som er interessert i rollespill og lignende, mens den andre gruppa har kommet sammen på eget initiativ uten å tilhøre noen forening eller organisasjon. Informantene er for øvrig på samme alder, kommer fra ulike steder i landet og flertallet av dem er studenter, men i motsetning til Imladris-gruppa oppgir flere i Driv-gruppa at de har jobb i tillegg til studiene. Det som hovedsakelig skiller gruppene, utenom det faktum at Imladris-gruppa tilhører en forening, er hyppigheten av rollespillingen og til en viss grad fritidsinteressene. Imladris-gruppa oppgir at de spiller minst to ganger i uka, mens Driv-gruppa møtes cirka tre ganger i måneden. Når det gjelder fritidsaktiviteter, oppgir Driv-informantene flere og andre interesser enn Imladris-informantene. Slik jeg ser det er det mulig å regne de fritidsinteressene Imladris-informantene oppgir, rollespill, dataspill, lesing av fantasy- og science fiction-bøker, til den samme subkulturen eller det samme domenet. Driv-informantene på sin side oppgir også interesser som jeg vil påstå hører til utenfor denne kulturen. På grunnlag av dette vil jeg hevde at Imladris-gruppa kan sies å tilhøre kjernen i en rollespillkultur, mens Driv-gruppa vil befinne seg et stykke unna kjernen. Dette kan antakelig ha betydning for gruppenes spillestil.