• No results found

Spørreundersøkelsen som ble gjennomført i juni 2021 gikk ut til alle deltakere i Steg for Steg, og til sammen 158 personer svarte på undersøkelsen. Det var deltakelse fra alle virksomheter i landet. Et av spørsmålene var hvor lenge respondenten hadde vært deltaker i Steg for Steg. I figur 4.1. ser vi at hele 83 av de 155 personene som svarte på dette spørsmålet hadde vært med i Steg for Steg i under ett år. 60 personer hadde vært med imellom ett og tre år. Bare 12 respondenter hadde vært med i mer enn 3 år. Dette kan være en indikasjon på at det er få aktive deltakere som har vært med i flere år.

7 Medvandrerne er en organisasjon som bruker turer og opplevelser i naturen som metode for at rusavhengige skal oppleve mestring. Tilbudet er i stor grad basert på at personer med egenerfaring hjelper andre rusavhengige.

Figur 4.1 Hvor lenge har du vært deltaker i Steg for Steg? N=155

Det kan være mange årsaker til at få respondenter har vært med lenge. Intervjuer med ansatte viser at en del deltakere går videre i livet og slutter å ha kontakt, de har kan-skje nådd de målene de hadde satt seg. Noen av de som kankan-skje har klart å nå målene sine og har fått et liv de synes fungerer, velger ifølge ansatte informanter, å stå på liste og ha sporadisk kontakt med Steg for Steg, mens andre fader ut. Ansatte forteller også at noen deltakere faller ut på grunn av rus, tilbakefall, at de blir syke, at de ikke synes Steg for Steg var noe for dem, og en forteller også om dødsfall. Det er grunn til å tro at deltakere som har et løst forhold til Steg for Steg i liten grad er villig til å svare på en spørreundersøkelse om tilbudet, mens de som svarer er mer aktive

Det er ellers verdt å merke seg at til tross for kort tid i Steg for Steg, er deltakerne i all hovedsak 30 år eller eldre jf. figur 4.2. Brorparten av de 158 respondentene, 80 personer, oppgir å være mellom 30 og 50 år gamle, mens 51 svarer at de er over 50.

Bare 21 personer oppgir å være under 30 år. Undersøkelsen indikerer at Steg for Steg er et tilbud til voksne personer.

Figur 4.2 Hvor gammel er du? N=157

Flere av avdelingene i Steg for Steg har brukt mye tid på å etablere samarbeid med ulike behandlingssteder, fengsler, og tilbud for personer som er i målgruppen. Noen av avdelingene har samarbeid med NAV. Erfaringen til ansatte er at det å være ute og bli kjent i miljøer, møte potensielle deltakere og snakke med folk, har betydning for rekruttering. Flere steder har Steg for Steg blitt kjent i mange tjenester og tilbud, og fått et godt rykte. Spørreundersøkelsen viser at den største andelen respondentene sier de kommer inn i Steg for Steg fordi de blir tipset om tilbudet av personer i hjel-peapparatet eller behandlingsinstitusjoner.

83 40

20 12

0 20 40 60 80 100 120 140 160

Under ett år 1–2 år 2–3 år Mer enn 3 år

21

85 51

0 20 40 60 80 100 120 140 160

Under 30 år 30–50 år Over 50 år

Figur 4.3 Hvordan kom du i kontakt med Steg for Steg? Flere svar er mulig. N=158

Det er flest som svarer at det var informasjon fra ansatte i kommunen, behandler eller ansatte i fengsel som gjorde at de fikk kontakt med Steg for Steg. Det viser betyd-ningen av at ansatte i hjelpeapparatet har kjennskap til tilbudet. Det er interessant at det er nesten like mange deltakere i undersøkelsen som sier at de har fått informa-sjon av andre, som deltakere som sier de kom i kontakt med Steg for Steg fordi ansatte har besøkt behandlingssted eller fengsel. Ut fra informasjon med deltakere vet vi at noen hørte om Steg for Steg på informasjonsmøte på behandlingssted, men først tok kontakt etter at behandler senere tok dette opp og snakket om at det kunne være relevant. Ansatte i Steg for Steg, særlig i Kristiansand, men også de andre stedene opplever at mange deltakere tar kontakt selv fordi de har hørt om tilbudet fra andre.

Det er et tegn på at konseptet begynner å bli kjent, og noen steder har etablert et godt rykte.

I spørsmålet om hvordan man kom i kontakt med Steg for Steg var det muligheter for å skrive andre svar. En gjennomgang av disse tekstsvarene viser at de fleste hadde fått kontakt via andre virksomheter i Blå Kors-systemet som Barnas Stasjon, ulike behandlingsinstitusjoner (Loland, Borgestad mv.) og gatenære tiltak rundt om i lan-det. Dette sier noe om potensialet for samarbeid mellom ulike virksomheter i Steg for Steg, og grenseflatene mot ulike tilbud. Andre skrev at kontakten oppsto gjennom eksterne aktører som Distriktspsykiatrisk senter (DPS), Kirkens Bymisjon eller avde-linger for rus og avhengighet i helseforetak.

Hvor tett kontakt

I spørreundersøkelsen har mange av deltakerne svart at de har svært tett eller hyppig kontakt med Steg for Steg. 85 av 156 respondenter bruker Steg for Steg minst en gang per uke. Å bruke Steg for Steg betyr alle former for kontakt og deltakelse, som SMS eller telefonsamtaler med tidgiver eller veileder, deltakelse på aktiviteter med tidgi-ver, individuelle møter og temasamlinger.

Kvalitative intervjuer med deltakere viser at flere av dem har kontakt med ulike deler av Steg for Steg én eller flere ganger i uka. En av deltakerne forteller i intervjuet om faste ukentlige møter med tidgiver, og i tillegg kontakt med veileder. Noen er aktive i flere tilbud og er på temasamlinger. I likhet med tidligere intervjuer med del-takere i evalueringen ser vi at for noen er Steg for Steg blitt et viktig holdepunkt i livet og en støtte på flere måter. Andre forteller om betydelig mindre kontakt. En deltaker vi har intervjuet har stort sett bare kontakt med tidgiver, noen av informan-tene har bare kontakt med veileder, og ikke ofte. At deltakere velger å svare på spør-reundersøkelsen er kanskje et tegn på at de har tett kontakt med Steg for Steg, men

38

66 33

35

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90

Annet Fikk informasjon fra ansatt i kommunen / ruskonsulent / behandler / ansatte i fengsel Fikk kontakt etter informasjon fra andre som har vært med Steg for Steg Fikk informasjon da Steg for steg besøkte behandlingsinstitusjon / fengsel eller annet sted

vi ser at i underkant av en fjerdedel av respondentene har kontakt minst en gang i måneden, og enkelte sjeldnere enn det.

Figur 4.4 Hvor ofte bruker du Steg for Steg? Med bruk mener vi her f.eks. SMS/telefon med tidgiver eller veileder, aktiviteter med tidgiver/veileder, personlige individuelle møter og felles temasamlinger. N=156