• No results found

3. TIDLIGERE FORSKNING OG TEORETISK GRUNNLAG

3.3 O RDNING AV FUNKSJONSHEMMING

Jeg har løftet frem forskjellige modeller som ligger til grunn for forståelsen og forskningen på funksjonshemming. Videre har jeg latt meg inspirere av Ingunn Mosers doktorgradsavhandling fra 2003(a), “Road Trafic Accidents - The ordering of Subjects, Bodies and Disability” og hennes kapittel i boken ”Normalitet” (2006) for å se på hvordan mennesker med funksjonshemming kan ordne seg i hverdagen. Jeg hadde en forventning om at ulike ordningsmåter kunne komme til syne også i mitt materiale. Mosers studier befinner seg innenfor en konstruktivistisk og poststrukturalistisk tradisjon hvor funksjonshemming kan betraktes som en sosial konstruksjon, og dermed relasjonelt betinget. Dette kan for eksempel være knyttet til kjønn, kropp og materielle innretninger. Funksjonshemmingen konstitueres og ordnes på spesifikke og til dels begrensende måter når den normale, kroppslige orden forstyrres på grunn av sykdom eller skade. Dette gjør seg gjeldende gjennom både den

fysiske utformingen av omgivelsene representert ved kanter og trapper, og gjennom rådende diskurser i samfunnet. Disse diskursene handler om hvordan både offentlige dokumenter, politikk og forskjellige praksiser og holdninger snakker om, tenker om eller skriver om for eksempel funksjonshemming eller moderskap eller kjønn (Moser 2003b). På denne måten legges premisser og rammer for den enkeltes muligheter.

Den sosiale modellen utfordrer rådende oppfatninger ved å hevde at det ikke er den funksjonshemmede kroppen, men de samfunnsmessige barrierene som er problemet.

Min tilnærming vil være basert på det interaksjonistiske perspektivet og Järvinen og Mik-Meyers (2005) tenkning om at mening skapes i samhandling med andre i en kontekst, og at de sosiale relasjonene og strukturene har betydning for hvordan hverdagen utspiller seg. Vi innehar posisjoner i samfunnet som både kan gi muligheter og forhindre deltakelse i samfunnslivet.

Moser (2003a) har brukt begrepet ”Ordningsmåter” i sin analyse. Begrepet ble lansert av John Law i l994 som følge av et ønske om et mer håndfast begrep enn Focaults diskursbegrep. Hun gir en slik forklaring:

”Discourse seems always to be larger than life. Law’s ambition with the notion

“modes of ordering” is to cut it down to size. The networks and relations we are part of, when traced empirically, only go so far" (s. 138).

Ordningsmåter kan ses på som en måte å gripe det hverdagslige og bringer ordninger nær den enkelte. Jeg vil la meg inspirere av Mosers perspektiv, og på bakgrunn av hennes definisjoner redegjøre for hvordan begrepet kan forstås:

Mosers begrep om ordningsmåter viser til sosial orden som verb heller enn et substantiv. Med dette menes noe pågående, synliggjort, sårbart og gjentakende som aldri avsluttes. Jeg vil i oppgaven være opptatt av aktørenes forhandlinger i samhandling med omgivelsene, og mitt fokus vil være på hvordan mødrene tilegner seg nødvendige ressurser og tilpasser seg de mulighetene som situasjonene gir dem.

Sosial ordning er ifølge Moser heterogen og verken bare sosial eller nødvendigvis diskursiv. Det er heller materielt og praktisk. Kropper, subjekter, talemåter, tekster (som f.eks. lovverk, politiske dokumenter og sosialvitenskaplig forskning), verktøy,

teknologi, fysiske omgivelser, interaksjon, praksiser, relasjoner mellom mennesker og mellom mennesker og ting. Alt dette og mye annet blir ordnet og bidrar til ordning.

Jeg har tatt utgangspunkt i at alle disse har større eller mindre betydning for de mulighetene kvinnene har til å ordne sin hverdag som mødre med en bevegelseshemming.

Et annet sentralt trekk ved begrepet ordningsmåter er at det ikke antas at det ligger strategier bak eller sentralt i en ordnende prosess. Dette tolker jeg som at det ikke er bestemt eller planlagt hvordan kvinner med ryggmargsskade ordner sin hverdag. De posisjoneres ulikt i samfunnet og utsettes for forskjellige føringer som gjensidig påvirker hverandre.

Strategi, formål og refleksivitet er knyttet til ordningsprosessen. Ordningsmåter inviterer til å studere hvordan ordning gjøres, utvikles, kroppsliggjøres, uttrykkes og representeres i forskjellige materielle former. I analysen vil mitt blikk være rettet mot hvordan dette kan reflekteres i kvinnenes fortellinger om sin hverdag.

Begrepet antar at virkeligheten er kompleks og at mange ordningsmåter er i funksjon samtidig. Den enkelte vil bevege seg mellom forskjellige ordningsmåter.

Det er viktig å studere hvordan ordninger skiller seg fra, overlapper, forbigår hverandre, interagerer, transporteres, oversettes, reorganiseres, forandres og forsvinner, eller utryddes. Ordningsmåter er ikke nødvendigvis suksessfulle, langtrekkende eller blir dominante. De kan, eller kan ikke, engasjere seg i, skille seg fra eller virke sammen med andre ordningsmåter og slik virke dominerende - eller skape variasjon eller åpenhet. Denne tolker jeg til å henge sammen med nr 5, og hensikten er å studere hvordan ordningsmåtene beveger seg. Jeg har funnet det interessant å se på hvordan situasjoner kan skape åpning for forskjellige typer ordningsmåter.

Moser 2003 (a) har valgt ut to dominante ordningsmåter for funksjonshemming som hun har kalt ”normalisering” og ”pasjon”. Hun fant også en tredje, noe mindre fremtredende ordningsmåte, nemlig ”skjebne”. Ved å analysere empiriske data vil det

fremstå mønstre som viser de nettverkene og relasjonene vi er en del av. Moser tar utgangspunkt i hverdagen med en funksjonshemming. Hun studerer hvordan personer som har vært utsatt for større ulykker reorganiserer og ordner både seg selv som subjekt og den hverdagen de skal bevege seg i. Den enkelte forhandler med omgivelsene og bruker teknologi, hjelpemidler og personer til å skape frihet og forutsigbarhet i hverdagen. Dette fordrer evnen til å handle og gjennom det få ting til å skje. Handlekraft er en evne som forventes av et kompetent og normalt subjekt, og som er avgjørende for å bli betraktet som en selvstendig aktør i samfunnet (Moser 2006). I et interaksjonistisk perspektiv vil handlekraft ikke være en egenskap ved den enkelte, men bli vevd inn i sosiale og materielle relasjoner. Hun forklarer videre at ordningsmåter kan fremtre ved at

"handlekraft, subjektiviteter og kroppsliggjøringer, sammen med de praksisene, materialene, teknologiene, sosiale relasjonene, offentlige tiltakene og institusjonene blir ordnet på ganske spesifikke måter" (s. l50).

I hennes analyse blir dette en ordningsmåte som bygger og sikrer normalitet gjennom kompenserende tiltak. Evnen til handlekraft utfordres ved å få en funksjonshemming, blant annet ved at man står i fare for å bli avhengig av andre mennesker eller hjelpemidler. Den enkelte kan dermed bli det hun kaller en avgrenset aktør. Kulturelle normer, holdninger og materielle innretninger vil være med på å bestemme hvilken handlingsfrihet den enkelte har. Hun viser hvor sårbar den enkelte er for endringer i relasjonene.

Noen mennesker vil ikke la seg fange i en verden basert på normalisering, og lar andre ordningsmåter tre i kraft for å finne mening i tilværelsen. Dette kan være ved å utfordre de aksepterte normene og grensene slik som for eksempel de som driver ekstremsport i rullestol. Dette er mennesker som hever seg over de offentlige og kulturelle diskursene og har andre mål i livet enn å bli vurdert i et A4-format. De tar kontroll over tilværelsen og oppnår på den måten handlekraft. Dette blir til en ordningsmåte drevet av ”pasjon”. Den tredje ordningsmåten Moser (2003a) løfter frem er basert på at funksjonshemmingen og konsekvensene skyldes omstendigheter utenfor den enkeltes kontroll, og dermed er skjebnebestemt. Skjebne er et uttrykk for

at situasjonen må aksepteres slik den er, og hun mener at en slik tankemåte har liten oppmerksomhet i dag. De moderne idealene legger opp til at mennesker skal være dynamiske og ambisjonsrike, og det er forventninger til at den enkelte prøver å bedre sin situasjon. Tanken på å akseptere tingenes tilstand kan ikke sies å være i tråd med rehabiliteringsideologien hvor målet er å stimulere til den enkeltes egen innsats for å bli så selvstendig som mulig (St.meld. nr. 40 2002-2003). Skjebnetanken blir dermed konfronterende i møtet med de rådende idealene om normalisering. Den får en negativ verdi og blir en mangel ved individet eller tilværelsen. Hun snur imidlertid fokus og finner at aksept også kan være en positiv verdi. Det kan være en tilpasning til en situasjon som ikke kan endres, for eksempel når man er avhengig av andre og bruker tid på å vente på hjelp. Det kan også være å revurdere forventningene til livet og gjennom det finne ny mening. Bruken av en slik ordningsmåte kan kreve mer mot og styrke enn å slåss mot egne begrensninger eller systemet i et forsøk på å bygge normalisering.

Andre måter å ordne funksjonshemming kan være ved å være synlig i samfunnet og konfrontere omgivelsene gjennom å opptre i de dagligdagse situasjonene. Dette kan være å fortsette å gå på stamkafeen selv om man må ha hjelp til å forsere trappen hver gang, og samtidig argumentere for en rampe som bidrar til å minske behovet for hjelp.

Mosers empiri består av intervjuer med 11 menn og 2 kvinner, og jeg har undret meg over om ordningsmåtene som er beskrevet også kan spores i mitt materiale, eller om de gjelder spesielt for hennes intervjupersoner. I min oppgave vil jeg ta inn Mosers perspektiv som et teoretisk rammeverk for refleksjoner rundt hvilke ordningsmåter som kan være virksomme når kvinner med ryggmargsskade forteller om sine erfaringer som mødre.