• No results found

Oppgavens bidrag og forslag til videre forskning

Den eksisterende forskningen på barnenyheter tar i hovedsak for seg fjernsynsnyheter. Denne oppgaven har derimot sett på en avis. Med tanke på at forskjellige medier også muliggjør forskjellige former for formidling, og også brukes på forskjellige måter, har denne studien bidratt til å utvide forskningsfeltet på nyheter for barn. Et lite forskningsfelt, som de siste to tiårene i stor grad er preget av bidrag fra en liten gruppe forskere. Det meste av den

eksisterende forskningen er dessuten fra Storbritannia, Nederland og Israel, land med andre mediekulturer enn Norge. Selv om det vil være mulig å peke på likheter mellom Norge og andre land, vil det til enhver tid også være forskjeller. Dermed er avhandlingen også en foregangsstudie til et nesten ikke-eksisterende forskningsfelt i Norge.

Gjennom en metodetriangulering har jeg forsøk å gi et helhetlig bilde av Junior.

Analysene har synliggjort at avisen formidler et verdensbilde der barn er viktige aktører når det gjelder å bli sett og hørt, og hvor politikk og skole fremstår som sentrale temaer. Avisens prosjekt ser ikke ut til bare å være å forklare nyhetene, men også å være lærende om verden samt å inkludere barns stemmer i saker hvor de vanligvis ikke blir hørt av nyhetsmediene.

28 I forkant av lanseringen av Junior bestilte Aftenposten en rapport fra Retriever om hvordan og hvor ofte norske papir- og nettaviser omtaler barn.

102

Målsetningen til den andre nyhetsformidleren til barn i Norge, NRK, har vært å formidle nyheter som angår barn (Holann 2013). Likevel fikk programmet i etterkant av lanseringen kritikk for å være for enkel, og for å i stor grad fokusere på saker som angår barn direkte (Ringheim 2010). Denne oppgaven har ikke hatt som mål å sammenligne Junior med Supernytt, og Ringheims dom var heller ikke basert på forskning. Likevel jeg hevde at

kritikken av Supernytt kan tyde på noen forskjeller mellom de to norske nyhetsformidlerne til barn. Selv om mange av sakene forklares ut ifra et barns perspektiv, fremstår likevel avisen med en bredde og med et mål om å inkludere barn i saker som også går utenfor barns egen hverdag.

Ser man Junior i en større kontekst, finnes det et tydelig rom for mer forskning. Blant annet vil en resepsjonsstudie kunne fortelle noe om mottagelsen og bruken av avisen.

Høyland (2013) og Holann (2013) har tidligere gjort resepsjonsstudier av Supernytt, og viser ulike sider ved mottagelsen av nyhetene. Både resepsjonen av krisepregede nyheter spesielt og nyhetssendingene mer generelt. Fjernsyn og avis brukes likevel på forskjellige måter, og lignende studier av Junior ville kunne fortelle om hvilken funksjon avisen har i praksis. Med to nyhetsmedier som retter seg mot barn er det også rom for å gjøre en komparativ analyse.

Ettersom Junior er en ukeavis mens Supernytt sendes seks dager i uken, kunne det vært aktuelt å se hvor avgjørende utgivelsesfrekvensen er for hvilke temaer de skriver om, og i hvilken grad de eventuelt utfyller hverandre. Det ville også vært relevant å gjøre en komparativ analyse mellom barnenyhetsmediene i Norge og andre land i Europa. En slik studie vil for det første kunne bidra med innsikt i hvor utbredt disse nyhetsmediene er. For det andre vil man gjennom en slik komparativ analyse kunne få innsikt i hva inntjeningsgrunnlag og profil har å si for innholdet i disse mediene, og hva ulike mediesystemer har å si for innholdet i nyhetene for barn forskjellige steder i verden.

Satt i sammenheng med mediebruk er det også rom for en studie som tar for seg barns mediebruk på internett kontra tradisjonelle medier som avis og fjernsyn. Både Supernytt og Junior opplever en økning i seertall og opplagstall. I tillegg viser forskning på europeiske barns internettbruk at barn i økende grad bruker nye digitale medier, deriblant en økning i hvor mange barn som ser eller leser nyheter på nett (Livingstone et al. 2014, s. 10). I norsk sammenheng har Norsk mediebarometer vist en økende nedgang i hvor mange som leser papiraviser, en nedgang som i 2015 også gjaldt nettaviser (SSB 2016). Det vil av den grunn være relevant å belyse hva et økende opplag i papiravisen for barn har å si for det norske mediebildet i de kommende årene. Kan en resepsjonsstudie av Juniors lesere gi innsikt om

103 kommende medietrender? Junior er i tillegg en avis man må betale for, til forskjell fra

Supernytt som er gratis tilgjengelig for alle. En studie som ser på sammenhenger og

forskjeller mellom de som ser Supernytt på fjernsynet og de som leser Junior, og ikke minst hvilke familier som abonnerer på avisen, kan bidra til å belyse det større mediebildet i tiden som kommer.

104

Litteraturliste

Aftenposten. 18.11.1987. «Dreyer utsetter norsk barneavis». Tilgjengelig via Retriever.

Aftenposten. 30.08.1992. «Aftenposten utgir barneavis». Tilgjengelig via Retriever Aftenposten. 11.04.2012. «Aftenposten lanserer barneavis». Lest 11.11.2014.

http://www.aftenposten.no/kultur/Aftenposten-lanserer-egen-barneavis-6773915.html.

Aftenposten. 24.04.2012. «Barnas virkelighet er sjelden tema i norske aviser». Lest 09.03.2015.

http://www.aftenposten.no/kultur/Barnas-virkelighet-er-sjelden-tema-i-norske-aviser 6813392.html#.T5e4e9n0krU.

Aftenposten. 13.09.2012. «Junior er blitt stor». Lest 27.02.2015.

http://www.aftenposten.no/kultur/Junior-er-blitt-stor-6988301.html.

Aftenposten. 16.08.2014. «Tanta flytter hjem». Lest 22.03.2016.

http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/Tanta-flytter-hjem-7669068.html Aftenposten Junior. U.d. «En ukeavis for barn og unge». Lest 06.04.2016.

https://kundeportal.aftenposten.no/junior/.

Allern, Sigurd. 2001. Nyhetsverdier. Kristiansand: IJ-forlaget.

Allern, Sigurd. 2002. «Journalistic and commercial news values» i Nordicom Review, vol. 23 (1), s. 137-152.

Allern, Sigurd. 2015. Journalistikk og kildekritisk analyse. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.

Bakøy, Eva. 2002. Med fjernsynet i barnets tjeneste. NRK-fjernsynets programvirksomhet for barn på 60- og 70-tallet. Oslo: Unipub forlag.

Bastiansen, Henrik og Hans Fredrik Dahl. 2003. Norsk mediehistorie. Oslo:

Universitetsforlaget.

Baym, Geoffrey. 2012. «Critical Interpretive Methods: Social Meanings and Media Texts» i James Anderson (red.) Media Research Methods. Los Angeles og London: Sage, s. 323-350.

Bech-Karlsen, Jo. 2007. Åpen eller skjult. Råd og uråd i fortellende journalistikk. Oslo:

Universitetsforlaget.

Bennett, Lance. 2007. News: The Politics of Illusion. New York: Longman. 8.utgave.

Berger, Arthus Asa. 2000. Media and Communication Research Methods. Thousand Oaks:

Sage.

105 Bergström og Boréus. 2005. Textens mening och makt. Lund: Studentlitteratur. 2. utgave.

Berlinske Tidende 02.04.2014. «Berlinske lancerer ny børneavis». Lest 02.03.2015.

http://www.b.dk/nationalt/berlingske-lancerer-ny-boerneavis-0.

Bourdieu, Pierre. 1998. Om televisionen [fransk orig.]. Stockholm: Brutus Östlings bokförlag.

Oversatt av Mats Rosengren.

Brurås, Svein. 2000. Etikk for journalister. Bergen: Fagbokforlaget.

Brurås, Svein (red.). 2012. Nyhetsvurderinger. På innsiden i fem redaksjoner. Kristiansand:

IJ-forlaget.

Buckingham, David. 2000. The Making og Citizens. Young People, News and Politics.

London og New York: Routledge.

Cantor, Joanne og Amy Nathanson. 1996. «Children's fright reactions to television news» i Journal of Communication 46, vol. 4, s. 139-152.

Carter, Cynthia. 2004. «Scary news: Children’s responses to news of war» i Mediactive vol. 3, s. 67-84.

Carter, Cynthia. 2007. «Talking about my Generation: A Critical Examination of Children’s BBC Newsround Web Site Discussions about War, Conflict and Terrorism» i Dafna Lemish og Maya Götz (red.) Children and media in times of war and conflict.

Cresskill: Hampton Press, Inc., s. 121-142.

Carter, Cynthia. 2013. «Children and the news: rethinking citizenship in the twenty-first century» i Dafna Lemish (red.) The Routledge International Handbook of Children, Adolescents and Media. New York og London: Routledge, s. 255-262.

Carter, Cynthia. 2014. «News Media and Child Well-Being» i Ben-Arieh, Asher, Ferran Casas, Ivar Frønes, og Jill Korbin (red.) Handbook of Child Well-Being. Springer Netherlands. Online versjon.

Carter, Cynthia og Máire Messenger Davies. 2005. «A fresh peach is easier to bruise: children and traumatic news» i Stuart Allan (red.) Journalism: critical issues. Maidenhead:

Open University Press, s. 224-237.

Clarke, Peter. 1965. «Parental socialization values and children's newspaper reading» i Journalism & Mass Communication Quarterly 42, vol. 4, s. 539-546.

Conway, Margaret, Jay Stevens og Robert Smith. 1975. «The relation between media use and children's civic awareness» i Journalism and Mass Communication Quarterly 52, vol. 3, s. 531.

106

Conway, Margaret, Mikel Wyckoff, Eleanor Feldbaum, og David Ahern. 1981. «The news media in children's political socialization» i Public Opinion Quarterly 45, vol. 2, s. 164- 178.

Dag og Tid. 11.05.2012. «Krøkjer samfunnsborgarane tidleg». Tilgjengelig via Retriever.

Davies, Márie Messenger. 2001. «Dear BBC»: Children, television storytelling and the public sphere. Cambridge: Cambridge University Press.

Davies, Máire Messenger. 2004. «Innocent victims/active citizens: children and media war coverage» i Mediative vol. 3, s. 55-66.

Davies, Márie Messenger. 2007. «What Good Came of it At Last? Ethos, Style and Sense of Audience in the Reporting of War by Children’s News Program» i Dafna Lemish og Maya Götz (red.) Children and Media in times of war and conflict. Cresskill: Hampton Press, Inc., s. 163-176.

Davies, Márie Messenger. 2008. «Fair and Balanced Reporting: Children, News, and the Case of Northern Ireland» i Journal of Children and Media, vol. 2 (3), s. 305-310.

Davies, Máire Messenger og Nick Mosdell. 2005. «The representation of children in the media: Aspects of agency and literacy» i Jim Goddard, Sally McNamee, Adrian James og Allison James (red.) The Politics of Childhood. Palgrave Macmillan UK,

s. 208-225.

Drotner, Kirsten. 2013. «The co-construction of media and childhood» i Dafna Lemish (red.) The Routledge International Handbook of Children, Adolescents, and Media. London og New York: Routledge, s. 15-22.

Eide, Martin. 1992. Nyhetenes interesse. Nyhetsjournalistikk mellom tekst og kontekst.

Oslo: Universitetsforlaget.

Entman, Robert M., Jörg Matthes og Lynn Pellicano. 2009. «Nature, Sources and Effects of News Framing» i Karin Wahl-Jorgensen og Thomas Hanitzsch (red.) The handbook of journalism studies. New York og London: Routledge, s. 175-190.

Fairclough, Norman. 2003. Analysing Discourse. Textual analysis for social research.

London og New York: Routledge.

Flyktninghjelpen. 18.01.2013. «Aftenposten Junior vinner Perspektivprisen». Lest 20.01.2015. http://www.flyktninghjelpen.no/?did=9151862#.VvuRZ0cYOgt.

Forente Nasjoner. 1989. «FNs konvensjon om barnets rettigheter av 20. november 1989».

Tilgjengelig via http://www.fn.no.

Franklin, Bob. 2005. «McJournalism: the local press and the McDonaldization thesis» i

107 Stuart Hall (red.) Journalism: critical issues. Maidenhead: Open University Press, s. 137-150.

Freeman, Michael. 1996. «Children’s education: a test case for best interests and autonomy» i Ron Davie og David Galloway (red.) Listening to children in education. London:

David Fulton Publishers, s. 29-48.

Galtung, Johan og Mari Holmboe Ruge. 1965. «The structure of foreign news the presentation of the Congo, Cuba and Cyprus Crises in four Norwegian newspapers» i Journal of peace research vol. 2(1), s. 64-90.

Gentikow, Barbara. 2005. Hvordan utforsker man medieerfaringer. Kristiansand: IJ-forlaget.

Golding, Peter og Phillip Elliot. 1979. Making the news. London: Longman.

Golding, Peter og Graham Murdock. 2000. «Culture, communications and political economy»

i Mass media and society 3, s. 70-92.

Götz, Maya. 2007. «‘I Know That it Is Bush’ Fault’: How Children in Germany Perceived the War in Iraq» i Dafna Lemish og Maya Götz (red.) Children and Media in Times of War and Conflict. Cresskill: Hampton Press, Inc., s. 15-36.

Greer, Chris. 2007. «News media, victims and crime» i Pamela Davies, Peter Francis og Chris Greer (red.) Victims, Crime and Society. London: Sage, s. 20-49.

Grønmo, Sigmund. 2004. Samfunnsvitenskapelige metoder. Bergen: Fagbokforlaget.

Gunter, Barrie. 2002. «The quantitative research process» i Klaus Bruhn-Jensen (red.) A Handbook of Media and Communication Research. Qualitative and Quantitative Methodologies. London og New York: Routledge, s. 209-234.

Haahr, Jens og Hans-Henrik Holm. 2003. Meget større end du tror. Avislæserne og det internationale. Århus: Ajour.

Hake, Karin. 2006. Historien om barne-tv. Barndomsbilder 1960-2005. Oslo:

Universitetsforlaget.

Harrison, Jackie. 2006. News. London og New York: Routledge.

Herman, Edward og Noam Chomsky. 1988. Manufacturing consent: The political economy of the mass media. New York: Pantheon Books.

Higgonet, Anne. 1998. Pictures of Innocent: The History and Crisis of Ideal Childhood.

New York: Thames and Hudson.

Hjarvard, Stig. 2012. «The study of news production» i Klaus Bruhn Jensen (red.) A handbook of media and communicaton research, qualitative and quantitative methodologies. London: Routledge, 2. utgave, s. 87-105.

108

Holann, Liv-Randi Risstad. 2013. «NRK som nyhetsformidler til barn. En casestudie av Supernytt». Masteravhandling, Universitetet i Oslo.

Holland, Patricia. 2008. «The Child in the Picture» i Kirsten Drotner og Sonia Livingstone (red.) The International Handbook of Children, Media and Culture. London: Sage, s. 36-54.

Holm, Hans-Henrik, Lars Kabel, Torben Kitaj, Lars Møller og Flemming Ytzen. 2000.

Verden på tilbud. Om udenrigsjournalistik og mediernes udlandsdækning.

Århus: Ajour.

Home, Anna. 1995. «Children’s Television Charter». Lest 15.01.2016.

www.nordicom.gu.se/en/clearinghouse/childrens-television-charter.

Høyland, Vibeke. 2013. «Barn og krisepregede nyheter. Læring for livet».

Masteravhandling, Universitetet i Oslo.

Hågvar, Yngve Benestad. 2007. Å forstå avisa. Innføring i praktisk presseanalyse. Bergen:

Fagbokforlaget.

Independent. 01.05.2006. «Piers Morgan launches children’s newspaper». Lest 07.04.2016.

http://www.independent.co.uk/news/media/piers-morgan-launches-childrens-newspaper6102203.html.

James, Allison, Chris Jenkins og Alan Prout. 1998. Theorizing Childhood. Cambridge:

Polity Press.

Journalisten. 13.04.2015. «Aftenposten Junior: motstrøms på papir» Lest 18.12.2015.

http://journalisten.no/2015/04/motstroms-pa-papir.

Journalisten. 08.03.2016. «Klasseavisen større enn Dagsavisen». Lest 29.04.2016.

http://journalisten.no/2016/03/aftenposten-junior-og-klassekampen-er-opplagsvinnerne.

Jørgensen, Marianne Winther og Louise Phillips. 1999. Diskursanalyse som teori og metode.

Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag.

Kilde, Lill-Torunn. 2005. Barn i bildet. Når barn blir propaganda. Kristiansand: IJ-forlaget.

Kjeldsen, Jens. 2009. Retorikk i vår tid. En innføring i moderne retorisk teori. Oslo: Spartacus forlag. 2. utgave.

Kjørholt, Anne Trine. 2007. «Childhood as a symbolic space: searching for authentic voices in the era of globalisation» i Children's Geographies vol. 5 (1-2), s. 29-42.

Kleine Zeitung. 20.01.2011. «Die ganze Welt für junge LeserInnen». Lest 07.04.2016.

109 http://www.kleinezeitung.at/s/service/shop/abo/4220726/Neu_die-Kinderzeitung_Die ganze-Welt-fur-junge-LeserInnen.

Krcmar, Marina. 2013. «Examining research on children and media» i Dafna Lemish (red.) The Routledge International Handbook of Children, Adolescents and Media.

New York og London: Routledge, s. 39-45.

Krumsvik, Arne. 2014. «De usynlige», forskningsrapport.

https://journalistikkampanjen.files.wordpress.com/2014/09/ahk-de_usynlige.pdf.

Kvale, Steinar og Svend Brinkmann. 2009. Learning the Craft of Qualitative Research Interviewing. Los Angeles og London: Sage.

Lemish, Dafna. 2007. «Israeli Children’s Television Going to War with Iraq» i Dafna Lemish og Maya Götz (red.) Children and Media in times of war and conflict. Cresskill:

Hampton Press, Inc., s. 201-214.

Lemish, Dafna og Maya Götz (red.). 2007. Children and Media in times of war and conflict.

Cresskill: Hampton Press, Inc.

Livingstone, Sonia. 2007. «Children’s Television Charter» i Jeffrey Jensen Arnett (red.) Encyclopedia of Children, Adolescent, and the Media. Thousand Oaks: Sage.

Livingstone, Sonia, Giovanna Mascheroni, Kjartan Ólafsson og Leslie Haddon. 2014.

«Children’s online risk and opportunities». Rapport fra EU Kids Online og Net Children Go Mobile.

Lovdata. 01.06.2009. «Lov om kontroll med markedsføring og avtalevilkår».

Tilgjengelig fra www.lovdata.no.

Lule, Jack. 2001. Daily News, Eternal Stories. The Mythological Role of Journalism.

New York og London: The Guilford Press.

Maasø, Arnt, Vilde Schanke Sundet og Trine Syvertsen. 2007. «’Fordi de fortjener det’.

Publikumsdeltagelse som strategisk utviklingsområde i mediebransjen», i Norsk Medietidsskrift vol. 14, s. 126-154.

Matthews, Julian. 2003. «Cultures of production: The making of children’s news» i Simon Cottle (red.) Media organization and production. London: Sage, s. 131-145.

Matthews, Julian. 2007. «Creating a new(s) view of the environment» i Journalism, vol. 8(4), s. 428-448.

Matthews, Julian. 2009a. «Making it our own: BBC Newsround Professionals and Their Efforts to Build a News Agenda for the Young» i Television and New Media, vol. 10 (6), s. 546-563.

110

Matthews, Julian, 2009b. «Negotiating news childhoods» i Journal of Children and Media, vol. 3 (1), s. 2-18.

McManus, John. 1994. Market-driven journalism: Let the citizen beware? Thousand Oaks:

Sage Publications.

McNair, Brian. 2009. «Journalism and democracy» i Karin Wahl- Jorgensen og Thomas Hanitzsch (red.) The handbook of journalism studies. New York og London:

Routledge, s. 237-249.

Mediebedriftenes Landsforening. «Opplagstall». Lest 29.04.2016.

http://www.mediebedriftene.no/Tall--Fakta1/Opplagstall/.

MedieNorge. 03.03.2014. «Aviser med størst opplagsfremgang». Lest 04.03.2015.

http://www.medienorge.uib.no/statistikk/medium/avis/355.

Medietilsynet. 2014. Barn og medier. Barn og unges (9-16 år) bruk og opplevelser av medier.

Fredrikstad: Medietilsynet.

Mendes, Kaitlynn, Cynthia Carter og Máire Messenger Davies. 2010. «Young citizens and the news» i Stuart Allan (red.) The Routledge Companion to News and Journalism.

London og New York: Routledge, s. 450-459.

Milde, Svein Harald. 2007. «De forsømte nyhetene. Bruken av NTB-meldinger i norsk presse». Masteravhandling, Universitetet i Oslo.

Mjøs, Astrid. 2011. «Barn som kompetente mediebrukere. En studie av NRK Super».

Masteravhandling, Universitetet i Oslo.

Mjøset, Lars. 2007. «Om teori på høyt og lavere nivå» i Johannes Hjellbrekke, Ole Olsen og Rune Sakslind (red.) Arbeid, kunnskap og sosial ulikhet. Festskrift til Olav Korsnes.

Oslo: Unipub, s. 333-375.

Moeller, Susan. 1999. Compassion Fatigue. New York: Routledge

Moeller, Susan. 2002. «A Hierarchy of Innocence. The Media’s Use of Children in the Telling of International News», i The Harvard International Journal of Press/Politics 7 (1), s. 36-56.

Naper, Anja Aaheim. 2014. «Klimakrise eller oljefest? Perspektiver fra kommentariatet».

Masteravhandling, Universitetet i Oslo.

Neuendorf, Kimberly. 2002. The Content Analysis Guidebook. Thousand Oaks: Sage.

Nikken, Peter og Juliette Walma von der Molen. «Operation Iraqi Freedom in the Children’s News: A Comparison of Consolation Strategies Used by Dutch and German News

111 Producers» i Dafna Lemish og Maya Götz (red.) Children and Media in times of war and conflict. Cresskill: Hampton Press, Inc., s. 177-200.

Njaastad, Olav. 2004. TV-journalistikk. Bildenes fortellerkraft. Oslo: Gyldendal, 2. utgave.

Norsk Presseforbund. 2015. «Vær Varsom-plakaten». Gjeldende fra 12.06.2015.

http://presse.no/pfu/etiske-regler/vaer-varsom-plakaten/.

Norsk Rikskringkasting. 2011. «Barn: vær en venn», Årsrapport 2010. Lest 18.01.2016.

http://www.nrk.no/aarsrapport/2010/barn/.

Norsk Rikskringkasting. 2012. «Barn: å si sin mening!», Årsrapport 2011. Lest 18.01.2016.

http://www.nrk.no/aarsrapport/2011/barn.

Norsk Rikskringkasting. 2015. «En verden hvor barn vokser og er viktige», Årsrapport 2014.

Lest 08.04.2016. http://www.nrk.no/aarsrapport/2014/.

O’Neill, Deidre og Tony Harcup. 2009. «News Values and Selectivity» i Karin Wahl

Jorgensen og Thomas Hanitzsch (red.) The handbook of journalism studies. New York og London: Routledge, s. 161-174.

Olson, Debbie og Giselle Rampal. 2013. «Representations of childhood in the media» i Dafna Lemish (red.) The Routledge International Handbook of Children, Adolescents and Media. New York og London: Routledge, s. 23-30.

Ponte, Cristina. 2007. «Mapping news on children in the mainstream press» i European Societies, vol. 9 (5), s. 735-754.

Preston, Paschal. 2009. Making the news. Journalism and News Cultures in Europe.

London og New York, Routledge.

Regjeringen. 01.01.2014. «Statsministerens nyttårstale». Lest 05.10.2015.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/statsministerens-nyttarstale/id748426/.

Riddle, Karyn, Joanne Cantor, Sahara Byrne og Emily Moyer-Gusé. 2012. «People Killing People on the News: Young Children’s Descriptions of Frightening Television News Content» i Communication Quarterly, vol. 60 (2), s. 278-294.

Ringheim, Trude. 08.01.2010. «Vekk barna opp» i Dagbladet. Tilgjengelig i Retriever.

Rodgers, Shelly og Esther Thorson. 2000. «Fixing: stereotypes in news photos. A synergistic approach with the Los Angeles Times» i Visual Communication Quarterly, 7 (3), s. 8-12.

Rönnberg, Margareta. 2010. Från Barnjournalen via Lilla Aktuellt – till Häxan Surtants rapport? Visby: Filmförlaget

Schibsted. Uten dato. «Digitale mediehus i verdensklasse». Lest 02.05.16.

112

http://www.schibsted.com/no/Mediehus/.

Schudson, Michael og Chris Anderson. 2009. «Objectivity, Professionalism, and Truth Seeking in Journalism» i Karin Wahl- Jorgensen og Thomas Hanitzsch (red.) The handbook of journalism studies. New York og London: Routledge, s. 88-101.

Simonsen, Anne Hege og Elisabeth Eide. 2008. Verden skapes hjemmefra. Pressedekningen av den ikke-vestlige verden 1902-2002. Bergen: Unipub.

Skovholt, Karianne og Aslaug Veum. 2014. Tekstanalyse: ei innføring. Oslo:

Cappelen Damm.

Statistisk sentral byrå. 04.04.2016. «Norsk mediebarometer, 2015». Lest 06.05.2016.

https://www.ssb.no/kultur-og-fritid/statistikker/medie/aar/2016-04-14.

Strasburger, Victor og Edward Donnerstein. 1999. «Children, adolescents, and the media:

issues and solutions» i Pediatrics, 103(1), s. 129-139.

Strohmaier, Petra. 2007. «How TV Producers Dealt with the War in Iraq in Their Children’s Programs» i Dafna Lemish og Maya Götz (red.) Children and media in times of war and conflict. Cresskill: Hampton Press, Inc., s. 143-162.

Tornås, Knut Are. 2006. «Kort og brutalt. Afrika og sultende afrikanere i norske aviser».

Masteravhandling, Universitetet i Oslo.

Tørnby, Birgitte. 2009. «Små, søte kompetente helter som trenger beskyttelse. En studie av barn og unges tilstedeværelse i norske papiraviser». Masteravhandling,

Universitetet i Oslo.

Universitetet i Bergen. 03.11.2015. «PhD prosjekt». Lest 05.04.2016.

http://www.uib.no/infomedia/37933/phd-prosjekt#.

Utdanningsdirektoratet. Uten dato. «Læreplan i naturfag – kompetansemål». Lest 02.05.16.

http://www.udir.no/kl06/NAT103/Kompetansemaal?arst=372029323&kmsn=461102 25.

Utdanningsforbundet. 03.09.2015. «Utdanningsforbundets klimapris». Lest 02.05.16.

https://www.utdanningsforbundet.no/Hovedmeny/Om-forbundet/Klima/.

Vagle, Wenche. 1995. «Kritisk tekstanalyse» i Jan Svennevig, Margareth Sandvik og Wenche Vagle (red.) Tilnærminger til tekst. Modeller for språklig tekstanalyse. Oslo: LNU, s. 123-138.

Van Deth, Jan, Simone Abendschön og Meike Vollmar. 2011. «Children and politics. An empirical reassessment of early political socialization» i Political Psychology vol.

32 (1), s. 147-174.

113 Villani, Susan. 2001. «Impact of Media on Children and Adolescents: A 10-Year Review of

the Research» i Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 40(4), s. 392-401.

Waldahl, Ragnar, Michael Bruun Andersen og Helge Rønning. 2009. TV-nyhetenes verden.

Oslo: Universitetsforlaget.

Wahl-Jorgensen, Karin og Thomas Hanitzsch. 2009. «Introduction: On Why and How We Should Do Journalism Studies» i Karin Wahl-Jorgensen og Thomas Hanitzsch (red.).

The handbook of journalism studies. New York og London: Routledge, s. 3-16.

Walgermo, Kjetil. 22.06.2012. «Barnekultur i farta» i Vårt Land. Tilgjengelig via Retriever.

Walma Van Der Molen, Juliette, Patti Valkenburg og Allerd Peeters. 2002. «Television news

Walma Van Der Molen, Juliette, Patti Valkenburg og Allerd Peeters. 2002. «Television news