• No results found

«Nå har jeg nesten 70 000 følgere på Facebook, så det har

In document N ye ti de r (sider 86-89)

Hun har fått to gode hjelpeadministratorer på siden: Spesial-sykepleier Anne Merete Hage og Anne Trine Smidsrød.

«SÅNN ER DET». Først kalte Graff facebooksiden for «en verdig død», etter en opplevelse som student i praksis på et sykehus:

– Jeg fulgte en døende dame og skulle gå av vakt. «Da ringer vi vel etter en fastvakt som sitter hos henne i natt?» spurte jeg.

«Nei», fikk jeg til svar. «Skal hun dø alene da?» spurte jeg. «Ja, sånn er det», var svaret.

Det gjorde sånn inntrykk på Graff at hun skrev et refleksjons-notat om episoden.

– Jeg tenkte at jeg skulle aldri bli en sånn sykepleier som rett-ferdiggjør en faglig uforsvarlig handling med «sånn er det».

Etter at hun kom i jobb, opplevde hun flere episoder som hun reagerte på.

– På den palliative avdelingen jeg jobbet, fungerte det fint, men på andre avdelinger var det ikke alltid sykepleiere. Det var alltid én på huset, men hvis denne ble tilkalt, kunne det gå en halvtime før det kom noen. Dermed måtte døende pasien-ter med store smerpasien-ter vente unødvendig lenge.

«Nå har jeg nesten 70 000 følgere på Facebook, så det har i grunnen bare balla på seg.»

Graff fikk også som pårørende erfare hvordan eldreomsor-gen fungerer:

– Svigermor ble sendt rundt som pakkepost i systemet like før sin død.

VIL VISE HVORDAN DET ER. – Hva vil du oppnå med enga-sjementet ditt?

– Jeg ønsker å synliggjøre hvordan det er i eldreomsorgen, og så vil jeg kjempe mot NPM (New Public Management: et system for organisering og finansiering, red. mrk.). Det har ikke noe i eldre omsorgen å gjøre. Folk er individer, ikke varer. Sverige har gått bort fra NPM, da kan Norge også klare det.

De personlige historiene som kommer til Graff, handler gjer-ne om slitgjer-ne pårørende og om syke eldre som ikke får syke-hjemsplass eller den hjelpen de trenger. Eller om de som må dele rom til tross for politikeres løfter om enkeltrom til alle.

Mange havner mellom to stoler og blir sendt fra institusjon til institusjon, ofte i den mest sårbare tiden før døden inntreffer.

– Mange trodde jeg overdrev, men alle eksemplene som kom-mer til meg i form av e-poster og innlegg til bloggen fra både pa-sienter og pårørende, viser at det er mye som ikke er bra.

– Hvilke historier har gjort mest inntrykk på deg?

– Det er så mye at det er vanskelig å trekke fram enkelt saker.

Når jeg ser alle eksemplene, tenker jeg at det jeg holder på med, er på sin plass. Jeg føler at jeg har åpnet noen dører. Nå er det

eldreomsorg hver dag i media.

PLIKT Å SI FRA. Mange av henvendelsene er fra anonyme sykepleiere og hjelpepleiere/helsefagarbeidere.

– De er redde for å stå fram. Lojaliteten er helt utrolig sterk.

Men det er noe som ikke stemmer hvis vi ikke skal kunne si ifra når lover og forskrifter brytes. Da har vi jo faktisk en plikt til å si ifra. Men de som gjør det, blir skvisa ut eller får ikke jobb an-dre steder, sier Graff og legger til:

– Jeg savner lojalitet mellom de ansatte, ikke bare mot ledel-sen. Jeg skulle ønske ansatte kunne gå sammen om å si ifra.

– Hva opprører deg mest med dagens eldreomsorg?

«Jeg savner lojalitet mellom de ansatte, ikke bare mot ledelsen.»

Hofteproblem: Her blir Trine J. Graff fraktet hjem etter tredje hoftelukasjon, som skjedde da hun var på ferie i Portugal.

Sykehjemsplasser: Trine J. Graff med Eldrealli-ansen og TV2 på besøk i Åsnes kommune hvor de klarte å redde 15 syke-hjemsplasser.

Modererer: Trine J.

Graff sletter alt av kommentarer på Fa-cebook og blogg som setter svake grupper opp mot hverandre.

M

«Min store sorg er at revmatologene råder meg til ikke å jobbe som sykepleier mer.»

– At den er så lett å nedprioritere. Småligheten hos kommu-neledelsen. Det er nok av byråkrati og folk i ledelsen, men alt-for lav bemanning på golvet. På enkelte sykehjem kan det væ-re én sykepleier på 40–50 pasienter.

BÅDE RØD OG BLÅ. – Hva ville du gjort hvis du var Bent Høie?

Graff ler før hun blir stille en stund.

– Jeg ville sørget for at kommunene gjorde eldreomsorgen til et attraktivt sted å jobbe. Jeg ville sikret gode ledere som vet hva som foregår og som ser, hører på og får med seg de ansat-te. Da blir det færre sykmeldinger også. Sykepleierne har for mange oppgaver utenom sykepleie, som å stryke tøy og lage mat. Ikke det at jeg er så fin på det, altså. Men det er unødven-dig bruk av ressurser.

Hun tenker litt til mens hun serverer kaffe og hjemmebak-te boller.

– Og så ville jeg skrotet NPM fortest mulig! Ingen dager er like i hjemmesykepleien og på sykehjem, det tar ikke NPM høyde for.

Graff forsøker å være politisk nøytral i engasjementet sitt, men har blitt beskyldt for å være både rød og blå. Som mode-rator av kommentarene på Facebook og bloggen har hun én re-gel hun overholder strengt:

– Jeg sletter alt av kommentarer som setter svake grupper opp mot hverandre. Dette handler om eldreomsorg, ikke inn-vandring, sier hun bestemt.

ELDREALLIANSEN. Den 22. juni i år ble det dratt i gang enda et eldreopprør som Trine Jaksland Graff var med på. Eldrealli-ansen ble stiftet. Foruten Graffs Verdig eldreomsorg, består den av lege Synne Bernhardt, Pårørendealliansen og Eldrekonvensjonen.

Alliansen er inspirert av pasient Asbjørn Krogsæther som nektet da Åsnes kommune ville sende ham hjem fra sykehjem-met. Kommunen hadde lagt ned 15 sykehjemsplasser, og Krog-sæther startet seinere et opprør da en kvinne som ikke fikk sy-kehjemsplass døde hjemme. Eldrealliansen fikk TV2 med seg

og holdt et folkemøte på Sønsterud bofellesskap i Åsnes.

– Vi klarte å få de 15 sykehjemsplassene tilbake, sier Graff fornøyd.

De holdt et liknende folkemøte i forbindelse med nedskjæ-ringene ved Furuset sykehjem i Oslo. Og seinere et i Kragerø et-ter at sykepleien.no i juli skrev om tidligere sykepleier Elisabeth Pedersen som mest av alt ønsket seg en sykehjemsplass. Resul-tatet ble at Pedersen fikk sykehjemsplassen sin. Foreløpig ba-re en midlertidig korttidsplass, men med lovnader om langtids-plass når det blir ledig.

BRUKER PRIVATE MIDLER. Eldrealliansen er ikke en organi-sasjon ennå, og alt som gjøres er basert på frivillighet.

– Vi bruker våre private midler når vi reiser og holder mø-ter et sted.

Det fjerde møtet hadde Eldrealliansen sammen med Oslo le-geforening og Eldre legers forening på Litteraturhuset i Oslo den 22. august. Politikere og fagfolk debatterte både verdighe-ten i eldreomsorgen og NPM, saker som Graff har vært med og løftet. Det var fullt hus.

– Legene forteller om kommuneadministrasjoner som overkjø-rer det faglige skjønn. De blir ikke lyttet til når de sier at et men-neske må på sykehjem. Vi sykepleiere merker det også. I utdan-ningen lærer vi å ivareta pasientens fysiske, sosiale og åndelige behov. Men i virkeligheten er det kun det fysiske som blir dekket.

– Hva blir det neste på programmet?

– I september skal jeg snakke på Sykepleierkongressen om hvordan man kan bruke sosiale medier. Den 1. november skal Eldrealliansen ha fakkeltog for en verdig eldreomsorg i alle de største byene. Det blir stort, og jeg håper mange blir med så det-te blir synlig i hele Norge!

eivor.hofstad@sykepleien.no

In document N ye ti de r (sider 86-89)