• No results found

EIDFJORD, AUGUST 1988

In document 2014 Nasjonalt risikobilde (sider 151-154)

Ruteflygning – ulykke og aktivitet

EIDFJORD, AUGUST 1988

Den største ulykken i vegtrafikken til nå skjedde 15. august 1988 da en svensk buss med 34 skolebarn og foreldre kjørte inn i tunnel-veggen ved utgangen av Måbøtunnelen på Rv 7 i Eidfjord kommune.

Ulykken skyldtes slitte bremser som sviktet i den lange nedover-bakken. Sjåføren valgte selv å legge bussen i tunnelveggen for å stanse fartsøkningen. Totalt omkom 16 mennesker, hvorav tolv barn i 11-12-årsalderen og fire voksne (foreldre og bussjåføren). 18 men-nesker ble skadet.

FOTO NTB/SCANPIX

S C E N A R I O

15.1 Skipskollisjon på Vestlandskysten

En uønsket hendelse innenfor risikoområdet «skipsulykker» er en kollisjon mellom to skip. For å belyse hvor alvorlige konsekvensene av en slik hendelse kan bli, er det gjennomført en risikoanalyse av et spesifikt alvorlig scenario.

Risikoanalysen ble gjennomført høsten 2010.

Følgehendelser

• Totalutslipp på 100 000 tonn råolje i påfølgende døgn.

• Overflatebrann rundt tanker og

cruiseskip.

• Brann om bord i cruiseskipet.

Lokalisering Fedjeosen, nord-vest for Bergen.

Forutsetninger for scenarioet

Hendelsesforløp

Cruiseskip med 2 350 personer om bord får blackout i det elektriske anlegget og full motorstans. Skipet kolliderer med en fart på 10–12 knop med en fullastet oljetanker med et mannskap på 22 personer.

Værforhold Havtåke (tåke som oppstår ved at varm, fuktig luft driver over en kald overflate) gir begrenset sikt.

Tidspunkt

Midten av mai, kl. 04.00.

Vindstyrke

Nordvestlig laber bris, 5 m/s.

Havstrøm 1 knop nordlig (sammensatt strøm-bilde pga. tidevann).

Vanntemperatur 10 °C.

Luft temperatur 6–8 °C.

Vurdering av sannsynlighet

Det er gjort en vurdering av sannsynligheten for kollisjon mellom oljetanker og et større passasjerskip, med utslipp av ca. 100 000 tonn råolje i det aktuelle området. Dette forventes å inntreffe en gang i løpet 1 000 år, dvs. at sannsynligheten er 0,1 prosent for at det inntreffer i løpet av et år. I Nasjonalt risikobilde (NRB) faller dette sannsynlig-hetsanslaget inn under kategorien middels sannsynlighet (1 gang i løpet av 100 til 1 000 år).

Anslaget bygger i hovedsak på vurdering av eksisterende risikoanalyser av skipsulykker langs norskekysten.168

Datagrunnlaget for disse analysene er internasjonal ulykkes-statistikk, korrigert for norske forhold med hensyn til ulykkesfrekvenser, ulykkestyper, trafikk, seilingsleder etc.

Sannsynligheten for en skipskollisjon alene er høyere enn sannsynligheten for en skipskollisjon med oljetanker og et cruiseskip. Med utgangspunkt i analyser av ulike typer skips-kollisjoner, sannsynlighet for ulykker på ulike steder langs kysten, samt økning i cruisetrafikken, er sannsynligheten for kombinasjonen med cruiseskip og oljetanker vurdert.

Usikker heten knyttet til vurderingen av sannsynligheten for den uønskede hendelsen vurderes i NRB som moderat.

168 Det Norske Veritas (2010): Analyse av sannsynlighet for akutt oljeutslipp fra skipstrafikk lang kysten av Fastlands-Norge, rapport for Kystverket, Beredskapsavdelingen, DNV-rapport 2010–0085.

TABELL 46. Skjematisk presentasjon av resultater fra risikoanalysen.

Sannsynlighetsvurdering

SVÆRT

LAV LAV MIDDELS HØY SVÆRT

HØY FORKLARING Sannsynlighet for at hendelsen

kan inntreffe i løpet av ett år: 0,1 %

En gang i løpet av 1 000 år basert på

eksisterende risikoanalyser av skipsulykker langs norskekysten.

Konsekvensvurdering

SAMFUNNSVERDI KONSEKVENS TYPE SVÆRT

SMÅ SMÅ MIDDELS STORE SVÆRT STORE

Liv og helse

Dødsfall

20–100 omkomne som direkte eller

indirekte konsekvens.

Skader og sykdom

100–500 skadde eller syke

som direkte eller indirekte konsekvens.

Natur og miljø Langtidsskader

1 000 km langt tilgriset kyst område,

verneverdige områder.

Økonomi Finansielle og

materielle tap

10–50 milliarder kroner.

Samfunns stabilitet

Sosial uro

Vanskelig å unnslippe,

svært stort omfang av utslipp og personer involvert, forventninger til krisehåndteringen, reaksjoner som sinne, aggresjon og avmakt.

Påkjenninger i

dagliglivet

Evakuering av fåtall personer kan være

nødvendig, seilingsleder kan stenge.

Styringsevne og kontroll

Svekket nasjonal

styringsevne Ikke relevant.

Svekket kontroll

over territorium Ikke relevant.

SAMLET VURDERING

AV KONSE KVENSER

Totalt sett store konsekvenser.

Liten usikkerhet

Moderat usikkerhet

Stor usikkerhet

Vurdering av konsekvenser

De samfunnsmessige konsekvensene av det gitte scenarioet vurderes som store. Scenarioet vil først og fremst true samfunnsverdiene natur og miljø, og økonomi.

Usikkerheten knyttet til vurderingene av de ulike konse-kvens typene varierer fra liten til moderat. Samlet sett vurderes usikkerheten som liten sammenlignet med øvrige vurderinger i NRB.

Liv og helse

At det vil gå liv tapt som følge av det gitte scenarioet er svært trolig. Antall dødsfall avhenger av om det brenner rundt deler av eller hele cruiseskipet, hvor lang tid det tar før brannen får gjennomslag, samt hvordan brannen om bord utvikler seg. I verste fall vil alle om bord på tankskipet omkomme, men da med forutsetning at brannen tar helt overhånd. De direkte dødsfallene vil i hovedsak inntreffe som følge av brann- og røykskader, og kollisjonsscenarioet antas samlet sett å føre til mellom 20–100 dødsfall. Antallet alvorlig skadde eller syke som direkte eller indirekte følge av kollisjonen, antas å ligge i kategorien fra 100–500.

Røykskader vil være den mest dominerende årsaken til skader og sykdom. Vurderingene er basert på erfaringer fra blant annet ulykken med Scandinavian Star og tidligere uønskende hendelser, hvor det har vært store oljeutslipp og folk har havnet i vannet, og likevel blitt berget.

Usikkerheten knyttet til anslagene vurderes som liten.

Natur og miljø

Vestlandskysten av Norge er et sammensatt kystområde og de største konsekvensene ved et slikt scenario vil først og fremst dreie seg om langtidsskader på natur og miljø.

Omfanget av et slikt utslippsscenario vil avhenge av type olje som slippes ut og dens egenskaper, værforholdene de nærmeste dagene og mengden olje man vil kunne få tatt opp i løpet av de nærmeste døgnene. Med et anslag på ca. 1 000 km tilgriset kystområde, vil scenarioet få miljøeffekter med flere års varighet. Sjøfugl, kystfisk, verneverdige kultur-minner og miljøsårbare områder rammes spesielt. Usikker-heten for å anta dette vurderes som liten og er basert på erfaringer fra tidligere uønskede hendelser.

Økonomi

Det totale økonomiske tapet antas å være betydelig. De direkte kostnadene knytter seg blant annet til tap av last og skip, samt materielle ødeleggelser på skip og land-anlegg. Forstyrrelser og stans i fiske og fiskeoppdrett vil medføre store finansielle tap. Kostnader knyttet til opp-rydning er vanskelig å anslå presist da dette i stor grad avhenger av hvor lang tid opprensningen tar, hvor raskt området restitueres og om man må stenge seilingsleder.

Et eventuelt langvarig omdømmetap for både turisme og fiskerinæringen vil også ha betydning for det finansielle tapet. Basert på tall fra tidligere uønskede hendelser antas det samlede økonomiske tapet ved et slikt scenario å ligge på mellom 10 og 50 milliarder kroner. Usikkerheten knyttet til anslagene vurderes som liten.

Samfunnsstabilitet

Omfanget av både utslipp og antall direkte involverte personer kan bidra til reaksjoner som sinne, aggresjon og avmakt. Dette kan også knyttes til at de direkte berørte ikke har mulighet til å unnslippe hendelsen, men er prisgitt rednings arbeidet fra myndighetene. Kollisjonen vil ikke ramme spesielt sårbare grupper, men svært mange familier vil bli berørt. Befolkningen og de direkte og indirekte berørte personene, antas å ha forventninger om at dette er en type hendelse som myndighetene bør være forberedt på å kunne håndtere. Reaksjoner som frykt og sinne og spørsmål om ansvar antas å gjøre seg gjeldende.

Evakuering av innbyggere langs kysten kan bli nødvendig, men det vil i tilfelle berøre et mindre antall personer som vil måtte evakueres i en kortere tidsperiode. Utslippet vil også få konsekvenser for skipstrafikken i det berørte området.

Usikkerheten vurderes som liten til moderat.

Styringsevne og territoriell kontroll

Skipskollisjonsscenarioet antas ikke å få betydning for nasjonal styringsevne eller kontroll over territorium.

In document 2014 Nasjonalt risikobilde (sider 151-154)