• No results found

RESIPIENTVURDERING

Rambøll - Trøim renseanlegg

40/55

7.3 Om resipient

Elva Hemsil er resipient for Trøim renseanlegg. Elva ligger i vannområde Hallingdal, og har vannforekomstnummer 012-2974-R, Hemsil Tuv-Eikredammen (https://vann-nett.no/portal/).

Vannforekomsten har i henhold til Vann-Nett god økologisk og kjemisk tilstand som miljømål.

Økologisk tilstand er oppgitt som god (med høy presisjon), mens kjemisk tilstand er oppgitt som ukjent. Analyseresultater viser god tilstand med hensyn på begroingsalger for vannforekomsten og svært god tilstand med hensyn på næringsstoffer (total fosfor og total nitrogen). Brukerinteresser i vannforekomsten er fiske, bading, rekreasjon/friluftsliv og vannkraft.

7.4 Parametere og tidsperiode Parametere

Resipientvurderingen ble gjennomført for parametere nitrogen, fosfor, organisk stoff (målt som TOC) og bakterier (E.coli).

Tidsperiode

Fylkesmannen ønsker en beregning av konsentrasjonsendringer i resipienten på månedsnivå over en periode på 30 år. Det er kun beregnet for 28 år, da det var disse dataene vi fikk tilgang på fra NVE. Det er tatt utgangspunkt i resultater fra gjennomført pe-telling med en framtidig tilknytning til Trøim renseanlegg på 8000 pe.

7.5 Metodikk Beregningsmetode

Resipientberegningene ble gjennomført ved hjelp av beregninger i et Excel-regnark. For å beregne konsentrasjonsendringene ble følgende formel brukt:

Cx = (𝐶𝑥𝑢𝑡𝑠𝑙𝑖𝑝𝑝∗𝑄𝑢𝑡𝑠𝑙𝑖𝑝𝑝+𝐶𝑥𝑏𝑎𝑘𝑔𝑟𝑢𝑛𝑛 𝑟𝑒𝑠𝑖𝑝𝑖𝑒𝑛𝑡∗𝑄𝑚å𝑛𝑒𝑑 𝑟𝑒𝑠𝑖𝑝𝑖𝑒𝑛𝑡) (𝑄𝑢𝑡𝑠𝑙𝑖𝑝𝑝+𝑄𝑟𝑒𝑠𝑖𝑝𝑖𝑒𝑛𝑡) Cx er konsentrasjon, x er parameter, Q er vannføringen.

Dette er en forenklet tilnærming der det blir antatt at utslippsvannet fordeler seg jevnt i resipienten.

Det ble beregnet 2 scenarioer: Ett scenario der det er medberegnet en overløpsmengde på 0,25%

og et annen scenario der overløp ikke er inkludert. Tap på transportsystemet (2%) er ikke medberegnet. Ledningsnettet er relativt nytt, og det antas at det ikke er mye utslipp som følge av utlekking, feilkoblinger osv på nettet. I praksis vil slike lekkasjer være filtrert igjennom grunnen og til en viss grad bli renset noe der før vannet når resipienten.

Det er gjort 2 beregninger: Beregning 1 med grunnlag i innløpskonsentrasjoner og vannmengder målt på Trøim renseanlegg, beregningen er basert på nåværende situasjon (med beregnet maksbelastning 6.300 pe). Beregning 2 basert på spesifikke tall for forurensningsproduksjon fra Norsk Vanns veiledning for dimensjonering av avløpsanlegg [11]. Begge beregninger er gjort for en framtidig pe-belastning på 8.000 pe.

Vannføring

Beregningene er basert på månedlig vannføring i perioden 1990-2018. Det er tatt utgangspunkt i nærmeste NVE-målestasjon, 12.215.0 Storeskar, som ligger ca. 15 km oppstrøms Hemsedal sentrum. På strekningen fra Storeskar og ned til renseanlegget kommer det på to større sideelver;

Grøndøla og Lauvdøla, og vannføringsmålingnen ble korrigert for dette. Vannføringsdata fra målestasjonen ved Storeskar ble tilsendt fra NVE. Det er kun beregnet for 28 år, da det var disse

dataene vi fikk tilgang på fra NVE. Nedbørfelt for de to sideelvene ble generert fra databasen nevina (http://nevina.nve.no/) og middelavrenning for samlet nedbørfelt (Hemsil ved Storeskar, Grøndøla og Lauvdøla) ble beregnet. Videre ble de tilsendte vannføringsdataene fra Storeskar justert med beregnet faktor for vannføringstall.

Grenseverdier

Nitrogen- og fosforkonsentrasjonene ble vurdert i henhold til Miljødirektoratets veileder 02:2018 [12], bakteriekonsentrasjoner ble vurdert i henhold til tidligere Statens forurensningstilsyns veileder 97:04 [13]. TOC er i klassifiseringsveilederen ansett som karakteriserende parametere og ikke som klassifiserende for miljøtilstand i en vannforekomst. Det er derfor heller ikke angitt nye klassegrenser for disse parameterne i veileder 02:2018, men det vises til den tidligere klassifiseringsveilederen 97:04 [13] for klassegrenser for disse parameterne. Siden klassifiseringssystemet i veileder 97:04 ikke skiller mellom de ulike vanntypers naturlige nivå av ulike vannkvalitetsparametere, vil bruken av dette klassifiseringssystemet imidlertid ofte indikere en dårligere tilstandsklasse enn det som er reelt. TOC ble derfor ikke vurdert i forhold til klassegrenser.

Overløpsmengde

Overløpsmengde ble beregnet til å utgjøre 0,25% av total vannmengde. Beregningene er gjort på grunnlag av tall for overløp på ledningsnettet og behandlet vannmengde ved renseanlegget i perioden 2011-2019. Tallene er hentet fra Hovedplan for avløp og vannmiljø 2018-2030 [3].

7.6 Inngangsdata til beregningene Vannmengder fra renseanlegget

Beregning 1: Det er tatt utgangspunkt i vannmengdedata målt på Trøim renseanlegg regnet om til 8.000 pe. Til grunn for beregningene er vannmengde hentet fra årsrapport for 2017 [6]. Det samme gjelder innløpskonsentrasjoner. Beregningen tar utgangspunkt i at nåsituasjonen som er på 6.300 pe i maksuken.

Beregning 2:

Vannmengde er satt til 200 l pr. person i døgnet. I henhold til veileder fra Norsk Vann [11] ligger vannforbruket normalt i området 130-150 l pr. person i døgnet og overstiger sjelden 200 l pr person i døgnet. Ved å bruke 200 l pr. person i døgnet beregner vi et «worst case»-scenario.

Bakgrunnskonsentrasjoner i resipient

Bakgrunnskonsentrasjonene er basert på analyseresultatene fra målestasjon Hemsil nedstrøms Trøim avløpsanlegg (012-65409), i perioden 2015-2019 (https://vannmiljo.miljodirektoratet.no/).

Stasjonen ligger nedstrøms Trøim renseanlegg og påvirkes av utslippet fra renseanlegget. I resipientovervåkingen i 2019 [14] fant en for de målte parametere (Ntot, Ptot, TOC, TKB) ikke forskjeller i konsentrasjoner opp- og nedstrøms renseanlegget og derfor mener vi at det er forsvarlig å bruke disse dataene.

For parametere Ntot, Ptot og TOC baserer tilstandsvurderingen seg på årsgjennomsnittet og gjennomsnittskonsentrasjonen i perioden 2015-2019 ble brukt som bakgrunnskonsentrasjon.

Tilstandsvurderingen for bakterier (TKB) baserer seg på 90 persentilen. Høye bakterieverdier blir oftest påvist i perioder med mye nedbør. Overbelastning av avløpsnettet med påfølgende overløpsutslipp og utlekking gir høye bakteriekonsentrasjoner i vassdraget. Økt avrenning kan også gi tilførsler fra andre forurensningskilder som landbruk og beitedyr. I slike tilfeller har ikke de høye

Rambøll - Trøim renseanlegg

42/55

bakterietallene en sammenheng med utslipp fra selve renseanlegget. Derfor ble medianverdien valgt som bakgrunnskonsentrasjon.

Tilførsler og konsentrasjoner i utslippsvannet

Tilførsler og konsentrasjonene av de forskjellige stoffene (Ntot, Ptot, KOF) i utslippsvannet ble hentet fra årsrapport for Trøim ra 2017 [6].

Fosfor

Renseeffekt for totalfosfor er satt til 93%

Bakterier

Når det gjelder bakterier sier litteraturen at de fleste målinger av termotolerante koliforme bakterier i råkloakk ligger mellom 105 og 107 TKB/100 ml og at verdiene rundt 106 TKB/100 ml synes å være mest vanlig [15]. I beregningene er det valgt å bruke 105 TKB/100 ml. Når det gjelder biologisk/

kjemisk anlegg renseanlegget kan man regne med 99,9% reduksjon i bakteriemengder [16].

Organisk stoff

Fylkesmannen ønsker en resipientvurdering av organisk stoff uttrykt som TOC. I en NIVA-undersøkelse fra 1990 fant en i ufiltrerte prøver følgende forholdstall for KOF/TOC [17].

Innløpsvann: 4,6

Utløpsvann biologisk renseanlegg: 4,1

Tabellen under gir en oversikt over inngangsdata til beregningene.

Tabell 19: Inngangsdata til beregningene

Relevante parametere Verdi

Konsentrasjoner i innløpsvann:

Ntot (mg/l) 69,3

Ptot (mg/l) 7,08

KOF (mg/l) 664

Bakgrunnskonsentrasjon i resipient (basert på årsgjennomsnitt i periode 2015-2019):

Ntot (µg/l) 249

Ptot (µg/l) 6,2

TOC (mg/l) 1,5

TKB (TKB/l) (basert på median) 12 Vannføring

Beregninger ble gjennomført på månedsbasis i perioden 1990-2018. Tabellen under viser for hver måned gjennomsnittlig vannføring i denne perioden, og i tillegg min- og maksverdiene.

Gjennomsnittsvannføring er lavest i februar og høyest i juni (i forbindelse med snø-smelting). I tallene fra NVE var vannføring i mars måned 1996 satt il 0, så beregninger for mars dette året er utelatt.

Tabell 20: Vannføring i periode 1990-2018: min- og maksverdier og gjennomsnittsverdi

7.7 Resultater

Hemsedal er en hyttekommune og renseanlegget har størst tilføring i feriemånedene, spesielt i forbindelse med vinterferie og påske. Beregningene er gjort med utgangspunkt i «worst case»-scenario, dvs. en belastning fra omsøkte antall pe (8.000 pe) året rundt. Vannføringen i Hemsil er minst i vintermånedene, dermed vil den største belastningen fra renseanlegget komme i en periode med liten vannføring i elva.

En oversikt over resultatene for hver måned i perioden med tilstandsklassifisering vises i vedlegg 9. Herunder følger en sammenfatting av resultatene for hver parameter.

Fosfor

Beregning 1:

Alle beregnede konsentrasjoner er tilsvarende svært god eller god tilstand. Dette gjelder for beregninger både med og uten overløp inkludert. Ett unntak er en måned der det er registrert svært lav vannføring (februar 96). For denne måneden tilsvarer konsentrasjonene svært dårlig tilstand.

Beregning 2:

De fleste beregnede konsentrasjoner ligger i tilstandsklasse svært god eller god. I perioder med lav vannføring i elva (januar, februar, mars og desember) ligger noen av beregningene i tilstandsklasse moderat – svært dårlig.

Nitrogen Beregning 1:

For månedene januar, februar og mars ligger flertallet av konsentrasjonene i tilstandsklasse moderat til dårlig. I april og desember gjelder dette kun enkelte av verdiene. For de resterende månedene viser verdiene god tilstand

Beregning 2:

For månedene januar, februar, mars april og desember ligger flertallet av konsentrasjonene i tilstandsklasse moderat til svært dårlig. I november gjelder dette kun enkelte av verdiene. For de resterende månedene viser verdiene god tilstand

M åned M in (m3/ s) M aks (m3/ s) Gjenno msnitt (m3/ s)

Januar 0,1 2,5 2,5

Februar 0,02 3,7 1,8

M ars 0,5 11,4 2,3

April 1,1 16,0 5,4

M ai 13,1 83,1 41,1

Juni 30,8 98,6 60,3

Juli 10,2 78,7 38,0

August 10,3 36,8 36,8

September 7,1 37,1 17,2

Oktober 4,0 31,4 13,5

November 1,7 34,1 6,7

Desember 0,7 9,0 3,7

Rambøll - Trøim renseanlegg

44/55

Organisk stoff (TOC)

Beregninger viste at TOC-konsentrasjonen nesten ikke vil bli påvirket av utvidelse av renseanlegget.

Bakterier (E.coli) Beregning 1:

Så godt som alle resultater tilsvarende god tilstand og det beregnes en veldig begrenset øking i bakteriekonsentrasjoner. Dette gjelder for beregninger både med og uten overløp inkludert.

Beregning 2:

Det beregnes det sterk øking i bakteriekonsentrasjonen i resipienten og tilstanden varierer mellom moderat og svært dårlig. I beregningen der overløp er tatt med er tilstand svært dårlig for så godt som alle beregninger i månedene januar, februar, mars, april november og desember. Sannsynligvis er tapet overestimert. Ellers ville det også i den nåværende situasjonen bli påvist mye høyere E.coli-verdier. En del av tapet vil tilbakeholdes i systemet og ikke nå resipienten.