• No results found

OPPFØLGING

7 Vedlegg

Forkortelser brukt i dette dokumentet

Begrep Begrepsforklaring

FylkesROS Regional risiko- og sårbarhetsanalyse for Troms og Finnmark ROS Risiko- og sårbarhetsanalyse

DSB Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

NRB og AKS Nasjonalt risikobilde (Utgis av DSB). Kalles i dag AKS: Analyse av krisescenarioer.

EKOM Elektronisk kommunikasjon

NKom Nasjonal kommunikasjonsmyndighet NVE Norges vassdrags- og energidirektorat

FBR Fylkesberedskapsrådet

PST Politiets sikkerhetstjeneste

FMTF Fylkesmannen i Troms og Finnmark

ABU Atomberedskapsutvalget

UNN Universitetssykehuset Nord- Norge

SVv Statens Vegvesen

HRS Hovedredningssentralen

LRS Lokal redningssentral

EPS senter Evakuerte- og pårørendesenter

IUA Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning GNSS Global Navigation Satellite Systems

VØI Virksomhets- og økonomiinstruks KDS Kraftforsyningens distriktsrepresentant

Fylkesberedskapsrådet

Fylkesmannen skal oppnevne et fylkesberedskapsråd som ledes av fylkesmannen. Hele rådet skal innkalles minst én gang i året. Fylkesmannen avgjør for øvrig hvor ofte rådet skal møtes.

FBR skal bestå av representanter for regionale aktører med ansvar for kritisk infrastruktur og kritiske samfunnsfunksjoner, ledere fra politiet og øvrige nødetater, Forsvaret, Sivilforsvaret, frivillige organisasjoner, fylkeskommunen og statlige etater med vesentlige beredskapsoppgaver i Troms og Finnmark. Fylkesmannen kan også invitere andre aktører.

FBRs rolle er å drøfte relevante samfunnssikkerhets- og beredskapsspørsmål og være en arena for oversikt og gjensidige orienteringer, bidra til et felles risiko- og sårbarhetsbilde og en felles plattform for planlegging og samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeid i Troms og Finnmark, og være forberedt på å bistå fylkesmannens samordning av krisehåndtering.

Nedenfor presenteres deltakerne i fylkesberedskapsrådet, for å klargjøre den enkeltes rolle og ansvar, uavhengig av geografisk tilknytning

Utrykningsenheter

Troms politidistrikt og Finnmark politidistrikt

Politiet er en vesentlig aktør i det sivile samfunnets beredskap. Politiet er blant annet ansvarlig for å opprettholde den alminnelige orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, etterforske lovbrudd, beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet, ivareta publikums trygghet og beskytte kritiske samfunnsfunksjoner og kritisk infrastruktur mot uønskede hendelser.

Det tilligger politiet å iverksette og organisere redningsinnsats der menneskers liv og helse er truet, hvis ikke annen myndighet er pålagt ansvaret. I ulykkes- og katastrofesituasjoner tilligger det politiet å iverksette de tiltak som er nødvendig for å avverge fare og begrense skade. Inntil ansvaret blir overtatt av annen myndighet, skal politiet organisere og koordinere hjelpeinnsatsen.

Heimevernet (HV-16 og HV-17)

Som del av totalforsvarsordningen har Forsvaret både ansvar i militære hendelser men også ved sivile kriser. Forsvaret skal etter anmodning kunne støtte det sivile samfunn ved ulykker, naturkatastrofer, alvorlig kriminalitet og andre kriser, samt bidra til å beskytte samfunnet mot alvorlige anslag, inkludert terroranslag. Alle Forsvarets tilgjengelige ressurser skal kunne bistå i sivil krisehåndtering. HV–16 og HV-17 har territorielt ansvar på vegne av Forsvaret.

Brigade Nord

Som del av totalforsvarsordningen har Forsvaret både ansvar i militære hendelser og ved sivile kriser. Forsvaret skal etter anmodning kunne støtte det sivile samfunn ved ulykker,

naturkatastrofer, alvorlig kriminalitet og andre kriser, samt bidra til å beskytte samfunnet mot alvorlige anslag, inkludert terroranslag. Alle forsvarets tilgjengelige ressurser skal kunne bistå i sivil krisehåndtering.

Troms sivilforsvarsdistrikt, Midtre-Hålogaland sivilforsvarsdistrikt, Øst-Finnmark sivilforsvarsdistrikt, Vest-Finnmark sivilforsvarsdistrikt

Sivilforsvaret er en statlig forsterkningsressurs. Sivilforsvaret bistår nød- og redningsetatene ved store ulykker og spesielle hendelser som blant annet store branner, flom, ras, oljeutslipp og søk etter savnede personer.

Sivilforsvaret skal planlegge å iverksette tiltak for beskyttelse av sivilbefolkningen, miljø og materielle verdier. Sivilforsvaret skal blant annet etablere og drifte system for varsling av befolkningen, forestå oppgaver i forbindelse med evakuering av befolkningen, ha ansvar for tilfluktsrom, bistå nød- og beredskapsetatene med personell og materiell i forbindelse med skadeforebyggende og skadebegrensende tiltak, lede redningsinnsats på skadestedet og ha ordensmyndighet når nødetater tillagt slik myndighet ikke er til stede, utføre tilsyn på avgrensede områder.

Redningsselskapet

Redningsselskapet er ryggraden i beredskapen langs den norske kysten. Redningsselskapet er en humanitær, frivillig medlemsforening. Målsetningen for redningsselskapet er å redde liv, berge verdier, verne kystmiljøet og drive opplysnings- og ulykkesforebyggende arbeid.

Røde Kors i Troms og i Finnmark

Røde Kors er landets største humanitære beredskapsorganisasjon. Gjennom Kgl. Resolusjon av august 2009 er Røde Kors anerkjent som støtteaktør for myndighetene også i fredstid.

Alle aktive frivillige medlemmer har grunnleggende kompetanse innen livreddende førstehjelp og psykososial støtte.

Røde Kors Hjelpekorps er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten.

Røde Kors Hjelpekorps bistår nød- og redningsetatene innenfor områder som søk og redning, transport utenfor vei og andre hendelser som krever organiserte personell- og materiellressurser.

Som konsekvens av Røde Kors sin rolle som støtteaktør til myndighetene, innebærer det at de skal være i stand til å bistå når lokalsamfunnet opplever at de etablerte ressursene for krisehåndtering utfordres.

Røde Kors er en frivillig styrt organisasjon med årsmøtet som øverste organ. Organisasjonen er inndelt i flere enheter. Røde Kors hjelpekorps er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten. Disse kan bidra med søk og redning, beredskap ved ulike arrangementer, førstehjelp og sikring og ettersøkning i skogen og på fjellet til alle årstider.

Hjelpekorpset kan også bidra til transport av syke og funksjonshemmede som ellers ikke ville kommet seg ut.

Fylkeskommunens transportberedskapsorganisasjon (TBO)

Transport er identifiser som en kritisk infrastruktur.52 Fylkeskommunens transportberedskapsorganisasjon har ansvaret for å sikre og tilrettelegge for en nødvendig og regionalt tilpasset sivil transportberedskap i Troms og Finnmark. Fylkeskommunen skal samarbeide med fylkesmann, politiet, transportnæringen og andre sivile og militære myndigheter for en best mulig koordinert sivil transportberedskap. Fylkeskommunen skal bidra med transportfaglige råd, og på anmodning fra departement, fylkesmann, politiet eller andre sivile eller militære myndigheter formidle kontakt med løyvehavere, andre som eier eller bruker motorvogner for gods- eller persontransport eller målepliktige fartøy og verksteder.

Norsk TotalforsvarsForum

Organisasjonen har som formål å styrke landets beredskap ved for det første være en pådriver overfor myndighetene i beredskapsspørsmål, for det andre å arbeide for å styrke det sivile samfunns muligheter til å møte ulike krisesituasjoner og for det tredje spre opplysninger om landets totalforsvar og beredskap.

Deltakere med ansvar for kritisk infrastruktur/kritiske samfunnsfunksjoner

Fylkesmannen i Troms og Finnmark

Ledelse og informasjon er identifisert som kritisk infrastruktur. Fylkesmannen er bindeleddet mellom sentrale og lokale myndigheter, men har også en selvstendig rolle innen samfunnssikkerhet og beredskap som inkluderer veiledning, kurs, tilsyn og øvingsledelse.

Fylkesmannen er ingen utrykningsetat, men har en samordningsfunksjon, da gjerne gjennom FBR eller det regionale atomberedskapsutvalget.

Biskopen i Nord-Hålogaland

Kirken har ansvar for varsling etter anmodning fra politiet. Videre skal den utøve omsorg, støtte og sjelesorg, forberede og lede sørgegudstjenester og andre markeringer, bistå ved syning og/eller overlevering av bårer, besøke ulykkesstedet, mobilisere det lokale kirkelige nettverk og gi særskilt oppmerksomhet til de pårørende som får sine døde tilbake.

Fiskeridirektoratet – Region Nord

Ernæring er identifisert som en kritisk samfunnsfunksjon. Fiskeridirektoratet er myndighetens rådgivende og utøvende organ innen fiskeri- og havbruksforvaltning i Norge. Fiskeridirektoratet skal sikre en bærekraftig fiskeri- og havbruksnæring samt annet marint basert næringsliv.

52 NOU 2006:6 Når sikkerheten er viktigst

Mattilsynet

Mattilsynet region Nord, avdeling Troms og Svalbard og avdeling Finnmark. Ernæring er identifisert som en kritisk samfunnsfunksjon. Mattilsynet er statens etat for tilsyn av planter, fisk, dyr og næringsmiddel for å sikre trygg mat og trygt drikkevann. Mattilsynet er også beredskapsetat innenfor området utbrudd av dyresykdommer o.l.

Statens vegvesen, Region nord

Transport er identifisert som kritisk infrastruktur. Statens vegvesen har administrasjonsansvar for riksveier og fylkesveier. Administrasjonsansvaret innebærer å vedlikeholde, planlegge, utvikle og drifte veiene på en optimal måte for brukerne og samfunnet for øvrig. Vegvesenet overfører administrasjonsansvaret for fylkesveiene til fylkeskommunen i 2020.

Videre har Statens vegvesen ansvar for kontroll av kjøretøy, tilsynsoppgaver og gjennomføring av førerprøve. Statens vegvesen er også fagorgan for alle typer vei.

Fylkeskommunen

Ledelse og kommunikasjon er identifisert som kritisk infrastruktur. Fylkeskommunen er det regionale folkevalgte styringsnivået i Norge. Oppgaver tillagt fylkeskommunen er videregående undervisning, drift av en del kulturinstitusjoner og tekniske oppgaver (veier, kraftproduksjon, næringsutvikling med med). Fylkeskommunen har også ansvar for den offentlige tannhelsetjenesten.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

NVE har ansvar for å forvalte Norges vann- og energiressurser til daglig. NVE ivaretar de statlige forvaltningsoppgavene tilknyttet skred og flom. NVE har også det operative ansvaret for kraftforsyningsberedskapen som beredskapsmyndighet.

Kraftforsyningens distriktsrepresentant

Kraftforsyning er identifisert som kritisk infrastruktur. Kraftforsyningens distriktsrepresentant representerer tilbyderne av kraftforsyning. Kraftforsyning er bærende for en rekke kritiske samfunnsfunksjoner.

Telenor ASA

Telekommunikasjon er identifisert som kritisk infrastruktur. Telenor er sentral som tilbyder av telekommunikasjon. Telekommunikasjon er bærende for en rekke kritiske samfunnsfunksjoner.

Tromsø havn

Tromsø havn har ansvar for utvikling av de maritime næringsaktivitetene i Tromsø kommunes sjøområde, er pådriver for vekst, nyetableringer og innovasjon i maritime bedrifter, fører oppsyn med trafikken og trygg ferdsel i kommunens sjøområde, forvalter verdiene med sikte på en best mulig utnyttelse for kundene og eierne.

Kystverket Troms og Finnmark

Transport er identifisert som kritisk infrastruktur. Kystverkets viktige oppgaver er å utvikle og vedlikeholde farleder og fiskerihavner, ha ansvar for fyr- og merketjeneste, trafikksentraltjeneste, lostjeneste, meldingstjeneste og navigasjonsvarsel, statlig beredskap mot akutt forurensning, utøving av myndighet, utredning og transportplanlegging og havnesikkerhet.

Helse Nord RHF v/Universitetssykehuset Nord-Norge og Helse Finnmark

Helsetjenesten er identifisert som kritisk samfunnsfunksjon. Helse Nord skal sørge for at befolkningen blir tilbudt spesialiserte helsetjenester.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er leder og sekretariat for kriseutvalget for atomberedskap (KU). KU skal oppnå en koordinert, effektiv og hurtig håndtering av akuttfasen ved atomhendelser og gi råd til departement og andre myndigheter i senfasen av en hendelse.

KU er i akuttfasen av en hendelse ansvarlig for koordinert informasjon til sentrale myndigheter og samarbeidspartnere i inn- og utland, fylkesmenn, media og allmenheten. KU kan iverksette hensiktsmessige tiltak i akuttfasen av en atomulykke. 53

Avinor Tromsø lufthavn

Transport er identifisert som kritisk infrastruktur. Avinor skal sikre hele Norge gode luftfartstjenester. Dette består i å eie, drive og utvikle et landsomfattende nett av flyplasser for sivil sektor, og en samlet flysikringstjeneste for sivil og militær sektor. Luftfarten regnes som en kritisk infrastruktur og er bærende for en rekke kritiske samfunnsfunksjoner.

Værvarslinga for Nord-Norge

Meteorologisk institutt varsler været, overvåker klimaet og driver forskning innen feltet.

NRK Troms og NRK Finnmark

Den frie pressen skal på generell bakgrunn sikre åpenhet og legge til rette for kritisk samfunnsdebatt og ytringsfrihet. NRK skal understøtte og styrke demokratiet, styrke norsk språk, identitet og kultur og være allment tilgjengelig.

NRK har en viktig beredskapsrolle ved alvorlige hendelser. Det kan ryddes plass i radio (NRK P1) og TV (NRK1) for å kunne informere befolkningen nasjonalt eller regionalt.

Posten Norge AS distribusjonsnettet Region Nord

Posttjenesten er identifisert som kritisk infrastruktur. Posten og Bring er en av Nordens største transport- og logistikkvirksomheter. Posten har et landsdekkende formidlingstilbud av postsendinger.

53 JD og FD (2015): Støtte og samarbeid, en beskrivelse av totalforsvaret i dag.

In document Hva er risiko-, og sårbarhetsanalyse (sider 77-83)