• No results found

Forskningsspørsmål 2: Hva forstås med begrepet kreativ ledelse?

6. ANALYSE OG DRØFTING

6.1.2 Forskningsspørsmål 2: Hva forstås med begrepet kreativ ledelse?

Velg en metafor som beskriver en kreativ leder. Begrunn det du velger.

Line Tore Pelle Siri En påfugl – en Det er noe med et Det har noe med Sirkusdirektør

staselig skapning.

Dette spørsmålet tok vi med for å få et bredere bilde på hvordan informantene ”så”

kreativitet og ledelse. Line kom med metaforen til påfuglen med en gang. For henne var kreativitet og ledelse noe fargerikt og som endra seg hele tiden. ”Påfugl er en staselig skapning – som kan brette ut fjæra når det trengs, og så kan den trekke seg inn å gi plass til andre. Så jeg tror kanskje det er halen til påfuglen som blir metaforen mer enn selve fuglen”, sa Line. Hun så altså påfuglen som et bilde på kreativ ledelse, den brukte forskjellige strategier ut fra hvilken setting eller kontekst den var i. Siri var inne på det samme da hun trakk frem sirkusdirektøren som metafor. ”Han er stor og staselig og trekker i trådene”, sa Siri. ”Han har et vell av uttrykk og inntrykk”. Om dette har med disse to informantenes preferanser å gjøre er et spennende spørsmål. Begge kom med metaforer hvor virkemidlene var fremtredende.

Tore og Pelle valgte derimot metaforer i forhold til følelser og abstrakte bilder. Pelle fikk metaforen frihet fram, mens Tore snakket om ”hele mennesket”. Mens Siri og Line raskt valgte sine metaforer, syntes Pelle og Tore dette var vanskelig. De brukte mange ord før de kom fram med sine metaforer.

Tore var den som var mest skeptisk til å plassere eller ”henge” kreativ ledelse på noe, og igjen undret vi oss over om det faktisk har sammenheng med hans brede kompetanse på feltet kreativitet. Hans jobb handler hele tiden om å få unge mennesker til å velge kreative vinklinger og løsninger på utfordringene de får. Kreativitet er det ”vanlige” for Tore. Det er hans hverdag. Det kan se ut som om de tre andre jobber seg inn i kreativiteten, mens Tore er i den.

Hvordan klinger begrepet kreativ ledelse for deg?

Line Tore Pelle Siri

Informantene hadde et positivt forhold til begrepet kreativ ledelse, men det ble også

forbundet med noen betenkeligheter som at begrepet er for slitt og for ullent. Eksempelvis sa Line at ”Kreativitet gir energi, - altså at du på en måte bare fyker av gårde”, mens Tore var redd for at ”begrepet kan bli for slitt”. Det var også noe av det samme vi hørte fra Connie.

Kan du definere kreativ kunnskapsledelse, hva det innebærer for deg?

Line Tore Pelle Siri

Tore sa at kreativ kunnskapsledelse handler om en måte å ta lederskap på! Dette tolker vi som om Tore er seg sitt lederskap bevisst, og at han for eksempel kan ”ta lederskapet”

gjennom bevisst bruk av strategisk ledelse eller kommunikativ ledelse. Tore bruker da

”ledelseshvemmet” sitt, og finner sine virkemidler i utøvelsen av det profesjonelle lederskapet. Den kreative ledelsen blir ikke da et ledelsesperspektiv i seg selv, men et profesjonelt lederskap med kreative virkemidler. Kan da kreativiteten i ledelsen være et uttrykk for hvor mange virkemidler leder har i sin måte og lede på? Dette blir et essensielt spørsmål i forhold til om kreativiteten relaterer seg til innholdet i ledelsen. ”Å bare utføre er ikke kreativt”, sa Line. Hun mente at det måtte være en større bevissthet rundt hva man brukte kreativiteten til.

Kreativt lederskap

Vi finner spesielt mange av Tores betraktninger på ”kreativ ledelse” som viktige innspill i diskursen. Det er stemmene til alle informantene som gir oss svar på forskningsspørsmål og problemstilling, men akkurat på begrepsforståelsen av kreativt lederskap velger vi spesielt å trekke fram noen av Tores tanker. Han nevnte både balansepunktet mellom uorden og orden, og han nevnte fraværet av kontroll som viktig. Dette var viktige punkter i hans begrepsforståelse. ”For når jeg slipper kontroll så kommer det fram både uorden og kaos som fører til kreativitet og nye tanker,” sa han. ”Det er grunnleggende ledelsesmessig at kontrollen må slippes”. Tore sa videre at han trodde at ”Den kreative lederen er en mindre målstyrt leder. I hvert fall sånn jeg utøver kreativt lederskap”. Her opplever vi at Tore bruker begrepet kreativt lederskap som et definert begrep, der han selv har

begrepsforståelsen inne. Tore mente videre at ledelsesbegrepet måtte personifiseres og ikke rammes inn med forsterkende elementer som for eksempel kreativitet. Han var opptatt av at hver enkelt finner sin ledelsesidentitet - ledelseshvemmet sitt - som han kalte det. Tore plasser her det bevisste ledelseshvemmet inn som et bilde på den profesjonelle ledelsen. Man er profesjonell som leder når en har en bevissthet rundt hvem man er som leder og hvilke virkemidler man har. Kreativiteten er bare en del av dette. Disse tankene ser vi som sentrale funn i forskningen vår.

Tore snakket videre om at begrepet kreativ ledelse både handlet om hvordan det var forankret, og ikke minst ble utøvet i praksis. ”Ledelse er jo handling”, sa han. Tore så den kreative ledelsen både som prosess og som resultat. ”Det handler om hvor tungt det er plassert som begrep”, sa han.

I forhold til den kreative ledelsen sa Tore at erfaring i seg selv kan være et stengsel og en hindring for å komme videre. ”Noen ganger kan erfaring ta det ned igjen”, sa han. ”Har du for mye erfaring kan du kanskje ikke se at ting kan gjøres på en annen måte”. Erfaring er i noen sammenhenger ensbetydende med det man etter hvert gjør på ”autopilot”, som igjen er så fremtredende i bevisstheten at det hindrer for læring. Da er det aktuelt å stille seg

spørsmål om erfarne skoleledere lett kan ha fokus på administrasjon framfor ledelse, for det er det de driver mest med. Den tryggheten som erfaring skaper kan gi fokus kun på orden framfor samspillet mellom orden og kaos – det spenningsfeltet som i følge Tore gir lederen næring til det profesjonelle lederskapet.