• No results found

1. Innledning

1.2 Begrepsavklaring

I denne oppgaven er medisinsk simulering, kommunikasjon, samhandling og kompetanse-utvikling sentrale begreper. Vi skal se nærmer på disse.

1.2.1 Medisinsk simulering

Medisinsk simulering brukes for å øke ferdighetene hos sykepleiere, spesialsykepleiere, leger, hjelpepleiere og kirurger (Horn Talge, 2015). Vi ser også som rimelig å anta at praktisk trening med simulering vil kunne føre til endring i holder gjennom at de involverte får bedre kjennskap til andre aktørers ståsted. Når helsepersonell foretar simulering trener de på kliniske caser og scenarier på dukker, i istedenfor å trene direkte på mennesker. Disse dukken er simulatorer som kan oppføre seg på like linje med et menneske. Seansen blir utført slik den ville blitt på arbeidsplassen, og derfor har sykepleierne og legene på seg sine arbeidsklær.

Situasjonen skal være så reel som mulig. Dukken styres av en operatør som sitter i et kontrollrom bak et speil. Fra sin post styrer operatørene de vitale tegnene til dukken og operatøren er dukkens/pasientens stemme. Før scenarioet blir gjennomført vil deltakerne gjennomføre en briefing del. Det betyr at de gjør seg kjent med pasienten/dukken, rommet og utstyret. Deretter vil det følge en presentasjon av læringsmålene og pasientsituasjonen. Det er instruktørene som foretar formidlingen av informasjon om hvordan treningen skal foregå, hva deltakerne har av tilgjengelig utstyr, og hvordan det fungerer. Dette gjøres for at treningen blir så virkelighetsnær som mulig. Medisinsk simulering  er en ressurskrevende læringsform,

ettersom reelle team tas ut fra sine vanlige arbeidsoppgaver. Samtidig vil det naturligvis være slik selv om trekkes ut fra arbeidsoppgavene sine kan det aldri garders mot at individer må være igjen på jobb hvis noe spesielt skjer. Det er opptrening av ferdigheter innenfor Crisis Resource Mangement (CRM)2 som står sentralt i medisinsk simulering ved at individer og team skal øve på tekniske ferdigheter og evne til å koordinere og utnytte ressurser effektivt (Horn Talge, 2015).

For at simulering skal ha ønsket effekt er det viktig at de som er involvert forstår hensikten med oppgavene de skal gjennomgå. De skal med andre ord ha en god forståelse av hva som er læringsmålene videre er det viktig at casene som blir utført kan relateres til de daglige oppgavene de møter på arbeidsplassen. Derfor vil det å utføre de rette prosedyrene og gi riktig medikamenter være viktige ting deltakerne må tenke på. I vår oppgave vil vi ikke fokusere på prosedyrer og riktig medikamenter, men på ikke-medisinske temaer som kommunikasjon og samarbeid. Medisinske og ikke-medisinske oppgaver vil henge sammen, for eksempel vil det være vanskelig å utføre riktig prosedyrer hvis teammedlemmene ikke er gode til å kommunisere og samarbeide. Det kan føre til at oppgaver vil ta mye lenger tid enn nødvendig. Det er noe oppgaven vil se nærmere på om simulering kan bidra til bedre kommunikasjon og samhandling. Casene som ofte blir gjennomført på simulerings-laboratoriet er enten caser de møter dagligdags eller caser som oppstår sjelden, men som det er viktig at man mestrer når de først oppstår. Det fine med simuleringssituasjonen er at deltakerne ikke setter noen liv i fare når de trener. En viktig faktor med simuleringen er at deltakerne skal ha en god følelse når de er ferdig med hele sekvensen. blant annet vil aldri

“pasienten” dø under simuleringen.

Simulering blir i dagens helsevesen mer og mer aktuelt for trening av personalet. I simuleringen får sykepleiere og leger trent på situasjoner som sjelden møter på og situasjoner de er i kontakt med daglig. Simuleringsbasert læring vil vanligvis ha å gjøre med utdannede profesjonelle voksne. Voksenopplæring kan gi mange utfordringer med tanke på at disse menneske ikke er innenfor den typiske studentpopulasjonen. En av de største forskjellene mellom unge studenter og profesjonelt utdannede mennesker vil være at de profesjonelle sitter inne med tidligere livserfaringer og rammer. Livserfaringene og rammene vil være så implementert i personlighetstrekk, og relasjonsmønster som driver deres handlinger i praksis                                                                                                                

2 CRM er en forkortelse som innefor salg står for Customer Relationship Management, og skal ikke forveksels med CRM slik vi bruker begrepet i denne oppgaven.

at det vil kunne være vanskelige gjøre endringer i erfaringsmønsteret deres. Et viktig element med voksenopplæring vil være at elevene får tatt i bruk det i har lært i kort tid etter læringsseansen (Fanning og Gaba 2007).

Medisinsk simulering vil prøve hjelpe til på flere plan. Det er ikke bare den medisinske og tekniske kompetansen som skal stå i fokus, like viktig er også kommunikasjons- og samarbeidsevnene til deltakerne. Hovedfokuset i en simuleringssituasjon vil nok ofte bli rettet mot innlæring av praktiske ferdigheter. I simuleringen skal deltakeren kunne erfare de aktuelle situasjonene så realistisk som mulig og skal man få til det må man forsøke å gjenskape den faktiske situasjonen deltakeren skal kunne kjenne seg igjen i (Lai 2013).

1.2.2 Kommunikasjon og samarbeid

Sykepleier og leger som arbeider i akuttmedisin vil ha arbeidsoppgaver av høy kompleksitet.

Disse komplekse arbeidsoppgavene skal i tillegg utføres til tider under høyt press. For at arbeidsoppgavene skal bli utført så godt som overhode mulig vil det ikke bare kreve gode medisinske og tekniske ferdigheter, men også utmerkede kommunikasjonsferdigheter for å oppnå de beste resultatene for pasienter med akutt sykdom eller skade (Carne, Kennedy og Gray, 2011). Innenfor helsevesenet vil kommunikasjon og samarbeid spille en avgjørende rolle for at pasienter skal få best mulig oppfølging og rett behandling. Kommunikasjonssvikt er den ledende årsaken til feilbehandling og pasientskade i helsevesenet. I akuttmediske miljøer vil effektiv kommunikasjon være avgjørende for pasientbehandling og avdelingsledelse. I helsevesenet jobbes det i team, derfor vil det å kommunisere på gode måter være nødvendig når informasjon og beskjeder skal deles mellom teammedlemmene (Carne, Kennedy og Gray, 2011).

I kritiske situasjoner er tid og kunnskap om team-medlemmenes kompetanse og erfaring svært viktig. Kunnskap om hva de andre er gode på og har erfaring innenfor vil kunne korte ned tiden slik at behandlingene for pasienten går så raskt som mulig og med en så god kvalitet som mulig. I følger Carne et al. (2011) vil det gjøre det lettere hvis alle i teamet deler den samme oppfatning av situasjonen. De vil da jobbe mer effektiv sammen for å oppnå det felles målet.

Hvorfor kommunikasjonen svikter mellom mennesker kan forekomme av mange ulike grunner. Mennesker har ulike måter å kommunisere på, det kan være problemer i hierarkiet med autoritetsgradene og at personer velger å unnlate å utfordre antagelsene som eksisterer, alle disse faktorene kan spille inn på kommunikasjonen mellom gruppemedlemmer.

Enkeltpersonen vil ofte kunne tolke det som blir kommunisert svært forskjellig fordi mennesker har ulike perspektiver og fordommer. I stressende situasjoner vil beskjeder som blir gitt bli forbigått fordi enkeltpersonen er så fokusert på å løse sin egen oppgave (Carne et al., 2011).

1.2.3 Kompetanse

Simulering er et læringsverktøy for å heve kompetansen til de ansatte, herav kompetansen rundt kommunikasjon, samhandling og tekniske ferdigheter. Som vi tidligere har vært inne på forstår vi denne oppgaven kompetanse som «de samlede kunnskaper, ferdigheter, evner, og holdninger som gjør det mulig å utføre aktuelle oppgaver i tråd med definerte krav og mål»

(Lai 2013:46). På bakgrunn av Lai sin definisjon vil det være mange komponenter som fører til at individer blir kompetente. Kompetanseutvikling omfatter ulike tiltak organisasjonen gjennomfører med sikte på å utvikle de ansattes kunnskaper, ferdigheter og evner som i denne oppgaven vil være medisinsk simulering. Dette for å sikre kjernekompetanse i organisasjonen. En organisasjoner er avhengig av kompetente medarbeidere, medarbeidere som behersker sitt yrke i møte med komplekse oppgaver, utfordringer og krav.

Ordet kompetanse har en bred betydning. I denne oppgaven vil kommunikativ- og sosiale kompetanse være i hovedfokus.