• No results found

Verneprosessen

Fylkesmannen mottok tilbudene om frivillig vern fra de enkelte grunneier på ulikt tidspunkt.

De to områdene som nå tilrås, har vært på felles høring.

Høring:

Verneplanen ble sendt på høring til berørte grunneiere, naboer, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune, samt til Østfold Bondelag, Østfold bonde- og småbrukerlag, Forum for Natur og friluftsliv i Østfold, Naturvernforbundet i Østfold, Norsk Ornitologisk Forening, Østfold, Fredrikstad Fugleforening, Østfold Botaniske Forening, Østfold Entomologiske Forening, DNT Nedre Glomma, Norges Jeger – og Fiskerforbund Østfold, Østfold O-krets, Fredrikstad Energinett AS, Forsvarsbygg, Statens Kartverk, Språkrådet, Riksantikvaren, Statens Vegvesen Region Øst, AVINOR AS, Luftfartstilsynet, Telenor Norge, Direktoratet for mineralforvaltning, Vegdirektoratet, Oljedirektoratet, Landbruksdirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Statkraft SF, Statnett SF, Norges Skogeierforbund, Norskog, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Reiselivsbedriftenes landsforening, Norges Naturvernforbund, Norsk Botanisk Forening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Verdens Naturfond, Norsk Biologforening, SABIMA, Friluftslivets fellesorganisasjon, Friluftsrådenes Landsforbund, Den Norske Turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Idrettsforbund, Norges Orienteringsforbund og Norsk organisasjon for terrengsykling.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Ved høringsfristens utløp var det kommet inn 15 uttalelser til verneforslagene. Uttalelser som går på generelle forhold er referert i pkt. 6.

Østfold fylkeskommune er positive til opprettelsen av reservatene som vil bidra til å sikre viktige biotoper, og mener det er svært positivt med vern basert på frivillig skogvern.

Språkrådet har ingen merknader, da navnene er de eneste godkjente skrivemåtene for de respektive gårds– og bruksnavnene i SSR.

Direktoratet for mineralforvaltning kan ikke se at de foreslåtte verneområdene vil komme i konflikt med mineralske ressurser, gamle gruveområder eller lignende.

Norges vassdrags – og energidirektorat kan ikke se at verneområdene inkludert foreslåtte verneforskrifter er i konflikt med kjente energiressurser. NVE mener at Hafslund Nett AS bør informeres om planene slik at eventuelle konflikter kan vurderes av netteierne selv.

Forum for Natur og Friluftsliv i Østfold er svært positive til at Fylkesmannen tar initiativ til å opprette to reservater ved frivillig skogvern i Fredrikstad kommune.

Medlems-organisasjonene er opptatt av å se bruk og vern i sammenheng og har ikke noe å utsette på forslag til verneforskrifter. Forumet regner med det skal utarbeides forvaltningsplaner, selv om det i høringsutkastet står KAN i den aktuelle paragrafen.

Naturvernforbundet i Østfold er svært positive til verneforslagene, er kjent med områdene og deler vurderingen om at dette er spesielt viktige områder med truet, sjelden og sårbar natur.

Naturvernforbundet mener at fylkesmannen igjen har levert et godt stykke arbeid ved å utnytte ordningen med frivillig vern.

Fredrikstad Fugleforening/Østfold Ornitologiske forening mener at tiltaket er meget viktig for bevaring av biologisk mangfold. De bifaller sterkt tiltaket og viser til at denne type natur vil øke i viktighet jo eldre den blir. De finner intet negativt i høringsmaterialet, selv om de ønsker jaktforbud i naturreservater, men skjønner det kan være vanskelig å få til dette via frivillig vern.

Østfold entomologiske forening uttaler at det er svært gledelig at det i verneforslagene her vektlegges gammel edelløvskog med det spesielle artsmangfoldet man kan finne i slike biotoper. Begge forslagene virker godt fundert og støttes fullt og helt, særlig da dette er artsrike biotoper og gjenværende områder av denne type, ofte er utsatt for stort press. Svært få slike områder får stå urørt. Det er derfor veldig viktig at verneforslagene vedtas.

Fylkesmannens kommentarer til høringsuttalelsene:

Som anbefalt av Norges vassdrags – og energidirektorat ettersendte fylkesmannen forslagene på høring til områdekonsesjonær Hafslund Nett AS, men har ikke mottatt uttalelse derfra.

Fylkesmannen tilrår at det utarbeides en felles forvaltningsplan for Søndre Haugstenåsen naturreservat, Regimentsmyra naturreservat, Gansrød naturreservat og Femdal naturreservat.

De tre førstnevnte reservatene grenser nesten inntil hverandre og er nærfriluftsområder.

Alle 4 områder innehar bl.a. eikeskog, der fristilling av enkelttrær og fjerning av gran-oppslag er aktuelt å vurdere nærmere.

Fylkesmannen registrer bred støtte til verneforslagene fra de foreninger som har uttalt seg i saken. Fredrikstad Fugleforening/Østfold Ornitologiske forening ønsker jaktforbud i

reservater på prinsipielt grunnlag. Fylkesmannen viser til at jakt i skogreservater er i tråd med sentrale føringer fra Miljødirektoratet.

19. Femdal, Fredrikstad kommune, Østfold fylke Totalareal 29 daa, hvorav 26 daa produktiv skog.

Verneformål og særskilte verneverdier:

Formålet med naturreservatet er å bevare en verdifull edelløvskog dominert av eik samt noe furuskog med tilhørende plante – og dyreliv. Eikelunder er en spesiell og sårbar naturtype med små arealer i regionen. Området har særlig betydning for biologisk mangfold. Området har spesielle landskapskvaliteter der innslaget av store eiker er viktig. Det er en målsetting å beholde verneverdiene i mest urørt tilstand, og eventuelt videreutvikle dem.

Femdal består av bergknauser omgitt av slake skråninger og flater med marine sedimenter.

Området er godt arrondert med markerte grenser mot dyrket mark i vest og Hvalerveien i øst.

Det er små høydeforskjeller, med mest berg i dagen i sør og øst. Mellom knausene inngår hav-/strandavsetninger, som gir grunnlag for rikere vegetasjon. Arealet domineres av

eikehage under gjenvekst, kantkratt og innehar en liten dam. Vegetasjonen består av blandet løvskog med eikedominans, og stedvis stort innslag av osp og lind.

Tresjiktet har en del bredkronede eiker som tidligere har stått mer lysåpent i en eikehage med beiting/rydding. Deler av området er lågurt-eikeskog, med varierende stammediametere. Det er betydelig gjengroing med yngre løvtrær rundt de gamle eiketrærne, der alm, ask, lind, hassel, spisslønn, morell, furu, trollhegg, osp og bjørk inngår. Eik finnes i ulike dimensjoner, opp til meteren i stammediameter i et sluttet tresjikt. Det finnes overganger mot kantkratt, med einer, rosekratt og småtrær i busksjiktet.

Området har lågurt-eikeskog og blåbærskog, samt fattig knausvegetasjon. Det er mye grasgrodde glenner med engarter. Mot veien i øst inngår slåpekratt. Noen gadd finnes. Til tross for et stort antall gamle eiketrær, er det lite død ved av eik og andre treslag. Dødveden er smådimensjonert. På bergryggene er det mer furu. Sentralt i lokaliteten er det en yngre

ospesuksesjon. Arealet rundt dammen har vært åpen engmark, her finnes skogsivaks og sverdlilje med noe svartor.

Femdal er et av få områder av med denne skogtypen som er aktuelle for vern i Østfold, der eikelunder er typisk i kystnære strøk sør i fylket. Området er lite, men denne type områder er sjelden store i kulturlandskapet. Det er et stort udekket vernebehov for store gamle eiketrær og lågurt-eikeskog i Østfold. Forslaget bidrar til å dekke mangler ved dagens vern.

Forekomsten innehar en utvalgt naturtype, her store og hule eiker, og har beliggenhet nær Oslofjorden, som gir et høyt potensial for biomangfold. Et høyt antall store, gamle trær, områdets potensiale og at det dekker viktige mangler ved dagens skogvern, gjør at området vurderes å være av regional verneverdi (**).

Inngrepstatus:

Mye av skogen bærer preg av gjengroing fra en tidligere langt mer lysåpen tilstand,

sannsynligvis hamnehage med spredt tresetting. Helt i sør går en grøft gjennom en liten del av området. Det er ikke veier eller stier i området.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Statens vegvesen viser til at Femdal naturreservat grenser til fylkesveg 108, Kråkerøyveien.

Vegvesenet kan ikke se at avgrensningen av verneområdet vil være til hinder for løpende drift og vedlikehold eller framtidig utvikling av fylkesvegen – og har ingen merknader til det foreslåtte naturreservatet.

Østfold entomologiske forening sier at beskrivelsen av området viser at man sannsynligvis vil finne sjeldne arter. Med så mange forskjellige edelløvtrær og variert flora kan det tyde på at området er lite slitt, og at det dermed vil være store muligheter for gode funn. Foreningen antyder at skjøtsel/forvaltning av området bør ta hensyn til den rike floraen. Forslagene til forvaltning høres fornuftige ut.

Fylkesmannens kommentarer til høringsuttalelsene:

Deler av området er antagelig beitet tidligere, noe som betyr at deler av flora og fauna (insekter) over tid kan bli negativt påvirket av en ytterligere gjengroing. Fylkesmannen er enig med Østfold entomologiske forening i at skjøtsel/forvaltning bør vurderes nærmere. Det er aktuelt å utarbeide en forvaltningsplan for dette området.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår reservatforslaget fremmet i tråd med merknadene over, og viser til vedlagte forslag til avgrensning og utkast til verneforskrifter.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Femdal:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Femdal som naturreservat.

20. Gansrød, Fredrikstad kommune, Østfold fylke Totalareal 164 daa, hvorav 130 daa produktiv skog.

Gansrød grenser til Torsnesveien og omkranser delvis Gansrød gård, øst for Byens marker, like nord for Øra-området.

Verneformål og særskilte verneverdier:

Formålet med naturreservatet er primært å bevare edelløvskog med eik og hassel, samt tilliggende barskog.

Området preges av grunnlendte granittkoller med fattig vegetasjon og innehar tallrike grove eiker. De mest interessante arealene er kantsonene mellom bergskrenter og dyrket mark.

Løsmassene her består av marine havstrandavsetninger med rikere vegetasjon, og trolig med noe innslag av skjellsand.

Området har arealer med eikehage-preg, samt lågurt-eikeskog i mosaikk med rikt hasselkratt.

Skogstrukturen bærer preg av sin lokalisering i et kulturlandskap og er preget av skjøtsel og hogst. Til tross for et stort antall gamle eiketrær, er det lite død ved av eik og andre treslag.

Furuskogen på en høyde i nord er sentvoksende og av en viss alder, med en del gadd og læger.

Eikehagen like nord for Gansrød gård er skjøttet, lysåpen og er grasdominert mellom de gamle trærne. Like øst for jordet inngår en bredere sone med velutviklet lågurt-eikeskog med med ung hassel som underskog. Andre steder mangler eik i tresjiktet, der hassel stedvis dominerer. Andre små områder domineres av yngre blandingskog med et stort innslag boreale løvtrær.

Det er funnet mange sjeldne sopparter i området: Gullrørsopp er sterkt truet (EN) på Norsk rødliste 2015. Følgende har status sårbar (VU): Kanelsandkjuke, lillabrun rødspore, hassel-slørsopp, korallkjuke, rød eikekremle. Eller finnes besk storpigg (nær truet, NT). Andre sjeldne arter er: Stanktrøffel, Hymenogaster arenarius, H. griseus, Pulveroboletus gentilis, Russula violeipes, R. virescens og Tuber foetidum.

Gansrød er et av de større og mer helhetlige områdene av denne typen i Østfold, der eikelunder er typisk i kystnære strøk sør i fylket. Området mangler eiketrær som er riktig gamle og store, med mye død ved og grov død ved av eik. Vernet skog med store gamle trær og lågurt eikeskog er mangelvare i Østfold. Et høyt antall store eiker, områdets potensiale for artsmangfold på sikt og at området dekker viktige mangler ved dagens skogvern, bidrar til at området vurderes å være av regional verneverdi (**).

Inngrepstatus:

Skogen er betydelig kulturpåvirket. En gårdvei krysser og det er noen stier og turveier i området, som inngår i nærområder for friluftsliv. Helt i sør går et gravd dike gjennom en liten del av området.

Det er behov for å fristille en del større eiker, særlig i øst, der det er en del plantet gran som bør fjernes.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Fredrikstad kommunen understreker betydningen av at tradisjonell friluftsbruk og

idrettsaktivitet som ikke skader verneverdiene kan videreføres, videre ønskes vedlikehold av landbruksgrøfter og muligheter for beiting som ikke skader verneverdiene.

Lene Ulfeng (nabo) viser til et uavklart forhold knyttet til Fredikstad kommunes eiendom etter en tidligere ekspropriasjon.

Statens vegvesen viser til at Gansrød grenser til fylkesveg 107, Torsnesveien og at avgrensingen ser ut til å følge eiendomsgrensen mot veien.

Denne grensen er noe usikker og går til dels i veibanen, hvilket neppe er tilsiktet.

Vernegrensen foreslås her lagt 3 m fra veikanten, hvilket er tilstrekkelig for drift og

vedlikehold av veien. I Hovedsykkelveier for Sarpsborg og Fredrikstad er angitt et fremtidig behov om en gang- og sykkelvei langs fylkesveien. Strekningen er ikke av de høyest

prioriterte, slik at en bygging ligger frem i tid og uten angivelse av på hvilken veiside en trase kan komme. Pga usikkerhetene knyttet til en gang- og sykkelvei, aksepteres at dette ikke hensyntas ved fastsetting av vernegrensen.

Fylkesmannens kommentarer til høringsuttalelsene:

Fylkesmannen viser til god kontakt med kommunen som grunneier og forvalter av området.

Kommunens ønsker om adgang til turorientering, terrengløp på sti, turvei, kjørevei, samt sykkelritt / hestereitt på turvei og kjørevei, er innarbeidet i verneforskriften. Muligheter for vedlikehold en av en landbruksgrøft er presisert i forskriften (§ 4d).

Fylkesmannen viser til eiendomstvisten, som her kan knyttes til et areal på ca 5 dekar helt øst i verneforslaget. Arealet, som er uten vesentlige verneverdier, tilrås tatt ut av verneforslaget.

Fylkesmannen viser til at vernegrensen ved innmåling og grensemerking etter vernevedtak, vil hensynta en frisone langs veien på minimum 3 m fra asfaltkant.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår reservatforslagene fremmet i tråd med merknadene over, og viser til vedlagte forslag til avgrensning og utkast til verneforskrifter.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Gansrød:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Gansrød som naturreservat.