• No results found

/ GASSUTSLIPP PÅ INDUSTRIANLEGG

In document 2014 Nasjonalt risikobilde (sider 122-126)

RISIKOOMRÅDE / FARLIGE STOFFER

SCENARIO 12.1 / GASSUTSLIPP PÅ INDUSTRIANLEGG

TABELL 34. Vurdering av usikkerhet knyttet til anslagene for sannsynlighet og konsekvenser.

Usikkerhetsvurdering

INDIKATORER PÅ KUNNSKAPSGRUNNLAGET FORKLARING

Tilgang på relevante data og erfaringer. Erfaringsdata fra ulykker nasjonalt og internasjonalt. Mye data fra tilsyn og oppfølging av industrianlegg (storulykkeforskriften).

Forståelse av hendelsen som analyseres (hvor kjent og utforsket er fenomenet).

Gassutslipp vurderes som et relativt kjent og utforsket fenomen sammenlignet med øvrige type hendelser som er analysert i NRB.

Modellering basert på reelle værobservasjoner i området.

Enighet blant ekspertene (som har deltatt i risikoanalysen). Ingen store uenigheter blant ekspertene.

Resultatenes sensitivitet

I hvilken grad påvirker endringer i forutsetningene anslagene for sannsynlighet og konsekvenser?

Den sentrale forutsetningen for sannsynlighetsvurderingen er at gassutslippet forårsakes av en systemsvikt ved anlegget.

Konsekvensene , særlig for liv og helse, er avhengig av mengde utslipp, varighet, tidspunkt på døgnet, vær- og vindforhold og varsling.

Resultatenes sensitivitet vurderes som moderat.

Samlet vurdering av usikkerhet Usikkerheten knyttet til vurderingene av sannsynlighet og konsekvens vurderes som moderat.

SCENARIO 12.1 / GASSUTSLIPP PÅ INDUSTRIANLEGG

TABELL 35. Plassering av scenarioet i risikomatrise.

«Gassutslipp på industrianlegg» – samlet risiko

SVÆRT STORE STORE

MIDDELS

SMÅ SVÆRT SMÅ

SVÆRT LAV LAV MIDDELS HØY SVÆRT HØY

Liten usikkerhet

Moderat usikkerhet

Stor usikkerhet

Gassutslippsscenarioet vurderes å ha svært lav sannsynlighet og middels samfunnsmessige konsekvenser.

Usikkerheten knyttet til resultatene vurderes som moderat.

KONSEKVENSER

SANNSYNLIGHET

S C E N A R I O

12.2 Brann i tanklager ved by

En uønsket hendelse innenfor risikoområdet «farlige stoffer» er en voldsom brann i tilknytning til et tanklager som ligger ved en større by. For å belyse hvor alvorlige konsekvensene av en slik hendelse kan bli, er det gjennomført en risikoanalyse av et konkret scenario.

Risikoanalysen ble gjennomført vinteren 2011.

Værforhold Klart vær og noen plussgrader.

Tidspunkt Desember i etter-middagsrushet.

Vindstyrke Vindstille.

Hendelsesforløp

• Eksplosjonsartet brann ved lossing av bensin fra tankskip til landtanker.

• Raskt utviklende brann i både landtankene og på piren hvor tankskipet ligger fortøyd.

• Rask overtenning av tankskipet med til sammen 7 000 m³ diesel og 11 000 m³ bensin.

• Etter et kvarter tar to landtanker fyr – hver med 20 000 tonn bensin og dette utvikler seg til en eksplosjonsartet brann.

• Ukontrollert brann, full alarm og evakuering av oljeterminalen .

Lokalisering Oljeterminal i storby nær tett-bebyggelse og viktig infrastruktur i form av europavei, jernbane og en containerterminal.

Forutsetninger for scenarioet

Vurdering av sannsynlighet

Det er gjort en vurdering av sannsynligheten for en katastrofal brann i tilknytning til lossing av bensin fra tanks skip til landtanker på et større tanklager. Dette forventes å inntreffe en gang i løpet av 1 000 år, noe som gir en sannsynlighet på 0,1 % for at det inntreffer i løpet av et år. I Nasjonalt risikobilde (NRB) faller dette sannsynlighets-anslaget inn under kategorien middels sannsynlighet (1 gang i løpet av 100 til 1 000 år).

Anslaget bygger på foreliggende informasjon og kunnskap, blant annet innhentet fra tilsyn med storulykkevirksomheter 119, rapporteringer fra virksom-hetene og ulykkesstatistikk. Det finnes også eksempler på lignende hendelser fra utlandet. Usikkerheten knyttet til vurderingen av sannsynligheten for den uønskede hendelsen vurderes i NRB som liten.

119 Virksomheter som håndterer farlige kjemikalier og som omfattes av storulykkeforskriften.

TABELL 36. Skjematisk presentasjon av resultater fra risikoanalysen.

Sannsynlighetsvurdering

SVÆRT

LAV LAV MIDDELS HØY SVÆRT

HØY FORKLARING Sannsynlighet for at hendelsen

kan inntreffe i løpet av ett år: 0,1 %

En gang i løpet av 1 000 år basert på

eksisterende informasjon og analyser av industribranner.

Konsekvensvurdering

SAMFUNNSVERDI KONSEKVENS TYPE SVÆRT

SMÅ SMÅ MIDDELS STORE SVÆRT STORE

Liv og helse

Dødsfall

5–20 omkomne som direkte eller

indirekte konsekvens.

Skader og sykdom

20–100 skadde eller syke som direkte

eller indirekte konsekvens.

Natur og miljø Langtidsskader Ikke relevant.

Økonomi Finansielle og

materielle tap

10–50 milliarder kroner.

Samfunns stabilitet

Sosial uro

Katastrofebrann, spørsmål om ansvar,

reaksjoner som harme og mistillit.

Påkjenninger i

dagliglivet

Evakuering av et fåtall personer kan

være nødvendig, store forstyrrelser for fremkommelighet og transport.

Styringsevne og kontroll

Svekket nasjonal

styringsevne Ikke relevant.

Svekket kontroll

over territorium Ikke relevant.

SAMLET VURDERING

AV KONSE KVENSER

Totalt sett store konsekvenser.

Liten usikkerhet

Moderat usikkerhet

Stor usikkerhet

Vurdering av konsekvenser

De samfunnsmessige konsekvensene av det gitte scenarioet vurderes som små. Scenarioet vil først og fremst true samfunnsverdien økonomi. Usikkerheten knyttet til vurderingene av de ulike konsekvenstypene varierer fra liten til moderat. Samlet sett vurderes usikkerheten som liten sammenlignet med øvrige vurderinger i NRB.

Liv og helse

De direkte dødsfallene vil i hovedsak inntreffe som følge av brann- og røykskader, og scenarioet antas å føre til mellom 5 og 20 dødsfall. Antallet alvorlig skadde eller syke som direkte eller indirekte følge av brannen, antas å ligge i kategorien fra 20–100. Av disse vil et betydelig antall men-nesker med kroniske luftveissykdommer, for eksempel kols og astma, i større deler av byen kunne bli syke, og i noen tilfeller kanskje dø av røykskader. Røykskader vil være den mest dominerende årsaken til skader og sykdom.

Trafikkskader som følge av trafikkaos i de mest berørte områdene kan heller ikke utelukkes. Vurderingene er basert på erfaringer fra tidligere uønskede hendelser med store eksplosjonsartede branner. Usikkerheten knyttet til anslagene vurderes som liten.

Natur og miljø

Utslipp av olje til sjøen vil sette spor, men skadeomfanget antas å være begrenset både arealmessig og når det gjelder langtidsskader. Luftforurensning som følge av røyk og sot vil kunne få betydning for lokalmiljøet, men effekten vil være kortvarig. Usikkerheten for å anta dette vurderes som liten og er basert på erfaringer fra tidligere uønskede hendelser med akutte utslipp.

Økonomi

Det totale økonomiske tapet antas å være betydelig. De direkte kostnadene knytter seg blant annet til tap av et stort volum bensin og diesel, ødeleggelser på tankskip, tank-anlegg og kaitank-anlegg, og tap som følge av redusert arbeids-styrke og ødelagte lokaler på anlegget. Opprensing, repara-sjoner og forsterkning vil også medføre store kostnader. De indirekte kommersielle kostnadene er knyttet til blant annet tapt omsetning. Basert på tall fra tidligere katastrofebranner

anslås det samlede økonomiske tapet, inkludert oppbygging, ved et slikt scenario å ligge mellom 5 og 50 milliarder kroner. Usikkerheten knyttet til anslagene vurderes som liten.

Samfunnsstabilitet

Scenarioet antas ikke å skape vesentlig sosial uro. Det forventes uro og til dels kaotiske forhold på grunn av stor røykutvikling, stengte veier osv., og dette vil være en stor utfordring da det berører et stort antall mennesker (over 100 000). Spørsmål om ansvar og eventuelle syndebukker antas å gjøre seg gjeldende og vil kunne medføre reaksjoner som harme og mistillit til myndigheter og virksomhetseiere.

Scenarioet vil medføre store forstyrrelser i hverdagen for et stort antall mennesker i akuttfasen. Det vil ta noen dager å få kontroll på brannen. Store mengder røyk kan føre til at skoler og barnehager stenges for en kortere periode, og folk blir anmodet om å holde seg innendørs. Evakuering kan være nødvendig for et mindre antall personer i naboområdet til tanklageret. Dette får dermed også betydning for et større antall mennesker som blir hjemme fra arbeid. Fordi anlegget som brenner dekker en stor del av Norges behov for drivstofforsyning kan det tenkes at folk vil være bekymret for ikke å få tak i drivstoff, og dermed for-søke å fylle opp lagre privat. Framkommelighet for personer og gods på vei og jernbane vil stoppe opp i akuttfasen og bli regulert så lenge brannen pågår. Dette vil være en stor utfordring da det berører både innbyggere i denne delen av byen (over 100 000), et stort antall pendlere, samt reisende og annen trafikk ut og inn av landet. Også båt- og ferje-trafikk i havneområdet antas å bli berørt.

Vurderingene er basert på sektoranalyser og erfaringer fra store branner/katastrofebranner, og usikkerheten vurderes som moderat.

Styringsevne og territoriell kontroll

Scenarioet antas ikke å få betydning for nasjonal styrings-evne eller kontroll over territorium.

In document 2014 Nasjonalt risikobilde (sider 122-126)