• No results found

Varmestua i Fredrikstad er et gatenært lavterskeltilbud rettet mot rusavhengige per-soner i byen. Varmestua har tre tjenesteområder: mat og omsorg, aktiviteter og Mil-jøtjenesten (tidligere Sosionomtjenesten). Aktiviteter og MilMil-jøtjenesten er begge til-bud som har kommet til de siste fem årene. Varmestua har de siste fire-fem årene gradvis endret seg fra å være et rent kafétilbud til å bli et lavterskeltilbud med en rekke tjenester. Varmestua har siden 2020 hatt en samarbeidsavtale med Fredrikstad kommune. Denne avtalen har betydning for hvordan deler av arbeidet ved Varmestua har vært organisert under koronapandemien, og vil derfor omtales særlig i dette ka-pitlet.

I de neste avsnittene vil gå nærmere inn på denne utviklingen i Varmestua, og se nærmere på hvilke planer som foreligger for videre utvikling.

Ansatte og tjenestetilbud

Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad har over flere år blitt tildelt prosjektmidler fra Helse-direktoratet for å etablere og drifte tilbudene på Varmestua. Våren 2021 var det fem ansatte ved varmestua, de delte til sammen 2,4 årsverk. Stillingene er fordelt på føl-gende måte:

• Daglig leder av Varmestua, 50 prosent stilling, samt 50 prosent stilling som tidgi-verkoordinator i Blå Kors Fredrikstad.

• Miljøterapeut, 100 prosent stilling i Miljøtjenesten

• Miljøarbeider, 49 prosent stilling

• Miljøterapeut, 10 prosent stilling primært for å drive aktivitetstilbudet knyttet til musikk

• Miljøarbeider, 30 prosent stilling primært for å drive aktivitetstilbudet

Gjennom vår datainnsamling våren 2021 kom det fram at det ville bli endringer i an-sattgruppen i løpet av sommeren. I august 2021 er det bare de fire førstnevnte som er ansatte på Varmestua.

Det er 47 tidgivere på Varmestua, 8 av disse er tilknyttet Miljøtjenesten (tidligere Sosionomtjenesten). Det har vært en liten økning av tidgivere de seneste årene, en del av disse har tilknytning til Miljøtjenesten, mens andre igjen er involverte i kafé-drift og/eller aktiviteter. Tidgiverne spiller en meget viktig rolle i kafékafé-driften og i ak-tivitetstilbudene som tilbys.

Ingen av tidgiverne har egenerfaring med rus og psykiske helseplager. Av tabell 3.1 ser vi at brukerundersøkelsen viser at Varmestuas gjester primært er voksne, norske menn i 40–50 årene, og at mange har vært gjester over flere år. I de neste avsnittene vil vi kort presentere aktivitetene ved Varmestua slik det framsto våren 2021.1

Kafédriften er en sentral del av Varmestuas tilbud. Hver ukedag serves det mat (brødskiver, sandwicher o.l.) og drikke i kafeens lokaler sentralt i Fredrikstad. I tillegg til å tilby mat og omsorg, har Varmestua flere andre tjenester. Ett av disse er Miljø-tjenesten (tidligere SosionomMiljø-tjenesten). SosionomMiljø-tjenesten ble opprettet i 2018 et-ter modell fra Kontaktsenet-teret i Oslo, og har som formål å øke det sosialfaglige inn-holdet i driften ved Varmestua. I grunnlagsrapporten viste vi at Blå Kors ved å etab-lere en sosionomtjeneste knyttet til de gatenæretiltakene ønsker å utvide tilbudet om omsorg og mat til også å inkludere støtte til bedring av den enkeltes livssituasjon, og motivere til endring hos de som er klar for det (Hansen mfl. 2019:41-42). Tanken er at sosionomtjenestene skal være behovstilpasset, slik at det er gjestene selv som be-skriver og definerer sine hjelpebehov. Varmestua representerer en arena for å treffe målgruppen. Dette gir Sosionomtjenesten mulighet for å etablere en relasjon til gjes-tene og kunne være et bindeledd og en døråpner til det øvrige hjelpeapparatet i kom-munen (Bråthen & Brunovskis 2021:25).

Våren 2020 sluttet sosionomen som var ansatt på Varmestua, og den nye som ble ansatt i stillingen var sykepleier. Etter dette valgte Varmestua å døpe om Sosionom-tjenesten til MiljøSosionom-tjenesten. Tjenestetilbudet forble i all hovedsak det samme. Til-knyttet Miljøtjenesten har man opprettet et miljøteam bestående av tidgivere som har fått opplæring og veiledning i en metodikk for å drive motivasjons- og endrings-arbeid blant gjestene.2 Dette teamet bestod i mai 2021 av åtte personer, noe som er en dobling siden vinteren 2020. Flere av de nye tidgiverne er personer som har kom-met til som følge av en samarbeidsavtale mellom Høgskolen i Østfold og Varmestua.

Disse studentene har fått opplæring i Varmestuas motivasjonsmetodikk og har i første omgang sagt seg villig til å være en del av miljøteamet for ett år av gangen, fra og med høsten 2020.

For Varmestua er planen å opprettholde samarbeid med høgskolen og bemanne motivasjonsteamet med studenter innenfor helse- og sosialfag. Informanter i tilbu-det erfarer at tilbu-dette har vært et heldig samarbeid. Det har bidratt med tidgivere som har forpliktet seg til en ukentlig innsats. Det er også andre «ordinære» tidgivere i mil-jøteamet som ikke har kommet inn i dette som en del av samarbeidet med høgskolen, men er rekruttert som tidgiver gjennom de ordinære kanalene. Blå Kors i Fredrikstad har som vist over en egen tidgiverkoordinator, som bidrar i rekruttering og oppføl-ging av tidgivere også til Varmestua.

1 For en fyldigere diskusjon av tilbudet henviser vi til første rapport (Hansen mfl. 2019) og særlig andre notat fra denne evalueringen (Bråthen & Brunovskis 2021).

2 Bråthen & Brunovskis (2021) diskuterer i sitt notat mer inngående hvordan dette teamet og meto-dikken ble tilpasset lokale forhold i Fredrikstad.

Tilbudet Alternativ fritid startet opp i 2018, og ble omtalt i de to foregående rappor-tene (Hansen mfl. 2019; Bråthen & Brunovskis 2021). Aktiviterappor-tene har vært gruppe-baserte, og hensikten med tilbudet er å kunne tilby gjestene ved Varmestua et variert, meningsfullt og inkluderende aktivitetstilbud. Noen av tilbudene er faste, som mu-sikkafé og matlagingsgruppe, mens andre aktiviteter har variert, som kinobesøk, bowling, skogsturer o.a. (Blå Kors 2019b). Det er ansatt en egen miljøarbeider med musikkbakgrunn i ti prosent stilling for å drive tilbudet med musikkafé. Framover er det planlagt at det er tidgivere som i hovedsak skal ha ansvar for de andre aktivitetene i Alternativ fritid.

Varmestua under koronapandemien

Pandemien har også vært av betydning for arbeidet på Varmestua. I perioder har de vært nødt til å stenge ned tilbudet helt, men man har i stor grad lykkes med å tilby alternative eller noe begrensede tilbud siden mars 2020. I vår datainnsamling var vi opptatt av å få vite mer om hvordan pandemien har preget arbeidet på Varmestua. I intervjuene pekes det på at den største endringen for ansatte og tidgivere under pan-demien er knyttet til endring av roller. En av våre informanter sa det slik

Den desidert største forskjellen med og uten korona er endring av vår rolle. Før har vi utelukkende fokusert på omsorg, mestring, mening og positivitet. Med koronaen har vi blitt tvunget til å ha et strengt smittevern. Det vil si loggføring av gjester inn og ut, sørge for at alle holder meteren, maks antall gjester inne samtidig, håndvask og så videre. Dette har ført til en endret rolle hvor vi i mye større grad enn tidligere må «passe på» gjestene og si ifra. … Dette har vært en stor utfordring i miljøet og har vært krevende for ansatte.

I intervjuene våre framkom det også at man har endret på arbeidsmåter og fått noen nye oppgaver som følge av pandemien. Dette gjelder særlig i samarbeidet med Fred-rikstad kommune, og er noe vil diskuteres nærmere under neste avsnitt.

Samhandlingsavtale med Fredrikstad kommunene

Den første evalueringsrapporten (Hansen mfl. 2019) viste at Varmestua forholdvis nylig hadde inngått samarbeidsavtaler med følgende aktører:

• Avdelingen psykisk helse og rusmestring, etaten friskliv og mestring

• Feltpleien, virksomhet for medisinske tjenester

• NAV Fredrikstad

Avtalen kom i stand som følge av at man over tid hadde opplevd at mange av gjestene ved Varmestua hadde sammensatte bistandsbehov og utfordringer med å nyttiggjøre seg offentlige helse- og velferdsordninger. For Varmestuas del var det derfor ønskelig å etablere et forpliktende samarbeid med de mest relevante kommunale tjenestene for målgruppen (Hansen mfl. 2019:44). Avtalen innebar blant annet at Sosionom-/Miljøtjenesten, og i enkelte tilfeller tidgivere, ved Varmestua kunne bistå gjester i kontakten med hjelpeapparatet og være med på møter, samtaler og legetimer. Kom-munen skulle på sin side benytte Varmestua som samarbeids- og mestringsarena, for eksempel ved å kunne ha samtaler med gjestene i Varmestuas lokaler der mange av dem kanskje følte seg mer «hjemme» enn på de ulike tjenestenes kontorer.

I midtveiserapporteringen fant Bråthen & Brunovskis (2021) at avtalen oppleves å fungere godt både på overordet ledernivå og på tjenestenivå, av både personer

til-knyttet Varmestua og representanter for Fredrikstad kommune. Det ble vist til at Var-mestua tidlig ble informert om nye tilbud og endringer i kommunenes tjenester, og at man samarbeidet om diverse arrangementer rettet mot målgruppen. Kommunens representanter framhold også muligheten til å kunne benytte Varmestuas lokaler for samtaler og møter som verdifull.

I tiden etter Fafos andre casebesøk på Varmestua vinteren 2019/2020 har samar-beidet mellom kommunen og Varmestua blitt utvidet. Etter at koronapandemien brøt ut så man muligheten for en ny type samarbeid. Bråthen & Brunovskis (2021) skrev følgende om samarbeidet mellom Varmestua og Fredrikstad på bakgrunn av forespør-sel om situasjonen hos dem sist vinter:

Vi fikk da opplyst at også Varmestua var stengt. Man hadde derfor snudd seg rundt og ringt alle gjester man hadde klart å oppdrive kontaktinformasjon på og spurt hvordan de hadde det. Til tross for at de aller fleste hadde stor forstå-else for situasjonen var det mange som oppga å savne tilbudet med matserve-ring og sosial kontakt. Varmestuas ansatte benytte seg derfor av sitt allerede etablerte samarbeid med Fredrikstad kommune, og laget et team bestående av ansatte fra rustjenesten i kommunen og Varmestua som reiste hjem til en rekke personer. De som fikk besøk var dels gjester man gjennom kjennskap visste var i behov av besøk, samt uttrykte ønsker gjennom de innledende tele-fonsamtalene. I tillegg reiste teamet innom en del brukere av rustjenesten i kommunen, samt oppsøkte et kjent samlingssted i byen for personer med rus-problemer. Personene som fikk besøk fikk muligheten til å slå av en prat med personer de kjenner, tilbud om å motta mat, hygieneartikler og brukerutstyr, samt informasjon om smittevernstiltak (Bråthen & Brunovskis 2021:29-30).

Da Fafo intervjuet representanter for Varmestua på nytt i mai 2021 var driften og åpningstidene mer normale. Samarbeidet med kommunen hadde fortsatt, riktignok i andre former. Et eksempel på dette var at Varmestua i april 2021 hadde blitt utstyrt med koronatester, og to ansatte hadde fått opplæring i bruk. Varmestua kunne derfor tilby personer i rusmiljøet koronatest på et kjent og trygt sted, eventuelt være med på hjemmetesting. Varmestua arbeidet dessuten sammen med kommunen og vaksi-nasjonssenteret med vaksinering av målgruppen. Disse eksemplene viser hvordan ideelle aktører som Varmestua i samarbeid med kommunale tjenester kan bidra med å nå ut til sårbare grupper når kriser og uventede situasjoner oppstår.

Høsten 2020 ble det innredet et eget samtalerom i Varmestuas lokaler. Dette rom-met kan benyttes av kommunenes representanter, eller av andre som gjestene ønsker å snakke med. Dette rommet er dessuten utstyrt med en PC med internettilkobling, slik at gjestene kan sende søknader, sjekke nettbank o.a. Tidgivere kan ved behov være behjelpelige med ulike former for praktisk bistand.

I de to foregående rapportene fra dette evalueringsoppdraget, har vi påpekt betyd-ningen av å tenke på hvordan Varmestua kan videreutvikle samarbeid med Fredrik-stad kommune og andre eksterne aktører. I den sammenheng er det verdt å merke seg et nytt tiltak som er under iverksetting i 2021, nemlig prosjekt ambulerende sosio-nomtjeneste.

Ambulerende sosionomtjeneste3

Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad har fått tildelt midler til prosjektet ambulerende so-sionomtjeneste fra Stiftelsen Dam. Blå Kors Fredrikstad består av virksomhetene Bar-nas Stasjon, Krise- og incestsenteret, Jobbkonsulentene, Varmestua, Ilaveien Bosen-ter, Kulåssenteret, Steg for Steg, Seiersborg videregående skole og Plankebyen Frivil-ligsentral. Formålet med ambulerende sosionomtjenste er å kunne tilby en mobil so-sionom hos alle Blå Kors virksomheter det første driftsåret, for deretter å utvide til-budet til samarbeidspartnere, som kommune og andre ideelle organisasjoner fra 2022.

Ideen om en ambulerende sosionomtjeneste har sitt utspring i erfaringer fra So-sionom-/Miljøtjenesten på Varmestua. Denne tjenesten har som tidligere dokumen-tert, hatt gode resultater gjennom å bidra til gjestenes livskvalitet ved å hjelpe med store og små problemstillinger, å «rydde» i eget liv og å sette søkelys på endringspro-sesser (Hansen mfl. 2019; Bråthen & Brunovskis 2021).

Hensikten med den ambulerende sosionomtjenesten er å kunne møte mulige bru-kere der de er og være tilgjengelig for dem på ulike arenaer. Sosionomtjenesten skal kunne kartlegge deltakerens utfordringer, deres behov og motivasjon for endring, for så å etablere en plan for oppfølging med hjelp fra det offentlige tjenestetilbudet. Tan-ken er at sosionomen skal kunne ha uformelle samtaler med brukerne av tilbudet.

Målgruppen er personer fra 18 år med ROP-lidelser (samtidig ruslidelser og psykisk sykdom) som mottar tjenester fra Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad, det offentlige og/el-ler andre ideelle aktører.

Oppsummering

I dette delkapittelet har vi sett nærmere på hvordan Varmestua har utviklet seg fra første datainnsamling i januar 2019, men med særlig vekt på tiden etter januar 2020.

Sosionom-/Miljøtjenesten er blitt utviklet og lokalt tilpasset, og vurderingen lokalt er at dette tilbudet har mange fornøyde brukere. Et eget miljøteam er etablert, og en avtale med Høgskolen i Østfold om å rekruttere tidgivere fra deres helse- og sosial-fagutdanninger bidrar til faglig kompetanse i tilbudet til brukerne. I tillegg er det re-kruttert tidgivere med annen kompetanse via ordinære kanaler i Blå Kors. Pandemien har påvirket arbeidet på Varmestua. I perioder har den vært nødt til å stenge tilbudet helt, men man har i stor grad lykkes med å kunne tilby alternativt eller noe begrenset tilbud i perioden siden mars 2020. Det at man hadde et etablert samarbeid med Fred-rikstad kommune gjorde at man raskt kunne snu seg til å tilby ambulante tjenester til faste gjester og andre som var i behov av hjelp da krisen traff Norge. Arbeidet med testing og vaksinering av Varmestuas målgruppe er eksempler på det samme. Pro-sjektet med ambulerende sosionomtjeneste i regi av Blå Kors Fredrikstad er et inter-essant forsøk som bygger videre på erfaringer fra Varmestua. Dette kan åpne for nye typer samarbeid mellom Blå Kors Fredrikstad, Varmestua, Fredrikstad kommune og andre aktører i tiden framover.