• No results found

10.6.1 Bekreftelse og kontroll med

elektronisk stemmegivning i noterte selskaper

Departementet foreslår at det innføres krav for all-mennaksjeselskaper med aksjer notert på regu-lert marked (noterte selskaper) til elektronisk å bekrefte mottak av stemmen til den som har avgitt stemmen, ved elektronisk stemmegivning på generalforsamlingen. Det foreslås også at aksjeei-ere innen fire uker etter generalforsamlingen, kan kreve bekreftelse fra selskapet på at stemmen er gyldig registrert og medregnet. Forslaget svarer i hovedsak til forslaget i høringsnotatet 31. januar 2019, og gjennomfører kravet i endringsdirektivet artikkel 3c nr. 2 første og andre avsnitt.

Regelrådet skriver at direktivet ikke stiller kon-krete krav med hensyn til hvordan bekreftelse skal gis, og vektlegger betydningen av at eventu-elle regler gir selskapene tilstrekkelig frihet og handlingsrom til å finne egnede, effektive og kost-nadsbesparende løsninger.

Departementet ser betydningen av at selska-pet har frihet til å finne egnede, effektive og kost-nadsbesparende løsninger. Slike løsninger må imidlertid være i samsvar med minimumskravene i allmennaksjeloven med hensyn til gjennomfø-ring av elektronisk generalforsamling, eller elek-tronisk deltakelse på fysisk generalforsamling.

Kravene skal gi selskapene tilstrekkelig

fleksibili-tet til å finne egnede og effektive løsninger knytfleksibili-tet til gjennomføring av generalforsamling ved bruk av elektroniske hjelpemidler, samtidig som de iva-retar aksjeeiernes rettigheter og sikrer en forsvar-lig avvikling av generalforsamlingen. Departe-mentet ser ikke behov for ytterligere regel-endringer.

Departementet deler ikke NHOs synspunkt om at bekreftelse for avgitt stemme i praksis bare er aktuelt ved forhåndsstemmer. Direktivkravet er nøytralt utformet, og omfatter tilfeller hvor det også stemmes elektronisk på generalforsamlin-gen. Dette er også det som er lagt til grunn i den svenske gjennomføringen av direktivkravet i aktiebolagslagen § 69 og § 70.

Etter departementets syn kan heller ikke kra-vene i endringsdirektivet artikkel 3c oppfylles ved henvisning til fortegnelsen av møtende aksjeeiere etter allmennaksjeloven § 5-13. Departementet viser til at det ikke er et krav etter allmennaksje-loven § 5-13 at fortegnelsen skal inneholde opplys-ninger om hvordan stemmene er avgitt, eller om de er medregnet ved stemmegivningen i den enkelte sak på dagsorden.

NHO skriver at det først er på generalforsam-lingen det endelig blir klart hvilke forslag aksjeei-erne kan stemme over. Organisasjonen viser til at saker som er oppført i innkallingen kan bli truk-ket eller at nye forslag kan bli satt frem. NHO skri-ver at lovforslaget bør ta hensyn til dette innenfor direktivets rammer.

Departementet bemerker at forslaget ikke medfører endringer i allmennaksjelovens bestem-melser om adgang til å fremsette nye forslag som ikke er meddelt i innkallingen, endring av vedtak innenfor rammen av innkallingen eller aksjeeier-nes adgang til å trekke forslag. Lovforslaget inne-holder bare krav til at avgitte elektroniske stem-mer skal bekreftes, og at aksjeeierne i etterkant av generalforsamlingen kan be om bekreftelse på om stemmen er gyldig avgitt og medregnet.

Departementet ser derfor ikke behov for å endre forslaget.

NHO, Oslo Børs ASA og VPS viser til at endringsdirektivet åpner for at det kan fastsettes en tidsfrist for aksjeeierne til å be om bekreftelse på at stemmene er gyldig avgitt og medregnet.

Høringsinstansene skriver at fraværet av slik tids-frist medfører en byrde for selskapene, og at der-som det ikke er en frist, kan opplysningene i prin-sippet ikke slettes.

Departementet er enig med høringsinstan-sene i at en tidsubegrenset rett til å be om bekref-telse, vil være en unødig byrde for selskapene.

Departementet foreslår derfor at det settes en

frist. Departementet viser til den svenske aksje-loven hvor fristen er fire uker etter generalforsam-lingen, jf. aktiebolagslagen § 70 andre ledd.

Departementet vurderer at en frist på fire uker vil gi aksjeeierne tilstrekkelig tid til å områ seg og be om bekreftelsen, samtidig som det ikke vil påføre selskapene en uforholdsmessig byrde. Departe-mentet legger også vekt på at en bestemt frist kan virke konfliktreduserende.

Departementet foreslår en frist for aksjeeierne på fire uker etter generalforsamlingen, til å be om bekreftelse fra selskapet på at deres stemmer er gyldig avgitt og medregnet. Se lovforslagene til allmennaksjeloven § 5-8 a og § 5-8 b.

10.6.2 Bekreftelse og kontroll med

elektronisk stemmegivning i unoterte allmennaksjeselskaper

Departementet foreslo i høringsnotatet 31. januar 2019 at kravet til bekreftelse skal gjelde for alle all-mennaksjeselskaper. Endringsdirektivet gjelder bare for noterte allmennaksjeselskaper.

NHO skriver i sitt høringsinnspill at organisa-sjonen ikke er enig i at forslaget skal få virkning for unoterte allmennaksjeselskaper, og skriver at dette fremstår som en overoppfyllelse av endringsdirektivet.

Etter departementets syn bør ikke næringsli-vet påføres unødige kostnader og administrative byrder. Ulike regler har imidlertid også en økono-misk kostnad. Departementet viser for øvrig til at flere bestemmelser i allmennaksjeloven gjennom-fører direktivkrav for noterte selskaper. Noen av direktivkravene er bare gjennomført for noterte selskaper, mens andre gjelder for alle allmennak-sjeselskaper. Eksempel på det første er all-mennaksjeloven § 5-11 b om særregler for innkal-ling og informasjon i tilknytning til generalforsam-lingen i noterte selskaper, som gjennomfører krav i aksjonærrettighetsdirektivet artikkel 5 og 14.

Reglene om elektronisk deltakelse på generalfor-samling og forhåndsstemmegivning i allmennak-sjeloven § 5-8 a og § 5-8 b, som gjennomfører aksjonærrettighetsdirektivet artikkel 8 og 12, gjel-der gjel-derimot for alle allmennaksjeselskaper.

Forslaget vil etter departementets vurdering ikke medføre vesentlig økte byrder for unoterte allmennaksjeselskaper. Departementet mener den foreslåtte reguleringen er et rimelig minste-krav til elektroniske avstemningssystemer i all-mennaksjeselskaper. Kravet til bekreftelse på avgitt stemme kan dessuten, som Revisorforen-ingen skriver, fremme tilliten til avstemninger ved bruk av elektroniske hjelpemidler, og dermed

bidra til økt elektronisk deltakelse på general-forsamlingen. Departementet opprettholder der-for der-forslaget i høringsnotatet om at reglene om bekreftelse og kontroll med elektronisk

stemme-givning, også skal gjelde for unoterte allmennak-sjeselskaper.

Se lovforslagene til allmennaksjeloven § 5-8 a og § 5-8 b.

11 Møter og signering av møteprotokoller i statsforetak